INTERVIU Cristian Ghinea: „S-a creat aceasta isterie plecata din nimic. Nu exista sabotaj al Elenei Lasconi in USR! Nebunia a plecat de la un domn pe nume Valeriu Nicolae. Care este o frauda! Se vinde ca un om care stie legat de USR. De fapt, nu stie nimic”
„Bine ca ti-ai luat cafea, ca nu stiu sa pornesc expresorul“, ii spune Cristian Ghinea reporterului. Sunt cateva minute peste ora 11.00 si in sediul USR bate vantul – unul-doi oameni plus Ghinea, „lumina si creierul politicilor publice“ din partid, dupa cum il caracteriza sarcastic, acum cateva luni, Elena Lasconi, noua presedinta a formatiunii.
Trag de interviul asta de vreo 3 luni, adica dupa catastrofa din 9 iunie, cand USR-ul a prestat catastrofal la alegerile locale si europarlamentare. Presedintele partidului, Catalin Drula, a demisionat, iar contestatarii au cerut atunci, vehement, si plecarea lui Cristian Ghinea. Fost ministru (de doua ori), vicepresedinte al USR, negociator din partea Romaniei al PNNR-ului cu Comisia Europeana, dar si din partea partidului cu PNL-ul la programul de guvernare al coalitiei formate in decembrie 2020, Ghinea are o reputatie pe care nu e clar cat o constientizeaza.
„Domnule, eu sunt un expert!“, ii spune jurnalistului, la un moment dat, in timpul interviului. Da, CV-ul il recomanda, a fost pe la London School of Economics, este expert pe politici publice si fonduri europene, a creat think-tank-uri, acum e la al cincilea program de guvernare mosit la USR. Dar mai este dimensiunea construita de contestatari in bula USR-ista: Ghinea ar fi un fel de cardinal Richelieu, unelteste mereu din umbra, e creierul gastii Barna-Drula care a pus mana pe partid.
Ce are de spus Cristian Ghinea despre aceste acuzatii, ce salariu are, de fapt, la USR si cum a ajuns sa fie platit de partid, cum comploteaza impotriva Elenei Lasconi, ce reforme propune in noul program de guvernare, cat de tare sunt bagate serviciile secrete in societatea romaneasca si cum fura la alegerile din Romania – in primul interviu pe care-l da coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR in ultimii ani.
Cristian Ghinea: „Nu stiu daca m-a reevaluat sau nu Elena Lasconi. Am avut vreo doua discutii si legat de declaratiile astea, i-am spus ca sunt suparat pe ea si nu pot sa spun ca a fost asa, un fel de impacare: domnule, hai sa ne impacam! Ca nu suntem copii mici, la gradinita!“
Matei Udrea: Buna ziua, domnule Cristian Ghinea, va multumesc pentru interviul dupa care am alergat vreo trei luni… O sa discutam si despre programul de guvernare pe care mi-ati spus ca tocmai l-ati terminat, dar abordez inainte niste teme care se discuta mai ales in bula userista. Si prima intrebare ar fi daca v-a reevaluat Elena Lasconi. Spunea, cand a fost aleasa presedinta USR, ca sunteti „unul dintre cei care au contribuit masiv la dezastrul din alegeri“. Si ca „el era lumina, creierul politicilor publice“.
Cristian Ghinea: Pai, facem acest interviu imediat dupa ce Comitetul Politic a aprobat programul de guvernare pe care l-am lucrat la Departamentul de Politici Publice al USR impreuna cu grupul parlamentar, cu diverse grupuri de experti din partid, cu membrii Biroului National. Programul asta a fost aprobat saptamana trecuta de Biroul National cu 24 de voturi si o abtinere…
Matei Udrea: Cine s-a abtinut?
Cristian Ghinea: Ei, nu vreau sa…
Matei Udrea: Elena Lasconi?
Cristian Ghinea: Nu… Si apoi a fost votat de Comitetul Politic duminica. Cu Elena Lasconi am lucrat doua weekenduri aici, in acest birou, unde facem interviul, si mai multe seri. Impreuna cu ea si inca patru-cinci colegi din Biroul National. Am lucrat impreuna, am vorbit destul de des in ultimele doua luni. Chiar am apreciat rabdarea pe care a avut-o sa stea si sa inteleaga de unde vin anumite propuneri, care este istoricul USR pe ele. Si va dau exemplul propunerilor USR de reforma constitutionala, care sunt foarte relevante, apropo de discutiile despre CCR de zilele astea, propunerile USR pe fiscalitate, reducerea fiscalitatii pe munca. Pe care le-a adaptat. Presedinta USR, Elena Lasconi, asa le-a vrut in acest moment. Deci, nu stiu daca m-a reevaluat sau nu. Am avut vreo doua discutii si legat de declaratiile astea, i-am spus ca sunt suparat pe ea si nu pot sa spun ca fost asa, un fel de impacare: domnule, hai sa ne impacam! Ca nu suntem copii mici, la gradinita! Fapt este ca a venit aici, eu am fost vreo luna in concediu dupa ce ea castigat presedintia USR. Am fost la Vama Veche cu copilul meu…
„Tin minte foarte bine prima discutie cu Nicusor Dan sa vin in USR, era pe 19 iulie 2016. Tin minte pentru ca am intrat in ziua mea, in 20 iulie, cu Nicusor Dan la o bere. Ne-am inceput seara pe 19 iulie si am terminat pe la 1 noaptea, intrasem deja in ziua mea“
Matei Udrea: La cort sau la hotel?
Cristian Ghinea (rade): La o pensiune unde eram eu cu copilul. Eu – 47 de ani, copilul – 10 ani si restul erau numai adolescenti care ne-au tinut treji toata noaptea si m-am simtit exact ca in studentie. Si cand m-am intors, urma sa decid ce fac: raman, plec… Am avut diverse discutii si cu niste companii, sa plec complet din politica. Nu va ascund ca ma tot cauta companii de fonduri europene, de cand am fost ministru. Si am avut o discutie cu Elena chiar aici, in acest birou. Mi-a spus: „Vreau sa continuam. Eu vreau sa lucrez cu toata lumea, vreau sa continuam!“. Eu am fost si sunt coordonatorul acestui Departament de Politici Publice. Este primul Departament de Politici Publice al unui partid parlamentar din Romania si sunt mandru de asta – si daca apuc sa va spun si cateva vorbe despre asta as fi fericit. Si asta a fost! Am ramas. Tocmai incepeam munca pentru programul de guvernare. Si in ultimele doua luni, de cand m-ati sunat prima oara si am zis ca vreau sa fac programul de guvernare, apoi o sa facem acest interviu, am muncit mai mult de 10 ore pe zi. Pentru ca nu e un program scris de mine. Programul de guvernare la USR nu este autorat, ca o carte de Ghinea…
Matei Udrea: Pai, daca sunteti creierul politicilor publice si lumina partidului la chestiile astea…
Cristian Ghinea: Nu stiu daca sunt creierul si lumina (rade). Sunt platit de partid ca sa ma ocup de politici publice. Ca sunt un om foarte constiincios, am o etica a muncii si cred ca si cei care ma detesta si ma critica recunosc ca am o putere de munca foarte mare. Si am o etica a muncii foarte bine la pusa la punct. Fac un program, stiu ce am de facut, ma tin de el. Domnule, am avut de livrat programul de guvernare: am stat mai mult de 10 ore pe zi pe subiectul asta. Multe ore de lucru cu Elena Lasconi si, in acelasi timp, citeam pe Facebook ca eu o sabotez! La un moment dat… Stiti bancul ala cu pisoii care stau in ploaie si zic: „Mai f… 5 minute si plecam!“. Nu stiu daca puteti sa bagati cuvantul asta in interviu… Chiar am facut o gluma si i-am zis: „Ba, eu te mai sabotez putin si dupa aia plec acasa, ca trebuie sa iau copilul“. Se facuse seara. A fost de un ridicol absolut in toate aceste doua luni in care eu am muncit la programul de guvernare, am lucrat impreuna cu Elena Lasconi personal si cu alti oameni din partid, in care am luat in considerare vreo 150 de propuneri venite din interiorul USR, aavand tot background-ul si contextul de legi depuse de USR, avand idei noi de la noul presedinte. Si asta este programul chiar cel mai liberal si reformator pe care l-a avut un partid mainstream din Romania in ultimii 20 de ani. Sunt foarte mandru de chestia asta! Mai liberal si mai reformist chiar decat programul anterior al USR, de care tot eu m-am ocupat! Este al cincilea program de guvernare pe care il fac pentru USR, incluzand parlamentare, europarlamentare, de doua ori, si locale. Pana la urma, cu asta m-am branduit eu si mi-am gasit rostul in acest angrenaj inca de la prima discutie cu Nicusor Dan sa vin in USR, care a avut loc pe 19 iulie 2016. Tin minte foarte bine pentru ca am intrat in ziua mea, in 20 iulie, cu Nicusor Dan la o bere, unde eu explicam…
Matei Udrea: Bea Nicusor Dan bere?
Cristian Ghinea: Da, da, atunci a baut (izbucneste in ras). Era dupa ce l-am sustinut in 2012 la prima candidatura (pentru primarie – n. red.). M-am intalnit cu el ca sa-i zic: „Domnule, hai sa-ti zic cum arata – eram ministru de cateva luni in guvernul tehnocrat – statul roman pe interior, ce e de facut, care sunt butoanele“. Si ne-am inceput seara pe 19 iulie si am terminat pe la 1 noaptea, intrasem deja in ziua mea, de asta si tin minte aceasta conversatie. Si s-a terminat cu o invitatie din partea lui: „Hai la USR, ca pari ca stii ce e de facut!“. Deci, eu am venit de la bun inceput in USR pentru ca ma pricepeam la politici publice. Anterior, viata mea era de think-tanker si pe langa stiinta teoretica incepusem sa inteleg cum functioneaza statul roman, de fapt. Ceea ce este de neegalat. Bun, si am ramas dupa ce s-au schimbat… Cati presedinti? Nicusor Dan, Dan Barna, Catalin Drula, Dacian Ciolos si al 5-lea presedinte USR este Elena Lasconi. Si tot asta fac: politici publice intr-un departament pe care l-am creat si care sper sa mearga mai departe dupa alegeri, daca voi fi ales senator. Sa mearga departamentul mai departe pentru ca orice partid are nevoie de un asemenea think-tank intern.
„Nebunia a plecat de la un domn pe nume Valeriu Nicolae. Care este o frauda! Domnul asta, de 8 ani, pretinde ca este insider in USR. Se vinde ca un om care stie legat de USR. De fapt, nu stie nimic! Omul creeaza naratiuni bazate pe vietile unor oameni. Ceea ce este abject. Este ceva bazat pe tacanealea lui ca el trebuie sa fie ascultat si, daca la un moment dat te saturi de tantrumurile lui, iti pune o tinta pe spate“
Matei Udrea: V-as intreba de ce nu ati venit nici dumneavoastra la lansarea candidaturii Elenei Lasconi.
Cristian Ghinea: Pentru ca eram cu programul!
Matei Udrea: Toata lumea din fosta conducere a avut cate ceva de facut. Unii au fost la concert in strainatate, altii aveau treaba…
Cristian Ghinea: Domnule Udrea, haideti sa discutam putin despre chestia asta, ca mie mi se pare o nebunie! Si stiu exact cum a plecat nebunia, pentru ca am fost direct vizat, ca sa zic asa. Nebunia a plecat de la un domn pe nume Valeriu Nicolae. Care este o frauda! Domnul asta, de 8 ani, pretinde ca este insider in USR, ba e in USR, ba nu e in USR, ba iese, ba candideaza impotriva noastra. Se vinde ca un om care stie legat de USR. De fapt, nu stie nimic! El face naratiuni cu personaje reale! Chiar ma gandeam, la un moment dat, sa scriu undeva cate minciuni a scris Valeriu Nicolae! Minciuni dovedit factuale, de la faptul ca taica-sau lui Drula este un om bogat, cand asta le-a lasat un apartament cu doua camere celor doi copii pe care ii are. Asta fiind taica-sau lui Drula. De la faptul ca eu m-am dus cu un Mercedes, sa ma laud la revista „Dilema“… Tampenii!
Matei Udrea: Si v-ati dus?
Cristian Ghinea: Nu am avut niciodata Mercedes! Nici macar cand eram… Nici macar n-am carnet!
Matei Udrea: Poate l-ati luat imprumut de la Tiriac…
Cristian Ghinea: De ce as fi facut asa ceva? De ce oamenii de la „Dilema“ ar fi fost impresionati de un Mercedes? De ce eu, care merg cu trotineta – am avut printre primele trotinete din Bucuresti – as fi tipul care se ma laud cu un Mercedes? Adica omul fabuleaza! Omul creeaza naratiuni bazate pe vietile unor oameni. Ceea ce este abject, nu este nici jurnalism – care poate fi dovedibil -, nici activism. Este ceva bazat, practic, pe tacanealea lui ca el trebuie sa fie ascultat, trebuie sa fie cultivat si, daca la un moment dat te saturi de tantrumurile lui, iti pune o tinta pe spate, tu trebuie sa te retragi in politica pentru ca asa vrea Valeriu Nicolae. Asta este un comportament abuziv, repet…
Matei Udrea: Bun, dar ce-ar avea el cu dumneavoastra?
Cristian Ghinea: Pai, asta! Asta! Pentru ca, la un moment dat, i-am zis: „Bai, stop it (opreste-te! – n. red.)! Nu poti sa te comporti numai cu tantrumuri, numai cu nervi. Ba esti, ba pleci, ba arunci cu rahat, ba esti cu noi si nu stiu ce. Ia o distanta! Esti activist civic, du-te, stai la distanta!“. Ei, asta i-am spus la un moment dat noi, grupul care conduceam USR, si de atunci are aceasta obsesie care este complet dezonorabila. Si ce este trist este sa vad oameni de buna-credinta din presa si din societatea civila care iau de bune aceste naratiuni! Pentru ca, atunci cand nu stii cum functioneaza o masinarie, iei ce exista ca naratiuni publice. Si exista naratiunile complet imaginare ale lui Valeriu Nicolae, care de data asta a decis ca fosta conducere o saboteaza pe Elena Lasconi. Bazat pe… Care era marele argument? Ca nu ne-am pus cover la paginile de Facebook.
„S-a creat aceasta isterie plecata din nimic. Elena Lasconi, de cand este presedinte, nu a avut nicio problema sa treaca deciziile in Biroul National. Nimeni din partid nu a vorbit impotriva presedintelui! Daca sabotaj inseamna ca nu mi-am pus cover la Facebook si nu am fost cu trotineta, cum ziceti dumneavoastra, pana acolo, mi se pare ca suntem in ridicol! Suntem intr-un serial in care un tacanit lanseaza o naratiune si oameni foarte seriosi cauta disperati sa o confirme. Nu exista sabotaj al Elenei Lasconi in USR!“
Matei Udrea: E o observatie pertinenta…
Cristian Ghinea: Domnule, n-am avut cover la Facebook nici macar cu Drula! L-am sabotat pe Drula? N-am avut nici cu Barna. L-am sabotat pe Barna? E o tacaneala! De unde acest criteriu, ca toata lumea trebuie sa-si puna, ca pinguinii, acelasi cover? Mi-am pus cover cu cartea mea, pe care nu-l mai schimb doi ani! In acest timp lucram cu Elena Lasconi la programul de guvernare! Cum o sabotam? In ce fel?
Matei Udrea: Nu stiu. O sa ajung sa va intreb si lucrul asta, dar revenim la lansare. Totusi, ar fi fost un semn de solidaritate sa…
Cristian Ghinea: Dar a fost, a fost! Practic… A fost complet ridicol! Am citit la… Nu mai vreau sa dau nume, la un editorialist simpatic si care a avut un fail de de research (esec de documentare – n. red.) tura asta, ca nu au fost primarii USR. Cand, de fapt, au fost primarii USR! Clotilde, Coliban… S-a incercat crearea unei naratiuni bazate pe nimic, ca nu am fost acolo. Drula era la Timisoara, pentru ca el este deputat de Timis. A fost votat in unanimitate de conferinta judeteana sa deschida lista de Timis a partidului. Este in campanie electorala la Timisoara. Coliban a fost prezent, Clotilde a fost prezenta, eu eram aici, lucram la programul de guvernare. M-am gandit: „Ba, ma duc, nu ma duc?“. Daca stiam ca iese atata valva, ma duceam!
Matei Udrea: Nici Barna n-a fost.
Cristian Ghinea: Barna este la Bruxelles! Dumnezeule!
Matei Udrea: As vrea, totusi, sa fim putin…
Cristian Ghinea: Voiculescu era la Bruxelles! Numai putin, ca sa… Eu inteleg ca este o actiune…
Matei Udrea: Eu as vrea sa fim, totusi, onesti si sa constatam ca era evenimentul cel mai important pentru partid. Este sansa USR-ului sa dea presedintele Romaniei, lucru mai important decat, sa zicem, ca Drula deschide nu stiu ce lista de candidati la Timisoara. Dumneavoastra, daca va urcati pe trotineta, intr-o ora erati acolo. Drula avea avion, la fel si Barna – putea sa ia avionul. Astazi venea, maine se intorcea. Adica nu era o problema lucrul asta, suntem totusi in Secolul XXI. Cel putin, eu asa vad lucrurile. A parut ca fosta conducere, care a lipsit in bloc, se distanteaza de actualul presedinte. Asta a fost impresia. Eu am urmarit in direct respectiva lansare.
Cristian Ghinea: Pai, asta va zic, ca poate a aparut, dar nu a fost asa! Fosta conducere nu a lipsit. Daca vreti sa luam, sa numaram cati dintre membrii fostului Birou National au fost acolo, o sa vedeti ca o sa fie o majoritate lejera! S-au gasit niste tapi ispasitori. Dar nu a fost un eveniment organizat la modul: „Tu vii, stai aici!“ s.a.m.d. Toti stiam, de la precedentele depuneri de semnaturi, ca va fi o busculada de oameni cunoscuti si de membri simpli acolo, in jurul presedintelui. Cum a si fost! Au fost cateva zeci de parlamentari. In ce fel o saboteaza partidul pe Elena, daca sunt cateva zeci de parlamentari acolo? Aia care erau prin Bucuresti sau si-au facut drum in Bucuresti! Daca stiam ca urmeaza aceasta discutie, aceasta isterie, OK, ma duceam! Eu am considerat in ziua aia ca alea cateva ore sunt valoroase sa stau, pentru ca era foarte mult de lucru la program, care trebuia sa fie livrat chiar a 3-a zi dupa povestea aia. Si era deja o presiune din spatiul public: „Dar ce propune Elena Lasconi? Ce propune USR? Care e programul de guvernare?“. Chiar si dumneavoastra ati intrebat-o, cred, intr-un interviu! Adica asta, asa, post-factum, te gandesti: „Domnule, ar fi trebuit sa vina Drula de la Timisoara, sa merg eu!“. OK, poate ar fi trebuit, dar nu a fost un eveniment organizat de acel fel. Drept dovada, la PSD nu s-a interesat nimeni, la Geoana nu s-a interesat nimeni cine a fost s.a.m.d. Adica alea sunt niste evenimente banale de prezenta publica. Pentru ca s-a creat aceasta isterie post-factum, plecata din nimic, a devenit important! Nu stiu daca este clar ceea ce zic. Dar haideti sa vedem asa, naratiunea sabotajului, pentru ca este important s-o spunem. Domnule, acest partid are o istorie in care, cand era Dan Barna candidat la presedintie, Cosette Chichirau intra in direct la TV, la Digi, ca sa se certe cu presedintele partidului si candidatul la presedintie! Acest partid are o istorie in care cateva zeci de lideri si parlamentari ai partidului semnau scrisori deschise impotriva presedintelui! Asa arata acest partid cand era o adunatura de independenti, cum vor sa faca unii acum. Si acest partid a evoluat foarte mult spre a fi un partid de oameni care sunt organizati si disciplinati. Elena Lasconi, de cand este presedinte, nu a avut nicio problema sa treaca deciziile in Biroul National. De cand este presedinte Elena Lasconi, nimeni din partid, dintre lideri, nu a vorbit impotriva presedintelui, daramite sa intre in direct la TV si sa semneze scrisori deschise! Da? Deci, nu vad unde este sabotajul! Faptic! Daca sabotajul inseamna ca nu mi-am pus cover la Facebook si nu am fost cu trotineta, cum ziceti dumneavoastra, pana acolo, mi se pare ca suntem in ridicol! Suntem intr-un serial in care un tacanit lanseaza o naratiune si oameni foarte seriosi, pe care ii respect, cauta disperati, cu lupa, sa confirme o naratiune despre care sunt deja convinsi. Nu exista sabotaj al Elenei Lasconi in USR in acest moment! Si nu aveti, faptic, pe ce sa puneti mana!
„N-am avut constiinta faptului ca trebuie sa dovedesc, sa-mi arat sangele pe batista ca nu sabotez pe cineva. Ca mi se pare absurda toata discutia!“
Matei Udrea: Eu va spun ca nu stiam ce a scris sau ce a spus Valeriu Nicolae. Lucrurile astea le-am gandit cand m-am uitat acolo. Dumneavoastra ziceti ca sunteti din 2016 in politica, deci aveti o experienta suficient de mare si stiti ca acest narativ, ca dumneavoastra cu Vlad Voiculescu o sabotati pe Elena Lasconi, este mai vechi. Acesta era un foarte bun prilej sa aratati ca sunteti solidari cu ea. De asta, de fapt, absenta dumneavoastra a alimentat speculatiile care existau deja de o luna.
Cristian Ghinea: In luna asta, eu am lucrat 10 ore pe zi aici, la acest birou, nu am avut constiinta faptului ca trebuie sa dovedesc, sa-mi arat sangele pe batista ca nu sabotez pe cineva. Ca mi se pare absurda toata discutia! Tocmai v-am dat niste exemple din istoria acestui partid! Este ceva… Adica e o naratiune care… Nu stiu cum ati ajuns dumneavoastra la concluzia ca trebuie sa dovedim ca nu sabotam, dar eu va spun cum a plecat in bula! Pentru ca eu efectiv eram aici si scriam la programul de guvernare, vorbeam cu Elena de mai multe ori pe zi, imi zicea: „Uite, am primit…“. A fost foarte simpatic, pentru ca ea s-a plimbat prin tara in caravana si se intalnea cu diversi oameni care spuneau: „Doamna Elena, daca ajungeti presedinte, faceti asa!“. Si ea, fiind un om de maxima buna-credinta, zicea: „Dati-mi, domnule, in scris niste propuneri!“. Si m-am trezit cu fel de fel de propuneri. De la asociatii de fermieri, de la ingineri agronomi, de la… Eu trebuia sa le verific, sa fac follow-up, sa vorbesc cu omul ala, sa-l sun pe om, sa-l intreb. Uite, mi-a zis Elena, cand a fost la Horezu, ca un mestesugar de acolo plateste nu stiu ce taxa. A trebuit sa-l sun pe omul ala, sa-l intrebam: dar ce fel de taxa? La local, la central? Sa ne dam seama…
Matei Udrea: Ceea ce nu e rau, pe fond…
Cristian Ghinea: E foarte amuzant, da! Ei, in acest timp nu am stat sa-mi inchipui ca trebuie sa-mi dovedesc loialitatea altfel decat prin munca!
Matei Udrea: OK, haideti sa va intreb direct. Urmariti sa obtina ea un scor prost la alegeri ca sa o puteti schimba?
Cristian Ghinea: Nu, este o prostie! In primul rand ca la USR nu se schimba presedintele asa, taca-paca! Cum sa o schimbam? Modul in care sunt puse aceste alegeri face sa fie ceva sinucigas chiar ideea de a te gandi la povestea asta, da? Pentru ca de performanta candidatului la prezidentiale depinde direct performanta partidului! Asta a fost gasenita facuta de PSD-PNL! In mod evident, ne dorim sa castige Elena, sa intre-n turul doi, astfel incat sa traga si partidul. Toti care suntem aici – si suntem oameni politici! Aici nu e vorba ca „domnule, imi place freza ei, crucea si nu stiu ce“, da? Aici este despre a fi disciplinati si organizati, pentru a putea sa schimbam Romania. De fapt, asta suntem! Foarte multi dintre cei care au plecat din USR au plecat pentru ca nu s-au adaptat la ideea ca miscarea e mai importanta decat ei, ca a sta disciplinati, uniti… Dumneavoastra faceti un podcast de istorie cu foarte multa militarie acolo, ca va urmaresc! Deci, romanii i-au batut pe toti pentru ca aveau cohortele alea care stateau strans unite, scut langa scut.
Matei Udrea: Da, erau organizati.
Cristian Ghinea: Nu conta cat de multi erau germanicii, cimbrii si toti ceilalti. Cimbrii i-au batut pe romani de trei ori pana i-au devastat romanii in al patrulea razboi.
Matei Udrea: Vad ca si dumneavoastra stiti istorie.
Cristian Ghinea: Eu urmaresc istoria! Deci, organizarea este mult mai importanta decat numarul, decat forta fizica s.a.m.d. Cine nu intelege ca in politica a sta organizat, asa, scut langa scut, a impinge in acelasi timp scuturile in fata este mult mai important decat vedetismul, sclipirea de geniu… Si daca va uitati, au plecat oameni din USR care pur si simplu nu au fost capabili sa se adapteze la trecerea de la o miscare la partid. Asta a fost povestea. Acest partid functioneaza acum pe logica: avem un lider, stam in spatele lui ca un scut! Ne certam aici, in interior. Vedem, e ceva ce nu merge acum? Repet, Biroul National a votat tot ce a vrut Elena Lasconi in aceasta campanie! Consultanti, bugete etc.
Matei Udrea: Modul in care se intocmesc listele de candidati nu a fost votat. Ea a propus sa voteze membrii partidului.
Cristian Ghinea: Da, si dupa aia tot ea s-a razgandit, pentru ca, de fapt, trebuia schimbat statutul inainte de chestia asta si a fost o alegere optionala. Dar, vedeti, repet, care este scandalul? Nu inseamna ca toata lumea este de acord, ne pupam pe dinti toata ziua unii cu altii si suntem intr-o Nirvana. Suntem un partid, mai sunt probleme. In orice fel de partid ai mai multi doritori sa fie pe lista decat locuri pe lista eligibile etc. Nu mai ai scandaluri, nu mai ai detonari, asa, ca vreau sa ma arunc eu s.a.m.d. Deci, mi se pare ca este un partid foarte disciplinat, chiar cu un nou presedinte, un partid care a trecut printr-un eveniment traumatizant, o schimbare brusca de lider este traumatizanta in orice organizatie. Si stam si muncim aici si impingem inainte caruta! Si evident ca de performanta Elenei va depinde si performanta USR. Si noi suntem aici pentru a face politica, sa putem schimba ceva, nu doar ca sa topaim pe Facebook. Mi se pare ca cine ar gandi asa si-ar rata destinul de politician, pana la urma.
„Castig de la USR 5.250 de euro brut pe luna. Este la nivel de middle management la o companie privata in Bucuresti“
Matei Udrea: OK. Cum e cu firma asta pe care o aveti si care avea 0 lei cifra de afaceri in 2020, iar anul trecut a avut 388.700 cu un singur angajat? Banuiesc ca e vorba de dumneavoastra. Firma de consultanta politica care are contractele cu USR-ul.
Cristian Ghinea: Pai, in primul rand, va multumesc ca ma intrebati, ca foarte multa lume vorbeste fara sa ma intrebe si pe mine! In afara de aia de la Newsweek, care ma intreaba din cand in cand, ca vor sa mai faca aceeasi stire, ca Ghina e platit de USR. Si, intr-un fel, este amuzant ca ei imi maresc salariul. Adica acum au zis ca am 6.500 de de euro, luna trecuta aveam 6.000. Niciodata nu m-au intrebat cat castig, de fapt.
Matei Udrea: Cat castigati?
Cristian Ghinea: Castig 5.250 de euro brut, ceea ce, daca va ganditi cam care este nivelul salariilor din Bucuresti, este la un nivel de middle management la o companie privata. Repet, 5.250 brut si va spun si cum am ajuns la…
Matei Udrea: Brut?
Cristian Ghinea: Da, brut!
Matei Udrea: Adica net luati 3.000 si ceva?
Cristian Ghinea: Pai, iau pe firma! Este contract intre partid si firma si firma normal ca a avut in 2020 cifra de afaceri zero! Ca eram ministru, nu aveam timp de de afaceri! Dar, daca imi dati voie, v-as raspunde putin mai larg, pentru ca sper sa fie o ocazie pentru mine sa pot sa vorbesc despre chestia asta.
Matei Udrea: Va rog!
Cristian Ghinea: Pentru ca n-am prea facut-o, ca nu m-a intrebat, in primul rand, nimeni! Deci, ca sa fie foarte clar, aceasta chestie nu e secreta sau ceva ascuns sau imoral sau ilegal. Noi am comunicat acest lucru! Eu, cand eram vicepresedinte USR, am zis: hai sa fim primul partid din tara care sa publice transparent toate facturile, toate contractele, sa avem un registru! Cum ar trebui sa fie obligate, dupa lege, institutiile sa faca un registru de informatii publice. Si care nu se intampla in practica. A fost propunerea mea, ca vicepresedinte in Biroul National. Acest sistem a inceput sa functioneze la USR inainte de a fi eu platit de USR. Deci, am fost primul partid din Romania care pune toate facturile pe site. Si cand eu am renuntat la pozitia de vicepresedinte am facut acest contract cu partidul, ca sa lucrez aici, sa fac acest Departament de Politici Publice. Asadar, toata lumea a aflat de acest contract de pe site-ul USR si de la mine, ca sa fie foarte clar! Ca aud fel de fel de mizerabili care spun ca e ceva secret, asa, se creeaza fel de fel de naratiuni. Acum, cred ca noi trebuie sa ne punem intrebarea ce asteptam de la demnitarii Romaniei? Ateptam sa fie bogati? Numai oamenii bogati trebuie sa faca politica? Hai sa o luam pe pasi: sa vedem daca eu, Ghinea, am respectat asteptarile rezonabile pe care romanii trebuie sa le aiba de la un demnitar. Am furat? Apar in stenogramele DNA ca „ala“, vorbeau doi oameni de afaceri despre mine, „ala, Ghinea, nu ia spaga, ala e nebun, nu te intelegi cu el!“. Asta este un motiv de mandrie pentru mine! Daca tot stau in aceeasi casa pe care o aveam cand am intrat in politica si am aceeasi trotineta de atunci, ba, macar sa stie lumea de asta ca nu fura! Cu Ghinea nu te intelegi la spaga, da? Asta este o chestie pe care nimeni, nici macar cei mai oribili adversari, nu pot sa o spuna despre mine. Am muncit eu, ca demnitar, pentru romani? Am stat opt luni ministru, am facut programul de tara PNRR, am muncit cam 14 ore pe zi la minister! Eram intr-o stare de sanatate, am iesit de la minister… Nu va spun! Deci, un an am fost pe la doctori, in revizie, ca la masini! Deci, sa zicem ca nimeni nu poate sa-mi reproseze ca nu am muncit pentru tara. In acel moment, cand a picat guvernul, eu nefiind un om bogat, trebuia sa muncesc, da? Renuntasem la un mandat de europarlamentar ca sa vin ministru. La ce ma pricep eu? Sunt think-tanker si expert pe fonduri europene! Am inceput sa ma duc sa lucrez pe fonduri europene! Nu va ascund faptul ca aveam… Asta si stiu: pe unde era valoarea mea de piata. Tocmai fusesem ministru, stiam toate maruntaiele programelor europene. Nu doar PNRR, dar si programele operationale astea care se lucreaza acum, pentru ca le-am negociat si pe astea in paralel cu PNRR-ul. Deci, era concurenta mare sa fiu angajabil pe piata asta de fonduri europene. Pentru ca stiam ce urmeaza. Nu atat informatii secrete, ca nu e nimic secret, toate sunt pe site, eu le-am publicat! Dar stiam ce urmeaza! Valoarea pe care am avut-o… Vreti sa va dau cifra sau sa va spun asa? Am avut… Hai sa va spun! 12.000 euro era valoarea mea de piata, brut, pentru companii!
„Mi s-a spus: «Bai, voi, astia de la USR, sunteti foarte coltosi, va trebui sa te retragi! Pentru ca noi nu ne putem pune rau cu guvernul!». Asta mi s-a zis in fata, da? I-am spus lui Ciolos: «Dacian, trebuie sa ma retrag!». Si el a zis: «Bai, nu! Vino la partid, esti un om valoros»“
Matei Udrea: 12.000 pe luna.
Cristian Ghinea: Pe luna, evident! Dar venea cu doua probleme. Prima problema era ca trebuia sa muncesc foarte mult acolo si se punea problema ce mai fac la partid? Pentru ca, totusi, ideea ca faci part-time sau in timpul liber munca la partid la nivelul pe care il aveam eu nu e rezonabila. Un partid nu se poate baza numai pe voluntariat, da? Si a doua problema, mai sensibila si mai jenanta pentru noi, ca tara, era ca mi s-a spus: „Bai, voi, astia de la USR, sunteti foarte coltosi, va trebui sa te retragi! Pentru ca noi nu ne putem pune rau cu guvernul!“. Asta mi s-a spus in fata, da? Si atunci i-am spus lui Dacian Ciolos, care era presedintele partidului la acel moment: „Dacian, trebuie sa ma retrag, pentru ca nu pot! Adica in primul rand ca trebuie sa am un venit si in al doilea rand e problema cu USR-ul!“. Si el a zis: „Bai, nu! Vino la partid, esti un om valoros, ai ramas acum fara sursa de venit pe o perioada, dar nu poti sa pleci!“. Am zis: „Bai, dar nu pot. Adica, daca vin la partid, trebuie sa fac ceva!“. Aveam aceasta idee cu Departamentul de Politici Publice pe care, de fapt, o faceam si inainte, cand eram europarlamentar. Tot eu am facut si programul de guvernare anterior, numai ca nu era ceva profesionalizat si institutionalizat, adica lucram cu diversi oameni din partid fara sa am o resursa umana, asa cum am aici, cinci oameni foarte buni, pe de o parte, si la dispozitia partidului permanent. Si Dacian mi-a zis… Cu toate ca nu eram in aceeasi echipa, ca sa zic asa, stiti foarte bine ca ne certam. A zis: „Bai, nu, vino aici!“. Si am zis OK, in primul rand, trebuie sa ma retrag din functia de vicepresedinte! Nu mi se pare normal sa fiu platit de partid si sa am si o functie politica! Desi nu era niciun fel de incompatibilitate. Era de bun-simt. S-a pus problema: OK, dar cat sa ma plateasca partidul? Care e valoarea mea de piata? Nu pot sa cer 12.000 de euro! Era… Na! Daca vrei sa faci politica, trebuie sa te multumesti cu mai putin, nu sa vii cu salarii de astea pe care eu cred ca… Nu sunt confortabil sa vorbesc despre chestia asta. Totusi, sunt un om care am facut cea mai buna facultate de stiinte sociale din lume sau din Europa, cel putin…
Matei Udrea: Eu va inteleg, dar daca nu vorbiti dumneavoastra, vorbesc oricum altii.
Cristian Ghinea: Pai, da, va multumesc ca mi-ati dat ocazia sa vorbesc. CV-ul meu ce arata? Am facut London School of Economics, am venit, am muncit top, am creat un think-tank, l-am adus la un nivel bun pe piata, Centrul de Politici Europene, crpe.ro, oamenii pot sa se uite, exista inca la 8 ani dupa ce am plecat eu de acolo. Sunt mandru ca am lasat o institutie care functioneaza dupa ce am plecat eu. M-am dus la guvern, am performat. Apoi am fost parlamentar, europarlamentar, din nou ministru. Da? Care este valoarea de piata a unui asemenea om? Dumneavoasta cu cat l-ati plati, domnule Udrea, daca m-ati angaja dumneavoastra?
Matei Udrea: Nu sunt in masura sa va raspund…
Cristian Ghinea: Pentru ca va spun, in alea cateva luni in care nu am fost la partid am avut intalniri cu fel de fel de oameni in tara asta. Patronate, oameni cu business. Toti mi-au zis: „Bai, tu esti o resursa, esti…“. Atunci a venit Dacian si am zis: „Bai, Dacian, sa mor daca stiu cat sa cer! Este o chestie… Hai sa vedem!“. Era un consultant aici, la USR, care era din 2016. L-am gasit de pe vremea lui Nicusor Dan, era un fel de supravietuitor, un om foarte decent. Era de pe vremea lui Nicusor Dan si a plecat de-abia acum, dupa ce a plecat Drula. A zis: „Domnule, vreau sa ia o pauza, ca nu mai vreau!“. Si omul ala avea 5.000 euro din 2016 incepand. Si am zis: „Bai, nu pot sa vin, totusi, ca fost ministru, sa castig mai putin decat… Dati-mi cat are ala!“. Si ala a fost contractul, 5.000 euro. Dupa care, cand s-au marit toate salariile de la USR pe motiv de inflatie, anul trecut, cu 5%, mi-au dat si mie. Asa am acum 5.250. Deci, nu am avut niciodata 6.000! Acum, la ultima tura de balacareala de la Newsweek pe banii PNL-ului, domnul Orcan, prietenul meu care ia bani de la PNL sa ma porcaiasca, mi-a marit la 6.500! Nu stiu de unde gasesc ei, de imi tot maresc leafa! Si asta e firma pe care eu am avut-o inainte sa intru in politica, am inghetat-o cand am fost in politica, pentru ca nu am avut niciun fel de activitate. Si apoi am inceput pe aceasta firma. I-am schimbat numele, la un moment dat, pentru ca am vrut sa fac o chestie, sa sune mai bine. Deci, chestia asta, ca a avut zero activitate si acum are… Da, asta e activitatea mea! Lucrez pe firma. De ce lucrez pe firma? Pentru ca asa vreau eu! Pot sa fac, am dreptul! M-a verificat ANAF-ul, apropo, ca mi-a facut Ciuvica plangere. A zis: „Ghinea face evaziune!“. A stat ANAF-ul la mine, Divizia Antifrauda. Mi-a trimis-o Bolos, era „prietenul“ meu ministru, mi-a venit Antifrauda pe cap, a stat trei luni, am luat toata chitantele, tot. Niciun fel de problema! Deci, revin la chestia asta, ce anume asteptam? Ce anume am facut eu gresit? Sa stiti ca am o mare multumire ca oamenii rezonabili in tara asta s-au prins imediat ca este bullshit. OK, bun, deci Ghinea munceste la USR! Si care e problema? I s-a dat salariu foarte mare? Ba, nu este foarte mare pentru un om cu un asemenea CV si cu o asemenea experienta manageriala! Toata lumea care stie piata din tara asta stie ca valoarea de piata a unuia ca mine este mai mare! Asta, o data. Atii au zis: „Ba, dar nu munceste? Adica ia bani ca sa stea?“. Nimeni nu poate sa spuna chestia asta! Sunt oamenii astia… Asta este biroul, ii vedeti, sunt oamenii astia care muncesc, am aici fosti secretari de stat cum ar fi Marius Vasiliu, fostul sef al radioului, Liviu Popescu, pe care i-am adus, niste oameni supertari, care pot sa munceasca si sunt la dispozitia partidului. Am facut cursuri de pregatire cu membrii, cu filialele, Cartea Neagra a guvernarii PSD-PNL. Noi am facut-o! Acum, programul de guvernare. Deci, nimeni nu poate sa spuna ca nu muncesc! Ca, intr-un fel… Sunt tacanitii. Sunt aia care au ceva pe cu tine. Vor sa te distruga ca esti de la USR si ei iau bani de la PNL. Orcan, da? Sa te distruga. Si toti scriu despre chestia asta. Sunt unii oameni care raman cu impresia asta: „Bai, e ceva fishy!“. Dar ce este fishy (urat mirositor – n. red.)? Dupa care mai sunt diversi tacaniti, Valeriu Nicolae si inca vreo doi, care tot baga chestia asta! Altfel, sunt un om cinstit, n-am furat, n-am facut nimic imoral in chestia asta si muncesc pentru banii astia!
„Dan Barna a avut o capacitate fabuloasa de a uni oamenii in jurul lui. Chiar asa, cu scuipati, cu certuri! Nu poti sa o unesti pe Cosette Chichirau in jurul a ceva! Va dau un exemplu, ca sa o supar pe doamna: Cosette Chichirau a venit acum 5 ani la USR si a zis: « Eu garantez pentru Marius Bodea, vreau sa vina in USR!». L-am primit pe domnul Bodea. Peste cativa ani, doamna Chichirau s-a certat cu domnul Bodea! Si ne-a zis: «Dati-l afara!»“
Matei Udrea: Dumneavoastra ati capatat o aura in sfera publica, sunteti un fel de Cardinal Richelieu la USR. Stati undeva, in umbra, si faceti toate jocurile. Sunt multi care intra si scriu: „Ghinea este eminenta cenusie a gastii Barna-Drula-Ghinea“. De unde credeti ca a plecat aceasta faima? Pentru ca nici macar Drula, care la un moment dat era profilat ca viitor candidat la presedintia USR, nu se se bucura de atata „reclama“. De ce credeti ca sunteti dumneavoastra cel targetat asa?
Cristian Ghinea: Nu cred ca sunt targetat. Cred ca este un fenomen natural cand exista anumite naratiuni care sunt vizibile public si altele nu. Cine vorbeste foarte mult despre USR?
Matei Udrea: Mai ales cei care au plecat!
Cristian Ghinea: Exact! Ati auzit pe vreunul sa zica: „Bai, eu am fost un om care am incercat, am facut tot ce a depins de mine, atat am putut, nu m-au mai pus colegii pe lista si asta este!“? Acum 3 zile a plecat unul de la Sibiu la Vlad Gheorghe (la Partidul DREPT – n. red.). Tip simpatic, de altfel, care a candidat in alegeri la Conventia Judeteana, a iesit pe locul trei la lista de Camera Deputatilor. Nu prea avem sanse sa luam trei deputati de Sibiu, ca sa intre si el. Si, a doua zi dupa ce a participat la alegeri si a pierdut, brusc, nu se mai regaseste in valorile USR si pleaca! Acum, ati fi vrut sa fi zis: „Domnule, eu sunt un tip care vreau musai sa fiu deputat, nu-mi vad alta cariera in politica decat sa fiu deputat si asta este, ma duc la alt partid!“? Nu poti sa zici chestia asta, nu? Pentru ca ai nevoie de o naratiune, de valori. Trebuie sa spui ca tu crezi in valori. Si tot asta este patternul (modelul – n. red.) pe care il vedeti. Acest partid a reusit sa se disciplineze in timp. Si va dau niste exemple. Acum 7 ani, Cristian Seidler candida impotriva lui Dan Barna la presedintia USR. S-a retras ca a acuzat el ceva cu alegerile delegatilor la Bucuresti. Si n-a mai fost. Acum… Si-l apreciez pe Cristian! Atunci l-as fi calcat cu masina, cred! Apropo, chiar glumeam, eu i-am facut cerere de excludere din USR, el mi-a facut mie! Asta era acum 7 ani. Eram doi tipi foarte fermi, doi berbeci care ne dadeam cap in cap. Acum, Cristian Seidler a candidat impotriva Elenei Lasconi la presedintia USR, a pierdut, iar azi Cristian Seidler este seful de campanie al Elenei Lasconi si al USR. S-a retras Lucian Viziteu din motive de sanatate si Cristian este acum seful de campanie. Asta este un caz. Si repet, nu mi-am adus aminte de ce a fost acum 7 ani ca sa fac shaming (sa il faca de rusine – n. red.) la Cristian Seidler, ci dimpotriva, ca sa arat ce inseamna o evolutie! Stelian Ion, acum 6 ani, era deputat si semna scrisori deschise impotriva presedintelui Barna! Stelian Ion a fost ministru, am iesit de la guvernare si in semn de solidaritate cu el si acum este din nou reales de colegi in Biroul National, vicepresedinte al USR! Ce vreau sa spun: unii au plecat din aceasta miscare, altii au ramas. Dan Barna a avut o capacitate fabuloasa de a uni oamenii in jurul lui. Chiar asa, cu scuipati, cu certuri, cu nu stiu ce! Nu poti sa o unesti pe Cosette Chichirau in jurul a ceva! Va dau un exemplu, ca sa o supar pe doamna. Cosette Chichirau a venit acum 5 ani de mana la USR si a zis: „Domnul asta, Marius Bodea, este parlamentar PNL, dar este un om cinstit. Eu garantez pentru el, stiu ca noi nu prea primim de la alte partide in USR, dar eu garantez pentru el, vreau sa vina in USR!“. Da? L-am primit pe domnul Bodea, un om cinstit, spectaculos, foarte misto. Peste cativa ani, doamna Chichirau s-a certat cu domnul Bodea! Si ne-a zis: „Dati-l afara!“. Bai, dar stai putin, de ce? Dupa care s-au trezit amandoi ca vor sa candideze la Primaria Iasi! Dan Barna, care era un fel de mediator pentru judetul Iasi, a zis: „Bai, cum putem sa alegem? Hai sa facem sondaje! Hai sa agream toata lumea ca facem niste sondaje si cine iese primul dintre voi doi, ala va fi candidatul USR!“. Am facut sondajele astea, a iesit doamna Chichirau in urma domnului Bodea la Iasi! A mai cerut inca un sondaj, sa fie ea convinsa. Am mai facut inca un sondaj, inca vreo cateva zeci de mii de euro platite de partid, ca sa fie ea convinsa. Din nou a iesit mai prost. Pe metodologia ei! Si atunci partidul se indrepta spre un al treilea sondaj, final, care daca si ala iesea, urma ca domnul Bodea sa fie candidatul oficial al USR la Iasi! Cu cateva zile inainte sa publicam rezultatele celui de-al treilea sondaj, care ii era din nou defavorabil, doamna Chichirau nu s-a mai regasit in valorile USR! A iesit cu scandal, toti suntem niste borfasi, toti suntem niste criminali, ca trebuie sa fie ea candidata. Au candidat amandoi, Bodea a iesit mult inaintea ei, cum aratasera si sondajele, si ea, practic, l-a facut pe Chirica din nou primar la Iasi, ca a luat si ea niste voturi. Cum te poti intelege cu un asemenea om? Adica pana la bullshit-ul cu valorile, cu doctrinele, cu nu stiu ce, cum te poti intelege cu un om care este „me, me, me, me!“ (eu, eu, eu, eu! – n. red.)? Adica ai fenomenul „me-me-me“ si fenomenul „bai, hai sa construim!“. Si asta este, in esenta, raspunsul la intrebarea dumneavoastra. Ai foarte multe personaje de genul asta, care sunt „me-me-me-me“, si altele care construiesc. Nu putem sa stam, sa vorbim permanent despre ce e in interior, sa balacarim colegi sau nu stiu ce. Pentru ca nu de asta suntem in politica! Aia sunt mai vizibili, intr-adevar! Uitati-va la Drula! A luat niste decizii ca presedinte, a avut un gest de maxima decenta si s-a retras. S-a concentrat pe Timis, pentru ca el este deputat de Timis. Pentru aia il plateste poporul roman, in acest moment, pe Drula! Nu mai este nici macar membru in Biroul National! Este simplu membru al USR si deputat de Timis. S-a concentrat pe judetul Timis. In paralel, aceasta isterie de bula de Facebook, ca o saboteaza pe Elena Lasconi. Cum o saboteaza? Nu i-a facut nimic! N-a avut niciun fel de activitate in partid, alta decat la Timis, ceea ce este rezonabil sa faci ca om! Si mai am si o chestie pe care, intr-adevar, mi-o asum: domnule, nu suport prostia si ipocrizia! Si le spun foarte multora in fata chestia asta. Si cu Valeriu Nicolae, de pilda. I-am zis: „Ba, dar stai locului, ca nu poti sa fii tu sef peste tot, sa ai tantrumuri, sa te suportam si nu stiu ce!“. Ei, de atunci omul ma detesta si vrea sa ma scoata din politica. Ce pot sa-i fac eu lui Valeriu Nicolae? Sa-l gadil? Asta este!
„Aveam un cuvant de spus in partid in masura in care eram prieten cu Catalin Drula! Vreti sa-mi dau demisia din calitatea de prieten al lui Drula? La intrebarea daca fosta conducere a USR are ce sa-si reproseze, domnule, eu zic ca mai putin decat se vorbeste in spatiul public!“
Matei Udrea: Dumneavoastra, personal, va reprosati esecul de la alegerile din 9 iunie?
Cristian Ghinea: (se gandeste cateva secunde si pufneste) Nu stiu cum sa raspund la asta, pentru ca ar trebui sa vorbesc foarte mult despre ce fac eu la acest partid. Ca vad ca scrie G4Media ca sunt strategul. Domnule, sunt coordonatorul de politici publice! Strategul era altul, platit sa fie strateg, omul care am spus deja ca era consilier din 2016 aici. Eu sunt prieten cu Catalin Drula dinainte sa intru in politica, asa cu sunt prieten cu Dan Barna de cand l-am adus secretar de stat.
Matei Udrea: Sunt absolut convins ca aveati un cuvant de spus in partid.
Cristian Ghinea: Aveam un cuvant de spus in masura in care eram prieten cu Catalin Drula! Vreti sa-mi dau demisia din calitatea de prieten al lui Drula? Eu nu sunt membru in Biroul National…
Matei Udrea: Eu nu v-am intrebat daca va dati demisia. Intrebarea era daca va reprosati si dumneavoastra rezultatul care s-a obtinut la 9 iunie.
Cristian Ghinea: Asta va zic. Au fost niste decizii luate de USR. In ce masura le-am luat eu? Eu va spun asa: eu nu sunt membru in Biroul National, dar nu vreau sa para ca ma dezic! Eu sunt prieten cu Catalin Drula. Uneori, cand mi-a cerut sfatul, i l-am dat, uneori ne-am certat, dar ar fi complet abject din partea mea fie sa ma dezic de el, fie sa zic „domnule, el le-a luat, eu nu eram in camera cand a luat el deciziile!“. Mi se pare abject. Este o relatie de prietenie pe care vreau sa o tin asa. Acum, dincolo de persoana mea: la intrebarea daca fosta conducere a USR are ce sa-si reproseze, domnule, eu zic ca mai putin decat se vorbeste in spatiul public! Pentru ca este aceasta asteptare magica: domnule, sunt niste butoane pe acolo, pe la USR, daca le apesi, sigur iei 40%! N-a stiut Drula sa le apese! Sau Barna! Domnule, s-a ascuns butonul sub birou! Ori, acest partid care este un partid reformist-liberal, nu are 2,5 milioane de voturi aduse din spectrul bugetar si oameni dependenti de stat, da? Deci, acest partid pleaca, in orice fel de alegeri, de la scorul de 0,5 si cu terenul usor in panta, asa, cam cum facea Udrea (Elena Udrea – n. red.) alea, da? Pentru ca ai doua partide-sistem care s-au unit. Si cred ca existenta USR le-a fortat sa se uneasca. Pentru ca Sistemul are de ales intre a guverna cu USR sau a se pupa bot in bot fostii dusmani. Si vedem acum cat de falimentar guverneaza! Deci, ai niste partide-sistem care pleaca unul de la 2 milioane si celalalt de la un milion de voturi pe care le iau si daca pun un caine-lup candidat! Ca sa fie foarte clar despre ce vorbim! Care au manevrat sistemul si regulile astfel incat sa aiba televiziunile, care sunt importante, astfel incat sa aiba institutiile, astfel incat sa aiba serviciile secrete care fac fel de fel de jocuri. Cine crede ca-ntr-un asemenea sistem poate fi usor sa iei 40%… OK! Asteptam inca sa vedem butonul magic! Sunt anumite decizii care au fost luate si care pot sa zic ca nu au dat rezultatele scontate. In esenta, alianta cu PMP si Forta Dreptei. Dar tentativa de a uni fortele de dreapta in jurul USR era lucrul logic de facut! Ca nu am avut suficienta anvergura sau nu au avut partenerii sau ca a fost o parte din publicul nostru dezamagit… Ca si asta este… Uite, nu poti sa stii ce vrea publicul. Pe de o parte, publicul vrea sa fii puternic, sa bati PSD-ul, dar daca ii iei si pe ceilalti, care au avut si ei cateva sute de candidati… Adica chestia asta, ca PMP si Forta Dreptei erau… Ii vad pe unii, pe Facebook, care fac analize. Domnule, PMP a avut 400 de candidati, Forta Dreptei a avut 300 la primarii! Pe care USR nu-i avea daca nu era in alianta aia. Si apropo de chestia asta cu rezultatele, haideti sa ne uitam asa: da, a fost un rezultat foarte prost la europarlamentare, dar la locale am avut mai mult decat data trecuta! Deci, Alianta Dreapta Unita a avut 13% la Consiliile Judetene! Data trecuta, USR-PLUS a avut 8%! Nu poti sa spui ca a fost complet proasta strategia. Amestecul dintre europarlamentare si locale ne-a lovit in moalele capului la europarlamentare. Pentru asta, Catalin si-a dat demisia. Biroul National intreg si-a incetat mandatul. Eu am plecat la Vama Veche, sa vad dupa aia daca mai are partidul nevoie de mine. Si, cand m-am intors, noul presedinte a zis: „Ba, stai si munceste!“.
Matei Udrea: Depinde de perspectiva din care privim. Daca ne dam un pic in spate si ne uitam in ansamblu, vedem ca e un trend descendent pe care nu-l puteti nega. In ultimii 5 ani ati avut 22% in europarlamentarele precedente, ati avut pe urma 15%, daca nu ma insel, la alegerile parlamentare din 2016…
Cristian Ghinea: 16%.
Matei Udrea: Aproape 16%. Iar acum a venit 8% intr-o alianta cu alte doua partide. Adica nu se poate spune ca nu e un trend permanent descendent…
Cristian Ghinea: Ba da, se poate spune!
„USR se invarte in jurul unui bazin electoral care este intre 600.000 si 1.500.000 de votanti. Dupa ce am vazut cinci presedinti de partid, pot sa va spun ca nu exista aici niste butoane magice pe care nu le vede presedintele“
Matei Udrea: Chiar si in sondajele pe care le faceati dumneavoastra inainte nu erati la scorul asta de 8%, inainte de alegeri.
Cristian Ghinea: OK, stiti cum este cu cifrele, depinde. E vorba aia ca statistica e ca si fusta scurta, depinde de unde te uiti, ascunde sau arata foarte mult. Nu este un trend descendent pe termen lung, cum ati spus dumneavoastra. Este o invartire in jurul unui bazin electoral care, in esenta, este intre 600.000 si 1.500.000 de votanti. De ce este acest plafon pe care nu reusim sa-l spargem? Este o discutie foarte interesanta. Nu stiu cat vreti dumneavoastra sa vorbim despre chestiile astea, pentru ca sper sa ma intrebati si despre programul de guvernare. Dar daca vreti, discutam si pe subiectul asta, poate publicati in doua episoade. In esenta, intrebarea este daca acest plafon de 1,5 milioane de voturi are cauze exogene sau endogene, adica depinde de butonul magic la USR. Domnule, va spun ca, dupa ce am fost aici, in acest partid condus de cinci presedinti… Cu unii am avut relatii bune cu altii am avut relatii profesionale, ca eu n-am relatii proaste cu oamenii la partid, ca nu cred ca partidul este o chestie de familie, de baut bere. Este institutie si asta n-au inteles multi care cred ca vin la partid ca sa-si rezolve problemele psihice sau relationale. Partidul este o institutie. Stam aici ca sa facem niste chestii. Suntem prieteni acasa. Cu unii am fost intamplator prieten inainte de politica, de exemplu Drula. Cu ceilalti am relatii ca de la demnitar sau consultant la presedinti de partid. Dupa ce am vazut cinci presedinti de partid, pot sa va spun ca nu exista aici niste butoane magice pe care nu le vede presedintele. Este o munca, un maraton de constructie.
Matei Udrea: Si de ce nu iese? De ce nu impingeti lucrurile in sus?
Cristian Ghinea: Deci, asta va spun! Toata lumea spune de 22%. Alea au fost alegerile europarlamentare din Romania cu un record de participare la vot, pentru ca era ura pe Dragnea si nu mai votase lumea de 3 ani. Daca s-ar vota si acum, in decembrie, la nivel de aproape 60% dintre romani, am avea tot 20%! Pentru ca acest partid depinde foarte mult de prezenta la vot. Pentru ca electoratul nostru urban se mobilizeaza sau nu. Pe cand electoratul celorlalti, care depinde de retelele sociale din sate si din orase mici, ala vine la vot oricum, ca il scoate primarul, cu caietul! Haideti sa ne uitam la parlamentare. In 2016 am avut 9,2%, in 2020 am avut 16%. Stiu ca e usor sa compari mereu cu 22%, dar aia a fost o cifra care…
„Pe 9 iunie au fost doua probleme. A fost comasarea si a fost o chestie pe care n-am vazut-o in sondaje in niciun caz: voturile pentru Stefanuta, Vlad Gheorghe si REPER. In toate sondajele noastre, REPER era la 1% si astia doi nu existau. Deci, a fost in bula urbana“
Matei Udrea: Exceptionala, spuneti dumneavoastra.
Cristian Ghinea: Statisticienii elimina extremele din orice fel de analiza. Daca te uiti la locale, in 2016 n-am participat, in 2020 am avut 7%. Daca te uiti strict pe locale, poti sa zici ca Drula a luat USR-ul la 7% la Consiliile Judetene, care este votul politic, si l-a dus la 13%! Depinde cum te uiti, v-am spus cu fusta scurta! Avem doua extreme. Europarlamentarele, care sunt extremele, au fost 22% in 2019 si 9% – nu 8%, cum se spune, ca este 8,99%. Deci, ai 22 si cu 9 la europarlamentare. Parlamentarele sunt intr-o marja de 9 si 16% si localele mai jos, ca nu avem retea. Eu nu vad trendul de a te duce in jos. Aici au fost doua probleme. A fost comasarea si a fost o chestie pe care n-am vazut-o in sondaje in niciun caz: voturile pentru Stefanuta, Vlad Gheorghe si REPER. In toate sondajele noastre, REPER era la 1% si astia doi nu existau. Deci, a fost in bula urbana. Cred ca a trecut efectul de partid nou. Este o chestie pe care i-am spus-o lui Nicusor in 19 iulie 2016. Nu ca vreau sa ma dau destept, dar am citit multa istorie si istorie politica la viata mea. Este efectul cainelui vorbitor in politologie – nu stiu daca stiti –, care spune ca daca oamenii vad la targ un caine care vorbeste, toata lumea se va uita in gura lui. Domnule, un caine care vorbeste, ceva fantastic, nu vezi caini care vorbesc, da? Asta este efectul cainelui vorbitor. Numai ca, daca cainele ala vorbeste 3 zile, a treia zi de plictisesti! Ca, na, e un caine care vorbeste. Si ce spune el? A, nu spune mare lucru! S-a dus! Deci, efectul de partid nou al USR a fost in 2016, as putea spune ca inca exista in 2019, ca era efectul anti-Dragnea si noi capitalizam. Acest partid nu mai e votat acum pentru ca e un partid nou. Oamenii care voteaza doar nou, permanent, se duc la altii! Acest partid este votat acum pentru ca este un partid reformist, liberal, pro-european si noi trebuie sa capitalizam pe aceasta nisa. De asta este programul nostru foarte liberal si foarte asumat pe masuri. Ma uitam acum la angajamentul domnului Geoana, chiar l-am citit aseara. Nu e niciun fel de angajament! Ne-a furat cuvantul angajament. Data trecuta am avut 40 de angajamente in campania electorala, dar angajamentele noastre erau foarte concrete. Spuneam: domnule, vom crea cel mai mare program de prevenire a abandonului scolar din istoria Romaniei! Asta era un angajament, l-am facut, e in PNRR! De altfel, vreau sa va spun ca mai mult de jumatate din cele 40 de angajamente din programul de guvernare trecut in 2021 la Parlament s-au facut! Suntem un partid care a supraperformat in a livra ce am promis! Pentru ca le-am pus in PNRR. Unele le-am facut in cele opt luni de guvernare, altele le-am pus in PNRR. Si mi se pare un model bun de politica acela in care un partid isi asuma niste angajamente si apoi le urmareste maniacal prin planurile de guvernare. Si nu este singurul! Pot sa mai dau exemple. Am citit la domnul Geoana, care mi-e simpatic, de altfel, am avut relatii pe vremuri, cand eram la Institutul Aspen, ca am fost fondator si eu la Aspen. Singurul angajament concret este ca va institui o zi nationala de rugaciune! Dar in rest sunt chestii… „Voi face sa fie bine, voi fi un presedinte activ, voi face asta…“
Matei Udrea: Pai, nu asta vor romanii?
Cristian Ghinea: Domnule, nu stiu daca asta vor romanii. Am scris si in cartea mea chestia asta, vreau sa fim mai putin emotionali, vreau sa fim mai reci, vreau sa discutam solutii concrete.
Matei Udrea: Vreti niste lucruri pe care poporul roman s-ar parea ca nu le…
Cristian Ghinea: Nu stiu! Noi suntem aici si spunem! De asta am zis, in programul de guvernare pe care l-am facut acum… Hai sa dau exemplu cu Educatia. Toata lumea vrea sa fie mai bine pentru Educatie. Unii zic: domnule, sa fie 6% pentru Educatie! Aceasta margica magica, sa fie 6%. E o cifra din PIB, nu spune nimic! Eu cred ca am depasit 6% cu PNRR-ul, apropo! Eu sunt omul care am pus, cand a fost vorba sa pun niste bani pentru Educatie, am pus pe locul doi Educatia in PNRR! Nu-mi poate reprosa nimeni ca nu vreau bani pentru Educatie. Ca ei zic, domnule, in Legea Bugetului sa fie 6%. Dar daca pui fonduri europene clasice, PNRR, cat dau primariile, cat dau astia, se duce mai mult de 6%. Domnul Geoana vrea sa fie bine! Nu se stie, nu e clar.
„Vrem sa ducem decizia la nivel de scoala! Parintii, profesorii si autoritatile locale sa aiba o treime fiecare in Consiliul de Administratie. Domnule, hai sa avem curaj, hai sa avem incredere in romani! Hai sa dam decizie acolo! Cum ar fi ca reprezentantul autoritatii locale plus parinti plus colegii profesori sa zica: «Da, ma, tu ai rezultate bune cu copiii, iti dam 50% la salariu!». Adica asta ar fi o revolutie reala in educatie pe care noi o propunem“
Matei Udrea: Toti vrem sa fie bine.
Cristian Ghinea: Noi spunem ca vrem scoala buna langa casa. Cum facem chestia asta? Problema in Educatie este ca, daca te uiti la sistem, el seamana mult mai mult cu URSS decat cu o tara normala. Ce inseamna URSS? Inseamna un sistem centralizat in care niste birocrati decid in microdetaliu tot ce inseamna viata scolii: ce invata copiii, cum sunt salarizati profesorii, cum sunt evaluati directorii, cine conduce scoala etc. Este un sistem piramidal de tip sovietic, in esenta, pe care Romania il are din 1948 si pe care nu l-am schimbat, cu toata reforma! In perioada interbelica aveam Consilii Scolare care conduceau scolile. Si stiu ca reforma este un cuvant deja obosit, dar adevarul este ca noi nu am facut reformele pana la capat. Am inceput, ca nu poti sa spui ca nu s-a schimbat nimic la scoli. S-a schimbat, dar controlul, care este pana la urma esenta managementului, a ramas tot sus, la Ministerul Educatiei, care este cel mai mare angajator din Romania, care prin Inspectoratele Scolare face micro-management. Si aici avem asa: niste propuneri de-astea din zona flower power, aia care vor 6%, domnul Geoana spune ca va fi bine ca ne zice el. Avem Romania Educata, care inseamna PNL-PSD, propune sa schimbam numele Inspectoratelor in Directii Judetene de Educatie, dar care fac fix acelasi lucru, ceea ce este fabulos, adica un gorbaciovism dus la extrem! Schimbam numele, dar nu se schimba nimic in esenta! Si venim noi, care spunem nu bullshit cu „sa fie bine!“. Domnule, vrem sa ducem decizia la nivel de scoala! Fiecare scoala devine o comunitate de parinti, profesori si autoritati locale, o treime fiecare in Consiliul de Administratie. Acum e un singur parinte care reprezinta parintii si un representant al UAT-ului, al primarului. Restul sunt din consiliul profesoral, adica inspectorii, ca sunt controlati de sus in jos. Adica tu ai o democratie de fatada in Romania in scoli, in care ai inspectorii care numesc directorul, iar profesorii depind de ei. Si astia fac Consiliul de Administratie! Si noi spunem: domnule, hai sa avem curaj, hai sa avem incredere in romani, pentru ca pana la urma o democratie care nu are incredere in baza cetateneasca nu e democratie! Hai sa dam decizie acolo! Cat de mult dam decizie? OK, nu vrem sa spunem totul intr-un program de guvernare, dar cat mai multa! Scoala trebuie sa fie centru de management, centru bugetar, sa-si poata face un program de crestere pe termen lung, sa-si poata da suplimente la salariile profesorilor. Acum, daca esti un profesor rau, daca esti un abuzator, domnule, n-au ce sa-ti faca! Deci, tu esti protejat de o lege prin care… Avem cazuri concrete in presa! Daca va uitati, abuzatori sexual sunt mutati dintr-o scoala in alta! Adica vin parintii la scoala revoltati si n-au ce sa-i faca decat sa-l mute la alta scoala, sa-i abuzeze pe alti copii! Asta este sistemul actual. In schimb, daca tu esti profesor bun si te stradui sa ai rezultate cu copiii, nu iei nimic la salariu! Te ingroapa inspectoratul in hartii! Trebuie sa faci hartii! Si daca iti faci un curs de perfectionare dintr-astea care se dau pe bani, atunci iti iei spor de salariu! Asta este sistemul actual! Cum ar fi ca reprezentantul autoritatii locale plus parinti plus colegii profesori sa zica: „Da, ma, tu ai rezultate bune cu copiii, iti dam 50% la salariu!“. Si asta este in bugetul scolii, ca sa fie aceasta plata! Adica asta ar fi o revolutie reala in educatie pe care noi o propunem. Am propus-o si data trecuta, acum venim cu masuri chiar mai concrete si mai curajoase. Este o discutie care se poate muta si pe alte sectoare: la sanatate, la companii de stat. Pai, companiile de stat ale cui sunt? Sunt ale guvernului acum, nu? Ale PNL-PSD, care pun acolo Consilii de Administratie. Cum ar fi sa le dam oamenilor, direct? Domnule, ti-o dau tie, actiune la compania de stat in fondul de pensii! Fondul de pensii, pilonul doi este decapitalizat. Nu am reusit sa facem trecerea la Pilonul II si Pilonul III, ca daca pana in 2050 nu trecem acolo, nu mai avem sistem de pensii, ca sa fie foarte clar! Toate astea sunt solutii pe care noi le punem. Adevarul este ca nu vad o emulatie in jurul acestor propuneri, da? Pentru ca oamenii zic: „A, si voi propuneti, dar si Geoana propune, si Ciolacu propune nu stiu ce!“. Dar ce propun ceilalti? Aia propun doar bani de la stat! Ma uit la programul PNL: dam bani pentru aia, dam bani pentru aia! Ala nu e un program liberal. Ala este un program mai socialist decat al PSD-ului! Toate astea exista la USR ca track-record si ca propuneri pentru ca sunt niste oameni aici. Nu e vorba numai despre mine. Si Claudiu Nasui, si Cristina Pruna, si Mosteanu, si Elena Lasconi acum, care a fost foarte placut surprinsa sa se imerseze in aceste discutii despre politici publice pe care ea le stia partial de la Campulung. Si a venit cu niste propuneri foarte bune in calitatea ei de primar, ca stie si ea situatia de acolo, de pilda povestea Consiliilor Judetene. Unde noi spuneam: domnule, facem regionalizare – alta reforma nefinalizata…
Matei Udrea: Asta e o alta reforma pe care o aveti in program?
Cristian Ghinea: Da, vrem sa desfiintam Consiliile Judetene actuale si sa mutam cele mai multe atributii la regiuni.
Matei Udrea: Ce majoritate va trebuie in Parlament ca sa faceti chestia asta?
Cristian Ghinea: Ne trebuie majoritate, dar nu asta este…
Matei Udrea: Cat? 50+1%? Mai mult?
Cristian Ghinea: Dar stati putin, ca nu asa functioneaza, daca n-ai 50+1, nu faci! Noi am avut data trecuta 16% in Parlament, am stat 4 zile la Vila Lac si am negociat chestiile astea cu PNL-ul si UDMR-ul! Si sunt in programele de guvernare ale lui Citu foarte multe dintre ele! Si v-am spus, o buna parte dintre ele au fost si in PNRR si le-au facut astia (PSD si PNL – n. red.). Va mai dau exemple, daca vreti! Adica…
Matei Udrea: Imi cer scuze ca va intrerup, dumneavoastra propuneti niste lucruri pe care le-am mai auzit la USR de-a lungul timpului si care sunt OK, dar in acelasi timp stim ca, de exemplu, PNL-ul nu are niciun interes sa renunte la actualul sistem administrativ, care de fapt reprezinta, ca si pentru PSD, sursa puterii.
Cristian Ghinea: Stiu!
Matei Udrea: Bun. Pai, si atunci, cum puteti sa faceti aceste reforme? Asta inseamna sa-i pui pe niste oameni sa-si taie singuri craca de sub picioare!
Cristian Ghinea: Eu sunt de acord cu aceasta concluzie, dar care este recomandarea? Ce facem? Fie plecam acasa si spunem „nu ai ce sa faci“…
„Daca USR ramanea cu PNL la guvernare si Citu, care avea idei reformiste, nu o lua razna politic, puteam pana acum sa avem o buna parte din reforme facute! In 2021 am stat la Vila Lac si am negociat 4 zile, pana cand am primit de la Iohannis semn: «Ba, gata, terminati cu programul, ca noi trebuie sa… Pleaca seful de Craciun si trebuie sa faca guvernul mai repede!». Nu glumesc, asa a fost!“
Matei Udrea: Cum rezolvati problema? Asta incerc eu sa ma lamuresc.
Cristian Ghinea: Ai doua modalitati: revolutie – dar noi nu suntem revolutionari, suntem reformisti! Noi suntem aia care luam sistemul actual la pila si vrem sa-l facem mai bun, nu suntem revolutionari. Sau sa lucram in interiorul sistemului actual tot asa cum s-a lucrat de cand s-a inventat democratia aia reprezentativa in Anglia, acum 300 de ani. Luam voturi de la oameni, ne asezam la masa si spunem: „Vreti cele 16, 20, 25% ale noastre din Parlament? Atunci trebuie sa facem astea!“. Cum a fost si data trecuta cand am negociat. Am negociat desfiintarea inspectoratelor! Nu au vrut colegii de la PNL data trecuta. Au vrut altele pe care le aveam in programul de guvernare al lui Citu. Daca USR ramanea cu PNL la guvernare si Citu, care avea idei reformiste, nu o lua razna politic, puteam pana acum sa avem o buna parte dintre astea facute acolo! Adica am stat la Vila Lac si am negociat 4 zile pana cand am primit de la Iohannis semn: „Ba, gata, terminati cu programul, ca noi trebuie sa… Pleaca seful de Craciun si trebuie sa faca guvernul mai repede!“. Nu glumesc, asa a fost! Impartisera portofoliile, erau cei de la PNL suparati ca a luat USR-ul Fondurile Europene si Transporturile si era Ghinea maniacul care negocia programul de guvernare! Si am stat inca doua zile pe program. Si la un moment dat au zis: „Ba, dar terminati cu programul!“. Le-am zis: „Stati putin, ca trebuie sa ne intelegem acum! Ce facem cu Sectia Speciala, de pilda?“. Dupa aia a fost buba la guvernare ca n-am rezolvat-o! Si mi-au zis: „Hai, bai, ca vrea Iohannis guvernul inainte de Craciun!“. Trebuia sa stam si noi ca in Germania, unde dureaza trei luni facerea unei coalitii. De ce stau aia atat sa faca? Pentru ca, daca nu negociezi toate detaliile astea concret, dupa aia…“.
Matei Udrea: Va reprosati ca nu ati negociat toate detaliile astea la momentul respectiv pana la capat?
Cristian Ghinea: Pai, domnul Udrea, nu auziti ca ma faceau… Deja erau toti pe capul meu, sa termin cu programul de guvernare? Statea presa… Venea Craciunul. Era cu doua zile inainte de Craciun. Statea presa in afara, la Vila Lac, se impartisera ministerele. Nu puteam sa tin tot angrenajul ca vrea Ghinea. Cine eram eu? Eram un vicepresedinte la USR, pana la urma! Si Barna si cu Dacian Ciolos m-au sustinut, erau co-presedinti atunci. Dar la un moment dat trebuia sa dai drumul la program, ca na, toata lumea… Se reunea Parlamentul si noi n-aveam inca programul de guvernare facut!
Matei Udrea: OK. Ce mai aveti in programul de guvernare pe care l-ati facut? Regionalizarea presupun ca inseamna si desfiintarea judetelor.
Cristian Ghinea: Da. Practic, daca pot sa fac putin promo la cartea mea pe care oamenii o pot citi gratis daca se aboneaza la newsletterul Comunitatii Liberale, eu acolo, in a doua parte a cartii, descriu care sunt directiile teoretice mari ale unui program de de guverare liberal. Si alea sunt si in programul de guvernare al USR de acum, la care am adaugat diverse propuneri concrete venite din partid. Dar ele au aceasta filozofie a transferului de putere catre oameni, direct. De pilda, am povestit in carte experienta cu spitalele din Romania. Unde ai acest formular de feedback, ca toata lumea primeste pe SMS. A fost sistemul inceput de Vlad Voiculescu in 2016, cand era ministru. Si nu se intampla nimic cu datele alea! Avem la STS milioane de feedback-uri! Cum ar fi sa folosim acel feedback agregat pe numere mari, deci nu daca m-a suparat pe mine doctorul X, ci agregat de numere mari. Vorbim de mii de de feedback-uri. Sa legi cumva finantarea spitalelor – partial, nu complet – de acest feedback! Aia ar fi o revolutie! De ce ma duc la spitalul privat, sa ma tratez? Pentru ca sunt tratat ca un om, ca un client! La stat sunt tratat ca un om doar daca am pile sau daca le dau spaga. Este o piata, pana la urma, pe care o rezolv ori cu bani, ori cu networking. Adica ori cu pile, ori cu spaga. Si asta pentru ca tu te duci la stat si nu conteaza ce zici tu, ce opinie ai tu despre cum esti tratat. Nu conteaza! Noi acum platim bani la stat si spitalele isi deconteaza de la Casa Nationala de Asigurari pe niste criterii complet birocratice. De-asta, daca va duceti la un spital si va faceti o analiza, veti primi fisa de internare! Va interneaza, pentru ca daca nu-si interneaza pacientii, nu scoate banii de la CNAS!
„Vrem sa mutam o parte din finantarea spitalelor, sa depinda de feedback-ul pe care il dau pacientii. Pe de alta parte, o parte din banii pe care ii dai la CNAS devin ceea ce numeste Claudiu Nasui Pilonul II de sanatate. Domnule, o parte din bani ti-i iei tu si se creeaza o piata de asiguratori privati sau publici, ca in Germania“
Matei Udrea: Da, asa functioneaza.
Cristian Ghinea: Dar de ce? De ce avem nevoie de acest furat de caciula? Vrem sa mutam o parte din finantarea spitalelor, sa depinda de feedback-ul pe care il dau acesti oameni. Pe de alta parte, o parte din banii pe care ii dai la CNAS devin ceea ce numeste Claudiu Nasui Pilonul II de sanatate, care e o forma de a explica echivalentul cu Pilonul II de pensii. Domnule, o parte din bani ti-i iei tu si se creeaza o piata de asiguratori privati sau publici, ca putem sa cream si mai multi publici, cum sunt in Germania, sunt la nivel regional. Deci, noi avem acest sistem, din nou, sovietic, in care ai un singur asigurator monopol, CNAS, care indiferent cati bani bagi in el, nu va fi mai bun, ca nu are niciun fel de stimulent sa fie mai bun, nu pateste nimic! Este singurul asigurator din Romania. Te duci la farmacie: „Nu mai avem plafon!“. Ce inseamna asta? Ca tu ai un asigurator care refuza, scriindu-ti in vitrina, sa-ti asigure serviciul pentru ca esti asigurat. Daca ai face chestia asta la masini, cum ar fi? Te-ai mai duce sa-ti asiguri masina? Pentru ca ne-am obisnuit cu o aberatie! Pentru ca asa este Uniunea Sovietica, te obisnuiesti cu aberatia atat de mult incat nici nu mai vezi cum poate sa fie sistemul alternativ. Deci, hai sa vedem, hai sa cream o piata de asigurari in care o parte din banii pe care ii platesti acum la CNAS sa-i poti da tu direct, sa fie intre tine si asigurator, sa vezi ce-ti asigura. Detaliile de implementare sunt multe si am discutat cum poti sa faci. Vor trebui sa ramana o parte din programele nationale la Ministerul Sanatatii, asa cum sunt si acum, doar ca le intarim. Programul national de diabet! Deci, nu va insemna ca diabeticii vor depinde de asigurator! Doar daca negociaza in plus fata de programul national pe care il are toata lumea. Deci, programele nationale pe care le are si acum Ministerul Sanatatii in afara CNAS vor asigura baza pentru toata lumea si, pentru ce vrei in plus, redirectionam o parte catre acesti asiguratori care vor intra in competitie. Este o mica revolutie in doua parti, bani si feedback, prin care vrem sa spargem acest sistem in care ai totul control de sus…
Matei Udrea: Acum e un monopol.
Cristian Ghinea: Da, monopol! Si astea sunt serviciile publice vitale. Eu as fi fericit sa discut cu cineva de la PSD, cu cineva de la PNL, cu cineva de la Geoana…
Matei Udrea: Pai, ati incercat sa vorbiti si nu s-a putut?
Cristian Ghinea: Domnule, nu stiu, oamenii nu stiu chestiile astea! Li se pare ca sunt… „Sa le decida expertii!“ Eu sunt un expert, domnule Udrea, da? Deci, eu am intrat in politica ca expert. M-a luat Ciolos si mi-a zis: „Ba, am auzit de tine ca esti bun la politici europene, hai la guvern!“. Prima oara consilier de stat si apoi ministru…
„Am facut un sondaj pe grupurile de parinti. Noi, in acest moment, dam de la stat cam 3.000 euro de elev pe an. Atata platim noi, ca societate. Paralel, am facut o evaluare, cat platesc parintii pentru meditatii, fondul clasei, limbi straine … Pentru a face performanta un copil – vorbim de Bucuresti –, parintii platesc cam 3.500 euro pe an!“
Matei Udrea: Dar revin la intrebare: ati incercat sa discutati cu celelalte partide? La PSD, de exemplu? L-ati sunat pe Paul Stanescu sau cine e pe-acolo: „Bai, da-mi un om cu care sa discut!“. Ca ei au reputatia asta, de partid care are buni specialisti.
Cristian Ghinea: Nu are, domnule, specialisti! Ei iau oameni din institutii! Si asta am vazut si la programul de guverare al PNL-ului pe care-l negociam cu ei in 2021. Programul de guvernare al PNL-ului, ca era partidul aflat la guvernare, era scris in ministere! Deci, practic, aceste partide iau agenda ministerelor si o ridica la nivel politic! Ar trebui sa fie invers: politicienii sa scrie programe si sa le dea in lucru la ministere! Pentru ca ei nu se pricep, nici macar nu stiu ca au o problema. Si asta va zic cu expertii: avem acest mit al expertilor. Eu spun asta ca expert! Eu ma pricep la politici europene si la fonduri europene! Dar imi dau seama ce este decizie politica si ce este decizie de expertiza. Si ei zic: „Domnule, noi o sa facem un sistem bun de educatie! Dar sa ne zica expertii cum!“. Expertii nu vor spune! Bai, omule, expertii iti dau variante! Iti dau butonul A, B, C, D. Tu decizi, ca politician, in functie de valorile tale! Eu am valori liberale, vreau sa fie cat mai multi din banii din Educatie dati catre parinti, catre comunitatea locala, astfel incat aia sa aleaga! Tu, ca socialist, poate ca vrei sa dai cat mai mult la stat, la birocratie! Hai sa ne asumam chestia asta! Pentru ca ce avem noi? Avem un sistem socialist, in acest moment, care minte, care este bazat pe ipocrizie. Iti dau educatie gratis, dar 16% din copii nu merg la scoala! 16% este enorm! Ganditi-va, ne-am intors la 1907! 16% dintre copiii din Romania nu sunt la scoala, sunt pe strazi, undeva, sunt in noroaie. Aia care vor sa scoata performanta din sistemul de stat trebuie sa dea meditatii. Am facut un fel de sondaj pe grupurile de parinti, am facut un calcul. Stiti cat este? Deci, noi, in acest moment, dam de la stat cam 3.000 de euro de elev pe an. Atata platim noi, ca societate. Paralel, am facut o evaluare cat platesc parintii pentru meditatii, fondul clasei, limbi straine, ca daca nu sunt suficient de performanti la orele de limbi straine de la scoli si vrei sa stie copilul engleza platesti separat… Aceasta evaluare, pentru a face performanta un copil – vorbim de Bucuresti –, este cam 3.500 de euro pe an!
Matei Udrea: Inca 3.500 pe langa aia 3.000 dati de stat.
Cristian Ghinea: Da! Deci noi, ca societate, platim de la stat 3.000 de euro pentru servicii foarte proaste… Sau nu foarte proaste uniform, ci in functie de unde esti. Daca ti-ai bagat copilul la „Pia Bratianu“, ai scoala buna! Daca esti in Ciorogarla, ai scoala proasta! Aia care au bani, mai dau 3.500 de euro din buzunar. Si aia care pot, isi duc copiii la scolile private, care sunt intre 7.000 si 15.000 de euro pe an. Nici macar nu e foarte mare diferenta intre scolile private ieftine si cat te costa scoala de stat!
Matei Udrea: Asa este. Dar diferenta de calitate este foarte mare.
Cristian Ghinea: Da, dar de ce e foarte mare? Pentru ca esti client!
Matei Udrea: La privat sunt interesati ca lucrurile sa mearga bine, iar copiii si parintii sa fie multumiti.
Cristian Ghinea: Pentru ca conteaza ce vrei tu! Pentru ca intrebarea este: cine stie cel mai bine ce e bine pentru copil? Stie Inspectoratul? Sau stie parintele? Ca si asta este o discutie filozofica! Si cand zic discutie filozofica nu spun ironic. Oamenii se bazeaza pe idei, pe valori. Oamenii au reactii in functie de valori. Domnule, daca tu crezi ca majoritatea romanilor sunt tampiti si nu sunt in stare sa stie ce e bine pentru copiii lor, atunci lasa Inspectoratul sa decida! Cum e sistemul actual. Dar Inspectoratul de ce ar decide bine?
Matei Udrea: Dumneavoastra, de fapt, prezentati un caz nisat, cel din Educatie, dar care priveste atitudinea statului fata de cetateni in absolut toate domeniile. Asa se intampla cu toate deciziile care s-au luat in ultimii ani la varful statului roman. Opinia publica este ultima care afla ce se intampla si ce decizii se iau, desi o privesc direct.
Cristian Ghinea: Asta demonstrez eu in cartea mea, domnule Udrea, asta vreau sa zic acolo, ca acest stat a fost creat pe principii liberale, de asta am o admiratie pentru pasoptisti. Si pe parcurs, nu numai in timpul comunismului, ci si anterior, s-a dus catre o structura birocrat-statalista, pe ideea ca romanii sunt prea prosti. Si atunci decid aia: inspectorul, prefectul… Ca de-asta era PNL-ul urat in perioada interbelica si anterior, ca era partidul-stat! (Cristian Ghinea incepe sa rada) Nu e prima oara cand PNL-ul esueaza in aceasta chestie. Deci, intrebarea filosofica este: avem incredere in oameni, sa decida ei? Ca daca da… Tot aud: modelul finlandez, modelul elvetian, modelul nu stiu care. Pai, modelul finlandez inseamna ca nu exista Minister al Educatiei in sensul in care il avem noi! Nu exista inspectorate, scolile sunt hiper-descentralizate, fiecare scoala este o comunitate! Poate sa fie firma privata o scoala in Finlanda! De-asta este modelul finlandez atat de performant, pentru ca este o negociere permanenta intre niste clienti foarte pretentiosi, care au banii lor – sunt publici, dar ai lor, da? Ca asta inseamna! Ai cui sunt banii publici? Noi asta propunem, domnule Udrea! Domnule, ia-ti 3.000 de euro tu, ca parinte, de la stat, si mergi pe o piata a educatiei! Cum ar fi chestia asta?
Matei Udrea: Mi se pare o chestie revolutionara si benefica in acelasi timp!
Cristian Ghinea: Pai, este! Asta v-am spus! Este, fiindca este cel mai liberal si reformist program din ultimii 30 de ani! La fel, ca m-ati intrebat de regionalizare: domnule, cat de penibil este ca am inceput acum 20 de ani regionalizarea…
„A fost, poate, cel mai proasta decizie a lui Traian Basescu, de a se alege primarii intr-un singur tur si presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi direct. S-a creat baronul ales direct la nivel judetean si aia sunt foarte tari in partidele vechi! Si acum isi rupe dintii fiecare incercare de regionalizare in povestea asta. Noi vrem sa desfiintam Consiliile Judetene!“
Matei Udrea: Au inceput discutiile atunci.
Cristian Ghinea: Avem regiuni de dezvoltare! Avem regiunile de dezvoltare facute pe harta. Le-am dat acum niste atributii pe fonduri europene, mai multe decat anterior. Au vorbit cei mai puternici oameni ai Romaniei la momentul respectiv. Basescu a vrut regionalizare, Dragnea a vrut regionalizare…
Matei Udrea: Si Boc!
Cristian Ghinea: Boc cu Basescu, dar si Dragnea a vorbit! Si nu se intampla chestia asta!
Matei Udrea: De ce nu se intampla?
Cristian Ghinea: Pentru ca, de fapt, partidele sunt puternice la nivel judetean. S-a creat aceasta chestie, care a fost poate cel mai proasta decizie a lui Traian Basescu, de a da primarii intr-un singur tur si presedintii de Consilii Judetene alesi direct. S-a creat baronul ales direct la nivel judetean si aia sunt foarte tari in partid acum, in partidele vechi! Si acum isi rupe dintii fiecare incercare de regionalizare in povestea asta. Si vine Elena Lasconi, care pune o intrebare de-aia, asa… Stiti cum este, ca atunci cand vine cineva genuin (autentic – n. red.) si pune o intrebare care deschide discutia: „Bai, dar de ce avem noi Consilii Judetene? Ca pe mine, ca primar n-a facut decat sa ma incurce! Nu m-a ajutat la nimic!“. N-a facut decat sa-si ia jupanul de la judet banii si sa-i imprastie la UAT-uri (Unitati Administrativ Teritoriale, adica primarii – n. red.). Nu mai bine lasa direct la UAT-uri banii aia?
Matei Udrea: Se lasa linistea in incapere daca vine intrebarea asta.
Cristian Ghinea: Da, exact! Dar ce fac astia? Dar de ce nu putem sa traim fara aceste Consilii Judetene? Si atunci, eu nu zic sa stergem judetele de pe harta, pentru ca avem judetele, am creat regiunile…
Matei Udrea: Dar chiar intreb, de ce nu le-ati sterge de pe harta? Nu stiu daca ati urcat cu telegondola la Sinaia. Urcati pana in varf, la un moment dat se termina soseaua si incepe un drum de pamant. Si daca ii intrebi pe oamenii aia, iti raspund ca acolo s-a terminat judetul. Ca aia din Dambovita n-au vrut sa termine ce au inceput cei din Prahova. De ce as pastra tipul asta de organizare teritoriala?
Cristian Ghinea: As vrea sa las, de pilda, numerele de inmatriculare la judete! De ce sa le schimb? De ce sa agit pe toata lumea ca sa schimb numerele de inmatriculare? Ca toata lumea stie…
„Cel mai mare esec al statului roman dupa ’89 sunt sistemele de gunoi care au papat vreo 14 miliarde de euro pana acum! Este un dezastru national! In loc sa facem opt sisteme mari la nivel regional, fiecare baron de judet a zis: «Il fac eu! Cum adica? E al meu!». La 15 ani de cand am inceput reforma asta, cele mai multe sunt nefunctionale“
Matei Udrea: Da, dar atunci mai creati inca o structura in plus!
Cristian Ghinea: Nu, dar nu cream inca o structura, noi le avem deja! Avem Consilii Regionale! Avem Consilii Judetene, Consilii Regionale, care nu fac mare lucru, dar hai sa mutam niste atributii mai incolo! Consiliile Judetene, in speta, sunt foarte nocive! Pentru ca sunt prea mici ca sa dezvolte zona aia, ca sa aiba niste proiecte de anvergura. Si vedem cel mai mare esec al statului roman, poate, dupa ’89, despre care nu vorbim, sunt sistemele de gunoi! Sistemele de gunoi au papat vreo 14 miliarde de euro pana acum, domnule Udrea! Este o chestie pe care foarte putina lume o intelege, dar este un dezastru national! 14 miliarde de euro au papat si cele mai multe dintre ele sunt nefunctionale! De ce? Sistemele de gunoi au aceasta problema de scala, ele sunt eficiente si pot fi operate eficient doar daca au o masa critica. Tu nu poti sa faci un sistem de management al gunoiului in judetul Dambovita, nici macar un Prahova, care este un judet mare, care sa aiba sens economic, care sa faca selectarea, sa trateze chimic…
Matei Udrea: Adica, pe romaneste, nu se poate strange volumul necesar ca sa devina si eficiente.
Cristian Ghinea: Exact! Si in loc sa facem opt sisteme mari la nivel regional, fiecare baron de judet a zis: „Il fac eu! Cum adica? E al meu!“. Drept urmare, dupa 15 ani de cand am inceput reforma asta si 14 miliarde de euro mai tarziu, cele mai multe sunt nefunctionale si, daca ar vrea Comisia Europeana sa se puna la mintea noastra, ar trebui sa ne dea niste miliarde de euro amenda si sa ne ia si banii aia inapoi! N-o sa se intample chestia asta niciodata, dar va dau un exemplu de esec sistemic al judetelor care nu ar fi trebuit sa se intample inca de la bun inceput! Si nu este singurul. La fel cu transporturile, cu asa sa-zisele drumuri judetene care se termina la fiecare judet! Alea ar trebui sa le lasi la regiuni. Pe de alta parte, nu am de ce sa mut oamenii, sa-i ametesc cu inmatricularile, de pilda. Toate discutiile astea pot fi facute rational, daca ne uitam la atributii. N-am pus toate detaliile de atributii in programul de guvernare, dar am pus principiul!
Matei Udrea: Am inteles.
Cristian Ghinea: Atributiile Consiliilor Judetene se muta la localitati, banii pe care Consiliile Judetene ii iau acum… Ceva aberant: eu am banii care trebuie sa mearga la localitate, 23% ii dau la judet si dupa aia seful imi distribuie in functie de ce partid sunt. De ce? Lasa banii omului la primarie! Deci, lasam banii la primarii, dam stimulent de comasare la primarii. Le dam o mai mare bucata din cotele defalcate daca se unesc si, dupa aia, daca nu se unesc, le zici: „Bai, baieti, daca voi vreti sa aveti primarie in localitate de 1.200 de oameni, OK, dar va platiti din banii vostri salariile la primar, viceprimar, consilier juridic, nu stiu ce!“. Pentru ca nu mi se pare normal ca 80% din localitati sa nu aiba bani sa-si acopere salariile! Daca tu strangi bani local, fa-o! Astfel incat sa dai drumul la reforma administrativa! Altfel, nu se poate! Altfel, avem o domnie a primarilor si o domnie a boss-ilor de la Consiliul Judetean, care au devenit foarte puternici in PNL si PSD. De asta e foarte greu de negociat cu astia! Dar eu sper sa gasim la nivel de PNL central oameni cu care sa avem aceste discutii. Domnule, ce vrem? Vreti sa fiti in continuare dependenti de votul captiv sau nu?
„Noi suntem acum intr-o bula economica in care vorbim de bani foarte multi, nemeritati, care se invart de catre stat in Romania! In bula asta vorbim de datoria care a tot crescut, de deficitul bugetar si de fonduri europene care sunt la un nivel fara precedent in istorie. Toate aceste trei surse de bani au fost inflationate de PNL-PSD, care zic: «Domnule, noi suntem performanti!». Si un caine-lup, daca ii dai o gramada de bani si apasa pe un buton random, conduce o economie in stilul asta!“
Matei Udrea: Vreau sa va intreb acum si niste lucruri concrete. Ce se va intampla cu economia Romaniei anul viitor, dupa parerea dumneavoastra?
Cristian Ghinea: Economia Romaniei este ca un bolnav de cancer care, daca da gripa peste el, moare! Acolo suntem! Adica suntem mult prea vulnerabili la socurile externe. Modul in care ei insisi vorbesc in analizele lor, la Ministerul de Finante, ca sunt obligati sa creasca taxele este fabulos! Adica avem un divort intre nivelul tehnic si nivelul politic. Si stiu foarte bine asta, pentru ca am negociat cu Comisia Europeana modul in care revenim pana anul asta, pana in 2024, la 3% deficit.
Matei Udrea: Si, de fapt, anul asta o sa fie peste 8%.
Cristian Ghinea: Da, exact! Noi suntem acum intr-o bula, traim intr-o bula economica in care vorbim de bani foarte multi, nemeritati, care se invart de catre stat in Romania, in societate! In bula asta de bani vorbim de datorie, care a tot crescut, vorbim de deficitul bugetar si vorbim de fonduri europene care sunt la un nivel fara precedent in istoria noastra de cand suntem in UE. Deci, toate aceste trei surse de bani au fost inflationate de catre PNL-PSD, care zic: „Domnule, noi suntem performanti!“. Si un caine-lup, daca ii dai o gramada de bani si apasa pe un buton random (la intamplare – n. red.), conduce o economie in stilul asta! Important este sa reduci deficitul si imprumuturile in perioada de crestere economica, pentru ca sa ai de unde sa te imprumuti si de unde sa te duci in deficit cand vine criza! Pentru ca avem o evolutie ciclica, capitalista. De asta zic ca suntem ca un sistem cu cancer, pentru ca avem o problema foarte mare! Cand organismul este slabit, orice gripa te poate duce la moarte, chiar daca ea in sine nu te omoara in sensul asta. Noi avem o crestere de cam 70 de miliarde de lei a cheltuielilor statului in fiecare dintre anii anteriori! Este ceva urias, este ceva fara precedent! Si oamenii astia sunt iresponsabili, pur si simplu! Iar noi venim si spunem: vrem sa reducem taxele pe munca, pentru ca sunt foarte mari la salariile mici, mai ales! Apropo de cum pune Elena (Lasconi – n. red.) intrebari. Aveam masura noastra standard, vrem sa reducem taxele pe munca! Mereu aveam diverse scenarii: cum si cat. Pentru ca poti sa vii direct sa le reduci la toata lumea din prima sau treptat. Lucrase Nasui la diverse variante de Excell. Si Elena a zis: domnule, dar n-am putea sa dam o reducere mai mare la tineri? Pentru ca tinerii au aceasta problema de venituri. Si eu, cand am fost tanara, aveam mai mare nevoie de bani decat acum. Nu putem sa stimulam cumva oamenii care au copii, pentru ca aia au cheltuieli mai mari? Si atunci, varianta de reducere a fiscalitatii pe munca pe care o avem in program si care a fost adoptata a trecut prin Comitetul Politic. Deci toata lumea ramane cu 500 lei in buzunar! Ramane, nu iti da Ciolacu din pix! Tu nu mai dai la stat 500 de lei! Si cei tineri pana in 29 de ani – 1.000 lei! Iar familiile cu copii vor avea 500 de lei pe primul copil, 500 pe al doilea. Vorbim de angajati, cei care au salariu, da? Si asa ii si stimulam sa aiba oamenii carte de munca! Si apare intrebarea: „Dar cat costa chestia asta? USR-ul vine cu masuri care devasteaza bugetul!“. Domnule, esti nebun? Cam 20 de miliarde de lei ar costa chestia asta! Deci, tu arunci 70 de miliarde de lei deficit bugetar anul trecut si ne spui noua de 20 de miliarde? E sustenabila masura asta? Da, daca vii si rebalansezi bugetul! Daca nu mai adaugi inca 70 de miliarde de lei la cheltuielile statului si anul viitor, este sustenabil! Evident ca, daca tu dai si 70 de miliarde si venim si noi cu scadere, nu! Dar depinde de context! Discutia asta o aveam si la Vila Lac cu PNL-ul cand am propus, data trecuta, scaderea de taxe. Ca era si in programul guvernului Citu, daca tineti minte. Trebuia sa facem o analiza si, in al doilea sau al treilea an de guvernare, o activam daca deficitul bugetar era OK. Asta am negociat cu Citu la acel moment. Si ei spuneau: „Nu avem bani sa scadem taxele pe munca! Nu avem, domnule! Astia, USR-ul, viseaza! Nu avem bani!“. Dupa care ei vin cu programul „Anghel Saligny“, 50 de miliarde pe an! Deci, pentru ale lor sunt mereu bani, dar pentru ale noastre, cand vrem sa scadem taxa pe munca, nu sunt bani niciodata! Eu cred ca sunt bani, repet, daca reducem acest trend de umflare permanenta a deficitului, ca nu poti sa ai bani si de una si de alta!
Matei Udrea: Ati adus vorba de mai multe ori despre momentul 2020. V-ati gandit vreodata ca ati fost lasati sa negociati PNRR-ul, sa-l faceti, si dupa aia ati fost dati la o parte?
Cristian Ghinea: Nu cred ca era asa de important PNRR-ul pentru ei. Era important pentru noi!
„Oamenii astia nu propun nimic! Propun doar sa dam bani! Sa dam bani la aia, sa dam bani la ceilalti! Acum face industrializarea Marcel Ciolacu! Ne omoara daca depinde de el industrializarea! Va dati seama cum ar fi fost sa depinda Dacia, de pilda, de ei! Asta nu este guvernare! Coalitia stabilitatii este, de fapt, o coalitie de consumat bani pe care nu-i au! Se imprumuta! Romania nu este guvernata, Romania este o tara pe pilot automat“
Matei Udrea: De ce nu era important pentru ei? Erau foarte multe miliarde pe care…
Cristian Ghinea: Ca sa fiu drept, coalitia aia a scartait vreo 2 saptamani si a stat in piuneze doar pentru ca m-am rugat eu de Catu si de Bode: domnule, mai stati putin, sa terminam, ca mai avem putin! I-am spus si lui Margrethe Vestager (vicepresedinta Comisiei Europene – n. red.), ca mai erau vreo 4-5 puncte de negociat cu Comisia unde nu ne intelegeam. Si negocierea a fost o negociere dura! Cine spune ca am negociat in genunchi mananca rahat, ma scuzati! Pentru ca eu stiu foarte bine ce a fost acolo! Si am vorbit cu ea si i-am zis: „Margrethe, daca nu facem deal-ul acum, pica guvernul si o luati de la capat cu alt guvern!“. Si asta ajutat, cumva, sa se inchida negocierea. Deci, pentru ca situatia era exploziva, modul abuziv al PNL-ului de a se comporta cu noi, cum am zis: „Il dam afara pe Stelian Ion, e dreptul meu suveran de a da afara ministrii!“. Cum ar fi sa faca Ciolacu acum chestia asta? Adica acest principiu ferm constitutional, e dreptul suveran al primului ministru, se aplica doar cand este USR-ul partener la guvernare! In rest, fiecare avem oamenii nostri! Adica ce i s-a cerut USR-ului atunci este nerezonabil in orice fel de democratie functionala! Sa-ti dea afara ministrii fara sa te intrebe, ca si cum ar fi niste oameni de serviciu la guvern! Sa ne trezim fara niciun fel de anunt prealabil cu 50 de miliarde Ordonanta de Urgenta in guvern! Cand noi ne rugam, „da-mi si mie 100 de milioane sa platesc salariile la CFR!“. Se ruga Drula de Citu, „da-mi si mie 100 de milioane!“. Caz real asta! In fiecare sedinta de govern: „Bai, intra aia in greva!“. Noi chiar am guvernat ca un guvern responsabil fiscal! Pentru ca aveam ordin de la Citu: „Nu depasiti niste baremuri!“. Si stateam acolo, ne chinuiam, gaseam banii, facea Drula: „Domnule, imi explodeaza CFR-ul, am nevoie de 100 de milioane de lei!“. Si brusc, 50 de miliarde! Pentru aia se gaseau bani. Adica, repet ce am spus, se comportau abuziv cu noi si e atat de irational tot jocul asta incat n-am alta explicatie decat faptul ca aveau deja deal-ul facut cu Ciolacu sa vina la guvernare!
Matei Udrea: Din ce inteleg de la Elena Lasconi, daca dansa iese presedinte, ar fi vorba sa se faca un guvern cu PNL-ul si tot cu premier de la PNL. Practic, dumneavoastra ar trebui sa va asezati din nou la masa tot cu Bode, tot cu Rares Bogdan, tot cu cei cu care ati discutat si in 2020. Tocmai mi-ati spus ca s-au comportat foarte abuziv. Cum s-ar putea face din nou colaborarea asta?
Cristian Ghinea: Pai, eu va raspund in general, nu numai de Bode… Acum, sper si eu sa nu fie tot Bode. Cu Bode, problema este ca umbla mereu cu trucuri murdare, nu ca e el intr-un fel sau altul. Si nu vreau sa ma puneti in paradigma PNL-PSD, ca astea sunt decizii politice pe care le ia partidul. Eu cred ca ar trebui sa avem un cu totul alt stil de a negocia guvernarea! Si va spuneam, in Germania dureaza cam trei luni, in medie, facerea unui guvern. De ce? Pentru ca aia stau pe program! Adica aia spun: domnule, facem reducere de fiscalitate, cum facem cu Consiliile de Administratie ale scolilor? Ca asta am inceput sa va spun mai devreme si nu mi-am terminat ideea. Cand aud ca asta e problema de experti: domnule, daca decide Consiliul de Administratie sau Inspectoratul, asta e o decizie politica! Tine de tine, ca politician, s-o iei! Vreau sa negociez cu omul de la PNL pe educatie chestia asta! Noi propunem o treime parinti, o treime profesori, o treime reprezentantii Consiliului Local! Ce propune PSD-ul? Propune sa ramana asa? OK! Ce propune PNL-ul? Hai sa negociem pe chestia asta! Si stam trei luni sa negociem pe astea si spunem: „In luna 6 de guvernare, coalitia trece in Parlament legea asta, care va arata asa!“. De asta si este atat de amanuntit programul asta de guvernare, ca sa stie toata lumea ce sa se astepte de la o guvernare cu USR! Dupa care noi va trebui sa ne decidem in partid la cate dintre astea renuntam, care sunt vitale pentru noi, care nu sunt vitale s.a.m.d. Daca intram cu aceasta logica de guvernare, noi mergem la roman si spunem: „Ba, cu cat ne votati mai mult, cu atat mai multe dintre chestiile astea vor fi puse in programul de guvernare!“. Program de guvernare care devine sfant. Eu am participat la aproape toate sedintele de coalitie cand eram cu PNL si cu UDMR la guvernare, pentru ca eram cu PNRR-ul pe cap si trebuia sa le zic, sa le negociem… Si apropo de chestia asta, ca noi am fost niste scandalagii: domnule, este o mizerie! Am stat sute de ore cu ei sa negociem pe PNRR, sa-i conving, sa le zic: „Domnule, asta merge, asta nu merge!“. Am fost niste ministri superdisciplinati, n-a fost niciun fel de scandal pe televiziuni facut de vreun ministru USR. Adica de unde ideea asta, ca noi nu putem sa guvernam? Dimpotriva! Am fost, am livrat, am avut un conflict in coalitie, am iesit, am lasat PNL-ul in urma, totul este OK. Ei se cearta acum toata ziua, PNL-ul cu PSD-ul, coalitia stabilitatii, se scuipa la televizor. Deci, daca putem sa facem o asemenea negociere, nu conteaza ca e Bode, ca e Iohannis. Dar hai sa ajungem sa negociem chestia asta! Problema este ca nu ai cu cine! Daca te uiti, oamenii astia nu propun nimic! Propun doar sa dam bani! Sa dam bani la aia, sa dam bani la ceilalti! Acum face industrializarea Marcel Ciolacu! Ne omoara daca depinde de el industrializarea! Va dati seama cum ar fi fost sa depinda Dacia, de pilda, de ei! Sa fie decisa la PSD industrializarea! Adica asta nu este guvernare! Coalitia stabilitatii este, de fapt, o coalitie de consumat bani pe care nu-i au! Se imprumuta! Si nu e o guvernare. Eu ii stiu foarte bine pe directorii de prin ministere. Romania nu este guvernata! Si au demonstratia asta in carte (Cine a facut Romania – n. red.). Romania este o tara pe pilot automat in care o birocratie ciuruita tine statul asta functional la un nivel minimal. Tot aia se duc sa reprezinte guvernul si la Consiliile Europene sectoriale si nu au niciun fel de opinie, ca ei nu sunt politicieni, sa poata sa negocieze! Si deasupra lor este o sleahta politica care nu intelege aproape nimic din mecanismele de politici publice! Ii lasa pe aia sa faca ce vor si, din cand in cand, isi dau niste bani la ei si la clientela si mai arunca din astea populiste: industrializeaza Ciolacu, face Bolos institutul de inteligenta artificiala… Stiti ca avem?
Matei Udrea: Institut de Inteligenta Artificiala?
Cristian Ghinea: Da! Am facut pe fonduri europene! Toata lumea asta bubuie de cercetare, Romania construieste un institut de inteligenta artificiala! Si a inceput sa ia fonduri europene pentru o cladire, evident! Sa-si faca un sediu! A durat vreo doi ani sa-si faca sediu! Dupa aia incep sa faca si inteligenta artificiala…
„Avem la alegeri un sistem primitiv in care se fraudeaza prin abuz de la om la om. Va dati seama ca si dintre ai nostri sunt unii profesori, sunt unii oameni care lucreaza acolo. De multe ori, ala e un om care sta fata-n fata cu cel care-i plateste salariul! Vorbim de zona rurala si de orasele mici. In jumatate din Romania e foarte usor sa furi!“
Matei Udrea: Cat s-a furat la alegerile din 9 iunie si cat va asteptati sa se fure la alegerile care urmeaza?
Cristian Ghinea: Nu pot sa estimez cat s-a furat, dar pot sa va spun ca nu gasesc alta explicatie pentru toate tertipurile lor de a elimina opozitia din sectii si de a inventa noi participanti la comisiile din sectii. Ganditi-va ca au scos PMP-ul, desi avea dreptul legal. L-au scos prin chichite. Au scos REPER-ul, care si ei puteau sa aiba reprezentanti legali acolo. Au lasat doar USR-ul, pe care, pe orice definitie, n-ai cum sa-l scoti, ca e partid mare. Asta inseamna ca in cele 19.800 de sectii, cate avem in tara asta, au fost 4 de la guvern. Si au pus grupul minoritatilor, care a devenit ca un fel de partid parlamentar. Am avut foarte multe cazuri, in tara, in care minoritatile erau de fapt membrii PSD-PNL care erau acolo. Deci, de ce te-ai chinui sa ai in 19.000 de sectii unul versus 4-5, daca nu este frauda acolo? Si cand zic frauda, nu inseamna ca e ceva foarte complicat! E suficient sa muti 10-15 voturi dintr-un teanc in altul. Nici macar nu este foarte greu! Aia ajung sa numere la ora 2-3 noaptea, sunt morti de obositi, se ajunge la 6 dimineata, se pun teancuri. Poti foarte usor sa pui mai multe la PSD si PNL. Adica vorbim de o modalitate de frauda foarte primitiva!
Matei Udrea: Aveti in programul asta de guvernare si ceva reforma vizavi de alegeri?
Cristian Ghinea: Avem. Vrem sa punem masini de numarare a voturilor in sectii! Ca sa nu mai fie facuta numaratoarea manual.
Matei Udrea: Si votul electronic? De ce sa nu poata vota romanii online?
Cristian Ghinea: Dupa toate aceste atacuri ale Rusiei, la nivel mondial s-a instalat un scepticism fata de… Adica mi-e frica sa nu sarim din lac in put! Domnule, avem un sistem primitiv in care se fraudeaza prin abuz de la om la om. Va dati seama ca si dintre ai nostri sunt unii profesori, sunt unii oameni care lucreaza acolo. Am avut reprezentanti in toate cele 19.000 de sectii, dar de multe ori ala e un om care sta fata-n fata cu ala care-i plateste salariul! Nu stiu cat se bate ala! Vorbim de zona rurala si de orasele mici. In orasele mari este usor sa ai observatori. Dar in jumatate din Romania e foarte usor sa furi! Si si revin la asta: mi-e frica sa nu trecem de la un sistem in care se fura prin abuz de asta verbal – „da-te, ba, hai, ba, ca nu este, uite, am vazut eu stampila ca e la Ciolacu, la Marcel!“. Asta e o forma primitiva de furt. Mi-e frica sa nu trecem la o forma foarte sofisticata de furt in care se fura in masa. Deci, nu sunt un adept al votului electronic, dar putem avea masini de numarare a voturilor, astfel incat sa se dea automat rezultatul fara sa stea aia sa puna pe caprarii la ora 2 noaptea. Si se reduce punctul nevralgic al reprezentantilor in sectii. In programul nostru avem reforma electorala si reforma constitutionala, care din nou este poate cea mai curajoasa. De pilda, avem la reforma electorala sa revenim la votul pentru primari in doua tururi, sa scadem numarul de semnaturi, sa scadem la 3% pragul electoral si Consiliile Judetene le desfiintam! Iar daca nu le desfiintam, macar sa nu mai fie alesi direct astia. Deci, practic, avem un pachet de reforma electorala si avem si un pachet de reforma constitutionala. Propunem ca Avocatul Poporului sa fie ales de popor! Cum ar fi sa mergem la vot, sa votam Avocatul Poporului? Care nu are forta direct, dar cum era tribunul in Roma antica: era consulul, care avea putere executive, si tribunul avea puterea de a bloca niste decizii si reprezenta poporul. A reprezentat adunarea poporului in fata Senatului. Ar fi foarte tare sa avem chestia asta!
„Sistemul s-a coalizat: televiziuni, abuz administrativ, servicii secrete, modul cum au manarit calendarul electoral. Totul ca sa iasa fie Marcel, fie Nicu. Acest abuz al CCR prin care vor sa-l impinga pe Georgica cu Marcel pare o comedie de proasta calitate. Dar s-ar putea ca poporul sa le faca o surpriza“
Matei Udrea: A doua parte a intrebarii era ce va asteptati sa se intample in toamna asta cu alegerile. Cat de corecte vor fi.
Cristian Ghinea: Pai, deocamdata, nu am motive sa cred ca nu se va intampla ca data trecuta la vot. Atentie, sistemul actual permite mutarea unor procente de colo-colo, nu vorbim de cazul din Rusia, de frauda completa.
Matei Udrea: Inteleg.
Cristian Ghinea: Noi n-am acuzat niciodata ca nu mai e democratie in Romania! Doar ca, prin controlul televiziunilor, prin controlul institutiilor de stat, prin influenta nefasta a serviciilor secrete plus asta, i se creeaza un avantaj competitiv foarte mare coalitiei de guvernare. Asta e ce zicem noi! Si putem sa le luam pe fiecare sa le rezolvam, daca se vrea! Insa am, asa, un sentiment ca nu e pentru cine se pregateste! Pentru ca sistemul s-a coalizat, a creat tot acest sistem, repet: televiziuni, abuz administrativ, servicii secrete – jucator prea important! –, modul in care au manarit calendarul electoral si data trecuta, dar si acum, adica felul in care au intercalat prezidentialele si parlamentarele. Totul ca sa iasa fie Marcel, fie Nicu, fie Nicu cu Marcel, ca sa se inteleaga! Acum, acest abuz al CCR-ului prin care vor sa-l impinga pe Georgica (Simion – n. red.) cu Marcel pare ca este o comedie de proasta calitate si eu nu cred ca este cineva mega-malefic, care se pricepe! S-ar putea ca poporul asta sa le faca o surpriza. Avem cinci candidati intr-o marja de 10-20%. Orice se poate intampla, acolo! Avem subperformanta lui Nicu…
Matei Udrea: Da, dar tocmai de aceea, cum spuneati dumneavoastra mai devreme, daca se pot muta cateva procente de colo-colo, in conditiile in care diferenta e asa mica, un procent-doua pot fi decisive.
Cristian Ghinea: Stiu. Incercam sa evitam chestia asta, sa stam cu ochii pe ei. Dar asta este sansa Elenei Lasconi sa intre in turul doi. Pentru ca ai aceasta disipare a votului in turul I, ai calitatea ei magnetica, si asta i-am spus si ei prima oara, inainte sa plec in concediu. I-am zis: „Tu ai o mare sansa pentru ca oamenii sunt atenti la tine! Tu reprezinti factorul de noutate! Oamenii sunt curiosi sa vada ce vei spune. Si acum, tu trebuie sa vii cu propuneri!“. Si cred ca ati observat si dumneavoastra ca a inceput sa spuna tot mai multe detalii in interviurile pe care le da. Pana acum n-a putut sa spuna foarte multe pentru ca aveam la cuptor programul de guvernare. Deci, eu cred ca acest factor de fresh pe care-l aduce Elena in aceasta cursa poate sa produca surpriza. Pentru ca oamenii au o oarecare… Ca am observat asta si la semnaturi, ca am fost de vreo trei ori in strada, sa simt pulsul. Sunt foarte multi care zic: „Hai, domnule, lasa-ma! Politica, semnaturi!“. Pe de alta parte, cand captezi atentia si le spui „Elena Lasconi“, reactia e „a, da, am vazut-o la televizor!“ sau „am vazut afisul pe bloc!“. Este un factor de asteptare pe care nu mi se pare ca-l are Marcel Ciolacu. Ce poate sa spuna nou Marcel Ciolacu? Strategia electorala a PSD este sa nu enerveze lumea! Ceea ce acum, cu CCR-ul, pare ca le explodeaza-n fata! Cand tu ai strategie electorala, platesti consultanti care asta ii zic: „Marcel, tu nu trebuie sa enervezi lumea, trebuie sa pasesti incet, ca sa-ti iei votul din bazinul pesedist, intri in turul II si apoi castigi!“, asta inseamna ca tu esti epuizat ca idei, ca solutii. Tu vrei sa fii presedintele Romaniei fara sa deranjezi pe nimeni! Nicolae Ciuca e catastrofal ca performanta, iar Mircea Geoana… (Cristian Ghinea izbucneste in ras – n. red.) Tot catastrofal ca performanta! Mircea Geoana reuseste sa scada prin propriile eforturi. Si atunci ai Elena Lasconi, care a tot crescut ca vizibilitate, se profileaza tot mai mult ca un politician care stie ce vrea, care este aici sa ramana si eu cred ca poate sa faca surpriza de a merge-n turul II.
Matei Udrea: Ce v-ati spus in clipa in care ati aflat ca a decis Curtea Constitutionala sa o scoata pe Sosoaca din cursa pentru alegerile prezidentiale?
Cristian Ghinea: Ca urmam noi!
Matei Udrea: Adica sa o scoata si pe Elena Lasconi?
Cristian Ghinea: Nu, nu acum! Nu cred ca vor avea tupeu sa faca asta. Dar democratia nu moare brusc! Stiti, democratia moare in urma acumularii unor decizii care par graduale. Tot va zic de Roma ca imi tot vin exemple din Roma antica. Stiti ca si Republica Romana nu s-a stricat asa, ca a venit Cezar si a zis: „Gata, va iau la toti gatul!“. Nu! Marius nu avea voie sa fie de doua ori consul. L-a votat poporul sa fie a doua oara consul pentru ca trebuia sa salveze nu stiu ce. L-a votat si a 3-a si a 4-a oara.
„Democratia nu moare brusc! Prevalenta serviciilor secrete, cu care ne-am obisnuit! O doamna care este colonel este secretar de stat la Ministerul de Finante, face bugetul acum! AUR ia bani de la Maricel Pacuraru in mod deschis! Asta cu CCR-ul este o noua decizie aparent mica. Data viitoare, domnul Enache, de la CCR, va decide ca cineva de la USR incalca spiritul Constitutiei“
Matei Udrea: A fost de 7 ori consul.
Cristian Ghinea: Ala a fost un precedent care a stricat obisnuinta de a nu fi de doua ori consul. Si tot exemple din astea. Ei, asa se intampla si in Romania! Prevalenta serviciilor secrete, cu care ne-am obisnuit! Nici macar nu ne mai indignam. A iesit Ghinea si-a zis: „Domnule, nu este OK! Uite, va dau un exemplu clar, o doamna care este sau a fost colonel SRI a fost pusa de PNL sa faca PNRR-ul!“. Intr-o democratie functionala s-ar fi spus: „Domnule, hai sa facem ancheta! Ce e asta?“. Ei, doamna este acum secretar de stat la Ministerul de Finante, face bugetul acum! Ei, ne-am obisnuit si cu asta! Lumea se obisnuieste! Faptul ca AUR ia bani de la Maricel Pacuraru in mod deschis! Deci, AUR are televiziunea Realitatea TV. Ce vreau sa spun este ca democratia moare prin decizii mici. Asta cu CCR-ul este o noua decizie, aparent mica, cu care ne obisnuim. Data viitoare, domnul Enache de la CCR va decide ca cineva de la USR incalca spiritul Constitutiei! Si tragedia este ca azi they have a point (au dreptate – n.red.), ca sa zic asa, in engleza! Deci, asta este o decizie grea in orice fel de democratie: cine si pe ce criterii cenzureaza un candidat. In Germania, dat fiind trecutul lor nazist, au o superprotectie constitutionala, la limita abuzului, de a opri partidele naziste sa candideze. Deci, nu este o discutie goala de continut, este o decizie grea! Problema noastra este ca nu are niciun fel de credibilitate organul legal in acest subiect! Pentru ca domnul Enache este un fost fesenist reformat, care-i pus acolo sa apere pensiile speciale. Domnul Deliorga este un fost procuror-judecator apropiat de PSD, foarte controversat. Domnul Stan a fost pus de Dragnea sa distruga DNA prin prin Sectia Speciala. Domnul Lica a fost procuror general adjunct si a fost scapat de servicii si procuratura de plagiat! Deci, ai deja patru oameni numiti de PSD direct din pixul lui Dragnea sau Ciolacu care, profesional, au zero credibilitate! Eu nu pot sa ma inchin la astia, sa zic: „Ba, nene, tu esti un parinte al nostru si, chiar daca nu am aceeasi opinie ca tine, eu accept decizia grea pe care ai luat-o!“. Nu pot sa am aceasta chestie, pentru ca ei sunt niste papusi ridicole! Si asta este grav pentru noi, ca democratie, ca nu avem acest proces prin care selectam judecatorii constitutionali astfel incat sa zicem: „Ba, esti un parinte si am incredere in tine!“. Nu avem chestia asta! E ridicol. Singurele doamne cu o credibilitate profesionala in CCR au lipsit. Care si asta este nejustificat! M-ati certat dumneavoastra ca am lipsit de la depunerea de semnaturi. Cum este posibil ca doua doamne judecator, care sunt singurele de-acolo cu oarecare credibilitate, doamna Tanasescu si fosta sefa a ICCJ, Stanciu, sa lipseasca de la decizie? Mi se pare incredibila chestia asta, sa-ti pui piciorul in ghips la un asemenea moment.
Matei Udrea: Ultima intrebare. Cat de bagate sunt serviciile secrete in politica, economia si societatea romaneasca?
Cristian Ghinea: Eu am simtit, ca demnitar al statului roman, anumite… Stiti cum este cand mergi, asa, pe un hol si dai de o usa de sticla. Si dai cu nasul in ea si nu poti sa inaintezi. Cam asa am simtit pe alocuri. Dar n-am smoking gun (expresie din limba engleza care inseamna o dovata de necontestat – n. red.). Si eu sunt foarte neconfortabil sa vorbesc despre subiect fara sa am smoking gun. Si de asta eu, Ghinea, care am fost un demnitar al statului roman, am intanit urmatoarele cazuri pe care le-am pus in cartea mea. Cazul asta cu STS-ul care face praf sistemul IT de la fonduri europene, cazul asta cu doamna pusa de PNL la PNRR. Am mai spus acolo de faptul ca am intrebat in coalitie de ce nu dam legea pentru Marea Neagra, pentru gazele de acolo, si mi se spunea ca nu primim voie de la baieti! Si ziceam: „Domnule, dar noi suntem ministri in Romania! Care baieti? Ca noi guvernam tara asta!“. Asa am invatat eu la Londra, ca aia care sunt alesi de Parlament, adica de catre popor, aia conduc o tara.
Matei Udrea: Pai, si atunci, cine conduce Romania, de fapt?
Cristian Ghinea: Pai, conduc astia, dar…
Matei Udrea: Astia fiind cine?
Cristian Ghinea: Astia care sunt alesi de popor! Dar ei au niste geamuri de care dau cu nasul si pe care nu le vad inainte. Nu le spune nimeni ca astea sunt aici. Le descoperi. Dar, pe de alta parte, ce detest eu este sa ne suspicionam unii pe altii ca nebunii! De fapt, acolo este victoria suprema a Securistanului asupra romanului! Pentru ca, daca ne banuim unii pe altii ca nebunii… Pe baza a ce? De ce sunt eu cu Securistanul? Nici avere, nici nimic. Nu m-a ajutat cu nimic! Dar poti sa spui despre oricine pentru ca nu ai nevoie de dovada. Si de asta eu sunt retinut in a zice despre altii. Pentru ca, de fapt, abia aia este victoria suprema a Securistanului, cand ne suspicionam unii pe altii. Eu, tot ce am zis, fara sa ma pricep la domeniul asta, ca nu e domeniul meu de expertiza, nici macar nu stiu cum ar trebui sa functioneze povestea asta, e ca eu cred ca este o problema. Dar nu cred ca avem asa masa critica in Romania, incat sa ne ocupam serios de ea. Nu cred! Ca vad. Uitati care a fost reactia la ce am spus eu. A scris ceva in presa ca a zis Ghinea, par si usor tacanit ca ma tot cert eu cu serviciile. Nu intentionez sa-mi dedic viata acestei teme pentru ca nu vad ca o putem rezolva in momentul asta! Dar eu mi-am adus contributia de cetatean si am contribuit la masa critica a celor care vor sa se ocupe de aceasta problema prin exemplele mele personale. Pe de alta parte, cand a vorbit Catalin Drula, ca sef al Opozitiei, despre problema asta, i s-a spus de catre niste editorialisti – care sunt si ei foarte reformisti, altfel – „baaa, ce te-ai bagat tu in subiectul asta? Ai pus o tinta pe tine!“. Adica oameni care, de fapt, spun si ei ca e o problema cu serviciile, te avertizeaza sa nu te bagi! Ceea ce e foarte bizar, daca ma intrebati pe mine! Si atunci, OK, hai sa vedem, suntem pregatiti acum? Avem masa critica? Eu nu o vad! Cand o avem, eu sunt aici, depun marturie si poate si niste solutii. Dar sa te bati, asa, singur… Ma rog, nu singur, mai sunt si altii care zic chestia asta, dar nu organizat. Nu suntem organizati ca societate sa putem sa rezolvam problema intr-un fel sau altul. Dar eu cred ca, pana nu rezolvam, nu vom putea sa finalizam modernizarea, pentru ca serviciile secrete nu sunt institutii capabile sa faca managementul unei societati sofisticate cum este Romania! Ele pot sa tina sub control ca-n Pakistan, ca-n Rusia, ca-n multe alte tari. Adica e o poveste banala! La nivelul de dezvoltare al Romaniei este banal sa ai structuri militarizate foarte puternice, pentru ca ai societatea slaba. Societatea poate sa controleze serviciile secrete doar cand este puternica. Nu ai cum, altfel! Uitati-va, sunt Pakistan, Egipt… Adica sunt mai multe tari care nu au rezolvat problema decat cele care au rezolvat-o!
„Pana nu rezolvam implicarea serviciilor in statul roman, nu finalizam modernizarea. Serviciile secrete nu sunt capabile sa faca managementul unei societati sofisticate cum e Romania! Ele pot sa tina sub control ca-n Pakistan, ca-n Egipt, ca-n Rusia. Iar noi suntem mai apropiati de ei decat de Occident“
Matei Udrea: Deci, noi suntem mai degraba mai apropiati, ca model, de astia si de Rusia, decat de Marea Britanie, Franta…
Cristian Ghinea: Da! O teorie importanta a cartii mele este ca societatea din Romania este mult mai moderna decat statul roman. Noi avem o societate care, prin fluxul de capital, idei, oameni din ultimii 20 si ceva de ani, s-a modernizat foarte mult! Statul roman s-a schimbat si el, dar mult in urma societatii. Iar serviciile sunt parte din statul roman, sunt parte din problema, daca vreti. Uneori, ei zic despre ei ca sunt mai moderni decat restul statului.
Matei Udrea: Si ei zic despre ei ca sunt parte din solutie, nu din problema.
Cristian Ghinea: Da, asta este! De fapt, aici este dilema filozofica! Ei spun ca sunt parte in solutie si, intr-un fel bizar, politicieni care au avut un scop bun au incurajat chestia asta! Ce-a facut Basescu cand a zis avem ca avem probleme cu coruptia? Facem DNA-ul si punem SRI-ul sa sprijine DNA-ul. Am fost unii care am zis: ba, dar poate nu e tocmai bine sa se ocupe serviciile de coruptie, ca nu asta e rolul lor istoric! Si atunci am zis: „Hai sa aiba DNA-ul tehnica de ascultare direct!“. Si n-a avut DNA-ul! A depins mereu de SRI. Si dupa aia SRI-ul s-a retras de la comandamentul anticoruptie. Au zis: „Hai sa declaram educatia risc de securitate nationala!“. Ce inseamna asta? Sa se bage serviciile, sa se ocupe si de educatie! Doamne fereste! Adica, intr-un fel sau altul, aceasta mitologie, ca serviciile sunt mai bune decat restul statului si sa le cerem lor sa faca ceva, a fost alimentata de oameni pe principiul ala ca, daca tot ce ai e un ciocan, vezi numai cuie in jurul tau. Presedintele are serviciile si atunci baga serviciile pe diverse chestii. Asta este nociv, in fond! Pentru ca nu sunt potrivite
Matei Udrea: Serviciile sunt vazute ca o solutie la toate problemele astea, dar pe de alta parte vedem ca, spre deosebire de alte tari europene, chiar estice, la noi nu exista nicio retea a Rusiei destructurata. Adica treaba pentru care exista, de fapt, serviciile, sa protejeze statul si de influente straine, nu se face. Dar sunt, in schimb, vazute ca o solutie pentru probleme care n-ar trebui sa le priveasca.
Cristian Ghinea: Da, exact. Dar asta vine dintr-o disproportie de informatie, Pentru ca noi avem foarte multa informatie despre faptul ca DNA-ul e sau nu e functional. Avem foarte multe informatii despre faptul ca Ministerul Educatiei mai degraba nu e functional, dar n-avem formatii despre cum functioneaza serviciile!
Matei Udrea: Si asta nu e un semn de intrebare?
Cristian Ghinea: Pai, ba da, este un semn de intrebare! Dar asta alimenteaza mitul ca ei sunt profesionisti versus ministerele, care nu sunt in stare! Adica ai o disproportie foarte mare de informatie. De asta eu am zis, domnule, n-am plecat cu o prejudecata, cand eram ministru, legata de servicii! Am fost un beneficiar de informatii. Unele bune, altele proaste, unele barfe, cu unele aveai ce sa faci cu ele, cu altele nu. Deci nici catastrofal, dar nici nu am fost dat pe spate. Sunt niste informatii date de niste oameni. Pe de alta parte, cand a fost vorba sa faca ei ceva – era decizia ca STS-ul sa faca sistemul informatic luata inainte ca eu sa fiu ministru –, mi s-a parut ca au avut o performanta foarte proasta! Deci, nu am cum sa certific eu, din experienta mea directa, ca ei sunt la ani-lumina fata de statul roman. Nu! In cazul meu, au subperformat! E foarte, foarte clar! Si nu am de ce sa alimentez acest mit al serviciilor foarte profesioniste.
Matei Udrea: In regula. Va multumesc pentru interviu.