politica

INTERVIU Elena Lasconi: „Ma astept la fraude masive la alegeri. PSD-ul are in spate o masinarie de partid pe care nu v-o puteti imagina. Suntem la limita, intr-un moment in care democratia e in pericol sa se duca in cap in Romania”

Este putin trecut de ora 17.00, interviul incepe cu vreo 20 de minute intarziere pentru ca Elena Lasconi a avut inainte alte intalniri oficiale. Candidata USR la presedintia Romaniei tocmai s-a intors la sediul partidului, pare usor obosita si gandul te duce la filmele americane despre campaniile electorale, in care protagonistii traiesc saptamani la rand, zi si noapte, intr-o tensiune teribila.

Elena Lasconi a acoperit alegerile din Romania, multa vreme, de cealalta parte a baricadei, relatand evenimentele la Pro TV. Ca jurnalist, traiesti o altfel de presiune, dar cumva, intr-un anume punct, lucrurile se intersecteaza. Cand esti in direct n-ai voie sa te balbai, sa te panichezi, sa-ti pierzi ideile. Poate ca asta o ajuta acum, in batalia vietii ei. „Pentru mine, aceasta candidatura este un rucsac mare, cu multi bolovani de responsabilitate in spinare“, ii spune reporterului, la un moment dat, primarita orasului Campulung Muscel.

Discutia incepe abrupt. Elena Lasconi vine dupa Klaus Iohannis – foarte grea mostenire. Actualul presedinte i-a mintit ca nimeni altul pe romani, le-a luat voturile de doua ori, in 2014 si 2019, promitand modernizare, reforma, lupta cu coruptia, scoaterea PSD-ului de la guvernare. Si a facut exact pe dos. Acum apare un alt candidat cu exact aceleasi promisiuni. De ce-ar mai crede oamenii asa ceva? Pana la urma, si asta e una din mostenirile lasate de actualul presedinte: a compromis insasi ideea de reforma si speranta ca se poate schimba ceva.

Sa stiti ca dialogurile, in interviurile pentru presa scrisa, arata altfel decat cele pe care le vedeti la televizor. Chiar si la TV, inainte sa se aprinda si dupa ce se sting reflectoarele, oamenii din studio vorbesc altfel decat atunci cand sunt „on air“. Poate de aceea se poate ajunge la discutii care „pe sticla“ nu au loc. Interlocutoarea intra in detalii semnificative, dar care in fata camerelor sunt considerate „boring“, adica plictisitoare. Aici, nu. Capata substanta.

Pe scurt, Elena Lasconi considera – si ea, ca multi interlocutori cu care am vorbit in ultimul an – ca Romania este pe punctul de a-si pierde chiar si ultimele semne, firave, care o plaseaza in randul democratiilor. Treapta cea mai de jos este a democratiilor electorale – cam cum era Rusia inainte sa vina Putin la putere. Daca se pierde si relevanta votului, retrogradam in zona regimurilor hibride – cum este, de exemplu, Turcia lui Erdogan.

Pentru a evita aceasta dramatica evolutie pentru Romania, e nevoie ca din 2025 sa vina la putere o coalitie de centru-dreapta, explica Elena Lasconi. O coalitie care sa stopeze dezastrul economic, sa initieze reforme reale in administratie, sanatate, educatie, sa scoata sistemul de justitie din groapa in care a intrat.
Cum se poate face acest lucru? Candidata USR – pe care sondajele reale o dau pe locul 3, cu 16%, dupa Geoana – 21% si Ciolacu – 17-19% – spune ca e nevoie ca ea sa castige alegerile prezidentiale, pentru a numi un premier al unei coalitii de centru-dreapta PNL – USR – UDMR.

Si aici vin intrebarile. De ce scor crede Elena Lasconi ca va avea nevoie ca sa ajunga in turul II al alegerilor prezidentiale? De ce spune ca finala va fi intre ea si Ciolacu si nu Geoana, cel pe care sondajele il dau momentan pe primul loc? De ce a pronuntat numele lui Bolojan ca posibil premier si nu, sa zicem, Rares Bogdan ori Bode?

Marea problema a acestor alegeri vor fi fraudele „masive“, anticipeaza insa Elena Lasconi. Un calcul sumar o face sa estimeze ca PSD ar putea sa fure chiar si 400.000 de voturi. „PSD-ul, pana la urma, are in spate o masinarie de partid pe care dumneavoastra nu v-o puteti imagina! Adica nu puteti sa va imaginati!“, ii spusese jurnalistului Elena Lasconi, cu cateva minute mai devreme. Aceasta masinarie va fi turata la maximum in ziua alegerilor. Tocmai de aceea, accentueaza interlocutoarea, trebuie schimbat ceva in Romania. Daca s-a ajuns deja aici, capatul de linie nu poate fi departe.

De aceea candidata USR spera sa-i convinga si pe PNL-isti s-o voteze. In acest caz, victoria ar fi asigurata, crede ea, asigurandu-i pe romani ca nu va trada precum Iohannis si nici nu se va lasa invinsa de Sistem, precum Constantinescu.

Pentru ca „eu nu cedez si nu ma las ingenuncheata! E foarte greu, pentru ca ma lupt cu doi colosi, dar eu nu o sa ma las ingenuncheata, o sa ma ridic si o sa lupt cu ultima farama! Altfel, daca nu as fi fost o luptatoare, acum eram undeva, in strainatate, si stateam intr-o tara in care sistemul functioneaza! Ca muncesc de la 18 ani! Acum am 52. In ultimii 5 ani nu am avut concediu si nu-mi iau pana cand nu vad ca lucrurile se pun pe o linie dreapta! O sa ma tin de treaba asta si o sa trag de mine si o sa iau vitamine si o sa merg inainte. Nu, nu se poate sa cedez! Adica nu exista, pentru mine, «nu se poate!»“.

„Obiectivul principal e sa scoatem la vot electoratul din Romania care e pro-Vest, oamenii care cred ca este extrem de important ca suntem membri NATO si membri ai Uniunii Europene, la cei care sustin o economie de piata libera, care cred in democratie si isi doresc un stat de drept dupa un model occidental. E electoratul care in ultimii 35 de ani a impins Romania inainte“

Matei Udrea: Doamna Lasconi, candidati intr-un moment foarte greu pentru fortele de dreapta din Romania, pentru ca veniti dupa Klaus Iohannis, care in 2014 si in 2019 a facut, in esenta, cam aceleasi promisiuni pe care le faceti si dumneavoastra. Iohannis a cerut voturile romanilor promitand reforma, lupta cu coruptia, parcurs european, scoaterea PSD-ului de la guvernare. N-a facut nimic din toate astea, ba dimpotriva. Ce le puteti spune romanilor ca sa-i convingeti ca nu veti fi un Iohannis II?

Elena Lasconi: Pai, in primul rand, ne diferentiaza foarte multe! Spre deosebire de Klaus Iohannis, eu sunt foarte harnica si nu tradez, cum a facut domnia sa, in sensul ca a adus PSD la guvernare. Si, daca bine va aduceti aminte, spunea ca „niciodata PSD“! Si ne-am trezit ca Iohannis a facut cel mai mult bine pentru PSD, de fapt. Obiectivul principal e sa scoatem la vot electoratul din Romania care are anumite valori clare! Si ma refer aici la electoratul pro-Vest, la oamenii care cred ca este extrem de important ca suntem membri NATO si membri ai Uniunii Europene, la cei care sustin o economie de piata libera, la cei care cred in democratie si care isi doresc un stat de drept dupa un model occidental. Asta este principalul obiectiv. E electoratul care in ultimii 35 de ani a impins Romania inainte.

„E foarte important sa convingem electoratul PNL-ului. Daca acesti oameni vin catre noi, atunci este clar ca vom intra in turul II. Intram in finala daca facem peste 20%“

Matei Udrea: De acord cu dumneavoastra, dar, vedeti, Iohannis a inselat asteptarile foarte multor oameni care sunt acum dezamagiti, sunt dezgustati. Am facut un interviu cu un profesor universitar care imi spunea ca in primul si in primul rand Iohannis a compromis speranta…

Elena Lasconi: Da, da!

Matei Udrea: Dumneavoastra veniti dupa un astfel de om si trebuie sa-i convingeti cumva pe romani ca veti fi altfel. Ce le spuneti acestor oameni carora le cereti votul? Dupa asemenea experienta, au ajuns sa priveasca orice promisiune cu suspiciune.

Elena Lasconi: Eu ma bazez pe bun-simt, pe adevar si pe lucruri spuse din inima. Si imi doresc ca oamenii sa iasa la vot si sa inteleaga ca sunt in mod real singurul candidat de centru-dreapta din aceasta cursa! Este trist ce se intampla acum si e foarte ciudat. E… Cum sa zic… O alianta contra naturii ce au facut PSD si PNL. Si au gresit a doua oara! Si daca vom reusi sa-i convingem pe oamenii astia, pe PNL-isti, de exemplu, sa vina langa noi, atunci putem spune ca vom avea succes. Sau pe electoratul PNL-ului. Pentru ca daca acesti oameni vin catre noi, atunci este clar ca vom intra in turul II si ca vom avea cele mai mari sanse sa castigam alegerile prezidentiale.

Matei Udrea: Dupa calculele pe care vi le-ati facut, de cat aveti nevoie ca sa intrati in turul II?

Elena Lasconi: Pai, sa fie peste 20!

Matei Udrea: Peste 20%?

Elena Lasconi: Da!

Matei Udrea: Aceasta e si parerea sociologilor, ca se va intra in turul II cu 20%. Am observat in ultimele zile ca faceti foarte mult referire la faptul ca nu sunteti din Sistem.

Elena Lasconi: Asa este! Eu nu sunt in nicio combinatie.

„Tara asta este condusa de 35 de ani de cateva zeci de politicieni care se schimba intre ei, care sunt numai pentru combinatii, numai pentru ei si ai lor. Eu militez si lupt pentru o Romanie pentru toti, nu doar pentru unii. Eu am pornit pe jos, am muncit foarte mult, nu am avut pile, relatii pe nicaieri“

Matei Udrea: La ce anume va referiti cand vorbiti despre Sistem?

Elena Lasconi: Va explic foarte simplu. Tara asta este condusa de 35 de ani de cateva zeci de politicieni care se schimba intre ei, care sunt numai pentru combinatii, numai pentru ei si ai lor. Eu militez si lupt pentru o Romanie pentru toti, nu doar pentru unii. Asta ar fi una. Eu am pornit pe jos, am muncit foarte mult, nu am avut pile, relatii pe nicaieri si tot ceea ce am realizat in viata asta am realizat prin munca mea si prin ceea ce am invatat. Si, mai ales, cea mai importanta calitate cred ca este ca stiu sa lucrez in echipa si chiar iubesc oamenii din jurul meu si ii respect chiar si pe cei care nu imbratiseaza aceleasi valori ca si mine.

Matei Udrea: Spuneti ca nu faceti parte din Sistem, ca vreti sa fiti un presedinte altfel. V-as intreba urmatorul lucru: cum aveti de gand sa rezolvati, daca deveniti presedinte, problema asta a implicarii institutiilor de forta in societatea civila romaneasca? Si in general, numai in societatea romaneasca, pentru ca vedem in fiecare zi stiri despre prezenta serviciilor si in economie si in politica, nu numai in societatea civila. Cum vedeti rezolvarea la aceasta problema a militarizarii societatii romanesti?

Elena Lasconi: Daca voi ajunge presedinte, mi-as dori sa lucrez indeaproape cu guvernul, indiferent de culoarea politica a acestuia. Nu ma voi implica sa stric si sa fac majoritati. Chiar nu voi actiona astfel! Cred insa ca presedintele are, dincolo de legitimitatea functiei, o forta morala extraordinara data de numarul de voturi pe care le are in spate. Iar prioritatea mea, asa cum am facut si la primarie, este sa ascult de cetateni si apoi sa le spun celor din guvern: „Fratilor, poporul vrea spital, vrea scoala! Voi de ce risipiti banii pe tot felul de combinatii, de ce luati credite cu dobanzi mari ca sa platiti pensii si salarii la stat? De ce nu taiati cheltuielile? Poporul vrea sali de sport, copiii vor bazine de inot, de ce nu ascultati de popor?“. As fi in mijlocul oamenilor si intotdeauna as face ca vocea lor sa fie auzita. Sa stiti ca e complicat si intr-o primarie, de asta cred ca un politician bun e un gospodar bun. In primul mandat de primar, care inca nu s-a terminat, nu a fost usor sa fac majoritati si au fost proiecte care au fost respinse. Ei, si atunci m-am gandit ca cel mai important lucru este sa ii fortez pe acesti consilieri, care votau impotriva la comanda sefilor de partid, sa asculte vocea oamenilor. Asa ca, in momentul in care, concret, am avut un proiect de asfaltare pe trei strazi din Campulung, am chemat toti oamenii care locuiau pe strazile respective si i-am intrebat de ce sa facem chestia asta sau de ce sa nu o facem. Si atunci, in urma acestei discutii, vazand si consilierii care este parerea oamenilor, au votat acel proiect. Deci, e foarte important sa nu fii absent! Ca am avut un presedinte absent. Partea cea mai proasta este ca am avut si un presedinte foarte arogant, preocupat mai degraba de vacante si de lux, de plecat cu avioane de lux. Nu a dat niciodata explicatii in Parlament pentru cheltuielile facute din banii romanilor. Si putea sa faca inclusiv domnul Ciolacu treaba asta, sa-l cheme in Parlament si sa dea explicatii, dar nu s-a intamplat. Mie mi se pare ca unora le ia Dumnezeu mintile atunci cand ajung in pozitii de conducere, indiferent care ar fi acelea.

„Nu consider si nu voi considera serviciile de informatii nici prieteni si nici dusmani. Voi colabora cu ei strict institutional si cred ca fiecare dintre puterile statului are rolul sau extrem de bine definit in societatea romaneasca. Cred ca majoritatea celor care lucreaza acolo sunt oameni de buna credinta“

Matei Udrea: Eu ma gandeam, cand v-am adresat intrebarea anterioara, la implicarea institutiilor de forta, la faptul ca avem serviciile secrete foarte implicate in societatea romaneasca. Mult mai mult decat ar trebui. De aici si aceasta expresie pe care o folosesc multi, de militarizare a societatii romanesti. Am facut un interviu cu domnul profesor Mihai Maci, de la Universitatea din Oradea, care imi spunea ca studentii dansului au ajuns sa isi doreasca sa se angajeze la stat si, daca se poate, chiar la institutiile astea militarizate, pentru ca iau salariu bun, n-au nicio raspundere, ies la pensie devreme. Cam asta au ajuns sa-si doreasca in Romania copiii de 19-20 de ani. Cum schimbam lucrurile? V-ati gandit la acest lucru?

Elena Lasconi: Da, m-am gandit, dar nu consider si nu voi considera serviciile de informatii nici prieteni si nici dusmani. Voi colabora cu ei strict institutional si cred ca fiecare dintre puterile statului are rolul sau extrem de bine definit in societatea romaneasca. Cred ca majoritatea celor care lucreaza acolo sunt oameni de buna credinta, care au ca scop interesul tarii si al societatii. La fel de bine ma gandesc ca pot exista si uscaturi, la fel ca in orice zona a societatii. Eu cred ca, daca noi ne dorim sa avem institutii mai puternice in Romania, acestea ar trebui depolitizate in primul rand! Asta se face foarte greu! Foarte greu! Daca am opri timpul acum pe loc si am lucra 10 ani la chestia asta, nu cred ca ne-ar reusi. Insa, daca am avea o Justitie puternica, atunci vom putea sa cream si institutii puternice. De ce va spun asta? Va dau exemple concrete, nu povesti! De exemplu, in judetul Arges este clar ca a fost impus din pix un sef la ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii – n. red.) de catre cei de la PNL. Cu un scop clar: sa blocheze proiecte! Proiectele mele, in mod special, de la Campulung, ca sa nu pot sa le finalizez pentru ca se apropiau alegerile, dar si de la alte doua primarii din judetul Arges. Pe aceasta persoana nu o recomanda nimic sa fie la conducerea ISC. E un fost politist local de la Sectorul 6 care a aterizat acolo, a fost cocotat sef. Dar, daca eu as da judecata ISC-ul pentru ca mi-a adus multe prejudicii si am aproape 1.000.000 de lei mai mult de platit la unul dintre proiecte tocmai pentru ca a fost oprit un an si ceva, daca am avea o justitie puternica si dreapta si eu as castiga procesul si as recupera banii – pentru ca banii vin de la cetateni – de la aceasta institutie, probabil ca s-ar gandi de doua ori daca sa mai faca un asemenea abuz. La asta ma gandeam si v-am spus un exemplu concret.

Matei Udrea: Am inteles. As mai avea o singura intrebare legata de capitolul asta. Ati fost sau nu ati fost consiliera fostului director al SRI, Radu Timofte?

Elena Lasconi: Nu! In anii ’90, atunci cand a inceput Pro TV-ul – pot sa fac si o gluma – cam toate fetele care ieseau in fata la televizor aveau o anumita tunsura, daca va aduceti aminte, o anumita coafura…

Matei Udrea: Si erau blonde cele mai multe dintre ele. Imi aduc aminte, cum sa nu!

Elena Lasconi: Eram cam blonde. Dar nu toate blondele sunt acum consilierele domnului Timofte, pe care nici macar nu le-am cunoscut! Adica nici macar nu i-am luat un interviu!

Matei Udrea: Am inteles. Haideti sa vorbim despre Bolojan. Ati avut vreo discutie pana acum cu dansul? Sau urmeaza sa aveti vreo intalnire?

Elena Lasconi: N-as vrea sa vorbesc despre asta pentru ca si daca o sa vorbesc, nu stiu daca i-as face un bine sau un rau. Eu il respect pe domnul Bolojan foarte mult. Este un om care a demonstrat foarte mult. Nu v-as raspunde la asta. Dar pentru directia buna a Romaniei eu va garantez ca o sa vorbesc cu oricine consider ca poate sa faca bine pentru tara, indiferent de ce scrie pe fruntea lui, de la ce partid este. Si cred ca asta ar trebui sa faca si un presedinte bun. Pentru ca orgoliile nu-si au loc in politica daca vrem sa facem, intr-adevar, din Romania tara pe care n-o dorim.

De ce Bolojan premier si nu Rares Bogdan ori Bode: „Domnul Bolojan a demonstrat de aproape 20 de ani, a transformat un oras. Omul asta lasa un oras in spate. Ceilalti ne-au fluturat ceasuri de lux, ne-au aratat ca pot sa-si incordeze muschii. Dar nu despre asta e Romania!”

Matei Udrea: Dar ce-l deosebeste pe Bolojan de alti lideri PNL? De ce l-ati nominalizat tocmai pe dansul? De ce nu pe Rares Bogdan sau pe Lucian Bode, de exemplu?

Elena Lasconi: Domnule draga, v-am spus, cred ca si in „Republica“ lui Platon se facea referire la faptul ca un bun politician ar trebui sa fie un bun gospodar. Daca nu ma insel, cred ca scria si asta. Domnul Bolojan a demonstrat asta de aproape 20 de ani, a transformat un oras. Omul asta lasa un oras in spate. Ceilalti ne-au aratat… Ne-au fluturat ceasuri de lux, ne-au aratat ca pot sa-si incordeze muschii. Dar nu despre asta e Romania! Romania este despre a livra fapte! Pentru ca asa schimbam o tara. Nu cu povesti, nu cu gura mare, nu cu jigniri. Cred ca oamenii s-au saturat de certuri, s-au saturat sa vada la televizor ca se cearta unii cu altii. Oamenii vor sa vada lucruri! Adica mi-as dori – nu stiu daca eu o sa prind, daca o sa am norocul sa traiesc asta – momentul in care, daca-i intrebi pe romani cine este prim-ministru, sa nu stie cum il cheama, pentru ca lucrurile merg bine si functioneaza! Asa cum se intampla in alte tari. Cu presedintele e alta situatie, ca presedintele e votat de toata lumea. Dar va dau exemplul asta simplu, mi-as dori sa vina o zi in care nimeni sa nu stie cum il cheama pe premier sau cine e ministru de Finante, daca lor le merge bine si sistemul functioneaza. Acolo trebuie sa ajungem si asta nu putem sa facem decat daca mergem in directia europeana si in directia Vest! Nu putem sa ne intoarcem la comunism. Dar va spun, pe mine ma ingrijoreaza faptul ca incepe sa se degradeze si sa se deterioreze democratia in Romania! Democratia n-o pierdem intr-o zi, pentru ca deja suntem intr-un sistem – si anume Uniunea Europeana, NATO – si nu prea putem sa facem multe derapaje. Dar e un inceput! Harta asta rosie arata ca nu mai exista opozitie! Si nu este bine. Adica nu mai exista nicio competitie de idei! Nu se poate sa lasi tara acaparata de o mana de indivizi care si-au luat-o pe persoana fizica.

Matei Udrea: De ce credeti ca s-a ajuns aici? De ce s-a ajuns si la aceasta calitate a elitelor conducatoare? Marcel Ciolacu spunea luni ca o sa lase institutiile sa le dea ziaristilor diploma sa de Bacalaureat. Sunt oameni care nu reusesc sa vorbeasca atunci cand au de citit ceva de pe foaie si totusi sunt sau au fost premieri, sunt presedinti la Senat, la Camera Deputatilor. Oamenii astia merg in vizite oficiale in strainatate, reprezinta Romania la cel mai inalt nivel.

Elena Lasconi: Este o manevra pe care o fac, probabil, multi politicieni in toata lumea. Se stie ca alegerile se castiga cu emotie si eu, de 35 de ani – ca am avut 18 ani la Revolutie –, deci, practic, de cand suntem o tara libera, am votat. Se foloseste o emotie negativa si aceea este frica. Acum, in ultimii ani, am auzit doar de treaba cu stabilitate. Si in numele stabilitatii s-au ignorat toate derapajele democratice. Tot! Tot! Si-au facut de cap! La fel sunt si extremistii. Frica! Frica de Covid, de orice, de Ucraina…

Matei Udrea: Se face apel la instinctele atavice, primordiale.

Elena Lasconi: Dar eu nu am vazut o emotie pozitiva. Si emotia pozitiva nu poti s-o joci! Dar este mult mai puternica si mult mai constructiva. Emotia pozitiva vine de la un crez puternic, vine de la un candidat autentic, nu un actor si nu un general sau fost general care asculta de ordine. Deci emotia pozitiva vine din empatie. Cand discuti cu omul, sa empatizezi cu el. Si asta nu poti s-o joci, pentru ca se vede! Omul este inteligent, simte lucrul acesta! Cred ca unul din avantajele mele, sa zicem – dar asa sunt eu – este asta, ca stiu sa ascult, imi plac oamenii si sunt tot timpul printre ei. Adica asta am facut nu doar de cand sunt primar. Eu asta am facut si inainte, 25 de ani, cat am fost jurnalist, eu am fost in toata tara, pe ulitele satului, peste tot. Am vazut cum traiesc romanii, ce probleme au romanii. Si credeti-ma ca e dureros. Am avut un interviu cu un jurnalist, un reportaj mai lung care inca nu s-a difuzat, si la un moment dat a vrut sa vada cum se mananca in Campulung. Si ma intreba daca am in plan sa manance mai bine copii, ca avem multi copii cu diabet. Si i-am spus: „Domnule, eu cand ma gandesc la asta, nu ma gandesc primul lucru la calitatea mancarii, ma gandesc la faptul ca 250.000 de copii se duc la culcare flamanzi! Adica unul din trei copii! Suntem pe primul loc in Europa la saracie si excluziune sociala la copii!“. Deci, este absolut aberant in ce tara traim! Avem copii la un pas de excluziune sociala, muncim si suntem saraci, cea mai mare taxare a muncii din Europa. Este aberant ce se intampla! Mai bine iti faci o firma in Austria, la Viena, si angajezi oamenii acolo! Si taxele sunt mai mici decat in Romania. Mie mi se pare ca cei care ne conduc acum urasc romanii! Ii urasc si pe antreprenorii romani, pentru ca le-au crescut taxele de trei ori! Nu inteleg! Noua ne trebuie la anul o guvernare de dreapta prin care sa taiem taxe, sa ramana oamenii cu bani mai multi in buzunare, sa-i determini pe antreprenori sa investeasca mai mult, sa angajeze mai multi oameni taindu-le taxele astea absolut incredibile si sa te-apuci sa tai din cheltuielile inutile ale statului. Sa faci o reforma pe bune in administratie, sa desfiintezi consiliile judetene, sa comasezi toate comunele alea cu 2.000 de locuitori in care toti angajatii aia depind de banii de la stat sau de la Consiliul Judetean, pentru ca ei nu au bani suficienti sa-si plateasca oamenii! Nu se poate asa ceva! A fost un referendum pentru asta, 300 de parlamentari si o singura camera parlamentara. De ce ne trebuie atatia parlamentari cu atat de multi bani? Pana la urma, care-i treaba? Tara asta in ce directie merge? Noi, in loc sa taiem din cheltuielile inutile, sa mai tinem monstrii aia de companii de stat prin care toti prietenii PSD si PNL se duc si iau mii de euro pe luna si care au datorii imense la stat si sunt numai in pierdere… De cele le mai tii in viata? Care este scopul lor? Avem prea multe ministere! Eu as face curatenie! In fine, acum e candidatura la prezidentiale, dar as tine foarte aproape cu prim-ministrul. Dar asta este foarte important: cine va fi si prim-ministru! Ca sa putem sa facem lucrul asta sa se intample. Avem un sistem de sanatate care nu este centrat pe pacienti si nici pe medici, ci mai degraba pe baronii din sanatate. Avem un sistem de educatie care, la fel, nu e centrat pe elev! De ce ne mai trebuie inspectorate scolare? Astea ar trebui desfiintate! Sunt pline de inspectori scolari care sunt numiti politic…

„Eu nu cedez si nu ma las ingenuncheata! Suntem intr-un moment la limita in care democratia e in pericol sa se duca in cap in Romania! Si pentru mine aceasta candidatura este un rucsac mare, cu multi bolovani de responsabilitate in spinare. E foarte greu, pentru ca ma lupt cu doi colosi, dar eu nu ma las ingenuncheata, o sa ma ridic si o sa lupt cu ultima farama!“

Matei Udrea: Si ne intoarcem la inceputul discutiei noastre. Credeti ca va lasa Sistemul sa faceti toate schimbarile astea?

Elena Lasconi: Cine este Sistemul?

Matei Udrea: Stiti ca si Emil Constantinescu a venit pe cai mari si la sfarsit a plecat spunand l-a invins sistemul.

Elena Lasconi: Da, bine, eu nu cedez si nu ma las ingenuncheata! Suntem intr-un moment foarte important, suntem intr-un moment la limita in care democratia e in pericol sa se duca in cap in Romania! Si eu nu voi face chestia asta! Pentru ca lupta sa stiti ca nu e usoara! Si pentru mine aceasta candidatura este un rucsac mare, cu multi bolovani de responsabilitate in spinare. Nu stiu daca va puneti in locul meu si nu stiu ce o sa aud despre mine in urmatoarele doua luni si jumatate. Adica ceva ce nici eu nu puteam sa imaginez. E foarte greu, pentru ca ma lupt cu doi colosi, dar eu nu o sa ma las ingenuncheata, o sa ma ridic si o sa lupt cu ultima farama! Pentru ca altfel, daca nu as fi fost o luptatoare – si eu as dori sa fac ceva lucruri concrete pentru Romania –, acum eram undeva, in strainatate, si stateam intr-o tara in care sistemul functioneaza! Ca muncesc de la 18 ani! Acum am 52.

Matei Udrea: Multi inainte!

Elena Lasconi: Multumesc, la fel! Nu am avut o viata usoara! La un moment dat, iti doresti si tu sa-ti mai tragi sufletul! In ultimii 5 ani nu am avut concediu si nu-mi iau pana cand nu merg lucrurile si nu vad ca lucrurile se pun pe o linie dreapta! O sa ma tin de treaba asta si o sa trag de mine si o sa iau vitamine si o sa merg inainte. Nu, nu se poate sa cedez! Adica nu exista, pentru mine, „nu se poate!“.

„PSD si PNL o sa-i atace masiv atat pe candidatul Geoana, cat si pe candidatul Lasconi. Dar eu imi vad de treaba mea, n-am eu treaba cu ce face domnul Geoana sau ce face domnul Ciolacu. Eu imi vad de ale mele. Stiti ca e o vorba, daca vrei sa ajungi la destinatie, nu dai cu pietre in toti cainii pe care ii intalnesti pe drum!“

Matei Udrea: V-am urmarit luni, in acea conferinta, si mi-a atras atentia o chestiune. Geoana tocmai a anuntat ca si-a dat demisia de la NATO si probabil ca o sa-si anunte pe 10 septembrie candidatura la prezidentiale. E dat pe locul intai in toate sondajele de opinie corecte. Dumneavoastra ati spus ca o sa fiti in turul doi cu Ciolacu. De ce ati spus Ciolacu si nu Geoana?

Elena Lasconi: Pentru ca asta cred!

Matei Udrea: Da, dar va bazati pe ceva! Nu e doar o credinta, pur si simplu. E ceva in spatele ei.

Elena Lasconi: Pe fler! Ma bazez in primul rand pe fler! Ca PSD si PNL o sa-i atace masiv atat pe candidatul Geoana, cat si pe candidatul Lasconi. Dar, spre deosebire de domnul Geoana, caruia ii urez mult succes… Domnul Geoana a fost cel mai longeviv presedinte al PSD-ului. Si oamenii nu uita! Dar eu imi vad de treaba mea, n-am eu treaba cu ce face domnul Geoana sau ce face domnul Ciolacu. Eu imi vad de ale mele. Stiti ca e o vorba, daca vrei sa ajungi la destinatie, nu dai cu pietre in toti cainii pe care ii intalnesti pe drum! Ideea este ca da, OK, stiu de aceasta candidatura, am vazut sondaje, ii urez mult succes si sa fie sanatos, ce sa zic?

Matei Udrea: Pe care dintre cei doi l-ati prefera ca adversar in turul II al alegerilor prezidentiale? Ciolacu sau Geoana?

Elena Lasconi: Nu conteaza, chiar nu conteaza!

Matei Udrea: Sau, poate, Ciuca!

Elena Lasconi: Dumneavoastra nu luati in calcul un lucru. Lucrurile o sa se schimbe! Un candidat independent nu are nicio sansa sa faca…

„Nu-l subestimez pe domnul Geoana, dar ai nevoie de echipa, ai nevoie de partid, ai nevoie de oameni care sa se duca sa discute cu romanii peste tot in tara! Si e foarte greu daca nu ai o structura! PSD-ul, pana la urma, are in spate o masinarie de partid pe care dumneavoastra nu v-o puteti imagina! Cand descindeau in Campulung, un oras mic, veneau cate 100!“

Matei Udrea: De ce nu are sanse?


Elena Lasconi: Nu, nu, nu, hai sa va zic, nu ca n-are sanse sa castige un candidat independent! Un presedinte independent nu are nicio sansa sa faca lucruri concrete in Romania, daca nu reuseste sa faca majoritati, sa fie sustinut. N-are cum, pentru ca nu are parghiile necesare, conform Constitutiei. N-ai cum. Va fi in aer! Dar altceva voiam sa va zic: Doamne-fereste, nu-l subestimez pe domnul Geoana, sa nu interpretati asa! Dar ai nevoie de echipa, ai nevoie de partid, ai nevoie de oameni care sa se duca sa discute cu romanii peste tot in tara! Si e foarte greu daca nu ai o structura! OK, o sa fii sustinut de cineva, am inteles pana acum ca de vreo doua partide. Perfect, hai sa vedem cine sunt partidele alea, hai sa vedem cat de tare se mobilizeaza. E complicat cu partidele noi, cu lucruri noi si doar pentru ca ai un candidat sa zici ca o sa rupi norii! O sa vedem! Eu v-am spus, ii doresc mult succes, dar nu cred ca e usor. PSD-ul, pana la urma, are in spate o masinarie de partid pe care dumneavoastra nu v-o puteti imagina! Adica nu puteti sa va imaginati! Cand descindeau in Campulung, un oras mic, veneau cate 100! Cu geci rosii si cu de toate, se imparteau in doua, se duceau si vorbeau, bateau la fiecare apartament, domnule! La fiecare apartament! Si vorbeau cu oamenii. E, si in felul asta, eu am castigat cu 70%! Pentru ca oamenii au vazut ca sunt importante faptele, nu povestile, nu promisiunile, nu minciunile si in niciun caz jignirile pe care i le aduci celui care aduce fapte.

Matei Udrea: Da, e interesant ce spuneti dumneavoastra. V-as intreba care ar fi top trei prioritati in mandatul dumneavoastra, ca presedinte al Romaniei.

Elena Lasconi: Pai, ca presedinte a Romaniei, conform Constitutiei, stiti foarte bine ca politica externa e una din atributii…

Matei Udrea: Aveti serviciile, politica externa si apararea…

Elena Lasconi: OK. Dar mi-as dori un stat mai suplu, institutii mai puternice. Asta inseamna reforma administratiei de care va ziceam. Taxe mai mici pe munca si reforma pe bune in Sanatate si Educatie. Sunt multe lucruri la care m-am gandit, pentru ca tin foarte mult la partea asta de sprijin pentru persoanele cu dizabilitati si pentru asistentii personali ai acestora, pentru ca eu stiu ca exista o problema, sunt primar si vad cu ce ma confrunt acolo. La nivelul Romaniei sunt aproape 1.000.000 de romani in situatia asta. De asemenea, v-am spus deja cateva lucruri care ar trebui sa fie facute. Eu astea mi le doresc, dar nu o sa pot sa le pun in practica decat daca o sa am o colaborare buna cu guvernul. Si daca nu o sa am o colaborare buna o sa ma duc la fiecare sedinta de guvern si o sa le spun ce vor oamenii! Iar in situatii exceptionale pot sa decid si sa se faca un referendum pentru lucruri foarte importante. Uitati-va ca a fost unul si nu a fost luat in seama, ala de care va ziceam, cu parlamentarii.

Matei Udrea: Da, a mai fost unul pe Justitie facut de Iohannis si tot nimic si acolo.

Elena Lasconi: Pai, asta este! Despre asta vorbim! Principala treaba despre care nu vorbeste nimeni si, practic, nu se vorbeste nici in Constitutie este valoarea morala pe care o are presedintele, pentru ca are atat de multe voturi in spate. Imi doresc sa unesc Romania astfel incat sa folosim fiecare strop de energie pentru a reconstrui tara pe baze solide. Pentru ca asta-i baza! Un popor unit e baza. Noi acum suntem prea divizati. Trebuie sa intelegem ca suntem acelasi popor cu aceleasi valori si cu aceleasi vise. Fiecare isi doreste bine! Daca vorbiti cu romanii peste tot, oriunde, ca e la Vaslui, ca e la Constanta, toata lumea isi doreste sa fie bine, sa fie bine pentru tara, sa fie pace in tara. Si treaba asta cu coruptia este incredibila, e din ce in ce mai corupt statul asta. Adica nu e usor! E o lupta! Dar viata e o lupta…

„Am auzit doar cu crucea mea, care deranjeaza pe toata lumea. In 2020, tot asta o aveam la gat, dar nu a deranjat pe nimeni desi eram pe toate panourile. Vedeti, asta e problema! E foarte nasol sa ai un contracandidat care sa fie natural si autentic. Si sa nu aiba scheleti in dulap. E nasol!“

Matei Udrea: Da, e adevarat. Ce le-ati spune propriilor votanti din zona USR, care va reproseaza ca ati mers prea mult in directia mesajelor conservatoare?

Elena Lasconi: Domnule, eu cred ca este exagerat! Pentru ca n-am auzit critici… Am auzit doar cu crucea mea, care deranjeaza pe toata lumea. In 2020, tot asta o aveam la gat, dar nu a deranjat pe nimeni desi eram pe toate panourile, la fel, si cu toate flyerele. Eu cred ca ar trebui sa iesim din aceasta logica in care totul e vazut din perspectiva ideologica. USR a propus inca din prima zi un proiect politic care promoveaza toleranta.

Matei Udrea: De acord.

Elena Lasconi: Asta am spus inca din primele clipe in care am ajuns presedintele USR! Cred ca este absolut natural ca orice politician sa-si asume public valorile in care crede. Daca eu vin sa spun ca avem nevoie de politicieni patrioti care tin la tara, asta ma face intr-un fel sau altfel? Pai, nu asta e problema, ca avem politicieni care nu mai au legatura cu cetatenii, care nu mai inteleg nevoile reale ale oamenilor? Daca eu spun ca pentru mine religia a jucat si joaca un rol important, e ceva gresit? In situatia mea sunt milioane si milioane de romani, dar eu nu o sa ma duc sa ma bat cu caramida in piept ca eu cred in Dumnezeu, pentru ca alaturi de mine ii astept si pe cei care nu cred in Dumnezeu, pe cei care sunt atei sau pe cei care cred in altceva. Deci, toleranta nu inseamna sa-i acceptam pe cei care au aceleasi idei si valori ca si noi. Toleranta inseamna sa-i acceptam pe cei cu idei si valori diferite! Pana la urma, aceste valori pe care unii le numesc „conservatoare“ au stat la baza civilizatiei occidentale!

Matei Udrea: Da, corect. Am vazut ca sunt oameni, mai ales din zona USR-ului care spun: „A, pai si-a luat consultant trumpist, pe Bob Wickers. Deci, e clar ca…“.

Elena Lasconi: Domnule, eu acum l-am vazut prima data si n-am schimbat decat doua vorbe cu el, ca n-am avut timp. Eu am avut mai multe oferte pe masa. Timpul este foarte scurt si era singurul consultant care avea 30 de ani de experienta! E mai putin important pentru cine a lucrat. E ca si cum ti-ai alege avocatul. Stai putin, il cauti pe avocat dupa rata de success, dupa ce stie sa faca, dupa experienta lui sau dupa ce procese a avut?

Matei Udrea: Asa este. Dar stiti ca in lupta asta oamenii se uita si dau interpretari oricarui gest. Ca de ce a zambit acolo, de ce s-a intors dincolo. Orice chestiune capata tot felul de semnificatii.

Elena Lasconi: Am inteles, dar, vedeti, asta e problema! E foarte nasol sa ai un contracandidat care sa fie natural si autentic. Si sa nu aiba scheleti in dulap. E nasol!

„Ma astept la fraude masive la alegeri! Masinaria de partid! Ganditi-va cate sectii avem in zona rurala! Daca e cate unul in fiecare sa puna doua stampile pe cate trei buletine, uite, ia sa vedem noi cum se duc 400.000 de voturi! Uite asa se fura! Anulezi!“

Matei Udrea: N-aveti niciun schelet?

Elena Lasconi: Pai, nu! Adica, depinde cum definiti scheletul, ca daca e sa ma intrebati, atunci cand a fost in noiembrie, intre ghilimele, scandalul Lasconi…

Matei Udrea: Nu, vorbesc de lucruri serioase. Eu, cand zic „niciun schelet“, ma refer, de exemplu, la vreun angajament de colaborator cu Securitatea in adolescenta…

Elena Lasconi: Asta cu Securitatea nici nu puteam pentru ca aveam 18 ani la Revolutie.

Matei Udrea: Mai recrutau si minori. Au fost cateva mii de cazuri. Sau, sa zicem, poate v-ati luat masteratul inainte sa va luati licenta, cum si-a luat Ciolacu… Sau, cel putin, asa spune Valeriu Nicolae…

Elena Lasconi: Pai, eu n-am facut masterat! Nu ma apuc sa zic ca am studii pe care nu le-am facut.

Matei Udrea: Am inteles. Ultima intrebare: va asteptati la fraude sau va temeti de fraude la alegerile prezidentiale?

Elena Lasconi: Da! Masive! Da, ma astept!

Matei Udrea: Cum asa?

Elena Lasconi: Pai, v-am spus, masinaria de partid! De asta va zic: nu e usor! Nu e o treaba usoara! Ganditi-va cate sectii avem in zona rurala! Daca e cate unul pe acolo sa puna doua stampile pe cate trei buletine, uite, ia sa vedem noi cum se duc 400.000 de voturi! Uite asa se fura! Anulezi!

„O sa fie din ce in ce mai rau, tot asta incerc sa va spun! Dar poate ca lumea nu vede ca suntem atat de aproape sa nu mai avem democratie, pentru ca si discursul imi aminteste de comunism: «Stabilitate! Fortele la granitele Romaniei!». Asa zicea Ceausescu“

Matei Udrea: In cazul asta nu mai putem vorbi nici macar de democratie electorala, adica de nivelul cel mai de jos al democratiei. Daca se fraudeaza si alegerile…

Elena Lasconi: Pai, de asta este esential sa avem un guvern de dreapta la anul! O sa fie din ce in ce mai rau, tot asta incerc sa va spun! Dar poate ca lumea nu vede ca suntem atat de aproape de ceva care s-ar putea sa fie foarte rau, si anume sa nu mai avem democratie, pentru ca si discursul imi aminteste de comunism. „Stabilitate! Fortele la granitele Romaniei!“ Asa zicea Ceausescu.

Matei Udrea: Agenturile straine.

Elena Lasconi: Da, agenturile! Totul e ceva… Dar oamenii sunt destepti, oamenii trebuie sa aiba alternative! Greseli se fac cand nu ai alternative.

Matei Udrea: Da, dar aici depinde de dumneavoastra. V-ati gandit cum sa contracarati pericolul fraudelor?

Elena Lasconi: Incercam sa avem oameni peste tot, dar… Nu poti sa controlezi! O sa fie un pic mai usor cu delegatii in sectii pentru ca nu sunt candidati, cum a fost la locale. La locale, candidatii nu puteau sa fie delegati colo, puteau doar sa treaca, sa vada daca totul e bine prin sectie.

Matei Udrea: Bine. Va multumesc pentru amabilitate!


Elena Lasconi: Cu drag!

Urmareste-ne si pe:
Matei Udrea

Recent Posts

Dmitri Medvedev: “Statele Unite sa ia in serios avertismentele Rusiei pentru a evita un al Treilea Razboi Mondial”

Fostul presedinte al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului Securitatii Rusiei, a…

3 ore ago

Ciolacu, reactie violenta in cazul Sorina Docuz: „Nu m-a vizitat acasa. Este o mizerie. A ajuns presedintele PNL sa dea adresa primului ministru la televizor?”

Reactie violenta a lui Marcel Ciolacu, intr-un interviu difuzat sambata, la Prima TV, in legatura…

2 ore ago

Liderul Iranului, Ali Khamenei, ameninta: “Statele Unite si Israelul vor primi fara indoiala un raspuns zdrobitor”

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat sambata ca Statele Unite si Israelul vor…

3 ore ago

Ciolacu: „Iohannis ne-a rugat sa venim la guvernare, era haos in tara”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut, intr-un interviu pentru Prima TV, ca PSD a ajuns…

2 ore ago