INTERVIU Barbu Mateescu, sociolog: „Ciolacu e inca foarte mult sub scorul PSD. Sunt votanti PSD care voteaza Ciuca, pentru ca-l respecta mult mai mult decat pe Ciolacu“

analize

Ne confruntam cu o campanie electorala in care candidatii la presedintie se intrec in gafe si producerea de scandaluri, dar fara sa compenseze cu ceva pozitiv, observa sociologul Barbu Mateescu intr-un interviu acordat aktual24.ro.

Este o avalansa de erori produsa pe fundalul a doua partide mari – PSD si PNL – in plin proces de prabusire, cu politicieni incremeniti in metodele de acum un sfert de secol si cu candidati foarte-foarte slabi, care vor lua mult sub scorul partidelor lor, caz unic in istorie, mai adauga sociologul clujean.

PSD si PNL sunt ca doua animale mari, dar tot mai slabite, de care trag acum niste animale mai mici, dar mai viguroase. Impreuna, cele doua formatiuni aveau in 2008 (daca socotim si PDL-ul absorbit de PNL) cam 80-90% din voturi. Asta-vara, la europarlamentare, PSD si PNL au luat impreuna doar 48%. Sunt in cadere libera, dar nu-si dau seama de asta.

Ciolacu si Ciuca sunt niste candidati foarte-foarte slabi, care vor obtine mult sub scorul partidelor lor, sustine Mateescu. Pentru votantii PSD si PNL, cei doi reprezinta un soc, efectiv. PSD-istii au avut in trecut candidati sofisticati, precum Nastase si Ponta, in timp ce PNL-istii i-au votat pe Basescu ori Crin Antonescu, afirma sociologul. Iar acum au ajuns sa-i voteze pe Ciolacu si Ciuca.

PSD va reusi, totusi, sa-si care candidatul in turul II. Nu acelasi lucru se va intampla si cu PNL, care va plati pretul arogantei de a crede ca poate baga orice in turul II – chiar si un pahar de plastic, mai crede Mateescu.

In ceea ce priveste finala prezidentiala, e clar ca PSD are nevoie de aliati. Singura solutie pentru ca Marcel Ciolacu sa devina presedinte e patrunderea lui Simion in turul II. PSD are nevoie de aceasta certitudine pentru care se va bate pana la final.

„PSD si PNL sunt foarte bune pentru Romania anilor 2000. Politicienii lor nu inteleg astea cu TikTok, Instagram. Chiar si cu Facebook au mari probleme. Ei stiu importanta a doua aspecte: primari si televiziuni! Ciolac peste pupaza, au venit cu niste candidati foarte slabi! Daca esti votant PSD, ai votat Nastase, ai votat Ponta, oameni sofisticati! Ciolacu este un om pe care n-ai cum sa-l respecti! Ciuca la fel!”

Matei Udrea: Domnule Barbu Mateescu, in ultimele doua saptamani s-au produs mai multe evenimente. A aparut ancheta despre Geoana, apoi decizia CCR de a o scoate pe Sosoaca din cursa prezidentiala si, de cateva zile, avem povestea cu complexul nordic in care pare sa se afunde Ciolacu. Intrebarea este daca aceste momente care s-au succedat destul de repede schimba in vreun fel dinamica in cursa prezidentiala.

Barbu Mateescu: Propun sa ne uitam asa, un pic mai strategic, si sa vedem ca practic toate campaniile prezidentiale castigatoare au facut la vremea lor gafe. Unele din ele mai sunt in mentalul colectiv, dar multe au fost uitate pentru ca ceea ce a contat in ziua votului au fost mesajele constructive sau pozitive pe care le-au dat candidatii. Ce descriau ei, apropo de Romania pe care doresc sa o construiasca impreuna cu cetatenii. Si asta s-a devenit a fi un lucru mult mai puternic. In prezent nu prea exista aceste elemente pozitive care sa suprascrie gafele si problemele si scandalurile. Deci nu mai raman decat aceste gafe si scandaluri in mentalul colectiv, in ceea ce vad votantii. Acum, in mod concret, avem alegeri parlamentare, practice, simultan cu prezidentialele. Presedintele va numi noul prim-ministru. Cred ca abia astazi incepe un efort in randul campaniilor electorale, sa incerce sa faca vorbire despre un program pe care sa-l aiba pentru urmatorii ani. Deci, ce se-ntampla in saptamanile de la finele lui noiembrie si inceputul lui decembrie nu este doar ca alegem un presedinte, ca in 2009 sau 2014 sau 2019, ci se poate seta un drum pe un termen mult mai lung! Deocamdata este o oportunitate ratata! Eu asa o vad!

Matei Udrea: Am inteles. Erau niste trenduri despre care s-a tot vorbit in ultimele saptamani, unii candidati erau in crestere, altii in scadere, unii pe un platou stabil. Schimba in vreun fel evenimentele care au aparut in ultimele zile acele trenduri?

Barbu Mateescu: Conteaza mult si ordinea in care au aparut. De exemplu, Geoana e foarte favorizat de faptul ca nu se mai vorbeste de el de vreo saptamana! El era pe un trend descendent, a gafat, a aparut acea ancheta jurnalistica. Dar acum nu mai este in centrul atentiei. Subiectele aflate pe prim-plan afecteaza alti candidati, deci asta il ajuta pe el, cumva.

„Scandalul deciziei CCR s-ar putea sa-l ajute pe Simion in primul tur si sa-l nenoroceasca pe Ciolacu in turul II“

Matei Udrea: Scandalul provocat de decizia CCR de a o exclude pe Sosoaca din cursa prezidentiala il ajuta pe Simion sau infunda PSD-ul, mai degraba?

Barbu Mateescu: S-ar putea sa fie si, si! S-ar putea sa-l ajute pe Simion in primul tur si sa-l nenoroceasca pe Ciolacu in turul II. Dar as lega subiectele si as spune ca nu exista inca niciun scandal cu Simion! Geoana a facut gafe, Ciolacu are Nordis si Curtea Constitutionala. Ciuca e un rezervor de gafe. Cu Lasconi au fost tot felul de mici intepaturi si erori si gafe. Sosoaca a fost scoasa din cursa. Dar unde sunt scandalurile cu Simion? Unde sunt gafele lui Simion? Asta e o intrebare foarte interesanta. Ori nu le face, ori nu apar in prim-plan.

Matei Udrea: Pare ca nici nu este foarte atenta mass-media la el. Simion isi desfasoara niste activitati, l-am vazut ca a fost undeva, pe la Galati, a descarcat niste saci, dar nu-l vedem invitat in emisiuni, cum se intampla cu toti ceilalti candidati. Spre exemplu, Geoana e corect sa spunem ca a facut foarte multe gafe, dar in acelasi timp cred ca in 2 saptamani a avut 10 aparitii in podcasturi foarte mediatizate sau in emisiuni la posturi de televiziune. Simion nu este prezent. Atunci cand esti asa discret, nici n-ai cum sa faci gafe, ca nu te intreaba nimeni nimic.

Barbu Mateescu: Corect! Sa vedem! Asta va fi pentru mine ceva foarte interesant, pentru ca pana si matematic vorbind nu mai sunt sase candidati foarte semnificativi. Sunt cinci! Cota de atentie pentru fiecare candidat ar trebui sa creasca. Sa vedem daca se muta un pic niste reflectoare si pe Simion. Care pana acum, intr-adevar, a beneficiat de atentie atat de redusa din partea mass-media, ca ziceai ca este pe locul 7 sau 8. Dar nu e! Este in lupta pentru locul 2!

Matei Udrea: S-a tot pus aceasta intrebare, beneficiaza Simion de procentele Dianei Sosoaca sau nu?

Barbu Mateescu: Pai, o sa vedem in cateva saptamani! In alte domenii poti sa stai sa te gandesti, sa incerci sa despici firul in patru. In sociologie e foarte simplu: masori! Dar sunt de parerea oamenilor un pic mai mai mai moderati din sociologie, care intuiesc ca sunt multe directii in care se pot indrepta. Conteaza foarte mult ce a spus Diana Sosoaca, si anume ca nu vrea sa-si indrepte voturile in alta parte. Sunt destui candidati suveranisti ramasi in cursa, altii decat Simion. S-ar putea sa existe chiar oameni care sa spuna ca nu mai vin deloc la vot. Deci, efectul probabil ca nu va fi chiar asa dramatic! Dar va fi si foarte greu sa mai vedem care mai este impactul asta pentru ca sunt atat de multe evenimente care se petrec intre timp, atat de multe gafe care se fac, ca nici nu mai stii care e procesul masurat.

„Candidatul PSD as zice ca acum a ajuns sa aiba un plafon maxim peste care nu mai poate trece. Ei nu mai pot sa aiba candidat de 33%!“

Matei Udrea: Mai poate Ciuca sa decoleze, cum vorbesc oamenii din partide, si sa prinda turul doi?

Barbu Mateescu: Practic, noi avem pe piata doua feluri de sondaje, vizavi de Ciuca. Sunt cele ale PNL si PSD, care spun: „E OK, e in turul II, e la cateva procente distanta de locul 3“. Si sunt sondajele firmelor care nu au un client sau partener si sondajele Verifield, care lucreaza pentru USR, dar care, atentie, nu o pun pe Lasconi in primii doi candidati, deci nu sunt niste sondaje, asa, pentru propaganda. Si care spun ca Ciuca este intr-o situatie foarte-foarte grava. Vom vedea. Ceea ce pot sa spun cu certitudine este ca o idee este in mod clar gresita, si anume aceea ca „hai, lasa, ca se mobilizeaza organizatiile de partid!“. In ultimii 20 de ani, la prezidentiale ai un singur candidat de partid mare – PSD, PDL sau PNL – care in lunile de campanie creste foarte mult. E vorba de Basescu in 2004. Dar atunci n-a fost vorba de organizatiile PNL si PD din local care s-au mobilizat intr-un mod fara precedent. Era Basescu! Deci, ce pot sa faca organizatiile de partid, in practica, daca te uiti la istorie, este ca, eventual, in ziua votului sa dovedeasca o organizare ceva mai buna in rural, sa mai aduca 1-2 procentele. Dar ideea ca „las’, ca se trezeste PNL-ul“ e dificil de crezut. Mai ales pentru ca Ciuca, de exemplu, spre deosebire de Basescu in 2004, este de luni de zile este anuntat drept candidat la prezidentiale, este unul foarte cunoscut, a fost prim-ministru. Nu beneficiaza de o situatie cum era cea a lui Basescu, care fusese primar al Bucurestiului si nu prea era luat in calcul pentru Cotroceni pana cand chiar s-a anuntat candidatura lui. Deci, daca sunt un primar PNL in rural, eu nu vorbesc cu oamenii din sat acum despre Ciuca si ii informez cine este. Ei stiu cine este, deci e un pic mai greu sa le schimb parerea despre el.

Matei Udrea: Da, asta era chiar urmatoarea intrebare, daca poate PNL-ul sa se mobilizeze si sa-l duca pe Ciuca in turul II, asa cum face PSD-ul, de obicei, cu candidatii sai. Pentru ca vedem ca PSD-ul are un plafon minim sub care nu coboara, indiferent ce fel de candidat a avut. Chiar si cand a fost Viorica Dancila.

Barbu Mateescu: Da, dar as zice ca acum a ajuns sa aiba un plafon maxim peste care nu mai poate trece. Ei nu mai pot sa aiba candidat de 33%! Dar altfel chiar e foarte buna comparatia asta cu PSD-ul. Pentru ca la PSD s-a intamplat asta: Ciolacu isi anunta candidatura in august si incepe sa treaca consistent de 20% in sondaje! Incepe sa treaca cu adevarat de 20%! La Ciuca nu prea exista asa ceva. Sunt si niste nuante, pentru ca, intr-adevar lucrurile se petrec foarte repede, apare candidatura lui Cristian Diaconescu! Care cauzeaza niste probleme. Dar nu vedem o traiectorie similara la Ciuca, de crestere, cum a avut Ciolacu.

Matei Udrea: Asta este o alta chestiune pe care voiam sa o discutam. Cine castiga si cine pierde din puzderia de candidati mici care au aparut in ultima clipa? Ii avem pe Orban, pe Diaconescu, pe Birchall, mai sunt vreo cativa care au aparut si din zona asta suveranista, alde Terhes. Toata lumea asta ciuguleste cateva procente. E clar ca nu vor prinde turul II, dar fiecare din ei o sa ia ceva din totalul de 100% din care toata lumea trage.

Barbu Mateescu: Toata lumea poate sa piarda in afara de Ciolacu, care oricum cred ca este in turul II, in acest moment, fara prea mari probleme. Sigur, nimic nu e garantat pe lumea asta, dar, in rest, fiecare din cei patru candidati semnificativi importanti, ca sa-i zic in ordine alfabetica, Ciuca, Geoana, Lasconi si Simion, fiecare are unul sau doi competitori in acest spatiu mai micut.

Matei Udrea: Si cine pare sa piarda cel mai mult dintre ei, de pe urma aparitiei acestor mini-candidati?

Barbu Mateescu: E un singur sondaj pe piata in care se masoara asa ceva si de aceea nu ma aventurez. O sa vedem! De multi, lumea afla abia acum sau o sa afle chiar peste cateva saptamani de candidatii noi. Deci, e destul de dificil de estimat.

„Obiectiv vorbind, Geoana a facut multe gafe intr-o perioada foarte scurta. S-ar putea sa recupereze pur si simplu din faptul ca strategia s-a schimbat radical. El nu mai iese acum in public decat destul de putin. Si asta, pe de o parte, scade intensitatea campaniei lui, ceea ce e rau, pe de alta parte il protejeaza de la a face alte gafe“

Matei Udrea: As mai vrea sa va intreb de Geoana. Parea pe un trend descendent. Era corecta aceasta perceptie? Ce poate face Geoana sa schimbe trendul, daca el e real?

Barbu Mateescu: Pai, hai sa nu vorbesc despre sondajele PSD si PNL, care au tot interesul din lume sa spuna ca Geoana este descendent. Sau Mirel Palada (proprietarul institutuluI SOCIOPOL si fostul purtator de cuvant al premierului PSD Victor Ponta – n. red.), care e innebunit sa-si demonstreze teoria ca Geoana este ca Oprescu in 2009. Hai sa ne uitam la INSCOP, de exemplu. INSCOP spune: scorul lui Geoana in iunie – 26,7%, in septembrie – 20,8%! Verifield, care, e adevarat, lucreaza pentru USR: 21% in iulie, 18% in august, 17% in septembrie! Printr-o intamplare sau, ma rog, o incidenta, exact asta spun si celelalte sondaje peste care am sarit, care au destul de clar scris pe foaie: „Sondaj comandat de PNL!“ sau situatii similare. Cand toata lumea spune acelasi lucru, sigur, e posibil sa fie fals, toata lumea sa aiba interesul sa-l arate pe Geoana ca scade, caz in care… O sa vedem in ziua votului daca exista, asa, un fel de conspiratie impotriva lui Geoana. Acum, in mod obiectiv vorbind, Geoana a facut multe gafe intr-o perioada foarte scurta si s-ar putea sa recupereze pur si simplu din faptul ca strategia s-a schimbat radical. El nu mai iese acum in public decat destul de putin. Si asta, pe de o parte, scade intensitatea campaniei lui, ceea ce e rau, pe de alta parte il protejeaza de la a face alte gafe. Si, daca se mai acumuleaza multe gafe ale altor candidati in astea 5-6 saptamani care au ramas pana la alegeri, s-ar putea sa ramana undeva pe locurile 2-3, pur si simplu pentru ca gafele lui si motivele pe care le-ar fi avut oamenii sa se indrepte de la el spre alti candidati se vor fi sters din memoria colectiva, fiind suprascrise! Exact ca la calculator: Overwrite. Suprascrise de gafele facute de altii.

Matei Udrea: Am putea sa definim in vreun fel electoratul lui Geoana? Pentru ca pare eterogen. De unde vin votantii lui? El se recomanda ca fiind independent, un fel de tehnocrat de la Bruxelles. Dar, pe de alta parte, are 5 ani de presedintie la PSD. A si candidat din partea acestui partid in 2009 la presedintia Romaniei.

Barbu Mateescu: Cred ca, in mare masura, votantii care erau votanti PSD si Geoana s-au reorientat spre Ciolacu. Dar votantii lui Geoana veneau din mai multe locuri. Unul dintre cele mai evidente de voturi pentru Geoana era sau este PNL-ul! PNL-ul are dreptate sa spuna: e o diferenta mare intre scorul nostru, ca partid, si scorul lui Ciuca in calitate de candidat! Sunt, de asemenea, oameni care nu au optiune de vot in ceea ce priveste partidele. Nu sunt interesati de parlamentare, voteaza la locale, voteaza la prezidentiale si atata tot. Sau oameni care nu sunt hotarati, care cand vine vorba de partide ezita intre mai multe. Intr-o oarecare masura – nu stiu daca mai e adevarat, dar cel putin la inceputul verii era destul de evident din cum aratau lucrurile –, erau si votanti USR, REPER care votau Geoana. Deci, electoratul lui era foarte complicat, ca sa zic asa. Acum lucrurile sunt in schimbare. Probabil ca nu mai sunt foarte-foarte multi votanti PSD care sa mearga pe Geoana, spre deosebire de acum patru luni.

Matei Udrea: Da, e interesanta observatia asta. Voiam sa va intreb daca rezultatul de la turul I al alegerilor prezidentiale va influenta, si daca da, in ce fel, alegerile parlamentare care vor avea loc la o saptamana dupa aceea.

Barbu Mateescu: Toata lumea are aceeasi ipoteza – pentru ca e ceva ce nu am mai trait, deci este o ipoteza. Va exista o mobilizare foarte, foarte slaba a electoratelor cu candidati care nu au ajuns in turul II. De asemenea, un lucru care trebuie mentionat este ca PSD si PNL vor avea o inertie – in sensul bun al cuvantului pentru ele. Votantii PSD si PNL sunt proprietari de locuinte, sunt oameni in varsta sau mai in varsta si, de aceea, ei pot sa voteze si la parlamentare. Daca esti tanar, este o mare probabilitate sa locuiesti in alt loc decat acolo unde ai cartea de identitate. Esti la munca, esti cu chirie, esti student in alt oras, in alt judet si e destul de greu sa votezi la parlamentare.

„Daca PSD ia un scor prea bun la parlamentare, Ciolacu pierde prezidentialele! PSD trebuie sa aiba grija sa nu ia un scor prea mare, pentru ca atunci mobilizeaza la vot foarte puternic toate electoratele. Sosoaca, Simion, USR, cu catel, cu purcel, nici nu mai conteaza cine e in turul II“

Matei Udrea: Asta inseamna ca PSD si PNL vor fi avantajate.

Barbu Mateescu: Da, si aici e un paradox foarte amuzant. Daca PSD ia un scor prea bun la parlamentare, Ciolacu pierde prezidentialele! Deci, daca se repeta povestea din 2016, de exemplu, in sensul ca PSD ia 46% la parlamentare, nici nu mai are sens ca Ciolacu sa mai faca ceva in ultima saptamana, pentru ca s-a terminat! Va exista un val de balansare a puterii.

Matei Udrea: In turul II al alegerilor prezidentiale. Se va mobiliza lumea.

Barbu Mateescu: Da, e foarte ironica situatia. PSD trebuie sa aiba grija sa nu ia un scor prea mare, pentru ca atunci mobilizeaza la vot foarte puternic toate electoratele. Sosoaca, Simion, USR, cu catel, cu purcel, nici nu mai conteaza cine e in turul II. Cu exceptia cazului in care e Simion, dar atunci lucrurile sunt mult mai simple.

Matei Udrea: Candidatul PSD n-a mai castigat contra unui candidat de dreapta din 1992 in Romania.

Barbu Mateescu: Da.

Matei Udrea: Singura victorie a fost in 2000, impotriva unui candidat care nu era de centru-dreapta.

Barbu Mateescu: Era un sosoc. Vadim era un sosoc.

„Sa zicem ca Ciolacu obtine 28% in primul tur. De unde mai ia 23%? Cine il voteaza pe Ciolacu si nu l-a votat deja primul tur? Cu cine se aliaza Ciolacu? Singura solutie e sa se alieze formal cu PNL. Dar va redescoperi ce a patit Geoana in 2009. De aceea ei au nevoie ca de aer sa-l duca pe Simion in turul II! Fara Simion, lucrurile se joaca!“

Matei Udrea: Da. Ce sanse are PSD-ul, de data asta, sa schimbe istoria? Ma gandesc si la afirmatia pe care ati facut-o in prima parte a interviului, privind plafonul de 33% pe care candidatul PSD nu-l poate depasi.

Barbu Mateescu: Ei au nevoie de aliati! Repet, cu exceptia cazului in care vorbim de Simion in turul II. Sa zicem ca Ciolacu obtine 28%. De unde mai ia 23%? Cine il voteaza pe Ciolacu si nu l-a votat deja in primul tur? Si asta fara sa luam in calcul oamenii care vin la vot doar in turul II. Si care nu vor veni pentru Ciolacu, evident! Cu cine se aliaza Ciolacu? Si nu prea are multe optiuni. Singura pe care o vad este sa se alieze in mod formal cu PNL! Deci, practic, sa aiba sustinerea organizatiilor PNL contra lui Lasconi sau a lui Geoana. Dar va redescoperi atunci ce a patit Geoana in 2009, cand tot asa, Geoana s-a aliat cu PNL. E adevarat, era un PNL mai mic, PNL-ul pre-fuziune (dinaintea fuziunii cu PDL – n. red.), dar faptul ca te aliezi, ca beneficiezi de sustinerea unui partid, asta nu inseamna ca automat toate voturile se transfera. As fi ezitat mult mai mult cu raspunsul la intrebarea asta pana la ce s-a intamplat cu CCR-ul. Faza cu CCR-ul si alte faze care vor mai veni, pentru ca, na!, PSD-ul e ca in gluma cu scorpionul si vulpea care traverseaza raul. Deci, va mai face, se vor mai intampla lucruri! Asta intuneca foarte mult perspectivele. De aceea ei au nevoie ca de aer sa-l duca pe Simion in turul II! Fara Simion, lucrurile se joaca! PSD-ul e un partid foarte pesimist si are dreptate sa fie pesimist. Cand ei vad ca intr-un sondaj de tur II – ca sa inventez o situatie – impotriva lui Lasconi sau Geoana sau Ciuca ar fi o victorie pentru Ciolacu la 4 procente, toata lumea din PSD da din cap si spune: „Gata, inseamna ca pierdem! Pentru ca noi am mai vazut asta si cu Ponta, si cu Nastase si am pierdut!“. Deci, ei au nevoie de certitudini! Si Simion, pentru ei, este o certitudine.

Matei Udrea: Daca votantii liberali primesc, sa presupunem, indicatie de la conducerea partidului sa voteze in turul II cu Ciolacu, cat ar asculta acest electorat un asemenea sfat? Excludem, bineinteles, activistii de partid. Vorbim de simplii simpatizanti.

Barbu Mateescu: Depinde foarte mult si cine este celalalt candidat din turul II. Conteaza mult nu numai identitatea contracandidatului lui Ciolacu, conteaza si mesajele care se dau. Ma gandesc aici – ca un reper, asa, sa-l avem – la eficienta sau mai degraba ineficienta aliantei dintre Geoana si Crin Antonescu in 2009! Si aici Mirel Palada, cand inca era sanatos la cap, a facut o analiza foarte buna. Si anume, a descoperit ca din votantii lui Crin Antonescu din primul tur, care conform aliantei, ar fi trebuit sa faca trecerea 100% spre Geoana, 50% l-au votat pe Geoana, un sfert l-au votat pe Basescu si un sfert n-au venit la vot sau si-au anulat votul. Asa ca, in loc ca Geoana sa castige cele 2 milioane de voturi ale Crin Antonescu, a obtinut un beneficiu, un profit, de 500.000. Si asta intr-un context in care trebuie sa ne amintim ca Basescu era profilat destul de clar pentru votantii PNL drept un oponent. Erau foarte multe certuri intre PNL si Basescu in acea perioada. In mod sigur, PSD gandeste asa acum: „daca ajungem in turul doi cu Lasconi sau cu Geoana, cate voturi am luat noi plus cate voturi are PNL-ul si gata!“. Si evident ca nu e asa!

„Ciolacu e inca foarte mult sub scorul PSD. Sunt votanti PSD care voteaza Ciuca, pentru ca-l respecta mult mai mult decat pe Ciolacu. Si ai lucruri socante precum Cristian Diaconescu, care il nenoroceste pe Ciuca! Este incredibil ce se intampla, ce-i face lui Ciuca in sondaje!“

Matei Udrea: Ultima intrebare. Flerul dumneavoastra ce va spune, cu cat se va intra in turul II? Va fi Marcel Ciolacu, care probabil ca va intra in scorul partidului, si al doilea candidat. Cu cat va ajunge acesta?

Barbu Mateescu: In primul rand, Ciolacu e inca sub scorul partidului foarte mult! E interesant. In continuare exista niste bulversatii si lucruri foarte amuzante. De exemplu, o chestie la care multa lume nu se gandeste: votanti PSD care voteaza Ciuca! Il voteaza pe Ciuca pentru ca il respecta pe Ciuca mult mai mult decat pe Ciolacu. Deci, Ciolacu nu ia scorul partidului! Dar aveti dreptate, va intra in turul II. Acum, cu candidatii astia micuti care, in functie de cat de dinamici sunt si cat de bine sunt promovati, s-ar putea sa se poata intra cu 18 procente! Nu e exclus!

Matei Udrea: Scor-record, ca minim.

Barbu Mateescu: Da. Si asta va deschide ceva ce nu s-a mai intamplat niciodata. Sa ai cei doi candidati care intra in turul II si care impreuna au obtinut mai putin de jumatate din voturile exprimate in primul tur. Niciodata n-am mai avut situatia asta! Cei doi candidati luau impreuna 60%, 70%, 80% din voturi. Si electoratele celelalte erau, evident, importante, erau vitale, dar acum importanta celorlalte electorate va fi colosala,

Matei Udrea: De unde aceasta faramitare fara precedent? Erau cele doua partide mari care isi impingeau cumva oamenii in turul II. Sa ne gandim si de 2014, ca sa nu luam 2019, ca ala a fost un caz exceptional. Dar in 2014 s-a intrat in turul II cu 40% si 30%, adica in total 70%.

Barbu Mateescu: Sunt doua procese aici. Unul este istoric. Partidele astea mari, PSD, PNL pre-fuziune, PDL, PNL post-fuziune, daca iei toate scorurile lor la prezidentiale, parlamentare si europarlamentare insumate, chiar si la Consiliile Judetene, la alegerile locale, constati cu stupefactie cum s-au dus de la 80-90% in 2008 pana la 48% la europarlamentarele de acum! Si este o scadere foarte evidenta. Nu sunt intreruperi. Sunt partide din ce in ce mai slab echipate pentru Romania anilor 2010-2020. Sunt foarte bune pentru Romania anilor 2000. Il duci pe Tudose in 2003 – este ca pestele in apa! Ei nu inteleg astea cu TikTok, Instagram. Chiar si cu Facebook au mari probleme. Romania era distribuita altfel si demografic: marile aglomerari urbane au o pondere din ce in ce mai mare acum, judetele rurale au din ce in ce mai putine voturi. Politicienii din PSD si PNL stiu importanta a doua aspecte: primari si televiziuni! Deci, aceste partide sunt foarte bine echipate pentru un anumit set de circumstante istorice. Si in plus, colac peste pupaza, sau Ciolac peste pupaza, au venit la aceste prezidentiale cu niste candidati foarte slabi – atentie, foarte slabi in ochii votantilor lor! Deci, s-ar putea ca eficienta lui Ciolacu, cate voturi ia Ciolacu, ca procent din totalul votantilor PSD, sa fie un record istoric negativ! La Ciuca nici nu mai discut. Daca esti votant PSD, ai votat Nastase, ai votat Ponta, oameni sofisticati, oameni care au asigurat prosperitate. Ciolacu a fost prim-ministru si e inflatie! Este un om pe care n-ai cum sa-l respecti! Este ca tine, nu-l privesti de jos in sus! Ciuca la fel! Si asta simt si membrii de partid, e cutremurator pentru ei. Deci, l-ai sustinut pe Basescu, ai avut un orator precum Crin Antonescu, daca veneai din vechiul PNL. Si vine Ciuca! Adica e un soc! E chiar socant! Nimeni din PSD si din PNL nu se uita si-si da seama ca sunt parte dintr-un esafodaj care se prabuseste in prapastie. PNL a fost si foarte explicit. (PSD-ul mai putin). PNL a spus: „Primele 2 partide ca forta isi pun candidatul in turul II. Bagam in turul II orice si pe oricine!“. N-a spus nimeni ” bagam chiar si un pahar de plastic in turul II, ca suntem PNL si avem 1.000 de primari”, dar cam asta a fost atitudinea. Si lucrurile astea sunt adevarate, forta partidelor este reala, dar poti sa tragi de elasticul ala pana la un punct! La un moment dat, ramai cu doua bucati de elastic, cu una in fiecare mana! Adica se rupe totul! Deci, vorbim de o suprapunere de lucruri. Cand vii cu aceste crize si simultan cu niste candidati slabi, iata ca ai niste lucruri precum Geoana, care nu stim cat va lua, dar a creat ceva emotii pana acum, o ai pe Lasconi, care din ce arata cifrele a luat un partid care era intr-o criza si performeaza mult peste acel partid, ai lucruri socante precum Cristian Diaconescu, care il nenoroceste pe Ciuca! Este incredibil ce se intampla, ce-i face lui Ciuca in sondaje! Cel putin, pana acum. Si lucruri de genul asta. Deci, apar oportunitati, pentru ca, dupa cum spuneati si dumneavoastra, totalul trebuie sa dea 100%. In momentul cand ai animale mari slabite, apar animale mai micute care-s mai agile si reusesc sa supravietuiasca.

Matei Udrea: Va multumesc!

Barbu Mateescu: Cu placere!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: