Interceptari ucrainene arata furia soldatilor rusi fata de pierderile masive si lipsa echipamentului. „Nici macar nu pot strange cadavrele. Sunt deja putrezite – mancate de viermi”
Contraofensiva Ucrainei intrase in a doua luna cand Andrei, un soldat rus, si-a sunat sotia pentru a spune ca unitatea sa a suferit pierderi grele. Erau atat de prost echipati, a spus el, incat se simteau ca fortele sovietice din cel de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Reuters.
„Ne-au dat pe dracu”, a spus Andrei prin telefon pe 12 iulie, comparand atacul cu cele mai grave momente ale invaziei Germaniei asupra Uniunii Sovietice. „Fara munitie, nimic… Sa ne folosim degetele ca baioneta?”, a mai spus Andrei.
Conversatia a fost un fragment din 17 apeluri telefonice efectuate de soldatii rusi care lupta in sudul si estul Ucrainei, care au fost interceptate in primele doua saptamani din iulie de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), principala agentie de informatii a tarii.
Interceptarile incarcate de insulte, transmise Reuters de o sursa de informatii ucraineana, ofera o imagine rara – desi partiala – asupra conditiilor in care lupta unii soldati rusi in timp ce Kievul a pornit la inceputul lunii iunie o contraofensiva majora, au declarat doi analisti militari pentru Reuters.
In timp ce Rusia a oprit pana acum in mare masura campania militara a Ucrainei si a realizat unele castiguri teritoriale modeste, soldatii din interceptari se plang ca unitatile lor au suferit pierderi grele, acuza lipsa munitiei, pregatirea deficitara si lipsa echipamentului adecvat, precum si moralul cazut.
Atat Rusia, cat si Ucraina trateaza pierderile lor ca pe un secret de stat. Ucraina a recunoscut ca eforturile sale de recucerire a teritoriului au fost impiedicate de vastele campuri minate rusesti si de liniile defensive bine pregatite. A eliberat un sir de sate, dar nu a cucerit asezari majore pana acum, iar linia frontului a ramas in mare parte neschimbata, frustrand aliatii occidentali ai Kievului.
Sursa de informatii ucraineana a spus ca interceptarile au ilustrat provocarile cu care se confrunta soldatii rusi, dar nu a explicat modul in care au fost selectate inregistrarile.
Neil Melvin, director de Studii de Securitate Internationala la Royal United Services Institute (RUSI), un grup de reflectie pentru aparare si securitate cu sediul la Londra, a declarat ca apelurile par sa confirme ca unele forte ruse au fost aruncate in operatiuni defensive cu putina pregatire si au suferit pierderi mari, ceea ce a provocat tensiuni intre soldati si comandanti.
In decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca armata trebuie sa invete si sa rezolve problemele pe care le-a experimentat in Ucraina, promitand ca va oferi armatei tot ce are nevoie. Reuters a relatat luna aceasta ca Rusia si-a dublat obiectivul de cheltuieli pentru aparare in acest an la peste 100 de miliarde de dolari – o treime din toate cheltuielile publice.
SBU a declarat ca monitorizeaza constant situatia din partile ocupate ale Ucrainei, inclusiv prin interceptari telefonice, dar nu a oferit alte detalii.
Maxim, un soldat din regiunea siberiana Irkutsk, i-a spus sotiei sale prin telefon pe 3 iulie ca batalionul sau a suferit pierderi grele pe frontul din zona Liman. „L-au transformat in firimituri”, a spus Maxim.
Sursa a furnizat ceea ce SBU a spus ca sunt numele, numerele de telefon si, in cele mai multe cazuri, unitatile a 15 militari care vorbeau in interceptari. Reuters a verificat daca numerele de telefon mobil furnizate erau inregistrate pe numele barbatilor inrolati sau ale rudelor acestora, dar apelurile fie au ramas fara raspuns, fie telefoanele au fost oprite.
In fragmente, mai multi soldati au folosit un limbaj dur pentru a descrie unitatile ruse care au suferit pierderi grele si nu au putut sa-si recupereze ranitii. Unul a spus ca detasamentul sau a reusit sa avanseze, dar cu un pret mare.
„Asta este. Nu a mai ramas un al doilea batalion. L-au distrus”, i-a spus Maxim, un soldat din regiunea siberiana Irkutk, sotiei sale, Anna, la telefon, pe 3 iulie.
El a spus ca batalionul – o unitate care cuprinde de obicei in jur de 500 de militari – se afla pe frontul Liman din nord-est, una dintre cele trei zone in care Statul Major ucrainean raporta lupte grele si contraatacuri rusesti la acea vreme.
Serviciile secrete britanice au declarat ca Rusia a facut unele progrese locale in jurul Liman si Kupiansk in perioada respectiva.
SBU a spus ca Maxim a servit in Regimentul 52 al Rusiei. Reuters nu a putut sa verifice aceasta afiliere sau sa stabileasca la care al doilea batalion se referea.
Potrivit unei evaluari a SUA, Rusia a avut 35.500-43.000 de soldati ucisi in actiune in timpul conflictului, comparativ cu aproximativ 15.500-17.500 pentru Ucraina.
Maxim s-a referit la camarazii sai morti ca fiind „cargo 200”, un termen care a aparut in timpul razboiului din 1979-1989 al Uniunii Sovietice din Afganistan ca un cod militar pentru sicriele de zinc folosite pentru a transporta acasa cadavrele soldatilor rusi morti.
Adesea scurtat la „200”, este inca folosit pe scara larga atat in Rusia, cat si in Ucraina pentru a descrie soldatii ucisi, in timp ce „Cargo 300” desemneaza ranitii.
„Practic, nici macar nu au putut prelua 300 (ranitii). Unii 300 au devenit 200”, a spus Maxim, ceea ce inseamna ca soldatii raniti au fost lasati pe campul de lupta si au murit.
Alexei, un militar mobilizat in septembrie 2022, i-a spus mamei sale pe 12 iulie ca soldatii sunt trimisi la lupta prost echipati.
„Toata lumea este speriata”, a spus Alexei.
Dupa luni de rezistenta acerba ucraineana pe campul de lupta, Putin a anuntat in septembrie 2022 o mobilizare „partiala” a sute de mii de rezervisti pentru a reinnoi randurile.
Reuters a urmarit un soldat pana in ziua in care a fost mobilizat in armata rusa pe 29 septembrie. Mama sa, Elena, a postat online pe retelele de socializare o fotografie cu ea si fiul ei in uniforma cu legenda: „L-au luat astazi”.
Aproximativ noua luni mai tarziu, soldatul, Alexei, era la telefon cu mama sa din Ucraina, vorbind despre pierderile pe campul de lupta.
„Au fost sfasiati. Ei zac acolo: nici macar nu pot strange unele dintre corpuri. Sunt deja putrezite – mancate de viermi”, i-a spus el pe 12 iulie. Elena a raspuns: ‘Chiar?’”
„Imagineaza-ti, aruncat in prima linie fara echipament, nimic”, i-a spus el mamei sale. Ea nu a raspuns solicitarilor Reuters de a comenta prin telefon si pe retelele de socializare.
Alexei a spus ca trupe mobilizate odata cu el sunt trimise in prima linie, in ciuda asigurarilor publice din partea lui Putin ca nu vor fi trimisi si a spus ca nu li se ofera echipament adecvat pentru a lupta.
Interceptarea SBU a aratat ca Alexei a fost localizat in transee rusesti din jurul orasului ocupat Rubijne, in regiunea de est a Ucrainei Lugansk.
Alexei si-a luat in deradere superiorii si inaltul comandament al armatei pentru ca i-au ascuns lui Putin pierderile de pe front. „Totul este acoperit”, a spus el.
„Toata lumea este speriata… Ei trimit trupe mobilizate in prima linie”, a adaugat el. „In cele din urma, generalilor nu le pasa.”, a incheiat Alexei.
Oficialii rusi au spus ca nu exista planuri actuale pentru un nou val de mobilizare si ca acesta se concentreaza pe recrutarea de soldati profesionisti. Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat in iulie ca 185.000 de noi recruti s-au alaturat armatei ca soldati profesionisti contractuali de la inceputul anului.