analize

INTERVIU Cristian Preda, politolog: „Favorit e Geoana, care vine din nomenclatura PCR. Ar fi absurd ca, la 35 de ani de la rasturnarea regimului sustinut si de Geoana senior, sa se degajeze o majoritate favorabila odraslei”

De electoratul roman depinde, in aceasta toamna, daca tara noastra va aluneca spre o autocratie de tip central-asiatic ori turcesc sau se va intoarce catre democratie, avertizeaza politologul Cristian Preda, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti si fost europarlamentar, intr-un interviu acordat pentru aktual24.ro.

Acesta le-a facut un portret dur celor care se profileaza drept candidati la alegerile prezidentiale: Geoana e un pui de nomenclaturist comunist din trupele de represiune, Ciolacu e cazut din mantia teroristului Omar Hayssam, Ciuca este un Mos Teaca ridicol, Simion e un farsor care imita stilul lui Dan Diaconescu. Lasconi e atipica si poate deveni redutabila, dar exista pericolul sa impinga USR spre conservatorism, ceea ce ar duce la pierderea electoratului liberal al partidului.

Cristian Preda a predat, din 1992 pana in prezent, cursuri de istoria filosofiei politice, teoria democratiei, sisteme electorale si istorie politica romaneasca, fiind in 1999-2000 consilierul presedintelui Constantinescu, iar intre 2007-2009 – consilierul presedintelui Basescu. Profesorul a explicat de ce se bat acum PSD si PNL pe data alegerilor prezidentiale. Cearta e reala, dar calculele ambelor partide sunt foarte indoielnice, afirma Cristian Preda. Nici PSD, nici PNL nu evalueaza corect situatia.

Ceea ce stim insa este ca isi propun sa controleze Romania cel putin inca 12 ani de aici inainte, lucru care ar transforma tara noastra intr-un fel de Turcia lui Erdogan ori chiar vreun stat autocrat de prin Asia Centrala, avertizeaza Cristian Preda.

„Lasconi e atipica. Are ceva din Basescu, increderea deplina in fortele proprii!, dar are ceva si din profilul religios, tot mai cautat in ultimii ani“

Matei Udrea: Domnule Cristian Preda, ce se schimba in dinamica luptei pentru Cotroceni dupa intrarea Elenei Lasconi in joc?

Cristian Preda: Deocamdata, Elena Lasconi e doar presedinta USR. Ea a amenintat cu demisia din functia tocmai castigata, daca nu va avea controlul biroului national al partidului. E exact motivul pentru care a demisionat Dacian Ciolos acum trei ani. Nu e singurul lucru care se repeta. Ce este, de fapt, straniu e ca toata lumea vorbeste despre prezidentiale, iar USR se ocupa de alegeri interne. Asa au facut si-n 2019: Iohannis si Dancila se luptau pentru fotoliul de la Cotroceni, iar Dan Barna organiza, in miezul campaniei prezidentiale, un congres ca nu cumva sa piarda sefia USR dupa scrutinul prezidential. Cand faci asa ceva, marturisesti ca nu te vezi in fotoliul prezidential, ci-n cel de la partid.

Matei Udrea: Teoretic vorbind, fara a ne gandi neaparat la Elena Lasconi, e pregatit poporul roman pentru a alege o femeie presedinte in premiera pentru istoria tarii noastre? Sau, deocamdata, mentalitatile inca n-au ajuns acolo?

Cristian Preda: Daca moldovenii au ales-o pe Maia Sandu, daca italienii, mai conservatori ca noi, au propulsat-o la sefia guvernului pe Giorgia Meloni, de ce n-am avea si la Bucuresti o presedinta? Au mai candidat si alte femei la presedintie: prima a fost, in 2000, o avocata, Graziela Barla, care a luat 0,5%. Paisprezece ani mai tarziu, E. Udrea aduna 5 procente, iar Monica Macovei – 4,5%. In 2019, V. Dancila a obtinut 22% in primul tur si 33% in al doilea. Lasconi nu are profilul vreuneia din candidatele de pana acum.

„Deocamdata, favorit la prezidentiale e Geoana, dar ar fi absurd ca, la 35 de ani de la rasturnarea regimului la care si Geoana senior a pus umarul, sa se degajeze o majoritate favorabila odraslei“

Matei Udrea: In acest moment, desi nu avem inca nicio candidatura anuntata oficial, se cam contureaza principalii pretendenti la Cotroceni. Ar fi Geoana, Ciolacu, Ciuca, Simion, Lasconi. V-as ruga sa creionati portretul fiecaruia, cu avantaje si dezavantaje.

Cristian Preda: Cand vorbesti despre Geoana, nu poti ignora ceea ce a spus Iliescu despre el. E, pe de alta parte, un candidat care a pierdut cursa din 2009, iar de curand a profitat de sprijinul lui Iohannis pentru a ocupa o pozitie la NATO, pe care a folosit-o pentru campania sa la prezidentiale, nu-n interesul Aliantei. El zice ca e independent, dar nu putem uita ca a avut cel mai lung mandat de presedinte al PSD. Ciolacu e un pesedist lansat in politica de o retea din care facea parte singurul terorist condamnat in Romania – Omar Hayssam. Actualul premier e continuatorul filosofiei lui Victor Ponta, care a brevetat alianta PSD-PNL cu gandul de a distribui presedintia si pozitia de prim-ministru ca la targ, nu ca intr-o democratie. Ciuca e un mos Teaca de secol XXI: e ridicol si sper sa dispara cat mai repede din viata publica. Simion e un farsor: e suficient sa vezi ca promite case cu 35 de mii de euro si anularea dobanzilor la credite, cam la fel cum facea si Dan Diaconescu acum un deceniu. Lasconi e atipica. Are ceva din Basescu – increderea deplina in fortele proprii! –, dar are ceva si din profilul religios, tot mai cautat in ultimii ani.

Matei Udrea: Il vedeti pe vreunul dintre cei de mai sus favorit?

Cristian Preda: Deocamdata, favorit e Geoana, fiindca desi e clar ca va candida, nu a fost atacat de adversari decat extrem de rar. Intre altele, fiindca partidele ezita sa sustina din vreme candidati. Geoana vine din nomenclatura PCR: taica-sau conducea garzile civile, adica trupele scoase pe strazi in 1989. Ar fi absurd ca, la 35 de ani de la rasturnarea regimului la care si Geoana senior a pus umarul, sa se degajeze o majoritate favorabila odraslei.

„PNL crede ca doua luni in plus de campanie l-ar face pe Ciuca mai simpatic. PSD vrea sa profite de valul creat la locale. Ambele calcule sunt discutabile. E, insa, penibil sa te joci cu datele: devansezi cu trei luni prezidentialele, apoi te paruiesti pentru doua saptamani sau doua luni mai tarziu“

Matei Udrea: Este reala cearta dintre PNL si PSD pe data alegerilor? E posibil sa vedem o ruptura a coalitiei din aceasta cauza?

Cristian Preda: E reala, fiindca penelistii au pierdut ceva important: ei credeau ca Iohannis va capata un post la Bruxelles, fiind de aceea silit sa demisioneze, ceea ce l-ar fi trimis in fotoliul de la Cotroceni pe Nicolae Ciuca. E calculul facut deja in 2012, tot de PNL, cu Crin Antonescu, la suspendarea lui Traian Basescu. Atunci, socoteala nu le-a iesit pana la capat, fiindca referendumul nu a condus la demiterea presedintelui; acum, penelistii n-au ajuns nici macar la primul pas din strategia lor de a folosi interimatul unei functii drept trambulina pentru campania prezidentiala.

Matei Udrea: De ce insista PNL pentru a se reveni la alegeri prezidentiale in noiembrie, iar PSD sa se mentina, conform intelegerii din primavara, in septembrie?

Cristian Preda: PNL crede ca doua luni in plus l-ar face pe Ciuca mai simpatic. PSD vrea sa profite de valul creat la locale. Ambele calcule sunt discutabile. E, insa, penibil sa te joci cu datele: devansezi cu trei luni, apoi te paruiesti pentru doua saptamani sau doua luni mai tarziu…

Matei Udrea: Dar are sanse presedintele liberal la turul II al prezidentialelor? La ce scor credeti ca poate spera generalul?

Cristian Preda: Cand au candidat singuri, fara aliati din alte partide, penelistii au avut scoruri modeste la prezidentiale: Radu Campeanu a luat 10 procente in 1990. Stolojan a avut un pic mai mult in 2000 – 11,7. In 2009, Crin Antonescu a trecut pragul de 20%, dar n-a intrat in finala. Iohannis nu ar fi intrat in turul al doilea daca PNL nu se cupla in 2014 cu PDL. Cu 12-14 candidati in competitie, nu cred ca Ciuca poate spera la mai mult decat a luat Burduja la Capitala. Dar poate ca ma insel eu.

„Romania e, la 35 de ani de la caderea comunismului, mai aproape de traditia sa politica decat de actualitatea din celelalte tari europene. Noi avem o traditie a democratizarii in care furtul de voturi era frecvent: il practicau cei aflati la putere, care organizau scrutinul“

Matei Udrea: Marcel Ciolacu a conditionat candidatura sa de pastrarea alegerilor pentru septembrie. Ce miza e aici?

Cristian Preda: Mi se pare evident ca, in acest moment, Ciolacu crede ca PSD ar putea ocupa si pozitia de presedinte, si pe cea de prim-ministru. Adica ar putea sa revina la situatia pe care a avut-o intre 2001 si 2004. Seful pesedistilor pare sa nu mai fie multumit cu situatia pe care partidul sau a avut-o din 2012 incoace, perioada in care – exceptand noua luni din 2021 – PSD a controlat majoritatea parlamentara si a dat cinci premieri: Ponta, Grindeanu, Tudose, Dancila, Ciolacu. Miza alegerilor din toamna e tocmai asta: vor romanii un executiv omogen? Cand a acceptat sa devanseze prezidentialele, PSD a mizat pe repetarea efectului pe care-l vedem in Franta, din 2002 incoace: acolo, scrutinul prezidential e urmat la o luna-doua de parlamentare, iar presedintele nou ales capata o majoritate.

Matei Udrea: Geoana da impresia ca se teme ca, la toamna, sa nu-i fie furate voturile. Vedem ca asociatia sa, Romania Renaste, a dat un comunicat dur in care a acuzat fraude organizate de guvern la alegerile din 9 iunie. Sunt temeri justificate?

Cristian Preda: Din pacate, Romania e, la 35 de ani de la caderea comunismului, mai aproape de traditia sa politica decat de actualitatea din celelalte tari europene. Noi avem o traditie a democratizarii in care furtul de voturi era frecvent: il practicau cei aflati la putere, care organizau scrutinul. La recentele alegeri europene, acuzatiile de frauda au fost ingropate. Autoritatea Electorala e condusa de un pesedist de marca, asa ca a fost posibil ca voturi exprimate de cetateni sa nu se regaseasca in procesele verbale.

Matei Udrea: Elena Lasconi spune ca a fost felicitata de Ciolacu si Ciuca si ca e dispusa sa aiba niste intalniri cu cei doi. Asistam la o repozitionare a USR odata cu schimbarea conducerii? Liderii PSD si PNL par multumiti cu noul lider al opozitiei.

Cristian Preda: Cred ca e vorba doar despre politete. E prea devreme sa judecam repozitionarea USR. La europene si la locale, USR a fost intr-o alianta cu PMP si Forta Dreptei. Rezultatul a fost slab la europene, dar la locale, cele trei partide si-au sporit numarul de consilieri fata de 2020. In prima sa conferinta de presa dupa alegerea la varful USR, Lasconi a anuntat ca USR va merge singur si in scrutinul prezidential, si-n cel legislativ.

„Daca noua candidata a USR vireaza spre pozitii conservatoare si nationaliste, e posibil ca electoratul cu aspiratii liberale sa ramana nereprezentat. Comparata cu Ciuca, Geoana si Ciolacu, Lasconi are avantajul de a vorbi liber. Va fi o candidata redutabila daca va sti sa combine usurinta exprimarii cu teme care s-o prezidentializeze“

Matei Udrea: Vedem ca nu doar atitudinea fata de PSD si PNL s-a schimbat, dar si discursul la varful partidului. Elena Lasconi il invoca pe Dumnezeu in fiecare discurs, vorbeste despre drapel, despre patriotism, spune ca sustine parteneriatul civil intre persoanele de acelasi sex, dar ca ea vede casatoria doar intre un barbat si o femeie. E un viraj spre dreapta nationalista sau, mai degraba, niste declaratii menite sa-i largeasca bazinul electoral?

Cristian Preda: Lasconi nu are profilul lui Drula, care se pregatea sa candideze la Cotroceni pe o platforma liberala. Daca noua candidata a USR vireaza spre pozitii conservatoare si nationaliste, e posibil ca electoratul cu aspiratii liberale sa ramana nereprezentat.

Matei Udrea: O vedeti pe Lasconi cu sanse la turul II sau chiar la castigarea presedintiei?

Cristian Preda: Comparata cu Ciuca, Geoana si Ciolacu, Lasconi are avantajul de a fi in largul ei, de a vorbi liber, fara a recurge la plicticoasa limba de lemn si la morga cu care se infatiseaza majoritatea politicienilor. Va fi o candidata redutabila daca va sti sa combine usurinta exprimarii cu teme care s-o prezidentializeze. Deocamdata, e un jurnalist care a avut succes intr-un fotoliu de primar si intr-un partid mult mai demobilizat decat in urma cu patru ani. Are multe de facut daca vrea sa intre-n finala.

Matei Udrea: Ce mostenire ne lasa Iohannis dupa 10 ani de domnie?

Cristian Preda: Daca Basescu a fost presedinte-jucator, succesorul sau a jucat impecabil partitura spectatorului. Functia prezidentiala a ajuns sa fie asociata cu luxul calatoriilor, cu pasiunea pentru golf, cu absenta indelungata din spatiul public, cu refuzul de a discuta cu jurnalistii, cu negarea explicita a promisiunilor electorale.

„Acum, in PSD si PNL exista voci care cer un aranjament care sa le ingaduie sa domine tara pana-n 2034. Sper ca alegatorii sa rastoarne un asemenea plan, fiindca ne putem trezi intr-o autocratie de tip turcesc sau central-asiatic“

Matei Udrea: Cum ar trebui sa arate urmatorul presedinte al tarii, din punctul dumneavoastra de vedere? E vreunul dintre actualii candidati apropiat de acest portret-robot?

Cristian Preda: Am scris, acum un an, un text care se cheama „Harnic, moderat si darnic”, cuprins intr-un volum iesit de curand la Humanitas, alaturi de contributiile lui Ciprian Mihali si Sorin Ionita, volum prefatat de Andrei Plesu. In loc sa improvizez un raspuns aici, va invit la lectura volumului respectiv. Preiau, totusi, o singura idee: eu as vota in acest an un candidat sau o candidata care nu vrea sa faca decat un mandat. Adica sa fie presedinte cu gandul nu la realegere, ci la ce e important de facut in cei cinci ani. In cartea pe care v-o recomand, am indicat zece proiecte esentiale pentru Romania.

Matei Udrea: Credeti ca alegerile din aceasta toamna vor fi libere si nefraudate? Pare o intrebare bizara, dar dupa scandalurile din 9 iunie, multi oameni au inceput sa aiba suspiciuni.

Cristian Preda: Pentru un plus de credibilitate, cred ca Toni Grebla ar trebui sa demisioneze de la Autoritatea Electorala Permanenta. Cu el in fruntea acestei institutii, increderea in scrutin e la cote foarte joase.

Matei Udrea: E corecta aceasta afirmatie folosita tot mai des, ca la alegerile din aceasta toamna se joaca democratia Romaniei?

Cristian Preda: Se joaca un aspect important al democratiei, si anume alternanta. Reamintesc ce e ea: organizatorul alegerilor trece in opozitie. Ultima data s-a intamplat asa in 2008. La fel se petrecusera lucrurile in 1996, 2000 si 2004. Din 2012 incoace, partidul care a organizat scrutinul a ramas la putere. E ceva foarte nesanatos pentru democratie. Acest regim se bazeaza pe alternanta. Cand au batut palma in 2021, PSD si PNL au anuntat ca vor sa profite de pozitia pe care o au si sa consolideze duopolul, ramanand la putere pana in 2029. Acum, in ambele partide exista voci care cer un aranjament care sa le ingaduie sa domine tara pana-n 2034. Sper ca alegatorii sa rastoarne un asemenea plan, fiindca ne putem trezi intr-o autocratie de tip turcesc sau central-asiatic.

Urmareste-ne si pe:
Matei Udrea

Recent Posts

Estonia anunta ca ar putea rezista „doua saptamani” in cazul unei invazii a Rusiei: „Este suficient pana la sosirea intaririlor NATO”

Estonia ar putea rezista unui atac rusesc timp de doua saptamani inainte ca NATO sa…

48 de minute ago

Ucraina are la dispozitie o luna pentru a evita intrarea in incapacitate de plata – The Economist

In luna august expira termenul pentru plata datoriilor Ucrainei pentru euroobligatiuni. Detinatorii de euroobligatiuni vor…

39 de minute ago

Noua prezentatoare a MasterChef este Gina Pistol: „Revederea Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu este ca o reintalnire cu prieteni dragi”

PRO TV a anuntat luni ca noua prezentatoare a MasterChef Romania este Gina Pistol.   Pasionata…

O oră ago