INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

news

Claudiu Tarziu, dreptul la avort, oroare fara margini, majoritate de scelerati, UE

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare a opiniei publice nu-l includeau nici macar in marja de eroare, AUR a devenit in ultima vreme o forta politica importanta, putand fi, avertizeaza acum analistii, un actor important chiar si intr-o viitoare guvernare, mai ales avand in vedere victoria idolului sau de peste ocean, Donald Trump. Despre cum ar putea sa arate pentru Romania al doilea mandat al acestuia si despre ce vor aduce apropiatele alegeri parlamentare si prezidentiale am incercat sa aflam stand de vorba cu unul dintre liderii AUR, europarlamentarul Claudiu Tarziu.

Domnule Tarziu, Donald Trump a castigat in mod spectaculos alegerile din Statele Unite. La ce sa se astepte Romania dupa aceasta victorie: ne va fi mai bine sau mai rau decat cu administratia Joe Biden?

Depinde foarte mult de cine va conduce Romania incepand cu alegerile de la acest final de an si de cum se vor raporta cei care vor conduce Romania la administratia americana. Pentru ca daca vom avea parte de patrioti la conducerea Romaniei, cu majoritate de patrioti in Parlamentul National, cu un guvern de patrioti si cu un presedinte patriot, atunci, cu siguranta, vor exista si o buna comunicare si o buna colaborare cu administratia americana dominata de patriotii condusi de Donald Trump. Si ne putem astepta la o imbunatatire a relatiilor bilaterale si la eficientizarea acestui pact strategic pe care il avem cu Statele Unite ale Americii. Roadele acestui pact ar putea sa se vada mai bine, mai rapid si sa fie mai pregnante in functie de cum evolueaza de acum inainte relatiile noastre bilaterale. Insa, atentie, daca la conducerea Romaniei se vor mentine cei care se afla la carma ei de prea multa vreme si care au dovedit ca nu au nici sentiment patriotice, nici un atasament fata de interesul national, nici respect pentru alegatori, nici vreun interes de a repune Romania pe harta din punct de vedere economic si politic, atunci, cu siguranta, schimbarea de la Washington nu va insemna prea mult pentru noi. Totusi ar putea sa existe efecte si in acest caz, daca Donald Trump, ca presedinte al Statelor Unite, isi va respecta promisiunile facute in campania electorala si va face tot ce depinde de el ca sa puna capat razboiului din Ucraina, de pilda.

Este posibil ca Trump sa puna capat razboiului din Ucraina in 24 de ore, asa cum a promis alegatorilor sai?

Ramane de vazut daca e posibil sa se intample atat de rapid acest lucru. El stie mai bine ce mijloace are la dispozitie, care sunt cu adevarat mecanismele care intretin acest razboi si in ce masura depind ele de administratia americana. Daca, intr-adevar, lucrurile stau cum spune Trump, nu vad de ce nu ar proceda la o incercare de incheiere a razboiului, pentru ca o continuare a acestui conflict nu va face decat sa duca la pierderea de noi vieti omenesti si la distrugerea de bunuri. Prin urmare, revenind la ideea pe care vreau sa o exprim, in conditiile in care Donald Trump isi respecta promisiunile, intai de toate se va incheia razboiul din Ucraina care ne afecteaza intr-o masura destul de mare pe noi ca romani si pe noi ca europeni. Afecteaza tarile vecine Ucrainei in mai mare masura si destul de mult si celelalte tari din Uniunea Europeana care s-au angajat la plati importante catre Ucraina in tot acest timp si la ajutoare care nu presupun doar costuri materiale. Pe de alta parte, Donald Trump a promis ca va readuce prosperitatea pe taram american, iar in acest sens putem sa ne asteptam ca se va uita si catre parteneri strategici, pentru a-i include in planul lui de revigorare a economiei americane. Este timpul ca Romania sa nu ramana la nivelul unui aliat de folos doar din punct de vedere al asezarii geostrategice si sa fie luata in seama si sub acest aspect economic. Si ar putea sa existe anumite initiative americane chiar fara solicitarea cuiva de la Bucuresti. Dar, repet, cheia reusitei noastre – pentru ca noi trebuie sa fim atenti, mai ales la interesul nostru national – consta in modul in care vom vota la sfarsitul acestui an. Votul acesta depinde cum ne vor raporta fata de toti ceilalti parteneri, deci nu doar fata de Statele Unii ale Americii, ci si fata de Comisia Europeana, de statele din Uniunea Europeana, de statele care sunt in afara Uniunii Europeane si incearca sa adere la Uniunea Europeana, de Israel si de toate celelalte forte internationale care ne pot ajuta sau ne pot incurca in evolutia noastra politica si economica.

Va influenta victoria lui Trump si alegerile din Romania? Si ma refer in primul rand la procentele pe care le-ar putea obtine AUR, singurul partid care si-a manifestat neconditionat sprijinul pentru controversatul lider republican?

Da, noi ne-am manifestat sprijinul si in precedentele alegeri, cand Donald Trump a fost invins de sistem in Statele Unite, si am facut-o constant de atunci incoace. Iata ca au trecut patru ani, nu ne-am modificat de niciun fel optiunile si cred ca lucrul acesta a fost vizibil. Cu atat mai mult cu cat stiti bine, in iarna acestui an am participat la cea mai mare conferinta a conservatorilor din Statele Unite, acolo unde a vorbit si Donald Trump si am avut chiar locuri de onoare la acea conferinta. Cu siguranta, victoria lui Donald Trump  va da un plus de avant partidului AUR si candidatului nostru la presedintie, George Simion. Cu siguranta romanii inteleg de ce e necesara o noua directie pentru politica romaneasca, o directie conservatoare, pe care noi o exprimam si care la nivelul Statele Unite ale Americii este intruchipata de Donald Trump. Si acest lucru se va vedea, fara indoiala, la vot.

Exista, asa cum se vehiculeaza, o intelegere secreta intre AUR si PSD prin care membrii PSD sa-l voteze in primul tur pe George Simion, ca Marcel Ciolacu sa aiba un adversar mai accesibil in finala prezidentiala?

Nu, nu exista o astfel de intelegere. De altfel ea nici nu ar putea fi pusa in practica, pentru ca e vorba de sute de mii de oameni. O actiune de asemenea proportii nu e posibila nici macar pentru un partid ca PSD, din punctul meu de vedere. Daca ar fi existat o astfel de intelegere, ea nu putea sa fie pastrata secreta, pentru ca, iarasi, presupunea eforturile unui numar mare de oameni care sa coordoneze aceasta redirectionare de voturi. Plus de asta, PSD nu are niciun interes sa ne duca pe noi cu candidatul la presedintie in turul 2, pentru ca, in mod evident, atunci si AUR va lua, in alegerile parlamentare, un rezultat mult mai bun, intrucat toata lumea vrea sa mearga cu cei care pot fi castigatori. Si, avand noi candidatul in turul 2, am fi fost in aceasta postura. Mai mult decat atat, eu nu cred ca strategii PSD si psihologii care ii asista si toti cei care gandesc politica la nivel inalt a PSD sunt atat de slabi incat sa nu inteleaga ca, odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii. Cred ca si-au facut toate calculurile si au vazut si de ce sustinere ne bucuram, si ce personalitate are candidatul nostru, si ce resurse nebanuite are si el si are si stafful care il inconjoara. Asa incat nu cred ca putem fi minimalizati si nu putem deveni un pion pe tabla de sah pe care sa-l joace PSD cum vrea. Nu cred ca PSD ne poate subestima in asemenea hal incat sa-si creeze o asemenea vulnerabilitate.

Acum cateva saptamani ati lansat o scrisoare deschisa prin care acuzati unele atitudini manifestate la nivelul conducerii AUR. Care a fost rezultatul acestui demers?

Nu am dat publicitatii niciun fel de scrisoare si nu pot comenta despre un document pe care eu nu l-am dat presei sau opiniei publice spre dezbatere.

Citeste si: Rascoala in AUR, se rupe partidul. Tarziu il acuza pe Simion de „porniri dictatoriale”: „Numerosi colegi ai nostri au fost umiliti la scena deschisa”

Cum explicati membrilor AUR si simpatizantilor partidului, faptul ca pe listele partidului au aparut o multime de traseisti, in special de la PSD, in vreme ce membrii cu vechime si care au tras din greu pentru AUR au fost dati deoparte – cele mai recente exemplu sunt Ringo Damureanu, in Dolj, si Dragos Harjoaba, in Bistrita-Nasaud?

Intai de toate trebuie sa spunem ca nu exista un numar mare de oameni care au venit in AUR din alte partide au obtinut locuri prezumtiv eligibile pe listele noastre de candidati la Parlament. Nu exista asa ceva. Este poate vorba despre o perceptie influentata de anumite nemultumiri care au fost facute publice cu vehementa, ca sa zic asa. Prin urmare, nu e vorba decat de cateva nume de oameni care si-au castigat locul in AUR. Ei au venit mai demult in randurile noastre  si si-au castigat locul in AUR facand o munca de partid foarte eficienta si obtinand rezultate foarte bune la alegerile din 9 iunie. Si ma refer aici ca sa fim mai exacti, la senatorul Calin Maties de la Alba Iulia, care conduce organizatia noastra judeteana de acolo si care este, dincolo de orice banuiala, un om atasat de valorile noastre si care s-a dovedit si cand nu era in randurile noastre un aparator al acestor valori. El merita in continuare un loc in parlament in numele AUR. Si de de asemenea vreau sa-l mentionez pe senatorul Vasile Poteca de la Hunedoara, care este in aceeasi situatie. Sunt oameni foarte muncitori si colegi foarte buni cu care ne-am potrivit. Acum trebuie sa fim sinceri si sa intelegem ca nu putem face, din pacate, politica doar cu oameni care nu au mai avut aceasta experienta, dar aceste doua nume pe care eu vi le-am dat apartin unor oameni care se aflau la primul mandat de parlamentar si care veneau dintr-o zona foarte curata a societatii, unde isi facusera un nume pe speze proprii, sa zic asa, prin propriile lor calitati. In cazul de la Bistrita nu avem acolo pe nimeni de la alt partid. Avem deschizator de lista la Camera Deputatilor pe domnul Bosutar, care este un activist de mediu, nu a mai fost in vreun partid, din ce stiu eu, iar la Senat avem un colonel in rezerva cu stagii in teatrele de operatii militare la care a participat si Romania, domnul Dan Cosma, care iarasi nu a mai fost in niciun alt partid. Sunt oameni care au lucrat pentru AUR si care au fost preferati de conducerea partidului pentru a conduce listele de candidati la Bistrita. In rest, sigur ca sunt tot felul de zvonuri, de lucruri bazate pe interpretari, dar nu cred ca e timpul si nici nu e foarte productiv sa ramanem asupra lor.

Fiindca a venit vorba de zvonuri: a aparut zvonul ca dupa alegeri o parte din AUR se va rupe de partid si va infiinta o noua formatiune politica, sub conducerea lui Victor Ponta. Cum comentati?

Eu n-am auzit acest zvon, dar el mi se pare chiar ilar, avand in vedere ca Victor Ponta nu e vreo virgina in politica si taman s-a intors la PSD, partid pe listele caruia si candideaza pentru o functie de parlamentar. Nu cred ca lasa PSD-ul dupa ce a avut tot felul de aventuri politice pe cont propriu care au esuat lamentabil ca sa inceapa o noua aventura care nu poate duce nicaieri altundeva intr-o zona de irrelevanta.

Dar e posibil ca PSD sa ia parlamentari de la AUR, prin racolarile sale clasice, asa cum a facut si in cazul PP-DD si al altor partide?

In acest moment noi avem motive sa credem ca aceia care vor lua mandate de parlamentari in numele AUR vor ramane cu AUR. Nu exista nicio suspiciune care sa planeze asupra unor oameni din AUR care candideaza pe locuri prezumtiv elegibile.

PNL si PSD par in ultimele saptamani la cutite, desi raman in coalitie de guvernare. Este conflictul lor unul real sau doar o inscenare menita sa pacaleasca electoratul liberal si sa-l determine sa mai dea o sansa PNL?

Este in mod clar o manevra de PR. La nivel local alianta PNL-PSD functioneaza ceas peste tot, in toate sau aproape toate municipiile resedinte de judet unde s-au constituit deja consiliile locale si la nivelul consiliilor judetene, unde se desemneaza vicepresedinti de la o formatie sau de la cealalta, in functie de cine detine presedintia sau primaria. Asa ca daca ei dovedesc la nivel local ca nu s-au rupt, iar la nivel national raman impreuna la guvernare cum pot sustine ca nu exista o alianta intre ei si cum pot sa dovedeasca electoratului ca sunt adversari politici si ca sunt decisi sa faca altceva dupa alegerile din 1 decembrie si respectiv din 8 decembrie, cand va fi turul 2 pentru presedintie? Cu siguranta intelegerea dintre ei este sa guverneze impreuna pe mai departe, indiferent cine va fi vioara intai in aceasta guvernare si  intr-acolo merg. Iar electoratul care a mizat pe PNL pana acum, atatia si atatia ani, trebuie sa inteleaga ca acest partid nu mai are nimic de a face cu liberalismul de foarte multa vreme, ca este intesat de fosti pedisti si de fosti pesedisti si  oameni veniti de la alte partide, deci practic ca nu este decat o alta fata a vechiului FSN.

Liderii AUR au declarat in repetate randuri ca nu vor veni la putere decat daca partidul va avea majoritatea simpla in parlament. Ce veti face daca, dupa alegeri, PSD va va propune sa intrati intr-un guvern de coalitie?

Am spus si repetam de cate ori avem ocazia ca vom face guvernarea cu aceia care vor admite un set de prioritati pe care le vedem absolut obligatorii intr-o guvernare pentru Romania. Aceste prioritati sunt cinci la numar si toate au acelasi obiectiv: reindustrializarea Romaniei ca forma de imbunatatire semnificativa a  vietii romanilor. Reindustrializarea Romaniei nu este un scop in sine, ci este un mijloc prin care vom avea o viata mai buna, mai indestulata, vom avea spitale in care sa traim si nu sa  murim, scoli in care elevii sa poata invata intr-adevar carte si din care sa iasa cu stiind o meserie, in care vom avea, desigur,  bani pentru infrastructura si asa mai departe. O spun si pentru domnul Ciolacu, care vehiculeaza fara noima ideea reindustrializarii Romaniei, pentru sine si pentru auditoriul lui, pentru ca el nu intelege cum se face. Dovada ca nici nu s-a apucat de ea si auditoriul nu are cum sa inteleaga cum s-ar face daca el nu ii explica si Ciolacu nu are cum sa ii explice pentru ca habar nu are cum se face. Reindustrializarea Romaniei nu este posibila decat in conditiile in care recuperam resursele naturale ale Romaniei, ale tarii, ale romanilor si le folosim in favoarea romanilor.  Noi am propus inclusiv un mecanism prin care sa facem asta, se numeste Fondul Suveran de Investitii. De asemenea, am propus adoptarea unei strategii nationale pentru energie, care sa regandeasca, sa reaseze sistemul energetic national astfel incat sa fie capabil sa sustina industria la nivelul de altadata. A treia prioritate tine de refacerea si reasezarea sistemului bancar, care sa devina cu adevarat un suport pentru antreprenori, pentru mediul de afaceri si in egala masura un ajutor pentru persoanele fizice care vor sa isi cumpere o casa, sa isi cumpere un teren, sa isi cumpere o masina. Numarul patru se refera la asigurarea fortei de munca bine calificata necesara pentru un astfel de proces si acest lucru este posibil daca abordam problema exilului economic pricinuit de guvernarile succesive falimentare ale Romaniei, exil economic care numara undeva la 8 milioane de persoane astazi si din care cu siguranta ca jumatate ar vrea sa se intoarca in tara, dar nu li se ofera prilejul pentru asta. Sunt mecanisme pe care noi le-am gandit pentru a-i stimula pe romanii care sunt in afara granitelor tarii si vor sa se intoarca in Romania sa o faca pentru ca a lor contributie ar fi decisiva in procesul de reindustrializare si de aducerea bunastarii pe taram romanesc. Ne gandim la fel de mult la accesarea fortei de munca din comunitatile istorice de etnici romani din afara granitelor care nu detin cetatenia romana. De pilda, avem 350.000 de etnici romani in Serbia si 550.000 in Ucraina, dintre care foarte putini au cetatenie romana. Am putea sa facem asta printr-un sistem de carte verde de munca dat cu prioritate lor si sa incetam cu importurile de forta de munca de pe alte continente, din alte culturi si cu alte obiceiuri. Si nu in ultimul rand asigurarea fortii de munca prin scoala, pentru ca generatiile se schimba si avem nevoie de noi generatii care sa cunoasca meserie. Or astazi in scoala romaneasca nu se mai face meserie. Cineva poate sa faca doar zece clase, dar la 16 ani poate iesi din scoala stiind o meserie din care sa-si castige existenta. Altcineva face inclusiv un post doctorat si poate sa faca cercetare – iar cercetarea este pentru noi a cincea chestiune prioritara. Pentru ca degeaba ai industrie daca tu doar faci produsele la nivelul celorlalti. Este o competitie acerba pe piata si nu poti castiga decat cu produse care sunt de o tehnologie inalta, iar tehnologia nu o poti avea decat daca ai cercetare. Altfel o imprumuti, dar intotdeauna vei fi in urma celor care detin cu adevarat tehnologie foarte inalta. Cam asa vedem noi locurile si imi pare rau ca am facut un astfel de excurs atat de lung, dar lumea trebuie sa se inteleaga ca raspunsurile nu pot fi atat de scurte.  Facem guvernare cu cine vrea sa faca intr-adevar ceva pentru Romania. Nu conteaza cum se numeste acel cineva. Nu facem guvernare cu cei care vor respinge un proiect de dezvoltare pentru Romania asa cum l-am gandit noi si vor prefera sistemul banditesc de conducere a statului roman, care s-a perpetuat de 35 de ani incoace.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: