INTERVIU Claudiu Degeratu: „Daca planul de pace va fi unul defavorabil Ucrainei, sunt peste 50% sanse ca, in 5 ani, Rusia sa preia controlul asupra sa prin razboi hibrid. Rusia n-o poate ocupa militar, dar daca America si NATO isi limiteaza prezenta cu Kievul, vacuumul este umplut cu influenta ruseasca“
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele necesare si devine probabil scenariul in care Kievul va fi silit sa ceara armistitiu in conditii favorabile Moscovei, explica pentru aktual24.ro Claudiu Degeratu, expert in probleme de securitate si studii strategice.
Daca Ucraina va semna un plan de pace defavorabil, in care implicarea SUA si a UE se va reduce, atunci sunt sanse foarte mari ca, in cel mult 5 ani, tara sa se intoarca in sfera de influenta ruseasca, dupa modelul Georgiei, mai spune fostul sef al sectiunii de Aparare din Delegatia Permanenta a Romaniei la Cartierul General al NATO de la Bruxelles.
Intoarcerea lui Trump la Casa Alba nu va insemna o schimbare peste noapte a strategiilor. Cel putin in privinta Ucrainei, abia prin primavara vom sti clar ce are de gand Trump. In acelasi timp, nu trebuie sa ne asteptam ca noul presedinte american sa isi noteze cuminte lista de dorinte ale lui Putin. Desi Trump are obiceiul sa discute in intalniri unu la unu lucrurile importante, aceasta intrevedere cu Putin nu stim cand si cum va avea loc. Rusii vor vrea sa stie dinainte absolut toate temele discutiei si nu vor accepta stilul lui Trump, de a pune presiune direct pe omologul sau in intrevederi.
Europa nu va fi capabila sa suplineasca o eventuala retragere a SUA din sprijinul pentru Ucraina, mai ales ca americanii fac parte si din NATO, organizatie care si-a asumat asta-vara un rol sporit in ajutorarea Kievului atacat de rusi. In aceste conditii, pentru Ucraina va fi greu sa continue lupta. In acelasi timp, si rusii par sa fi ajuns la fundul sacului. Putin nu-si permite o noua mobilizare, asa ca a facut compromisul major de a semna cu Coreea de Nord un tratat dezavantajos si riscant. E de asteptat sa vedem o sporire a numarului de soldati nord-coreeni pe front si, poate, chiar sosirea altor contingente din alte tari, posibil chiar din Iran. Mai jos, explicatiile lui Claudiu Degeratu.
„O retragere americana din Ucraina genereaza mari blocaje si in NATO. Deci, sa nu ne facem iluzii ca, gata, s-a retras America din Ucraina, iar NATO o sa mearga OK! Efecte vor fi in lant pe alte planuri“
Matei Udrea: Semnele privind Ucraina, dinspre tabara noului presedinte al SUA, sunt ingrijoratoare. Trump junior a scris pe Instagram, vizandu-l pe Zelenski, ca „mai sunt 38 de zile pana se opreste alocatia“. Iar acesta e doar unul din mesajele de acest tip venite de la colaboratorii lui Trump. La ce sa ne asteptam? Urmeaza o taiere totala a fondurilor pentru Ucraina si presiuni ca sa se predea?
Claudiu Degeratu: Acum, cand spunem la ce sa ne asteptam, trebuie sa luam in calcul ca suntem intr-o perioada a declaratiilor post-electorale victorioase dinspre Trump sau mai putin victorioase din partea taberei democrate. Deci n-as pune accent foarte mult pe tot ceea ce se arunca pe piata, inclusiv din surse foarte apropiate din jurul presedintelui Trump, inclusiv fiul sau. Trebuie sa luam declaratiile acestea cu o marja de suspiciune sau, ma rog, de prudenta, pentru ca, repet, sunt niste declaratii la cald dupa o victorie importanta. Intre timp, singurele elemente clare sunt cele legate de ce face presedintele Biden pe ultima suta de metri. Adica intre declaratii, intentii si decizii, deciziile sunt inca cele luate de Administratia Biden. Ce se va intampla din ianuarie, din momentul in care avem oficial o echipa la Casa Alba, o noua administratie? Eu ma astept sa existe in primul rand o discutie intre legislativul american, care acum e sub control republican, si presedintele Trump. Nu ma astept sa existe, asa, o schimbare radicala de orientare peste noapte. Ma astept ca in privinta Acordului pentru Clima sa se intample ceva foarte rapid si foarte vocal, asa. Probabil ca iesirea din Acordul pentru Clima va fi anuntata in primele zile. Dar in ce priveste Ucraina, nu as lua in calcul o schimbare radicala. Repet, in ciuda faptului ca vor mai veni declaratii destul de specifice presedintelui Donald Trump. Deciziile insa nu vor fi, asa, pe masura declaratiilor. Vor fi temperate probabil si de catre republicani, intr-o anumita masura. Asta, pe termen scurt, insemnand primele doua-trei luni. Dupa aceea, lucrurile se pot schimba semnificativ, pentru ca se va consolida si noua viziune de politica externa, noua strategie de securitate nationala si asa mai departe. Si probabil ca vom avea o discutie mai contondenta cu partea europeana. Dar cam atat. Sa nu ne asteptam sa vedem efecte imediate in urma unor declaratii bombastice.
Matei Udrea: Deci, ziceti dumneavoastra ca macar pana prin martie-aprilie, cateva luni, lucrurile vor merge cum au fost si pana acum.
Claudiu Degeratu: Da, dar asta nu inseamna ca nu se vor pregati decizii mai radicate. Repet, nu va fi chiar peste noapte, pentru ca si Donald Trump asteapta sa vada care este intentia Moscovei, care ar fi pasii Moscovei. Sigur, el semnalizeaza declarativ, o sa inceapa din ianuarie pentru planul de pace, dar Moscova are si ea o pozitie, se pregateste de o anumita negociere si nu va marsa foarte rapid, in urma unor declaratii ale presedintelui Trump. Cred ca Moscova isi pregateste in continuare strategia ofensiva militara pe teren, sa castige cat mai mult pana cand se clarifica daca vor exista discutii pe un plan de pace. Sa zicem ca si partea americana stie ca Rusia prefera sa aiba un control pe teren, o situatie cat mai avantajoasa. Si atunci, anumite pozitii ale lui Trump vor fi in sensul de a mai tempera aceste actiuni rusesti pana cand isi lanseaza oficial planul de pace. Trebuie sa existe un moment oficial, pentru ca altfel, sigur, nu poate sa lase in urma Legislativul, chiar si cu control republican, sa fie neimplicat in acest proces complex. Deci, mai dureaza si probabil ca singurul element concret rapid va fi o anumita modificare in programul financiar, in bugetul Apararii pe anul urmator. Si de acolo vom intelege care ar fi adevaratele intentii vizavi de ajutorul american pentru Ucraina.
„Nu trebuie sa vedem totul chiar asa de catastrofic. De la prioritati, politici, programe impuse de catre Donald Trump ca viziune pana la modificari de natura constitutionala este un drum foarte lung, dur, complicat“
Matei Udrea: In ce credeti ca se transforma SUA, daca e cazul sa vorbim despre asa ceva? Trump a anuntat ca pune un conspirationist, pe Robert Kennedy, la Sanatate, iar la supravegherea frontierelor tocmai l-a anuntat pe Thomas Homan, initiatorul unor proiecte controversate si foarte dure impotriva imigrantilor. Astazi s-a anuntat si ca viitorul ambasador al SUA la ONU va fi o fanatica MAGA, o doamna care spunea ca indivizii care au luat cu asalt Capitoliul in 2021 sunt patrioti adevarati americani.
Claudiu Degeratu: Sunt mai multe planuri. Echipa va fi a lui Trump si va fi o echipa in care se combina, intr-adevar, cum spuneti, elementele astea, reprezentantii cu viziuni extreme si reprezentantii care fac legatura cu masa mare sau cu Partidul Republican asa cum il stim, mai moderat, mai de centru. Pentru ca trebuie sa existe un mod de lucru, un modus vivendi si cu Legislativul controlat de republicani si, in general, cu Partidul Republican. Asta este una. Deci, profilul administratiei clar va fi facut dupa profilul lui Donald Trump! Si, exact cum spuneti, trebuie sa ne asteptam la tot felul de figuri. Pe de alta parte, cum va actiona? Care vor fi planul, prioritatile s.a.m.d.? Ele sunt exact alea pe care si le-a asumat. Exact ce stim ca a promis in campanie, cam asta o sa faca. Si asta e al doilea plan. Acum, daca se schimba ceva fundamental in ordinea constitutionala, e prea devreme sa spunem si nu trebuie sa vedem totul chiar asa de catastrofic. Adica de la prioritati, politici, programe impuse de catre Donald Trump ca viziune pana la modificari de natura constitutionala este un drum foarte lung, dur, complicat. Dar repet, nu se va intampla chiar in sensul in care se anticipa din campania electorala. Adica acel tip de salvare de extrema dreapta care sa puna in aplicare toate obiectivele de combatere a tot felul de mituri si fantasmagorii care au fost lansate prin campanie. Deci, sunt mai multe planuri, trebuie sa ne uitam mai detasat si mai analitic, sa intelegem ca anumite limite vor exista in aceasta faza. Vor fi si reactii din partea societatii civile, din partea partidului de opozitie, adica de la democrati. E bine sa nu ne grabim, sa nu sarim etapele in a evalua. Poate sa se initieze un asemenea proces, pot fi abuzuri pe parcurs sau probleme serioase, dar de aici pana la schimbarea fundamentala a ordinii constitutionale este un drum extrem de lung si greu de anticipat, daca se va si intampla.
Matei Udrea: Ce va asteptati sa se intample in perioada urmatoare intre America si Europa? Vom asista la o confruntare intre Uniunea Europeana si SUA, asa cum prevad unii?
Claudiu Degeratu: Pai, probabil ca vor fi primele schimburi mai dure vizavi de Acordul Climatic si vizavi de problema aceasta a exportului de resurse energetice, de gaz lichefiat. Deci, vor fi cateva masuri economice rapide care ar putea sa genereze o discuta mai fierbinte. In acelasi timp, sigur ca tarile mari, importante – Franta, Germania, Marea Britanie, Italia – vor avea si acest moment, de a incerca sa gaseasca un mod de cooperare mai clar. Vor fi reuniuni G7, vor fi mai multe ocazii de a discuta. Probabil ca la Conferinta de la Munchen, din ianuarie, va fi un fel de prim contract neoficial, dar important. In aceasta Conferinta de Securitate de la Munchen vom avea mai multe elemente sa ne dam seama la ce ne putem astepta. Si, bineinteles, celalalt capitol important, cu potential, intr-adevar, de a avea o interactiune mai tensionata, cu mai mai multe elemente de incertitudine, va fi la nivelul NATO. Pentru ca NATO trebuie inca din ianuarie sa-si cam clarifice programul de coordonare pentru Ucraina. Stiti ca, la Summitul NATO de la Washington, NATO si-a asumat acest rol intarit, a preluat de la grupul Ramstein elemente mai multe de coordonare pe Ucraina si acum, cu presedintele Trump, probabil ca vor fi destul de multe discutii vizavi de viitorul rol al NATO in acest conflict. Si asta iar poate fi un element de discutie mai infierbantata. In decembrie avem ministeriala de externe NATO si acolo vor fi primele reactii. Si, bineinteles, in februarie ministeriala apararii NATO. Deci, dupa Conferinta de la Munchen iar se vor pregati niste decizii. Iar pozitia americana va fi destul de problematica in anumite elemente, pentru ca Donald Trump trebuie intr-adevar sa pregateasca – dar nu peste noapte, nu in 24 de ore – niste decizii fata de conflictul din Ucraina.
„Sunt destul de sceptic ca se va ajunge la a se decide soarta tarilor din Europa de Est intr-o intalnire Trump – Putin. Strategia lui Trump de diplomatie personala este sa reuseasca sa faca presiuni direct asupra omologului rus. Dar asta nu inseamna ca se va si ajunge la un acord. Sa nu mergem pe ideea ca Trump va accepta tot ce-i va spune Putin“
Matei Udrea: Este cunoscuta predilectia lui Trump de a rezolva lucrurile one-to-one, prin discutii bilaterale…
Claudiu Degeratu: Da, da, da!
Matei Udrea: Sare peste intelegerile multilaterale, cu oameni multi la masa. Intrebarea mea este daca avem de ce sa ne temem ca ar putea Trump sa decida soarta Ucrainei, poate chiar si a altor tari din Europa de Est, intr-o discutie one-to-one cu Putin, o intelegere bilaterala cu Rusia.
Claudiu Degeratu: Nu! Sunt destul de sceptic ca se va ajunge la aceasta situatie de a se discuta. Probabil ca strategia lui de diplomatie personala este sa reuseasca sa faca presiuni direct asupra omologului, in special omologul rus. Dar asta nu inseamna ca se va si ajunge la un acord. Adica sa nu mergem pe ideea ca Donald Trump va accepta tot ce-i va spune Vladimir Putin. Deci, repet, vine si el cu partea lui la orice discutie. Chiar daca este tete-a-tete, chiar daca e diplomatie personala, are o serie de obiective, interese care cu siguranta nu vor fi similare cu ale Moscovei! Sa nu ne facem iluzia ca va fi o intalnire de un sfert de ora in care Putin spune ce vrea si Trump spune: „Da, sunt de acord! Hai sa rezolvam problema!“. Nu va fi deloc asa si nici Moscova nu va accepta o discutie unu la unu daca nu este sigura de ce vrea Trump, adica sa fie pregatita foarte bine de asemenea discutii si nu vrea surprize, cu solicitari care sa nu-i convina din partea lui Trump. Deci, va fi un proces mai complicat, iar acele intalniri unu la unu pe care le-a mai facut si in prima administratie s-a demonstrat ca nu au avut efect decat in planul imaginii, in plan public. Deciziile nu au urmat dupa aceste intalniri. Adica e si aici o abordare diferita. Unii pregatesc deciziile din timp si, dupa aceea, urmeaza intalnirea one-to-one si acolo se confirma tot ceea ce s-a pregatit din timp de echipe, iar altii, cum a facut si Donald Trump, fac intalnirea strict pentru a proiecta o anumita imagine, fara insa sa existe si decizii. Asta s-a vazut si cu Coreea de Nord, inclusiv cu Rusia. Nu va fi, asa, un scenariu rapid, in care sa se rezolve totul cu un consens de 100% intre cei doi.
Matei Udrea: Domnule Degeratu, cat de pregatite de razboi sunt, de fapt, aceste dictaturi care-si umfla muschii in fata Occidentului? Am citit azi o declaratie a unui inalt oficial de la Pentagon care spunea ca trupele nord-coreene care au ajuns in Kursk, pentru a lua parte la lupte, sunt total nepregatite si in momentul de fata sunt instruite de rusi in tactici de baza in infanterie si chiar sa traga cu tunul, ca nu stiau nici lucrul asta. Asta ar fi o chestiune. In urma cu mai putin de o luna am vazut ce demonstratie de forta a facut Israelul deasupra Iranului. Iranul are, la fel, o retorica foarte razboinica, ameninta aproape saptamanal ca o sa stearga Israelul de pe fata pamantului. Ma gandesc si la China. Toata lumea vorbeste despre China, ca investeste mult, ca are o superarmata. Dar si despre Rusia se spunea pana in 24 februarie 2022 ca are a doua armata a lumii si vedem ce a patit in Ucraina.
Claudiu Degeratu: Sunt doua lucruri acum: daca e pregatita si daca este puternica. Sunt doua lucruri total diferite, pentru ca pregatita poate sa fie si politic, psihologic si militar, sau poate sa fie pregatita doar politic si psihologic sau ideologic, iar militar sa nu fie pregatita. Deci, repet, sunt niste chestiuni de nuante. Acum, daca ne uitam la balanta militara, adica nu ne uitam la declaratii, nu ne uitam la ideologie si strategie de diplomatie publica, ne uitam doar la capabilitati, adica la forta, o sa vedem ca, sigur, Iranul este slab in materie de pregatire militara, Coreea de Nord este slaba in materie de pestigatire militar. Deci, lucrurile sunt foarte clare! China este mai slaba decat Statele Unite in materie de pregatire militara, si asta se vede pe statistici. Sigur ca putem discuta, asa, ca poate in 20 de ani o sa aiba la fel de multe portavioane China ca si Statele Unite, desigur, s-ar putea sa fie. Dar asta nu inseamna ca are o armata la nivelul de eficienta al armatei americane sau la gradul de operationalizare. Nu este acelasi ca si cel al armatei americane. De aceea este si foarte prudenta China in a demonstra ceva in materie de capabilitati militare. Aici, lucrurile sunt clare. Ceea ce diferentiaza este ca, din punct de vedere politic si ideologic, aceste tari nu evita intrarea in conflict, chiar daca nu indeplinesc criteriile cu care noi judecam performanta unor armate de nivel occidental, israelian s.a.m.d. Si asta s-a vazut ca are eficienta in Ucraina! Nici Rusia nu era pregatita militar sa invadeze Ucraina. Ca toti spuneau la inceputul razboiului: „Pai, trebuiau un million si nu stiu cati de soldati ca sa ocupe Ucraina conform planului de denazificare!“. Si ei au inceput cu 250.000 plus militiile din Donbass. Ei bine, nu conteaza acest lucru! In ziua de astazi, daca esti pregatit politic si ideologic sa declansezi un razboi, chiar daca ai o armata slaba, care e in urma cu 20-30 de ani fata de armatele noastre, vedem ca, de fapt, lucrurile merg bine pentru ei! Daca ne uitam in Ucraina, razboiul merge cu obuze vechi din Coreea de Nord, cu niste drone modeste facute pe iranieni, cu carne de tun, cu soldatii rusi care nu au nivelul de pregatire al unor unitatii europene. Si, cu toate astea, razboiul continua! Rusia avanseaza! Parerea mea este ca noi incercam sa folosim propriile noastre criterii cand spunem ca natiunea respectiva e pregatita sau nu e pregatita de razboi. Dar noi nu suntem pregatiti de razboi! Adica psihologic, politic, ideologic – si, sigur, inclusiv militar –, multe tari europene sunt sub tarile pe care le-am tot discutat acum. Asta e realitatea cruda!
„Dupa ce a incheiat subiectul compania Wagner, era de asteptat ca Rusia va avea nevoie de forte suplimentare. Federatia Rusa isi asuma implicatiile pe termen lung pentru ca nu este dispusa sa mai faca mobilizari partiale. Probabil ca asta va fi directia: de a mai creste numarul soldatilor nord-coreeni si, daca mai apar cumva, si din alte tari care ar putea fi interesate“
Matei Udrea: Rusii pregatesc o mare ofensiva la Kursk, la care vor participa si nord-coreenii. Se vorbeste de 50.000 de militari rusi si nord-coreeni care vor ataca in zilele urmatoare. Ce sa intelegem din aceasta aparitie a trupelor lui Kim Jong-un pe front? Putem sa ne asteptam si la alte trupe nord-coreene? Putem sa ne asteptam si la aparitia unor unitati din alte tari in acest razboi?
Claudiu Degeratu: Da, este adevarat ca asta creeaza un precedent pentru ca si alte tari sa contribuie la acest razboi. Era previzibil ca Federatia Rusa va avea nevoie de o forta militara suplimentara, de soldati suplimentari. A facut o concesie majora fata de Coreea de Nord semnand acest acord strategic militar de asistenta militara reciproca. Ceea ce, intr-un fel, complica relatia cu China. Dar Federatia Rusa isi asuma implicatiile pe termen lung pentru ca nu este dispusa sa mai faca mobilizari partiale si incearca sa accelereze cumva ocuparea regiunilor si sa rezolve problema din Kursk. Deci, dupa ce a incheiat subiectul compania Wagner, era de asteptat ca are nevoie de forte suplimentare, de o forta de rezerva. Se genereaza un model nou acum, in care Federatia Rusa deschide acest razboi si catre anumite tari aliate. Probabil ca asta va fi directia: de a mai creste numarul soldatilor nord-coreeni si, daca mai apar cumva, si din alte tari care ar putea fi interesate. Asta depinde si de pozitia Chinei si de pozitia altor tari, daca se inrautatesc lucrurile la nivel international si se radicalizeaza Iranul, sa decida sa trimita… Sau alte tari. Nu m-ar surprinde. Ne indreptam, intr-adevar, spre o internationalizare a conflictului mult peste ceea ce stiam noi.
Matei Udrea: E posibil sa vedem ca intra si alte tari de partea Ucrainei, sa trimita trupe acolo?
Claudiu Degeratu: Nu as exclude! Nu as exclude! Pentru ca, repet, depinde si care este abordarea. Daca esueaza planul de pace si America isi reduce implicarea in acest conflict, atunci Ucraina trebuie sa se gandeasca la tot felul de solutii. E e greu de spus. Din cate imi dau seama, Polonia a fost – in acest an, cel putin – mai prudenta, a incercat sa ia o anumita distanta fata de solicitarile din partea Kievului. In 2022 si in 2023, Polonia discuta, va aduceti aminte, aceasta idee de implicare cu soldati pe teren. Dupa aceea a fost Franta care a ridicat problema cu prezenta militara aliata in Ucraina. Ea se suprapune, cumva, pe o idee de plan de pace in care o Ucraina, asa cum va fi ea, sa aiba si si sprijinul unor tari. Acum, sigur, nu stim cum va arata acest plan de pace, daca va fi vreodata acceptat de Ucraina, dar cu siguranta Ucraina ar vrea soldati straini pe teritoriul ei. Are acele unitati de legiuni straine, dar nu asta este ideea, ideea e de implicare statala, adica alte state care sa recunoasca oficial, cum a recunoscut Coreea de Nord chestiunea asta. Adica asta este elementul de noutate pe care-l aduce Federatia Rusa: implica statal, oficial, si Coreea de Nord. Iar Coreea de Nord nici n-a ezitat sa se laude cu chestia asta, chiar daca rusii au lasat-o un pic asa, mai la latitudinea Phenianului.
Matei Udrea: Poate Europa sa tina singura pe linia de plutire Ucraina, in cazul in care Trump decide retragerea SUA din acest mecanism de sprijinire militara a Ucrainei?
Claudiu Degeratu: Poate, dar la nivel minimal! Trebuie sa ne reducem mult nivelul de ambitie, adica ce vrem, cum putem s.a.m.d. Dar nivelul acesta minimal, redus, pe care Europa poate sa-l sustina, are implicatii pe teren. Cu siguranta Kievul nu va sta foarte bine pe teren cu un ajutor mai firav european. Chiar si anul asta, de fapt, ajutoarele europene sunt sunt din ce in ce mai putine si vin din ce in ce mai greu. Asta, si din cauza opozitiei din partea Budapestei si a altor state care vor un plan de pace rapid. Deci, cu un anumit efort foarte serios, probabil, din partea unor tari importante, s-ar putea face. Acum, contextul asta cu instabilitatea din Germania s-ar putea sa anuleze tot ce am spus mai devreme! Adica s-ar putea, in realitate, sa nu putem deloc daca Germania nu-si revine politic rapid. Inca nu stim care va fi rezultatul acestei crize din Germania. S-ar putea sa avem o Germanie si mai putin interesata sa sprijine. Fara acest tandem franco-german, e greu pentru Marea Britanie sa continue sa sustina. Polonia, vedeti, e din ce in ce mai reticenta, ar vrea mai mult un plan de pace pentru ca isi da seama ca a depasit acel nivel in care sa ofere asistenta militara pe termen lung Ucrainei. Isi de seama ca nu va putea singura. E greu de gasit o formula europeana care in urmatoarele sase luni sa preia cumva, datorita unei miscari-surpriza americane, acesta sarcina. Pentru ca, repet, o retragere americana din Ucraina genereaza mari blocaje si in NATO. Deci, sa nu ne facem iluzii ca, gata, s-a retras America din Ucraina, iar NATO sa mearga OK! Efecte vor fi in lant pe alte planuri. Si bineinteles ca cel putin pe mine ma intereseaza aceste efecte in NATO, pentru ca in spatele usilor inchise se va discuta. Vor si discutii foarte aprinse.
„Iau in calcul si chestia asta din ce in ce mai mult, ca Ucraina sa ceara o incetare a razboiului in conditii nefavorabile“
Matei Udrea: Ultima intrebare. Va asteptati sa piarda Ucraina razboiul?
Claudiu Degeratu: Da, iau in calcul si chestia asta din ce in ce mai mult! Adica sa ceara o incetare a razboiului in conditii defavorabile. Probabil ca este un scenariu la care se gandesc mai multi. Eu discut pe scenarii. Pe cel putin doua le-am luat in calcul inca din 2023 adica pierderea razboiului si un conflict inghetat de tip Coreea de Nord – Coreea de Sud. Si cam asta ar fi! Adica un armistitiu sau o incetare a focului pe un document asa, mai… Care nu are caracter de tratat. Dar trebuie luat un calcul si acest scenariu, da!
Matei Udrea: E posibil si un scenariu in care Ucraina sa fie ocupata integral? Asa cum a spus chiar zilele trecute Dughin, ca trebuie ocupata pana la Lvov, adica implicit Kievul. Adica, s-o spunem direct, sa aiba granita pe Prut.
Claudiu Degeratu: Nu, nu este… Rusia nu poate sa controleze militar Ucraina intreaga. Poate sa controleze Ucraina intreaga fara sa o ocupe militar, adica teritorial. Poate sa controleze anumite zone strategice, cum le controleaza acum, si incheierea razboiului sa prevada niste clauze politice vizavi de regimul de la Kiev. Adica poate sa controleze politica interna a Kievului cum a controlat-o si inainte de 2022 prin diferite forte politice, prin influenta in anumite zone decizionale si legislative in Kiev. Deci, nu e eficient pentru Rusia sa controleze teritorial toata Ucraina. E de ajuns sa-i schimbe orientarea politica! Si atunci, cam acelasi lucru se intampla.
Matei Udrea: Am inteles. Deci, practic, sa revina Ucraina in sfera de influenta a Rusiei. Vedeti scenariul asta.
Claudiu Degeratu: Exact, exact! Da, da, cam despre asta este vorba, pentru ca nu au destule resurse, dar stiu ce sa faca…
Matei Udrea: Ce sanse vedeti, in proiectia dumneavoastra, ca Ucraina sa revina in sfera de influenta a Rusiei?
Claudiu Degeratu: Sansele sunt mai mari de 50% in acest scenariu in care planul de pace va fi unul defavorabil Ucrainei! Deci, cu siguranta! Daca impui un plan de pace acceptat de Ucraina, dar in niste conditii mai favorabile Moscovei si Moscova in 5 ani poate sa isi recupereze influenta politica la Kiev prin diferite mijloace hibride. Deci asta e, de fapt, problema. Nu neaparat ca din momentul semnarii acodului de pace, gata, Ucraina va fi neutra si… Nu! Dupa aceea, aceasta neutralitate da posibilitatea Rusiei sa-si intareasca influenta in timp! In cativa ani, putem sa avem un alt tip de regim la Kiev si asta e…
Matei Udrea: Cam cum a fost cu Georgia.
Claudiu Degeratu: Exact, exact! Poate fi o strategie pe mai multi ani, dar care se bazeaza pe un anumit statut al tarii, in care America, NATO isi limiteaza prezenta si nivelul de cooperare cu Kievul. Si atunci, vacuumul este umplut cu influenta ruseasca, cu diferite forte politice care sa apara peste noapte. Ca sunt si printre ucraineni destui care sunt dispusi sa joace cartea Moscovei. Si pentru ca, va dati seama, dupa cativa ani de razboi extrem de distrugator, opiniile, orientarile politice sunt de cu totul alta natura. Esecul, dezamagirea s.a.m.d. Sunt multe elemente de manipulare pe care Federatia Rusa poate sa le exploateze dupa razboi.
Matei Udrea: Va multumesc mult pentru amabilitate. O zi buna, la revedere.
Claudiu Degeratu: La fel! La revedere.