Interventie chirurgicala in premiera in Romania: un copil de 12 ani, operat pe creier in semiintuneric pentru extragerea unei tumori cu diametrul de 10 cm

news

operatie, tumora, creier, copil, Iasi

O interventie in premiera in Romania a fost realizata de medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iasi care au operat pe creier in semiintuneric de o tumora gigant de 10 centimetri un copil de 12 ani.

„Echipa medicala, condusa de conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenta «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iasi a realizat o operatie revolutionara efectuata in semiintuneric si care a salvat viata unui baietel de 12 ani. Marian a trecut printr-o interventie chirurgicala complexa de aproximativ cinci ore, in cadrul careia neurochirurgii au reusit sa indeparteze o tumora de 10 centimetri”, au transmis reprezentantii spitalului, citati de news.ro.

Pentru prima data in Romania, a fost folosita substanta inovatoare – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) – la un copil, lucru care a permis identificarea si protejarea tesutului cerebral sanatos. Aceasta substanta a jucat un rol esential in succesul interventiei si in salvarea vietii lui Marian.

„A venit la noi in urgenta,  diagnosticat cu o tumora la nivelul creierului de dimensiuni foarte mari,  care ne-a pus reale probleme in ceea ce priveste diagnosticul lui. In final, dupa ce am facut explorari de inalta performanta la nivelul spitalului si anume rezonanta magnetica nucleara, am decis sa facem o rezectie maximala a leziunii, utilizand o substanta de contrast, acidul 5-aminolevulinic,  in premiera la nivel national, pentru ca este pentru prima oara cand utilizam aceasta substanta la copii. Utilizarea substantei la copii a fost o contraindicatie relativa in aceasta privinta, dar exista de cativa ani studii care arata eficienta utilizarii substantei, bineinteles dupa anumite criterii, in ceea ce priveste rezectia acestor tipuri de tumori la pacientii tineri”, a explicat conf. univ. dr. Lucian Eva.

El a adaugat ca operatia a fost un succes.

„Din punctul nostru de vedere, operatia a fost un succes, am reusit sa scoatem maximal tumora, de altfel starea copiului este buna, urmeaza ulterior sa vedem examenul anatomopatologic si tratamentul complementar pe care copilul il va urma. Faptul ca am utilizat aceasta substanta ne-a ajutat foarte mult in a face o rezectie  maximala si corecta a leziunii, fara ca acest copil sa aiba deficite post-operatorii”, a mai precizat medicul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: