analize

INTERVIU Barbu Mateescu, sociolog: „Cam unul din 20 de votanti intervievati la exit-poll a mintit. Le-a fost pur si simplu teama sa recunoasca”

Rezultatele alegerilor locale si europarlamentare din 9 iunie prefigureaza, in acest moment, o cursa in trei pentru prezidentialele din toamna: Ciolacu, Ciuca si Geoana, estimeaza sociologul Barbu Mateescu intr-un dialog cu aktual24.ro despre consecintele votului de duminica. Rezultatul foarte slab al ADU si ratarea pragului electoral pentru REPER au dus la disparitia candidatilor acestora la prezidentiale, Catalin Drula si Dacian Ciolos, dar acest lucru s-ar putea chiar sa prinda bine USR-ului, care are sansa sa vina cu o figura noua, cu sanse mai mari in cursa prezidentiala, adauga specialistul.

Dialogul, foarte dens, a scos in evidenta mai multe lucruri interesante, pe care ochiul profesionistului le remarca mult mai repede si mai clar decat publicul larg. In primul rand, vedem ca in Romania anului 2024, la 35 de ani dupa Revolutie, alegatorilor inca le mai e frica sa spuna cu cine voteaza. Unul din 20 de oameni – in special din mediul rural si urbanul mic – au mintit la exit-poll, fiindu-le teama sa spuna ca nu au votat asa cum le spusese primarul. De aici diferenta foarte mare intre rezultatul exit-poll-ului si rezultatele reale consemnate la vot.

In cazul colapsului Dreptei Unite exista doua cauze principale, spune Barbu Mateescu. La alegerile europarlamentare, jumatate din electoratul USR a migrat catre REPER si independenti. La alegerile locale a fost alt fenomen, miza pe structurile din teritoriu ale PMP a fost gresita, deoarece filialele fie au tradat si au trecut de partea PSD ori PNL, fie nu s-au mobilizat. Dincolo de aceste constatari, putem observa ca USR nu a reusit sa creasca deloc in cei trei ani de opozitie, fenomen aproape unic in peisajul post-1989 al Romaniei politice.

In ciuda succesului aparent, PNL-ul inregistreaza si el un fenomen ingrijorator pentru partid, s-au pierdut primarii care pana acum, de 30 de ani, erau redute liberale. In multe alte orase unde primarii PNL au reusit totusi sa castige, au facut-o la scoruri mult mai mici – e vorba de zeci de procente in minus – fata de cele de acum patru ani. Asta arata un recul masiv al PNL-ului in randurile electoratului.

„De ce nu a crescut USR in toti acesti ani de opozitie? Asta a fost marea problema. Sa fii in opozitie si sa nu cresti! Sunt extrem de putine partide semnificative care sa nu fi crescut in opozitie in Romania dupa caderea lui Ceausescu! A fost o problema de leadership si la nivel national, dar si local“

Matei Udrea: Domnule Mateescu, care a fost primul lucru la care v-ati gandit cand ati vazut duminica seara rezultatele exit-poll-ului?

Barbu Mateescu: Am fost un pic surprins. Mi s-a parut ca scorul aliantei PSD-PNL era foarte mare la europarlamentare si, pana la urma, chiar asa am fost. E o diferenta de 5% intre exit-poll si rezultatul de la Biroul Electoral Central. Deci, alianta PSD-PNL a obtinut mai putin de 50% din voturi, nu a a dominat chiar atat de mult pe cat reiesea din exit-poll. Al doilea lucru a fost o surpriza apropo de scorul Aliantei Dreapta Unita. Nicu Stefanuta, REPER, Vlad Gheorghe au performat foarte bine si au luat, ca sa spun asa, votanti de la Alianta Dreapta Unita. Daca faci suma, REPER + Nicu Stefanuta + Vlad Gheorghe ajungi, practice, foarte aproape de scorul Aliantei Dreapta Unita la europarlamentare.

Matei Udrea: Da, corect. Practic, dubleaza scorul.

Barbu Mateescu: Da. Alianta Dreapta Unita a luat duminica 8 sau 9%, iar REPER cu Nicu Stefanuta si cu Vlad Gheorghe au luat, cred, in jur de 8% sau 8,5% impreuna.

„Cam unul din 20 de votanti intervievati la exit-poll a mintit. Cred ca vorbim despre votanti din comune, din orase mici unde PSD sau PNL sunt foarte puternice si carora le-a fost pur si simplu teama sa recunoasca: «Nu am votat alianta PSD-PNL, desi primarul nostru e PSD sau PNL si ne-a zis sa votam asa»“

Matei Udrea: Poate chiar mai mult. Se desprind doua intrebari de aici. Prima ar fi de ce aceasta diferenta foarte mare intre rezultatul exit-poll-ului si rezultatele reale. Depaseste de aproape doua ori chiar marja de eroare anuntata de organizatori. Mint romanii cand sunt intrebati cu cine au votat? Si daca da, de ce?

Barbu Mateescu: Aici, aproape sigur este vorba de o minciuna. Ce se intampla: pentru Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca erau doua scenarii groaznice. Unul in care alianta lua peste 50% si unul in care lua sub 40%. Scenariul pe care il prezenta exit-poll-ul i-a si incurcat, de altfel, de aceea Ciolacu a propus public o alianta politica. Problema era cine si cum rupe o alianta care a luat peste 50% din voturi. In alte cuvinte, un scor peste 50% nu-i favoriza. Le complica foarte mult planurile. Deci nu cred ca CURS-Avangarde a editat cifrele sa-i incurce pe presedintii PSD si PNL. Exclus! Oamenii au mintit! Cam unul din 20 de votanti intervievati la exit-poll a mintit. Deocamdata nu avem cifrele extrem de detaliate si de aceea imi este foarte greu sa pot sa compar exit-poll-ul cu rezultatele reale, intrucat este jenant ce se intampla. Biroul Electoral Central nu furnizeaza rezultate partiale pentru toti competitorii si, de aceea, nu pot sa compar lucrurile decat atunci cand se vor da rezultatele finale complete, totale, pana la ultima virgula.

Matei Udrea: Da, inteleg.

Barbu Mateescu: Acum (interviul are loc marti, 11 iunie, la ora pranzului – n. red.), rezultatele sunt doar pe site-ul Hotnews.ro si sunt partidele. A pus acum SOS Romania si, in rest, este un 11 sau 15% „altii“! Deci este foarte greu de comparat cu exit-poll-ul, dar din ce-mi amintesc eu, in exit-poll era o pondere foarte mica a oamenilor care spuneau ca votasera altceva decat partidele principale la alegerile pentru Parlamentul European. Si, in realitate, foarte multi au votat partide mici, au votat – iata! – candidati independenti si alte lucruri.

Matei Udrea: Si cu toate astea, ei au ascuns cand au fost intrebati de…

Barbu Mateescu: Da! Intuiesc ca de rusine. Cred ca vorbim despre votanti din comune, din orase mici unde PSD sau PNL sunt foarte puternice si carora pur si simplu le-a fost jena sa recunoasca. Pentru ca interviurile au loc imediat in afara sectiei de votare. Deci esti pe langa alti votanti. Oamenii intra si ies in timp ce vorbesti cu operatorul. Si cred ca, in functie de localitate, le-a fost pur si simplu teama sa recunoasca: „Nu am votat alianta PSD-PNL, desi primarul nostru e PSD sau PNL si ne-a zis sa votam… Si noi am votat altceva! Si acum hai sa zic si eu sa fie bine, hai sa zic ca am votat alianta PSD-PNL!“.

Matei Udrea: Ati mai spus un lucru interesant in raspunsul la prima intrebare si as vrea sa-l detaliem putin. Spuneti ca existau aceste doua scenarii care ar fi fost groaznice pentru sefii PSD si PNL, cel in care alianta ar fi scos peste 50% si celalalt, in care ar fi obtinut sub 40%. Nu va intreb de al doilea, e logic ca sub 40% ar fi fost prea putin. Dar sa insistam asupra primului. Totusi, cel peste 50% ar fi trebuit, in mod normal, sa insemne validarea geniului strategic al lui Ciolacu si Ciuca, triumful absolut.

Barbu Mateescu: Da, dar atunci nu mai pot sa mai candideze amandoi la prezidentiale!

Matei Udrea: De ce?

Barbu Mateescu: Pentru ca e un proiect de succes! Deci trebuie continuat! Daca ambii vor sa candideze la prezidentiale, unul din ei sau chiar amandoi ar fi trebuit sa-si asume faptul ca au distrus un proiect care a luat, iata, voturile a 54%, deci un proiect de mare succes. Ei aveau nevoie de un scor care sa le permita amandorura sa candideze.

Matei Udrea: Asta ar insemna ca, implicit, acest concubinaj n-ar putea sa mai mearga foarte mult de aici inainte. N-am auzit pana acum pe undeva in lume de vreo alianta care sa propuna doi candidati la prezidentiale.

Barbu Mateescu: Da, acum nu exclud sa aiba doi candidati si dupa alegerile parlamentare sa guverneze din nou impreuna. Si asta este un scenariu pe care Nicolae Ciuca l-a devoalat, de altfel. A avut o intalnire cu mediul de afaceri acum cateva zile in care a spus: „O sa guvernam 16 ani impreuna!“. Mi s-a parut foarte interesant ca a zis 16. De ce nu 100? Ma rog… Si-au facut ei niste calcule, ca 16 e un numar foarte specific, nu a spus „o sa guvernam 10 ani, o sa guvernam 20“. Dar da, este posibil ca, intr-adevar, lucrurile sa-si revina. Pe de alta parte, in PNL si in PSD presiunea pentru a avea candidat propriu este imensa! Deci, cumva, cei doi sunt obligati sa sa candideze.

„De ce nu a crescut USR in acesti ani? Asta a fost marea problema in toti acesti ani de opozitie. Sa fii in opozitie si sa nu cresti! Sunt extrem de putine partide semnificative care sa nu fi crescut in opozitie in Romania dupa caderea lui Ceausescu! A fost o problema de leadership si la nivel national, dar si local.

Matei Udrea: Putem trage niste prime concluzii acum, cand am vazut ca PSD s-a incadrat in marja asta 40-50%? ADU a luat un scor naucitor de mic pentru pretentiile initiale. Nu se astepta nimeni. Am vazut si in seara respectiva ce fete aveau liderii celor trei partide cand au iesit la declaratii.

Barbu Mateescu: La ADU s-au intamplat doua lucruri diferite la cele doua tipuri de alegeri. La alegerile locale, scopul ADU era mobilizarea PMP, care avea structuri in teritoriu. La ultimele alegeri pentru consiliile judetene, cele din 2020, scorul USR a fost de 9%, iar cel al PMP in fost de 6%. Acum, structurile PMP, cate mai existau, au trecut probabil la PNL, la PSD ori nu s-au mobilizat, iar scorul Aliantei Dreapta Unita a fost un pic sub 10%, deci o crestere foarte mica fata de alegerile din 2020. Asta s-a intamplat la locale. La europarlamentare a fost cu totul altceva. La europarlamentare este acest fenomen de care vorbeam, si anume faptul ca aproape jumatate din bazinul USR din trecut a plecat in alta parte. Si aici intervin alte lucruri. OK, dar de ce nu a crescut in acesti ani? Si asta a fost marea problema a USR in toti acesti ani de opozitie. Sa fii in opozitie si sa nu cresti! A fost o dificultate pentru ei.

Matei Udrea: Ati pus o intrebare foarte buna. De ce sa nu cresti in opozitie? In mod normal, acolo ar trebui sa cresti natural.

Barbu Mateescu: Exact!

Matei Udrea: Ce s-a intamplat in anii astia?


Barbu Mateescu: Asa este o dilema foarte mare si o intrebare foarte importanta. Sunt extrem de putine partide semnificative, deci nu un partid de 5%, ci partide semnificative, care sa nu fi crescut in opozitie in Romania dupa caderea lui Ceausescu! Deci e o discutie aici supercomplicata. Si sunt multe lucruri de gandit si de explorat aici. Dar e un aspect foarte important, e vital pentru viitorul partidului, de altfel, ca sa inteleaga de ce nu a crescut.

Matei Udrea: Pe langa aceste fragmentari, unii au votat cu REPER, altii au votat cu independentii la europarlamentare, poate sa fie si o problema de leadership? N-au lideri cu tractiune, cu priza la public?

Barbu Mateescu: A fost o problema de leadership si la nivel national, dar si local. S-ar putea sa fie si un lucru de extindere. In locurile unde, de exemplu, la alegerile locale existau candidati puternici USR, ei au castigat sau au pierdut imbunatatindu-si performanta. De exemplu, Allen Coliban a pierdut la Brasov, dar a obtinut 10.000 de voturi in plus fata de 2020!

Matei Udrea: Interesant.

Barbu Mateescu: La national… Nu sunt, intr-adevar, foarte multi vectori cunoscuti ai USR.

Matei Udrea: As vrea sa stiu parerea dumneavoastra despre aceasta cauza vehiculata de multa lume, faptul ca USR-ul a fost clar boicotat de televiziunile de stiri in toti acesti ani. Nu au fost vizibili, nu au putut sa capete notorietate, iar atunci cand s-au facut referiri la ei, de obicei au fost referiri negative sau malitioase, in cel mai bun caz.

Barbu Mateescu: Da, cum sa nu, asta a contat! Si s-a vazut, de asemenea, si la AUR, al carui scor a scazut foarte mult de cand nu mai este atat de promovat de televiziunile de stiri. Deci, asta intr-adevar conteaza foarte mult.

„PNL a suferit fata de alegerile locale de acum 4 ani. La scorul pentru consilii judetene, liberalii au pierdut 6 procente. Si pierderea asta s-a inregistrat nu numai la votul pentru consilii judetene, ci si la primar. Inclusiv in locurile unde primarii PNL au fost realesi scorurile au fost foarte-foarte slabe“

Matei Udrea: Sa vorbim putin si de PNL. Cum a iesit partidul din aceste alegeri?

Barbu Mateescu: La PNL s-a intamplat un lucru interesant si, cumva, poate ingrijorator. PNL a suferit fata de alegerile locale de acum 4 ani. La scorul pentru consilii judetene, liberalii au pierdut 6 procente. Si pierderea asta s-a inregistrat nu numai la votul pentru consilii judetene, ci si la primar. Deva, pentru prima data in 30 de ani, are primar PSD. Suceava… Dar inclusiv in locurile unde primarii PNL au fost realesi, scorurile au fost foarte-foarte slabe. Bibart, la Arad, de exemplu, a devenit primar cu 28%! Un scor mult mai mic decat in urma cu 4 ani. Emil Boc (la Cluj – n. red.) a pierdut 30 de procente. Chirica (la Iasi – n. red.), cel mai slab scor din viata lui, 32%. Presa nu vede aceste povesti, intelege doar „OK, omul asta a fost reales“, nu se uita la procente si la ceea ce s-a intamplat. Si cum sa spun, nu este vorba doar de oameni! Aici, la Cluj, PNL-ul nu mai are majoritatea in Consiliul Local! Aveau 52% din voturi la localele precedente, acum mai au 32%. O treime din consilierii locali. Deci, s-a intamplat ceva! S-ar putea sa fie un semnal apropo de sigla partidului! Nu se poate masura cu precizie, pentru ca nu stim la europarlamentare, din alianta PSD-PNL, ce a obtinut PNL. Dar acest set de probleme in urban semnaleaza ca imaginea PNL nu s-a imbunatatit foarte mult in ultimii 4 ani.

Matei Udrea: Aici ajungem la o intrebare pe care o pregatisem pentru mai tarziu. Il descrieti pe Boc intr-o postare pe Facebook drept un cadavru care a fost pus de camarila sa candideze la Primaria Cluj. La ce v-ati referit? E o postare destul de dura… In restul tarii, Boc are aceasta imagine a personajului eternizat in scaun, imposibil de clintit, ajuns la al saselea mandat…

Barbu Mateescu: O secunda! 58% din oamenii care au venit la vot in Cluj au optat pentru altceva decat Boc! Cred ca e prima data in mai mult de un deceniu cand nu ia majoritatea voturilor. Deci, nu e vorba de un om, ca daca erau 3% din oameni care votau ceva decat Boc, OK. Dar el m-a luat 42%. Ce se intampla? Lucrurile sunt foarte simple: toti ne schimbam. Si, in majoritatea cazurilor, nu ne schimbam in bine! Ultimul mandat al lui Emil Boc a fost, cred ca ar recunoaste si el daca e intrebat off the record, o catastrofa. Primaria a ratat, cu o precizie absolut fenomenala, fiecare mare proiect de infrastructura pe care a incercat sa-l demareze. A existat o licitatie esuata pentru soseaua de centura. Metroul: Boc indicase cu manuta lui in PNRR ca trebuie sa fie gata in 2026. Lucrarile vor incepe, spune el, in toamna lui 2024, adica in toamna acestui an, si se vor termina in 2031. Dar pana si aceste afirmatii ale lui in acesti 4 ani s-au dovedit a fi nefundamentate! Se intampla ceva prost in administratia din Cluj. Au inceput sa se acumuleze esecurile si nereusitele. Deci, vorbim despre un om care, in mod destul de evident, trebuia sa faca pasul inapoi. Si, foarte important, el a fost reales, dar subliniez, in Consiliul Local, PNL acum trebuie sa imparta puterea! Ceea ce este ceva absolut necunoscut pentru acest partid! Ei nu stiu ce e asta. Deci costurile s-au rostogolit mult dincolo de Boc, pentru faptul ca el a candidat intr-un context in care poate ca ar fi fost bine sa lase locul altcuiva. E un lucru care s-a intamplat, a fost o prezenta in toata tara mult mai mare la oamenii cu varsta peste 65 de ani. Si asta evident ca ajuta PSD. Dar la Cluj PSD a luat, cred, cele 10.000 de voturi traditionale.

Matei Udrea: La Consiliul Local din Cluj, ADU are 18%. Oricum, un scor destul de mic…

Barbu Mateescu: Asta e ceva foarte important si interesant. Noi traim un fenomen, nu stiu daca am mai vorbit despre el: oamenii tineri nu se mai stabilesc in orasele mari, se stabilesc in suburbia! Stiu enorm de multi oameni tineri care locuiesc in Floresti (comuna langa Cluj – n. red.). Echivalentul lor din generatiile precedente s-ar fi stabilit in Cluj-Napoca. Si acelasi fenomen se intampla si in Timisoara, si in Bucuresti, peste tot. Nu este usor sa fii primarul sau sa candidezi in aceste orase din partea USR. Ca sa fiu mai direct, orasele mari imbatranesc un pic! Nu mai exista aceasta infuzie constanta de tineri care devin locuitori ci drept de vot la alegerile locale. Deci, de aceea scorul USR este mic. Din nefericire, n-am acces la scorurile de la europarlamentare, unde cred ca USR sta mult mai bine in Cluj, pentru ca la acele alegeri au putut sa voteze studentii si chiriasii la inceput de cariera, care n-au drept de vot la locale. Si acolo USR probabil ca a ajuns pe la 30% (ADU + REPER + candidatul independent Nicu Stefanuta aveau, intr-adevar, la numaratoarea partiala pe judetul Cluj, scorul cumulat de 25,5% – n. red.).

„Cu AUR blocat undeva, sub 15%, si fara sa stim cine va fi candidatul la prezidentiale al USR sau ADU, lupta pentru prezidentiale pare sa fie in clipa asta in trei, intre presedintii PSD, PNL si Mircea Geoana“

Matei Udrea: PSD cum iese din aceste alegeri? Acum, ei si-au construit o armata consolidata de primari si sefi ai consiliilor judetene. Poate spera Ciolacu in momentul asta sa devina primul PSD-ist care castiga legerile prezidentiale dupa un sfert de secol?

Barbu Mateescu: Nu are nicio legatura cu forta locala. PSD-ul este in parametri clasici, deci la aceste alegeri locale nu au performat nici foarte bine, nici foarte prost. Nu domina scena intr-un asa mod incat sa spui ca, spre deosebire de restul anilor, iata ca au niste rezultate atat de diferite incat in mod clar au fortat sa castige singuri. Cred ca depinde foarte mult candidatura – care probabil va fi a lui Marcel Ciolacu –, cum se va desfasura, ce parametri va avea, ce o sa zica, ce sa zica mai ales, intre turul unu si turul doi, daca ajunge acolo, deci nu este condamnat nici sa castige prezidentialele si nici sa termine dezastruos.

Matei Udrea: Il vedeti avand pe Ciolacu avand potential sa intre in turul doi?

Barbu Mateescu: Cred ca da, cred ca in continuare PSD, ca sa spun asa, are forta sa intre in turul doi. Dar aici elementul interesant este ce efect o sa aiba rezultatul acestor alegeri asupra intentiei de vot pentru Mircea Geoana. Pentru ca in clipa asta, cu AUR blocat undeva, sub 15% si fara sa existe o claritate cine va fi candidatul la prezidentiale al USR sau ADU, in contextul asta, lupta pare sa fie in trei, intre presedintii PSD, PNL si Mircea Geoana. Si raspunsul la intrebare, adica daca Ciolacu intra sau nu in turul doi, chestia asta depinde foarte mult de cum mai sta Mircea Geoana in sondaje.

Matei Udrea: Intr-un interviu precedent pe care l-am facut cu dumneavoastra atrageati atentia asupra faptului ca e important ca Geoana sa aiba la ora alegerilor un partid care sa-i pazeasca voturile. Vedem ca, intr-un fel, lucrurile pe care le-ati spus atunci se confirm la alegerile astea, vedem cate scandaluri au fost si cate sesizari si cate incercari de fraude. Chiar acum, cand vorbim, vin stiri cu renumarari de voturi unde apar cate 200-300 de voturi care fusesera mutate sau anulate. Cine ar putea sa-i pazeasca voturile lui Geoana?

Barbu Mateescu: La Costinesti, unde la fiecare renumarare se schimba castigatorul, pentru ca diferenta e de un vot. Acolo e cazul cel mai fascinant.
In ce-l priveste pe Geoana, mai sunt mecanisme. Poti sa ai observatori. Eu nu stiu legislatia si ce pot sa faca observatorii, cat de mult pot sa stea, dar poti sa acreditezi observatori. Dar sunt niste mecanice. In mod sigur, echipa lui Geoana se gandeste la ele.

„Ciuca iese favorizat din alegerile locale, pentru ca diferenta dintre PSD si PNL, pe de o parte, si restul scenei politice, pe de alta parte, este foarte mare. Deci, teoretic, foarte multi romani care se gandesc «nu vreau ca PSD sa aiba puterea» ar trebui sa se uite spre Ciuca instinctiv. In ultimele saptamani a crescut semnificativ ponderea romanilor care au incredere in Ciuca, dar nu a crescut ponderea votantilor“

Matei Udrea: Ciuca are potentialul sa castige alegerile? L-am vazut pe presedintele PNL in seara alegerilor, a incercat sa spuna doua propozitii si a reusit, pana la urma. Poate reprezenta genul de candidat care sa convinga romanii sa iasa la vot, sa-l stampileze?

Barbu Mateescu: Aici e de masurat un lucru, el cred ca iese favorizat din alegerile locale, pentru ca diferenta dintre, pe de o parte, PSD si PNL si restul scenei politice, pe de alta parte, este foarte mare. Deci, teoretic, foarte multi romani care se gandesc „OK, nu vreau ca PSD sa aiba puterea, nu vreau ca PSD sa castige prezidentialele“ ar trebui sa se uite spre Ciuca instinctiv. E de vazut lucrul asta. Din ce stiu, in ultimele saptamani a crescut semnificativ ponderea romanilor care au incredere in Ciuca, dar nu a crescut ponderea votantilor. Deci mai multi oameni il plac, dar inca n-au trecut dambul, pentru a deveni votanti. Acum poate ca nu vor deveni sau poate ca vor deveni in zilele urmatoare sau saptamanile urmatoare, dar eu zic ca iese favorizat din aceste alegeri.

Matei Udrea: Am inteles. Se schimba radical ceva dupa rezultatele din 9 iunie in vederea alegerilor prezidentiale? Cei de la USR stiu ca intentionau sa-l anunte pe Drula, in cateva zile dupa alegeri, drept candidat oficial al aliantei. Acum nu mai e cazul, si-a dat demisia. Ii mai vezi pe cei de la USR sa revina in cele trei luni ramase pana la prezidentiale?

Barbu Mateescu: Vom vedea! Ei sunt obligati sa vina cu un candidat nou si asta s-ar putea sa nu le faca rau. In randul oamenilor care stiau cine este Catalin Drula, el avea o performanta foarte buna. Problema e ca nu multi stiau! Si de aceea ei s-ar putea sa gaseasca o solutie mai buna acum, pe cineva cu mai multa notorietate si cu mai multa favorabilitate.

Matei Udrea: Exista unele informatii ca Nicusor Dan s-ar gandi la o eventuala candidatura la prezidentiale, chiar daca acum neaga lucrul asta. In opinia dumneavoastra, ar avea sanse daca ar incerca sa refaca intr-un fel sau altul traseul lui Basescu din 2004?

Barbu Mateescu: Este foarte greu sa pun problema asa. Putini oameni sunt mai dedicati primariei decat Nicusor Dan. Insa exista foarte multi oameni in presa si in politica care sunt obsedati de ce a facut Basescu si nu observa ca niciun primar al Capitalei nu a mai devenit presedinte in afara de Basescu! Deci, nu! Cred ca sunt zvonuri fara niciun fel de fundatie si e un om mult prea serios si mult prea atasat pe fata de ce a facut ca sa se aventureze intr-o chestie nationala.

Matei Udrea: Dar Nicusor Dan ar avea potentialul de crestere la nivel national? Pentru ca si asta e o chestiune, sa treci un prag, de la Bucuresti sa devii prizabil si pentru cei din Moldova, si pentru cei din Oltenia…

Barbu Mateescu: N-avem niciun fel de date. N-a fost niciodata masurat pentru prezidentiale si, de aceea, este foarte, foarte greu sa spun cine l-ar placea si cine nu.

„Presupun ca REPER va fuziona cu cineva si aici optiunile sunt foarte numeroase. Nimic nu este exclus in politica, mai ales ca acum vorbim de o noua conducere a USR“

Matei Udrea: Ciolos a anuntat ca si-a luat un timp de reflectie la ce a facut si ce s-a intamplat. Credeti ca mai supravietuieste politic dupa ce REPER a ratat pragul de 5% si intrarea in Parlamentul European?

Barbu Mateescu: Nu stiu ce inseamna, in context, sa supravietuiasca politic. Presupun ca REPER va fuziona cu cineva si aici optiunile sunt foarte numeroase, dar nu am acces la gandurile lui Ciolos, deci chiar nu stiu ce are de gand pentru viitor. Dar in contextul prezidentialelor, in contextul chiar si scenei politice, cele 3,6 procente, daca nu ma insel, ale REPER sunt semnificative. pot conta.

Matei Udrea: Mai este posibila o reconciliere, sa fuzioneze iar cu USR-ul? Sau mai degraba cu PNL?

Barbu Mateescu: Nimic nu este exclus in politica, mai ales ca acum vorbim de o noua conducere a USR. Sa nu uitam ca Klaus Iohannis a cerut si a castigat alegeri cu vot „anti-Pe-Se-De“. Si acum partidele astea au fost nu in coalitie, au fost in alianta! Deci, nimic nu este imposibil in politica, absolut nimic!

Matei Udrea: Drula, dupa ce a demisionat, l-a impins inainte pe Fritz, vechiul si noul primar al Timisoarei. Se poate conduce un partid national si reconstructia lui sau, poate, chiar a unui pol de dreapta, de la Timisoara si cu jumatate de norma? Fritz urmand sa fie si primar acolo, dar si presedinte al USR, care sa adune toate cioburile imprastiate in toate directiile.

Barbu Mateescu: Traim intr-o lume in care nu se mai pune problema ca in anii ’90. Singura diferenta intre a fi la Bucuresti si a fi in alte parti este ca la Bucuresti esti sub fascinatia institutiilor. Toti bucurestenii, indiferent ce voteaza, se uita la Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Palatul Cotroceni, zic: „Mama, ce conteaza chestiile astea!“. Si multa flecareala la bere si la vin si la cafele. Dar, in rest, nu mai suntem in anii ’90, cand nu exista decat o data la 14 ani un avion Timisoara-Bucuresti, nu exista internet, nu exista Zoom. Pe de alta parte, din ce am vazut, si Fritz a spus ca, totusi, va fi o conducere colectiva. Dar asta nu datorita distantei, ci datorita faptului ca el e primar. Deci, nu poate sa aloce tot timpul presedintiei de partid.

„Este o incredibila separare a politicii romanesti in generatii! Pe de o parte, Ciuca, Ciolacu, Firea, Scripcaru, Robu, Chitac, Chirica, Boc… Pe de alta parte, independentul Sabin Sarmas, care la Cluj a luat 29%, Simion, Fritz, Drula, Coliban! Daca pui pe foaie varstele acestor oameni, e un soc major. Vorbim de o diferenta de 15-20 de ani. Si sunt destul de impartite politic“

Matei Udrea: Sunt pregatiti romanii sa aiba de-a face cu un candidat neamt de-adevaratelea? Adica Fritz are cetatenia germana. Si nu vorbesc doar de Timisoara, care este un oras cosmopolit si are o traditie. Vorbesc de satele din Olt, Suceava, Botosani…

Barbu Mateescu: Bun, poate ca aici eu sunt in urma evenimentelor. Din ce stiu eu, Fritz n-are cetatenia romana. El a putut sa candideze la primarie pentru ca in Uniunea Europeana oricine poate sa devina primar oriunde. Tu poti sa devii primarul Parisului. Tu, cetatean roman. Dar la prezidentiale, lucrurile stau altfel. Aici as prefera sa nu dau un raspuns, pentru ca nu stiu daca el nu cumva a obtinut cetatenia romana intre timp. Si doi, nu stiu cum mai e cu legislatia. In mod sigur trebuie sa aiba cetatenie romana, dar este o chestie juridica pe care nu o stiu. Poate pe termen lung, lucrurile sa fie mai clare si sa el sa poata sa candideze. Dar am impresia ca, tehnic, nu poate candida la prezidentiale.

Matei Udrea: Dar romanii ar fi pregatiti psihologic pentru un astfel de pas?

Barbu Mateescu: Cred ca problema s-ar pune altfel la el. Fritz este un om mult mai tanar! Este o incredibila separare a politicii romanesti in generatii! Pe de o parte, Ciuca, Ciolacu, Firea, Scripcaru, Robu, Chitac, Chirica, Boc… Unii dintre ei au castigat, unii nu. Pe de alta parte, independentul Sabin Sarmas care la mine in localitate, la Cluj, a luat 29%, Simion, Fritz, Drula, Coliban! Nu exista, vreau sa fiu clar, o generatie care a castigat si una care a pierdut, pentru ca din lista asta de nume unii au castigat si altii au pierdut. Daca pui pe foaie varstele acestor oameni, e un soc major. Adica vorbim de o diferenta de 20 de ani, 15 ani, intre doua blocuri generationale! Si sunt destul de impartite politic. Nu prea exista oameni tineri in PNL. Cu exceptia lui Burduja, nu e nimeni sub 50 de ani care sa fie relevant. Idem la PSD! In timp ce independentii, USR, AUR, cu foarte putine exceptii, sunt oameni mai degraba tineri. Singura exceptie de la regula, care e foarte interesanta, este Nicusor Dan. Care are peste 50 de ani, dar nici nu pare ca-I are! Adica se comporta si are o atitudine foarte diferita de cea a politicienilor din PSD si PNL care au toti peste 50, unii chiar peste 60. Deci, cred ca asta ar conta mai mult la Fritz in viitor, decat etnia sau nationalitatea. Vine din cu totul si cu totul alta generatie, are alta atitudine, alt limbaj, priveste altfel administratia si politica.

Matei Udrea: Teoria ne-ar spune ca, intotdeauna, in final, victoria si viitorul sunt ale generatiei mai tinere.

Barbu Mateescu: Da, insa noi avem o demografie care… O distributie a varstelor, o demografie care favorizeaza foarte mult pe oricine vorbeste cu oamenii care au peste 55 de ani. Sunt foarte, foarte multi si voteaza, au un atasament foarte puternic, foarte civic, fata de ideea de a vota. Si asta este un motiv pentru care la alegerile astea vedem PSD si PNL semnificativ mai sus decat Dreapta Unita sau AUR.

Matei Udrea: Multumesc pentru interviu!
.

Urmareste-ne si pe:
Matei Udrea

Share
Published by
Matei Udrea

Recent Posts

SURSE Liderii PSD si PNL s-au inteles: Alegerile prezidentiale vor avea loc in noiembrie (turul I) – decembrie (turul II)

Surse politice au declarat pentru aktual24.ro ca liderii PSD si PNL au ajuns la un…

8 ore ago

Pe cine a retinut DNA: un afacerist cunoscut din Capitala, care dadea interviuri in presa. El a fost prin in flagrant incasand 70.000 euro

Individul retinut miercuri de DNA este un afacerist cunoscut, care a aparut si in presa.…

7 ore ago

A fost descoperit in Indonezia cel mai vechi desen rupestru din lume. Acesta a fost creat acum 51.000 de ani

Pe tavanul unei pesteri de calcar de pe insula indoneziana Sulawesi, oamenii de stiinta au…

8 ore ago

Nava de salvare a migrantilor finantata de Banksy a fost confiscata in Italia dupa ce a salvat 37 de persoane

O nava de salvare finantata de artistul neconventional Banksy a fost confiscata de autoritatile italiene…

8 ore ago

Keir Starmer, liderul laburist, spune ca Marea Britanie nu se va alatura UE „cat timp el va trai”

Liderul laburist Keir Starmer a insistat ca Marea Britanie nu se va alatura nici UE,…

8 ore ago

Londra: O expozitie Barbie arata evolutia designului papusilor in cei 65 de ani de existenta

O noua expozitie care analizeaza evolutia papusilor Barbie se deschide la Londra in aceasta saptamana,…

8 ore ago