Interventie critica de peste 12 ore in Piatra Craiului. Decizii gresite si echipament neadecvat au pus vieti in pericol

news

Interventia din Masivul Piatra Craiului a inceput sambata seara, cand un apel la 112 a anuntat ca trei tineri se aflau blocati pe un traseu montan nemarcat.

Tinerii s-au desprins dintr-un grup mai mare pentru a incerca un traseu mai scurt, dar mult mai dificil, in zona Padina Lancii. Insa acestia nu erau echipati corespunzator, neavand hamuri, casti sau experienta necesara pentru a face fata traseului abrupt si nemarcat, informeaza bzb.ro.

Dupa ce au ajuns intr-o zona periculoasa si nu au mai putut inainta, tinerii au intrat intr-o stare de panica si s-au blocat psihic, dar nu au sunat imediat la 112. In schimb, au asteptat ca restul grupului sa treaca pe un alt traseu, Marele Grohotis, si abia atunci au comunicat ca nu pot cobori. Ulterior, unul dintre membrii grupului a sunat la 112, dar aceasta intarziere a facut ca salvatorii sa fie nevoiti sa intervina pe timpul noptii.

Echipele de salvamontisti din Arges, Zarnesti si Campulung, alaturi de jandarmii montani, au urcat pe munte in conditii dificile pentru a-i recupera. Cand salvatorii au ajuns la locul incidentului, au constatat ca unul dintre tineri avea o glezna luxata si nu se mai putea deplasa, iar un alt membru al grupului incepuse sa intre in hipotermie din cauza frigului si efortului prelungit.

Interventia a durat peste 12 ore si s-a incheiat in dimineata zilei de duminica, in jurul orei 06:00. Tanara cu glezna luxata a fost coborata pe targa, iar ceilalti doi au fost asistati de salvamontisti pana in zona sigura. Din fericire, toti au fost adusi in siguranta, dar cu riscuri mari atat pentru turisti, cat si pentru salvatori.

Salvamont a criticat dur organizatorul sau liderul grupului, care a luat decizii necorespunzatoare pe parcursul drumetiei. In special, s-a mentionat faptul ca: a dus persoane fara experienta intr-o zona dificila si periculoasa, a permis scindarea grupului, ceea ce a dus la ratacirea celor trei tineri nepregatiti fizic si psihic,  tinerii nu au sunat la 112 la timp, ceea ce a intarziat interventia si a impiedicat o salvare mai rapida cu elicopterul, care ar fi fost posibila pe timpul zilei, apelul la 112 nu a mentionat corect starea de sanatate a celor afectati, in special entorsa de glezna si riscul de hipotermie.

Salvamont a spus ca un astfel de „lant de erori majore” putea duce la un deznodamant tragic. Acestia au avertizat turistii sa fie extrem de atenti in cine isi pun increderea atunci cand merg pe munte si sa fie mereu echipati corespunzator si pregatiti pentru eventuale situatii de urgenta.

Foto credit: bzv.ro

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: