analize

INTERVIU Emilia Sercan: „Mircea Geoana este Sistemul insusi! L-am sunat vineri, pentru a-i cere punctul de vedere, si-a anuntat apropiatii si a inceput agitatia. A incercat preventiv sa combata o stire care nu aparuse inca in spatiul public“

Acuzata de Geoana si de apropiatii sai ca face jocuri murdare si ca propaga fake-news la ordinul Sistemului pentru a compromite candidatura la presedintia Romaniei a actualului secretar general adjunct al NATO, jurnalista Emilia Sercan raspunde, intr-un interviu acordat aktual24.ro, ca Geoana e, de fapt, insusi Sistemul care controleaza Romania dupa 1989. Scandalul a izbucnit dupa ce Sercan a publicat dovezi clare ale unui plagiat masiv, de zeci de pagini, in teza de doctorat pe care Geoana a sustinut-o in 2005.

Conform datelor prezentate de Emilia Sercan, oficialul NATO a copiat cu predilectie din discursuri sustinute in fata Congresului de presedintii Bill Clinton si George W. Bush. Zeci de pagini au fost traduse si introduse in teza de doctorat fara sa se mentioneze nicaieri sursa.

Foarte interesant este ca dezmintirile au aparut in spatiul public cu doua zile inainte sa fie publicat articolul despre plagiatul lui Geoana! Mai intai un profesor de la ASE, Radu Musetescu, a postat pe 29 iunie, pentru prima oara dupa multa vreme si aparent din senin, un text in care da garantii ca teza de doctorat a lui Geoana nu e plagiata si sustine ca ar fi fost trecuta prin mai multe softuri antiplagiat.

A doua zi, dezmintirea la o stire inexistenta era deja prezenta pe zeci de site-uri. Abia in dimineata zilei de 1 iulie, adica la 36 de ore distanta dupa valul de dezmintiri, a aparut si investigatia Emiliei Sercan.

Aceasta a explicat pentru aktual24.ro ce s-a intamplat: vineri, l-a sunat pe Mircea Geoana ca sa-i ofere posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere cu privire la articolul care urma sa apara luni. Foarte probabil, oficialul NATO a dat alarma si a pus in miscare o intreaga masinarie care a organizat o campanie preventiva de discreditare a investigatiei inca nepublicate.

Emilia Sercan a aratat, pentru aktual24.ro, de ce este foarte indoielnica afirmatia ca teza de doctorat a lui Geoana ar fi fost verificata cu softuri antiplagiat. Rectorul ASE a spus clar ca institutia sa n-a apucat sa incarce in sistem si sa verifice lucrarea. Mai ramane posibilitatea ca Geoana insusi sa fi facut asta, dar el nu a pomenit nimic despre acest lucru in discutia de vineri cu Sercan.

Daca vineri i-a spus jurnalistei ca n-are nimic impotriva sa fie verificat si ca saluta aceste demersuri pentru ca el este persoana publica, in schimb luni Geoana a scris pe Facebook ca e victima unor campanii murdare, de fake news, comandate politic.

Emilia Sercan a adaugat ca i-a facut plangere penala lui Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Nationale, care a dezvaluit public informatii confidentiale – ca jurnalista se apucase sa verifice teza de doctorat a lui Geoana.

Mai jos, interviul cu Emilia Sercan si cum priveste ea acuzatiile de acum, ca ar fi omul Sistemului care incearca sa blocheze ascensiunea lui Geoana catre presedintie.

„Intrebarea mea este cand a fost verificata teza cu 3-4 softuri antiplagiat? Si de ce nu prezinta Mircea Geoana aceste rezultate pe care le invoca? Pentru ca in 2005, cand Mircea Geoana a sustinut doctoratul, nu existau softuri antiplagiat!“

Matei Udrea: Emilia, cum ai ajuns sa iei la puricat teza de doctorat a lui Geoana? Dansul spune azi, dupa aparitia investigatiei, ca se astepta la atacuri murdare, ca e o campanie de fake news.

Emilia Sercan: In niciun caz nu e un fake news! Daca te uiti peste teza de doctorat, acolo o sa vezi zeci de pagini pe care eu le-am pus fata in fata. Intr-o parte este sursa originala si intr-o parte este teza lui Mircea Geoana. Si se vede foarte clar ca ceea ce este in partea stanga este identic si in partea dreapta. Fake news-ul inseamna minciuna. Nu putem sa vorbim despre o minciuna! In acest caz sunt mai mult decat evidente dovezile de plagiat pe care le prezint astazi! Ca sa-ti raspund si la prima parte a intrebarii, cum am ajuns sa verific teza de doctorat a lui Mircea Geoana, cred ca e normal ca, atunci cand o persoana publica se afla intr-o functie sau isi doreste sa acceada intr-o functie, sa se stie despre persoana respective tot ceea ce a facut! Sa sa fie cunoscute lucrurile pe care acea persoana le-a facut. E o obisnuinta si o obligatie publica din partea jurnalistilor sa verifice cine sunt persoanele care cer votul oamenilor, ce le recomanda pe aceste persoane si ce au facut aceste persoane de-a lungul timpului. Asta este motivul pentru care am mers sa verific teza de doctorat! Nu are absolut nicio legatura cu anuntul facut acum 3 zile de acea organizatie non-guvernamentala care se ruga de Mircea Geoana sa candideze la presedintie. Eu am inceput sa verific aceasta teza de doctorat de la sfarsitul lunii februarie, fapt care a devenit, de altfel, de notorietate dupa ce directorul Bibliotecii Nationale, Adrian Cioroianu, a dezvaluit faptul ca eu m-am dus la biblioteca sa cer verificarea tezei lui Mircea Geoana. Deci, mi-a luat aproape trei luni de zile sa faca aceste verificari. Ultima oara am fost la biblioteca saptamana trecuta, pentru ca a fost destul de complicat, avand in vedere ca teza nu poate sa fie citita in format fizic, ci poate sa fie studiata doar pe un calculator, motiv pentru care a fost o verificare mai greoaie.

Matei Udrea: Geoana intreaba de ce tocmai acum, la 20 de ani de cand a sustinut teza de doctorat. Si probabil ca se refera la un alt moment important din cariera lui, acela in care a devenit secretar general adjunct al al NATO. Adica, probabil, se intreaba de ce nu atunci si de-abia acum.

Emilia Sercan: Cum spuneam, in ultimii 2 ani de zile, de exemplu, e cunoscut ca toata viata mea a fost facuta vraiste. Da, probabil ca as fi facut aceasta verificare mult mai devreme, daca nu exista acea incercare de kompromat care practic m-a facut, in ultimii doi ani de zile, sa imi petrec mai mult timp incercand sa lupt cu autoritatile statului, ca sa nu blocheze si sa nu musamalizeze un dosar in care sunt implicate Politia Romana si, probabil, persoane de la varful actual al politicii din Romania. Acestea au incercat sa faca acea operatiune de kompromat, iar eu, in loc sa-mi fac meseria de jurnalist si sa stau la biblioteca. Am stat mai mult pe la Parchet si prin instantele de judecata decat am stat in biblioteca in ultimii doi ani de zile. Dar cred ca nu este normal ca eu sa ma justific, ca jurnalist, de ce fac acum! Am facut atunci cand am putut si atunci cand am avut timpul si linistea necesare ca sa ma ocup de un astfel de subiect.

Matei Udrea: Geoana si profesorul Musetescu, de la ASE, spun ca teza de doctorat a dansului a fost deja verificata cu softuri antiplagiat si ca s-a dovedit ca exista o similitudine de doar 0,9% intre textul lui Geoana si alte texte. Tu cum raspunzi la chestia asta?

Emilia Sercan: Intrebarea mea este cand a fost verificata teza cu 3-4 softuri antiplagiat? Si de ce nu prezinta Mircea Geoana aceste rezultate pe care le invoca? Pentru ca in 2005, cand Mircea Geoana a sustinut doctoratul, nu existau softuri antiplagiat! Pentru ca tehnologia era rudimentara la acel moment! Nici macar nu cred ca ne imaginam in 2005 ca peste niste ani or sa apara astfel de softuri capabile sa verifice si sa analizeze continut existent pe internet. Asta ar fi prima chestiune. A doua chestiune: am vorbit de dimineata cu rectorul Academiei de Studii Economice, care mi-a spus ca ASE nu a verificat teza de doctorat a lui Mircea Geoana si nu are un raport de similitudine facut. Astfel ca intrebarea mea este: domnul Geoana a scanat singur teza preventiv si a bagat-o pe soft? De ce nu mi-a zis lucrul acesta vineri, cand am vorbit cu dumnealui? Vineri, domnul Geoana imi spunea ca, acum citez exact, este o persoana publica, are responsabilitati publice, motiv pentru care e normal sa verific ceea ce a facut si ceea ce a lucrat. Acum vine domnul Geoana si spune ca e atac murdar! Putea sa-mi spuna lucrul acesta la telefon, vineri, cand am discutat cu domnia sa!

Matei Udrea: Ceea ce mi se pare mie interesant este ca dezmintirile au aparut cu doua zile inainte de publicarea anchetei!

Emilia Sercan: Da, am vazut si eu lucrul asta! Am vazut ca a circulat inca de acum doua zile pe Facebook o postare a unui profesor de la Academia de Studii Economice care spunea ca nu este adevarat ca teza de doctorat a lui Mircea Geoana este plagiata. Desi sambata, cand a aparut aceasta postare care a fost preluata foarte repede de o serie de publicatii, nu era vorba despre niciun fel de acuzatie de plagiat! Nu scrisese nimeni. Ce s-a intamplat in schimb, si asta pot sa-ti spun eu, este ca vineri dupa-amiaza l-am sunat pe Mircea Geoana pentru a-i cere punctul de vedere, pentru a a-i da posibilitatea sa spuna orice in legatura cu acuzatia de plagiat pe care urma sa o public astazi. Si, foarte probabil, acea postare de sambata are legatura cu agitatia produsa in tabara lui Mircea Geoana, care foarte probabil si-a anuntat apropiatii ca urmeaza sa public acest material. Apropiati care au inceput sa scrie, inainte ca articolul sa fie publicat si sa vada exact ceea ce urmeaza sa scriu, ca Mircea Geoana nu a plagiat. Ceea ce e de un ridicol deplin si arata faptul ca, da, Mircea Geoana are de ce sa isi faca probleme in privinta doctoratului sau.

„Ceea ce a facut Adrian Cioroianu este condamnabil. Si uite, iti spun in exclusivitate faptul ca am depus plangere penala pentru acel lucru, pentru divulgare de informatii care nu sunt destinate publicitatii“

Matei Udrea: Nici nu stiu cum sa caracterizez faptul ca tu i-ai dat dreptul normal sa-si exprime punctul de vedere, iar Geoana a speculat aceasta „slabiciune“ intr-o incercare de a contracara, adica de a da o lovitura preventiva. Pentru ca pe 29 iunie a aparut postarea acelui profesor universitar, iar pe 30 iunie era deja plin internetul de aceasta dezmintire la o stire care inca nu venise. Pentru ca investigatia a fost publicata abia la 1 iulie.

Emilia Sercan: Da, asa este, asa este! A incercat preventiv, cumva, sa combata o stire care nu aparuse inca in spatiul public. Si cred ca pentru unii a fost clar ca urmeaza aceasta dezvaluire in momentul in care a fost postat acel comentariu al profesorului de la ASE.

Matei Udrea: S-a incercat si contactarea ta, sa fii sfatuita sa nu publici acest material?

Emilia Sercan: Nu, in niciun caz! Nu cred ca isi permite cineva din Romania, cunoscandu-ma si stiind-mi activitatea publica si ceea ce fac, sa ma sune si sa spuna: „Nu mai publica subiectul asta, lasa-l in pace!“.  Nici acum, incepand de vineri, dupa ce l-am contactat pe Mircea Geoana, dar nici din februarie incoace, dupa ce Adrian Cioroianu a dezvaluit faptul ca lucrez la verificarea doctoratului lui Mircea Cioaca.

Matei Udrea: Cioroianu avea voie sa faca treaba asta?

Emilia Sercan: Nu, nu! Ceea ce a facut Adrian Cioroianu este condamnabil. Si uite, iti spun in exclusivitate faptul ca am depus plangere penala pentru acel lucru, pentru divulgare de informatii care nu sunt destinate publicitatii, si astept in doua zile un verdict al Agentiei Nationale pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal tot legat de aceasta chestiune.

„Cred ca mi-am castigat credibilitatea prin faptul ca nici o investigatie din cele peste 50 facute pe cazuri individuale de plagiat nu a fost infirmata de vreo institutie academica! Pana acum, nicio persoana despre care am scris ca a plagiat nu m-a dat in judecata. Mircea Geoana ar fi primul care ma da in judecata“

Matei Udrea: Au aparut acum chiar profesori, colegi de-ai tai, care spun ca n-au incredere in ce ai publicat si ca ar trebui sa prezinti mediului academic, mai intai, investigatiile tale inainte sa le publici, pentru ca sunt neconvingatoare. Te asteptai la asemenea reactii?

Emilia Sercan: Vreau sa spun ca in 9 ani, de cand fac aceste verificari, am vazut tot felul de reactii. Cred ca mi-am castigat credibilitatea prin faptul ca nici o investigatie din cele peste 50 facute pe cazuri individuale de plagiat nu a fost infirmata de vreo institutie academica! Astfel ca aceste comentarii eu le consider comentarii politice partinitoare. Din punctul meu de vedere, un profesor universitar care intelege regulile din mediul academic se descalifica facand astfel de afirmatii, daca se pozitioneaza mai degraba de partea plagiatorilor decat de partea integritatii si corectitudinii in spatiul academic.

Matei Udrea: Dar tu, personal, te asteptai inainte sa publici materialul, sa apara si astfel de reactii in care profesori…

Emilia Sercan: Nu, nu ma asteptam! Evident ca nu ma asteptam punctual. Ma asteptam sa fie reactii. Ma asteptam ca vor fi situatii in care va fi contestata investigatia. Ma asteptam sa vina lume care sa ii ia apararea lui Mircea Geoana. Da, la lucrurile astea ma asteptam, pentru ca s-a intamplat de fiecare data. Chiar ma asteptam si la valuri de postaci sau de troli care sa vina si sa comenteze diverse lucruri. Da, ma asteptam la lucrurile astea pentru ca s-au intamplat in trecut si asta-mi arata ca e un fel de repetitivitate in reactia oamenilor atunci cand atunci cand vin cu astfel de de investigatii.

Matei Udrea: Geoana zice ca nu va permite nimanui sa-i puna la indoiala munca de-o viata din motive exclusiv electorale si politice, sugerand ca ar urma sa te dea in judecata. Te temi de chestiunea asta?

Emilia Sercan: Sub nicio forma! Pana acum, nicio persoana despre care am scris ca a plagiat nu m-a dat in judecata. Mircea Geoana ar fi primul care ma da in judecata. Argumentele mele sunt mai mult decat solide, sunt publicate astazi si pot fi citite de oricine pe PressOne. Si sunt la fel de linistita ca in toate celelalte cazuri despre care am scris. Deci, nu are decat sa ma dea judecata, daca asta va considera el potrivit.

„Sa nu uitam ca tatal lui a fost general de Securitate. Sa nu uitam parcursul politic al lui Mircea Geoana, care in 1991, desi este inginer mecanic si fara nicio legatura cu zona de politica externa, este angajat in Ministerul Afacerilor Externe! Geoana este Sistemul!“

Matei Udrea: A aparut si o parte caraghioasa a situatiei, in care acum esti acuzata ca esti omul PSD-PNL si ca vrei sa il compromiti pe Geoana ca sa aperi sistemul aflat la putere…

Emilia Sercan: Da, da, sigur ca da! Cum sa spun? Am fost acuzata de tot felul de lucruri! E hilar acum ca sunt omul PSD-PNL, dupa ce in urma cu doi ani de zile scriam despre Ciuca! Dupa ce am scris despre Ciuca a fost organizata acea actiune de kompromat impotriva mea. Adica, cum sa zic eu, e de inteles, lumea vine cu tot felul de…

Matei Udrea: Esti omul tuturor!

Emilia Sercan: Da, da, da, lumea vine cu tot felul de halucinatii, cu declaratii absolut ridicole. Si, cumva, nu ma surprinde lucrul asta, sunt obisnuita cu cu ele.

Matei Udrea: Am observat ca apropiatii lui Geoana, pe Facebook si, in general, in comentarii, tot aparatul asta care s-a pus in miscare incearca sa crediteze ideea ca el este de acum o victima a Sistemului. De fapt, chiar Mircea Geana a scris ca se astepta…

Emilia Sercan: Mircea Geoana este Sistemul insusi! Mircea Geoana este un exponent al Sistemului. Sa nu uitam ca tatal lui a fost general de Securitate. Sa nu uitam parcursul politic al lui Mircea Geoana, care in 1991, desi este inginer mecanic si fara nicio legatura cu zona de politica externa, este angajat in Ministerul Afacerilor Externe! Mircea Geoana, care are o cariera fulminanta facuta si cu ajutorul soacrei sale, doamna Margareta Costea, care se ruga de Emil Constantinescu in 1996 sa-l numeasca ambasador pe ginerele ei in Statele Unite, lucru care s-a si intamplat! Mircea Geoana este sistemul!

Urmareste-ne si pe:
Matei Udrea

Share
Published by
Matei Udrea

Recent Posts

SURSE Liderii PSD si PNL s-au inteles: Alegerile prezidentiale vor avea loc in noiembrie (turul I) – decembrie (turul II)

Surse politice au declarat pentru aktual24.ro ca liderii PSD si PNL au ajuns la un…

5 ore ago

Puternica drona americana SeaGuardian va primi noi arme pentru atacuri precise la distanta. Arme mai inteligente – Video

Sistemul aerian fara pilot (UAS) MQ-9B SeaGuardian al General Atomics Aeronautical Systems Inc (GA-ASI) ar…

2 ore ago

Soc la Moscova. Presedintele Serbiei vorbeste despre un „parteneriat istoric: cu SUA: „Serbia si SUA au fost aliate in momente critice ale istoriei”

Presedintele sarb Aleksandar Vucic a subliniat "parteneriatul istoric" cu Statele Unite, mentionand ca cele doua…

43 de minute ago

„Este o idee buna?”. Sondaj in 12 tari europene cu privire la admiterea Ucrainei in UE, in care state sunt cei mai sceptici cetateni

Un sondaj efectuat in douasprezece state membre ale UE a aratat ca, in functie de…

O oră ago

S-a stricat avionul care urma sa-i aduca pe tricolori inapoi in Romania. Ciolacu anuntase ca ii asteapta la aeroport

Avionul care trebuia sa ii aduca inapoi in tara pe fotbalistii din echipa nationala are…

3 ore ago

Primul sondaj in care este inclusa Elena Lasconi la prezidentiale. Sondajul este realizat de un institut apropiat de PSD

Un sondaj realizat CURS sustine ca Marcel Ciolacu este pe primul loc in preferintele romanilor…

3 ore ago