INTERVIU Eugen Tomac, presedinte PMP: „In finala prezidentiala vor intra Ciolacu si un reprezentant al dreptei. Nu Geoana, care daca este lasat sa vorbeasca continuu, nu mai are nevoie de niciun fel de adversar”

analize

Eugen Tomac, alegeri, Ziua Nationala, insulta, popor

In turul II al alegerilor prezidentiale din aceasta toamna vor intra candidatul PSD, Marcel Ciolacu, si un candidat al fortelor de dreapta, anticipeaza Eugen Tomac, presedintele PMP, intr-un interviu acordat pentru aktual24.ro. Distanta intre locul 2 si locul 3 din primul tur de scrutin va fi, foarte probabil, de sub un procent, dar Mircea Geoana – cel care inca e dat de sondaje pe primul loc – nu va prinde finala, mai spune Eugen Tomac.

PMP tocmai s-a inteles cu Forta Dreptei, cele doua partide unindu-si eforturile pentru a construi un pol de dreapta si pentru a intra in Parlament. Pentru ca timpul era prea scurt si ca sa evite pragul electoral pentru aliante de 8%, cele doua partide vor candida pe listele formatiunii Forta Dreptei, condusa de Ludovic Orban, cel care si-a si depus candidatura la alegerile prezidentiale in acest timp.

Eugen Tomac crede ca Forta Dreptei si PMP vor obtine impreuna peste 7% la alegerile parlamentare din 1 decembrie, pentru acest lucru reusindu-se o mobilizare astfel incat cele doua partide sa aiba reprezentanti in toate cele 18.000 de sectii de votare. E nevoie de acest lucru, spune seful PMP, pentru ca se comit fraude. Potentialul de fraudare merge pana la 5%, ceea ce in cazul alegerilor prezidentiale ar putea fi decisiv, tinand cont ca lupta pentru locul 2 va fi foarte stransa.

Interlocutorul l-a asigurat pe jurnalist ca Nicolae Ciuca va „zbura“ din functia de presedinte al PNL imediat dupa alegeri, soarta generalului fiind deja pecetluita.

AUR si Diana Sosoaca sunt inventii ale actualei puteri, principalii beneficiari fiind Klaus Iohannis si PSD. Acesti asa-zisi extremisti sunt perfect controlati, ei reprezentand echipa de zgomote care tipa cand i se cere asta si dispare din peisaj cand primeste ordin.

Din acest motiv, democratia in Romania a regresat masiv in regimul Iohannis-PSD, spune Eugen Tomac, iar tara are nevoie disperata de o schimbare si de o guvernare de dreapta care sa faca reformele necesare.

Lucrurile nu se opresc aici, liderul PMP – care e nascut in Bugeacul ucrainean – explicandu-i reporterului ca in ultimii doi ani Romania a ratat o sansa colosala de a realiza, in sfarsit, unirea cu Republica Moldova. Pe fondul crizei de securitate generate de atacul Rusiei asupra Ucrainei, puterea de la Bucuresti – presedintele Iohannis si coalitia PSD-PNL – ar fi trebuit sa foloseasca momentrul pentru a realiza, cu bani europeni, investitii masive care sa interconecteze Moldova la Romania. Sansa a fost ratata pentru ca Iohannis, Ciolacu, Ciuca si ceilalti se tem de proiectele de tara si n-au viziunea necesara pentru a porni la un asemenea drum.

„Romania a ratat in ultimii doi ani o ocazie uriasa. In contextul acestei crize de securitate fara precedent, Romania trebuia sa foloseasca acest prilej pentru a interconecta Republica Moldova la un proces firesc de reunire. Dar liderilor politici de la Bucuresti le este teama sa-si asume proiecte de tara majore. N-au o viziune despre ce trebuie facut cu aceasta tara!“

Matei Udrea: Buna ziua, domnule Tomac, imi pare bine de cunostinta si va multumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda interviul. Cum stati cu semnaturile pentru candidatura lui Ludovic Orban la presedintie? Mai aveti doar cateva zile pana la 5 octombrie.

Eugen Tomac: In momentul de fata, in fiecare zi avem sedinte cu toate structurile noastre politice din tara si din diaspora. Evident ca este un efort urias si este destul de dificil in aceasta etapa, cand oamenii sunt pur si simplu dezgustati de tot ceea ce inseamna clasa politica, sa se implice cu entuziasm in sprijinul oricarui candidat. Dar partea importanta este ca, dupa ce discuti cu oamenii si le explici ca este singura modalitate prin care poti fi activ in politica si spune lucrurilor pe nume si, pana la urma, in asta consta frumusetea democratiei, sa nu ne intoarcem la vremuri pe care nimeni nu vrea sa le mai repete, sa avem un singur partid, o singura gasca care conduce si care decide destinele Romaniei. Aceasta batalie pentru noi, pentru echipa PMP, Forta dreptei, este o batalie si pentru a ii oferi tarii o constructie de opozitie extrem de sanatoasa. PSD si PNL vor sa se mentina la putere. Au creat toate mecanismele prin care pur si simplu alegerile par sa nu mai aiba niciun sens si niciun rost. Si noi credem ca acest lucru este extrem de grav. Si eu, personal, sunt implicat in aceasta campanie de strangere de semnaturi, de pregatire a alegerilor cu toata energia, pentru ca eu cred ca o societate romaneasca sanatoasa trebuie sa aiba o democratie consolidata. Din pacate, in ultimii ani am facut multi pasi inapoi in aceasta chestiune ce tine de calitatea democratiei in Romania. Si de asta procesul de strangere de semnaturi nu este unul simplu, dar sunt convins ca ne vom atinge targetul.

Matei Udrea: 200.000 de semnaturi reprezinta un numar mare pentru cineva care le strange pe bune si nu le aduna de pe statele de plata de la primarii sau mai stiu eu de pe unde.

Eugen Tomac: Si de asta ne-am unit energiile si vom candida pe un singur partid, pentru ca nu am putut sa ne incadram si nici nu ar fi fost, tactic, o decizie corecta sa candidam pe o alianta electorala, pentru ca ar creste pragul la 8%. Am luat aceasta decizie de a uni fortele de dreapta si a candida pe Forta Dreptei tocmai pentru ca nu vrem sa risipim voturile. Si facem un efort urias pentru a le explica oamenilor de ce ne-am unit, care este obiectivul. Si mai e un aspect extrem de important: ambele partide au impreuna peste 1.000 de consilieri locali. Consilierii locali sunt oameni care fac politica de viata, cei mai multi dintre ei, sau unii care au intrat la primul mandat si sunt extrem de entuziasti. Si evident ca asta este un atu extrem de important pentru cineva care are de atins acest target in doar cateva saptamani.

Matei Udrea: Ludovic Orban a intrat foarte tarziu in cursa asta prezidentiala. Nici nu a fost masurat de sondajele de opinie. A intrat din cauza USR atat de tarziu in cursa?

Eugen Tomac: Marturisesc ca acesta a fost procesul firesc, pentru ca noi am incercat sa construim o alternativa serioasa fata de PSD si PNL la alegerile locale si europarlamentare. Suprapunerea acestor alegeri a avut un obiectiv extrem de bine tintit din partea actualei puteri, acela de a nu permite niciunui proiect politic sa se dezvolte dupa 4 ani de dezastru pastorit de Iohannis si PSD. Evident ca nu am avut alegeri europarlamentare. Totul a fost concentrat pe alegerile locale si stim foarte bine, daca in orasele mari noi am luat procente foarte bune pe Alianta Dreapta Unita, in mediul rural este foarte dificil sa lupti cu un sistem care tine lumea in saracie. Si n-am avut capacitatea de a strange candidatii necesari pentru a intra in lupta. Si asta au urmarit PSD si PNL, sa-si conserve puterea in administratia locala. Si evident ca asta descurajeaza oamenii care vor sa faca politica altfel decat in modul clasic, cum se face de 30 de ani. Dar asta nu ne opreste. Noi am vazut-o ca pe o continuare fireasca, pentru ca, evident, atunci cand vezi ca PSD-ul controleaza tot procesul electoral, cand presedintele Iohannis a facut tot ce-i sta in putinta pentru a face acest transfer de putere totala catre PSD pentru linistea domniei sale – nu am vazut un presedinte care sa aiba un comportament loial fata de alegatorii pe care i-a avut in ambele mandate, ci mai degraba un presedinte care s-a predate. Si pentru ca USR-ul ne-a invitat in ultimele luni la o serie de discutii si negocieri politice, cel putin in ceea ce priveste PMP, noi am facut toate, dar absolut toate compromisurile necesare pentru a reusi sa avem un candidat comun cu sanse reale de a intra in turul doi (al alegerilor prezidentiale – n. red.). In conditiile in care, repet, lupti cu un partid-stat cum este PSD-PNL, pentru ca ei mimeaza democratia si competitia. Sunt impreuna la guvernare, au condus tara cum au vrut, fara pic de transparenta si de viziune in ceea ce priveste dezvoltarea tarii si angajarea tuturor energiilor astfel incat Romania sa iasa din aceasta zona de periferie a Uniunii Europene, pentru ca asta este perceptia, din pacate! Si USR-ul ne-a anuntat ca nu mai doreste o formula de coagulare a fortelor de dreapta in ultima zi in care se mai puteau depune aliante electorale! Si evident ca acest lucru ne-a surprins, pe mine, personal, m-a nemultumit, pentru ca este o abordare neserioasa, dar in politica orice este posibil. Prin urmare, avem aceasta responsabilitate fata de membrii nostri, fata de alegatorii nostri, fata de romani si nu in ultimul rand, subliniez, democratia romaneasca are nevoie de o opozitie credibila, care este obligata sa renasca din aceasta situatie imposibila, sa le ofere romanilor o alternativa. Cu acest gand ne-am unit fortele si evident ca de aceea am anuntat foarte tarziu acest proiect, pentru ca am avut o serie de…

„Construim pentru a avea o opozitie credibila, nu una controlata, cum sunt extremistii, care vedem: cand li se da voie, sunt pe toate strazile si pe toate gardurile, cand li se spune „trebuie sa fie cuminti“, nu-i observa nimeni. In numele acestei stabilitati, a fost puternic erodata democratia romaneasca“

Matei Udrea: Va referiti si la candidatura lui Ludovic Orban la presedintie!

Eugen Tomac: Evident ca domnul presedinte Orban a fost destul de deschis spre o solutie comuna, mai larga. Daca nu s-a putut si n-au existat aceste disponibilitati de dialog mai departe, evident ca ne pliem pe situatia pe care o avem, pe care nu noi am creat-o. Noi am fost, si o spun cu toata responsabilitatea, convinsi ca asta este cheia, sa mergem pe un proiect comun mai larg. Acum suntem in alta etapa si evident ca avem obligatia sa facem tot ce ne stam putinta pentru a-i convinge pe romani sa ne acorde o sansa, pentru ca este o sansa onesta, este o sansa curata, este o oferta electorala cat se poate de transparenta, fara chestiuni ascunse, asa cum se intampla in sertarele de la PSD, PNL sau altii.

Matei Udrea: Sunteti in postura de a contracandida USR pe segmentul de dreapta. In momentul de fata, si dansii se prezinta ca fiind unica solutie pentru segmentul de dreapta. Acum ati venit si dumneavoastra cu Forta Dreptei. Realist vorbind, ce obiective va propuneti? Practic, va bateti cu USR-ul pe acelasi segment de public.

Eugen Tomac: Nu cred ca ne batem cu USR-ul. Noi incercam sa-i convingem pe romanii care l-au votat pe Klaus Iohannis si sunt dezamagiti sa vina sa-l sustina acum pe omul care este cel mai pregatit pentru a fi presedintele Romaniei. Este om care are experienta politica. Ma refer la domnul presedinte Ludovic Orban. Este un om care are experienta in comparatie cu toti candidatii care se prezinta de dreapta. Mai nou, observ ca si Mircea Geoana vrea voturile celor de dreapta, dar lucrurile sunt foarte clare, a fost presedintele PSD, nu a fost un simplu membru PSD! Si altii care au avut pozitii importante in PSD incearca sa se adreseze publicului de dreapta. Ori, noi avem nevoie de un candidat de dreapta care sa confirme prin propria experienta. A fi seful statului roman inseamna, in primul rand, ca trebuie sa ai o imagine foarte clara despre ce inseamna statul roman, sa ai o experienta in administratia locala, ceea ce presedintele Ludovic Orban are. A fost viceprimarul Capitalei, a fost consilier local, deci a trecut prin administratia locala. Are experienta guvernamentala: a fost ministru, a fost premierul acestei tari, are mai multe mandate de parlamentar, deci stie cum functioneaza statul roman. Si eu cred ca, in momentul de fata, este cel mai onest si cinstit candidat de dreapta. Nu exista lucruri pe care sa le are romanii acum, in campanie, despre Ludovic Orban. Este de departe, din punctul nostru de vedere, solutia cea mai cinstita in raport cu cu electoratul si de aceea noi suntem increzatori ca nu rupem voturi de la nimeni. Nu are nimeni voturile acasa! Voturile sunt ale cetatenilor romani care vor intra in cabina de vot si vor alege. Subliniez inca o data: ar fi fost solutia cea mai corecta sa existe un pol politic credibil de dreapta, care sa impinga fara emotie un candidat in turul doi. Nu noi am blocat acest proiect, nu noi am sabotat aceasta sansa! Cei care au luat decizii trebuie sa isi dea raspunsuri la aceste intrebari. Singurul lucru pe care noi l-am facut a fost sa punem toate energiile bune si de buna credinta intr-o noua constructie: aceasta alianta pe care o cladim in fiecare zi din mers acum. Si eu cred foarte mult in ea, pentru ca este o optiune onesta si cinstita in raport cu romanii. Evident, insist pe aceasta chestiune, este vital pentru clasa politica sa nu abandoneze acest crez, de a consolida democratia si de a oferi Romaniei o opozitie activa. In momentul de fata, in aceasta etapa suntem, construim pentru a avea o opozitie credibila, nu una controlata, cum sunt extremistii, care vedem: cand li se da voie sunt pe toate strazile si pe toate gardurile, cand li se spune „trebuie sa fie cuminti“, nu-i observa nimeni. Sunt lucruri care sunt extrem de grave si asta dauneaza foarte mult, pentru ca, in numele acestei stabilitati, a fost puternic erodata democratia romaneasca.

Matei Udrea: Cand ziceti „extremisti“, va referiti la AUR sau la Sosoaca?

Eugen Tomac: Ambele proiecte sunt niste creatii foarte clare, pentru ca nu pot sa ai dublu standard atunci cand aplici legea. Pentru unii exista dreptul sa faca orice, pentru altii, evident ca…

Matei Udrea: Ale cui creatii considerati ca sunt AUR si Sosoaca?

Eugen Tomac: Cine are cel mai mare avantaj din acest… Cine beneficiaza, de fapt…

Matei Udrea: Cine?

Eugen Tomac: Pai, aici avem doua chestiuni care sunt extrem de clare. De cand a inflorit extremismul in Romania, PSD-ul a devenit brusc un partid extrem de frecventabil si acest lucru s-a facut tocmai pentru ca Klaus Iohannis a vrut sa-si justifice o serie de decizii politice pe care le-a luat pentru a face acest transfer de putere de la domnia sa catre PSD. Pe de alta parte, atunci cand esti seful statului roman si, timp de 10 ani, ai abordari care pana la sfarsitul mandatului s-au confirmat a fi lipsite de viziune… De fapt, singura agenda pe care a avut-o a fost propriul lui confort si in rest nu l-a interesat nimic. Cand lasi un teren atat de gol, evident ca toata frustrarea din societate, toata nemultumirea este ocupata cu foarte multa usurinta de catre voci extremiste. Asta s-a intamplat in societatea romaneasca. Iohannis a avut o problema sa desfiinteze PMP, ceea ce s-a si intamplat. Noi, in 2020 am intrat in Parlamentul Romaniei, dar am fost singurul partid caruia nu i s-a permis sa se renumere voturile, in conditiile in care noi am avut membri in toate sectiile de vot si ne-am trezit cu peste 1.092 de procese verbale cu zero voturi. Asta, repet, in conditiile in care noi am avut oameni in sectiile respective de vot. Am facut contestatii in care oamenii au spus: „Subsemnatul am fost in sectie, deci procesul verbal nu este real“. Suntem singurul partid caruia nu i s-a permis sa-si renumere buletinele de vot acolo unde au fost constatate aceste nereguli. Dar istoria le va judeca pe toate! In momentul de fata, insa, avem aceasta realitate extrem de dura si subliniez: totul s-a intamplat pentru ca de la varful statului roman s-a dat acest semnal de neangajare, de neasumare, si terenul a fost ocupat de cei care au avut dreptul sa protesteze in pandemie, chiar daca 99% in populatie era in acel regim de autoizolare. Si tot tacamul de provocari cu care s-a confruntat Romania. Si n-o sa inteleg niciodata de ce, de dragul unor mize politice interne extrem de inguste, am aratat care sunt vulnerabilitatile majore ale statului roman! Faptul ca o tara aflata in razboi, ocupata de Federatia Rusa, nu se poate adresa prin liderul sau in forurile reunite ale Parlamentului Romaniei reprezinta un esec major si pentru Iohannis, si pentru PSD, si pentru PNL.

Matei Udrea: Care a fost calculul acolo?

Eugen Tomac: Tocmai pentru a consolida acest pol extremist in Romania si a-si putea ei justifica neputinta pe care o manifesta in relatia cu Bruxelles-ul.

„Daca o masinarie de partid concentrata pe frauda isi pune toate instrumentele in miscare, in Romania se pot frauda si pana la 5% fara nicio emotie!“

Matei Udrea: Ceea ce imi descrieti dumneavoastra acum eu cred ca depaseste cu mult capacitatea unui partid, fie el si PSD. Adica toate lucrurile astea, ca li s-a dat voie unor persoane sa protesteze in pandemie, ca s-a construit acest pol extremist. Eu inteleg, din ce imi spuneti dumneavoastra, ca sunt implicate si institutiile statului in povestea asta.

Eugen Tomac: Institutiile statului au decidenti numiti politic. Institutiile statului au devenit niste anexe de partid!

Matei Udrea: Serviciile secrete sunt bagate in povestea asta?

Eugen Tomac: Nu am aceste detalii n-as putea sa…

Matei Udrea: Dar dumneavoastra ce credeti?

Eugen Tomac: Eu cred ca exista oameni politici care au tot interesul ca in Romania sa fluture foarte sus acest steag extremist.

Matei Udrea: Unul dintre ei am inteles de la dumneavoastra ca e Iohannis.

Eugen Tomac: Iohannis a fost unul dintre cei care au permis ca acest lucru sa se intample in Romania prin neimplicare. Nu sunt adeptul teoriilor conspiratiei, sa spun ca a stat Iohannis intr-un birou cu alti sefi de institutii si au croit o strategie, ci pur si simplu, in mod natural, pe fondul acestui gol de dezangajare, evident ca decidenti politici cu influenta… Nu stiu care sunt, dar fiind un foarte bun cunoscator al mediului politic romanesc, imi dau seama ca anumite lucruri se fac cu intentie precisa si cu un obiectiv destul de usor de sesizat pentru orice om care analizeaza cu luciditate fapte, nu intamplari! Si astea sunt fapte. Si v-am dat un exemplu concret, o chestiune care, din punctul meu de vedere, putea fi gestionata absolut civilizat prin dialog. Dar ele s-au intamplat tocmai pentru ca au avut o miza si o tinta precisa, cu miza mai puternica in exterior decat in interior.

Matei Udrea: Se fura la alegeri? Dumneavoastra sunteti… La cate randuri de alegeri ati participat pana acum?

Eugen Tomac: Din 2008 incoace am participat la toate alegerile!

Matei Udrea: Deci cunoasteti bine problema. Se fura la alegeri?

Eugen Tomac: Evident ca exista cazuri pe care le-am probat. Am dat cateva exemple mai devreme. La aceste alegeri din 9 iunie au fost aduse pentru alegerile locale si europarlamentari mii de probe! Mii de probe! Exista acest mecanism electoral extrem de netransparent in multe privinte, unde totul se rezuma la un vot politic, pentru ca pana la urma reprezentantii in sectii, fie ca sunt in birourile de circumscriptie sau judetene, sunt tot politici. Deci nu exista inca un nivel de incredere destul de ridicat in actul electoral in sine. Si aici este o problema destul de serioasa.

Matei Udrea: Nu va temeti ca si acum, la alegerile care urmeaza, se vor face fraude de tipul asta?

Eugen Tomac: Noi speram ca numarul mare de cetateni care va iesi la vot va pune presiunea necesara si va face diferenta necesara. Si repet, in numele acestei minciuni numite stabilitate au fost comasate alegerile locale cu cele europarlamentare sub pretextul ca se face economie la bugetul de stat si tara este intr-un moment de criza, cu razboi la granita. Si au mers chiar pe o lista comuna PSD si PNL. Deci nu s-a mai ascuns nimeni! Oameni care astazi mimeaza ca sunt certati, acum doua luni au candidat pe aceeasi lista si au spus: „Romani, votati-ne, ca noi suntem impreuna si mergem mai departe!“. De nenumarate ori, liderul PNL, domnul Ciuca, a spus: „Mergem cu PSD si dupa 2024!“. Ca acum, pentru ca se uita spre sondaje si spre cetateni, incearca sa mimeze aceasta distantare, totul este un un teatru politic foarte, foarte ieftin. Ceea ce mi se pare foarte grav e ca in numele acestei stabilitati omoara democratia! Fac neimportante si nerelevante alegerile. Ori, Romania nu poate face pasi inapoi! Si in Belarus exista stabilitate! Si acolo au un singur partid. Eu cred ca, in momentul de fata, Romania trebuie sa duca o batalie onesta si deschisa, asumata, pentru a apara valorile ce definesc in mod profund democratia.

Matei Udrea: Domnule Tomac, eu vreau sa fac apel la dumneavoastra, sa va rog sa treceti un pic de diplomatia asta. Dumneavoastra sunteti un politician care aveti multi ani de experienta si poate ca sunteti dator si publicului sa-i spuneti cate ceva, sa ridicati uneori un pic cortina, sa se vada si din sala ce este in spate.

Eugen Tomac: Sigur! Va rog!

Matei Udrea: Spuneti-mi, din experienta dumneavoastra, cat la suta se fura la un rand de alegeri? De exemplu, la alegerile care urmeaza, cat la suta va asteptati sa se fraudeze prin aceste retele despre care toata lumea vorbeste? Si Elena Lasconi mi-a zis in interviu ca se asteapta sa fie fraude. Cat se poate fura la un rand de alegeri din asta? 2%? 4%? 5%? Banuiesc ca va referiti mai ales la mediul rural, pentru ca acolo e mai greu de controlat treaba asta.

Eugen Tomac: In Romania avem peste 18.000 de sectii de vot. Si va dau un exemplu concret la alegerile din 9 iunie. Reprezentantii in sectiile de vot au fost asa: un presedinte de sectie de vot numit de AEP (Autoritatea Electorala Permanenta – n. red.). AEP stim ca este o institutie controlata de putere. PSD-ul a avut propriii reprezentanti, deci discutam de 36.000 de oameni. PNL a avut reprezentanti, discutam deja de inca 18.000 de membri in sectii. Au mai avut reprezentanti, desi n-au candidat, organizatiile minoritatilor nationale. Deci discutam tot de PSD si PNL, care si-au mai pus inca 18.000 de oameni! UDMR-ul candideaza doar in cateva judete din tara, din Ardeal. In rest, in toate celelalte judete din tara, reprezentantii in numele UDMR sunt tot oameni proveniti din PSD si PNL. Au scris toate publicatiile in ultimii 30 de ani despre acest lucru. Deci, 5 reprezentanti din 6, dintr-un foc, au fost din partea puterii. Evident ca, intr-un asemenea context, cand sase oameni au acelasi obiectiv din prima clipa, te poti astepta la orice. De aceea imi este foarte greu sa spun ca nu stiu ce procent. Dar, in orice caz, daca o masinarie de partid concentrata pe frauda isi pune toate instrumentele in miscare, in Romania se pot frauda si pana la 5% fara nicio emotie!

Matei Udrea: Deci, pana la 5%. In acest caz, conteaza enorm in cazul partidelor mici, pentru pragul electoral, dar conteaza, as spune, decisiv la alegerile prezidentiale mai ales!

Eugen Tomac: Evident!

„In aceasta campanie, Forta Dreptei are toate sansele sa obtina peste 7%!“

Matei Udrea: Unde lupta e foarte stransa. Am vorbit si cu sociologi care mi-au spus ca se va intra in turul II cu 20%. Adica va fi foarte…

Eugen Tomac: Distanta intre locul 2 si locul 3 va fi de sub un procent la aceste alegeri pentru cel care va intra in turul doi la prezidentiale.

Matei Udrea: Si atunci va putea fi decisa inclusiv de genul asta de frauda.

Eugen Tomac: Eu am ridicat cateva semne de intrebare pe care, in mod natural si justificat, mi le pun de foarte mult timp. Pentru ca, repet, in 2020 noi am intrat in Parlament, dar printr-un mecanism de blocaj tehnic, electoral, nu ni s-a permis renumararea buletinelor de vot si evident ca un actor politic a fost scos din Parlament, ceea ce este foarte, foarte grav. Si tocmai pentru a nu trece din nou prin aceasta experienta, ne-a unit fortele impreuna cu domnul presedinte Orban si incercam sa facem fata acestor mari provocari politice prin care vom trece.

Matei Udrea: O sa aveti reprezentanti in toate sectiile?

Eugen Tomac: Vom avea reprezentati in toate sectiile de vot, inclusiv in diaspora.

Matei Udrea: Adica 18.000.

Eugen Tomac: Peste 18.000 de membri, da.

Matei Udrea: N-ati reusit lucrul asta cand ati fost in vara la alegerile locale.

Eugen Tomac: Ba da, am avut membri in toate sectiile de vot. Am avut membri in toate sectiile de vot. Noi nu am avut candidati in toate localitatile! Pentru ca, din nou, este foarte dificil. Convingi un om de buna credinta, un antreprenor, un profesor dintr-o comunitate mai mica sa intre in lupta si te poti trezi oricand in situatia de a ramane fara candidat, pentru ca presiunile politice locale sunt da dreptul salbatice, pur si simplu!

Matei Udrea: Asta e un peisaj care nu mai a democratie si a Uniunea Europeana nu arata!

Eugen Tomac: Din pacate, este o realitate pe care…

Matei Udrea: De unde vin oamenii astia, domnule Tomac? Oamenii care practica genul asta de politica in 2024, in Uniunea Europeana? Cum e posibil sa existe asemenea practici?

Eugen Tomac: Dintr-un motiv foarte simplu, pentru ca partidele politice romanesti nu pun accent pe criterii, pe profesionalism, pe performanta, ci singurul criteriu care te poate duce in fata este sa aduci voturi cu orice pret! Din acest punct de vedere, calitatea oamenilor politici a scazut foarte mult in raport chiar cu acum 20 de ani! Deprofesionalizare, oameni care nu au nimic de spus se trezesc brusc, cu o viteza cosmica, in pozitii-cheie de decizie. Si acesti oameni incurajeaza orice, numai nu pun accent pe meritocratie. Si faptul ca nu exista acest filtru intern le permite multor personaje care au mult tupeu si obraznicie sa avanseze in pozitii-cheie de decizie. Si evident ca, de aici, un intreg lant al slabiciunilor. Si de asta este incurajata abordarea aceasta fara limite, fara pic de respect fata de reguli. Si aici Romania inca are mult de recuperat.

Matei Udrea: Dumneavoastra candidati impreuna pe listele Fortei Dreptei. Cat sperati sa obtineti la alegeri parlamentare?

Eugen Tomac: In aceasta campanie, Forta Dreptei are toate sansele sa obtina peste 7%! Am reusit intr-un timp record sa ne consolidam structuri comune in toate judetele din tara. Vom candida peste tot. Si mai avem un alt agent electoral care i-a trezit pe romani ca trebuie sa se implice si sa participe la vot. Acest om este Iohannis. Dezamagirea electoratului de dreapta fata de modul cum trateaza aceasta tara si cum i-a dispretuit pe toti cei care i-au acordat increderea ne-a sporit sansele. Si noi vedem acest lucru in fiecare zi prin intalnirile pe care le avem cu cetatenii, prin modul cum oameni cu care n-am mai discutat de ani de zile doresc sa se implice voluntar, vin cu semnaturi, doresc sa candideze, doresc sa investeasca. Suntem doua partide care nu au finantare, care nu au resursele de care dispun partidele parlamentare clasice. Deci, tot ce facem aici in mare parte este voluntariat politic. Cred ca asta lipseste din viata politica, si anume daruirea aceasta de a incerca sa construiesti ceva din convingere. Si asta facem in aceste zile, eu cred ca vom reusi, prin felul nostru de a fi, directi si onesti, sa convingem o buna parte din cetateni. Nu cred ca toti oamenii vor sa ramana in zona aceasta de confort cu un partid care le creste taxele, le mareste impozitele, ii minte pe pensionari. Deci, cred ca exista o Romanie care va pune accent pe valorile pe care le vom promova si care va veni alaturi de noi pentru a da o sansa democratiei romanesti.

Matei Udrea: Puteti sa-mi spuneti ce buget aveti pentru campania asta electorala? Sunteti doua partide neparlamentare. Sau, ma rog, Forta Dreptei are niste parlamentari, dar…

Eugen Tomac: Noi vom merge pe acelasi criteriu pe care l-am utilizat si in celelalte batalii, si anume sa implicam oameni care isi permit fie sa imprumute, fie sa investeasca din fonduri proprii sumele pe care statul le deconteaza in aceasta campanie electorala.

Matei Udrea: Si cat estimati ca o sa fie bugetul?

Eugen Tomac: De 50 de ori mai putin decat cel mai mic partid care primeste finantare de la stat…

„Geoana este pe profil de stanga, oricat ar dori sa mascheze asta. Ciuca este cel mai confortabil lider de partid PNL pe care si l-a dorit PSD-ul, pentru ca este cel mai PSD-ist PNL-ist in fruntea acestui partid de cand s-a creat PNL-ul!“

Matei Udrea: UDMR-ul ar fi cel mai mic partid.

Eugen Tomac: Din punctul nostru de vedere, noi mizam pe faptul ca, printr-o organizare foarte buna, cu un pliant bine facut si cu o promovare modesta in campanie, pe instrumentele social media si presa, atat cat vom avea acces, sa reusim sa ajungem catre toti cei care credem ca ne pot vota. Asta va fi target-ul nostrum. Si, evident, foarte mult teren. Politica nu consta doar in promovarea unor mesaje. Eu am candidat in 2012 din partea Aliantei Romania Dreapta. Pe partea cealalta era USL-ul. Si am fost singurul candidat din opozitia de atunci care a reusit sa obtina un mandat intreg fara redistribuire. Am luat aproape 80%. Nu pentru ca am avut acces la televizor, nu pentru ca am oferit ceva interviuri interesante, ci pentru ca m-am dedicat dialogului cu oamenii. Este esential sa-i strangi mana omului, sa-i spui cateva idei pentru care te bati si, daca il convingi, te voteaza indiferent ce spun ceilalti. Deci, eu in acest mod de a face politica cred foarte mult si asta voi face in urmatoarea perioada.

Matei Udrea: Realist vorbind, Ludovic Orban nu are sanse sa intre in turul doi la alegerile prezidentiale. Este foarte greu. Ma uitam si pe sondaje. Dupa cum spuneati dumneavoastra, nu aveti nici resursele financiare, iar in mass-media mainstream este aproape blocata orice patrundere. Poate in mediul online sa mai reusiti sa penetrati in emisiunile unor realizatori de pe YouTube. Banuiesc ca faceti niste masuratori. Cat estimati ca poate sa ia in turul intai Ludovic Orban?

Eugen Tomac: Nu am facut nicio cercetare! Deocamdata, abia ne mobilizam pentru a promova cat mai puternic candidatura domnului presedinte Ludovic Orban. Eu va recomand sa ii urmariti campania. Abia a inceput…

Matei Udrea: Am vazut ca a inceput cu un atac la Elena Lasconi.

Eugen Tomac: Suntem in competitie! Nu suntem adversari, dar noi trebuie sa le cerem romanilor sa ne voteze pe noi.

Matei Udrea: A spus niste lucruri destul de dure acolo. Am vazut ca Lasconi a si raspuns. Bine, mai putin catre dumneavoastra, mai mult catre REPER. Si a spus ca se felicita, dupa ultimele declaratii, ca nu s-a mai facut alianta aceea cu REPER si cu dumneavoastra.

Eugen Tomac: Pentru noi este foarte important sa reusim in urmatoarea perioada sa impingem mesajul candidatului nostru cu toata forta pentru a ajunge la toti romanii. Suntem abia in a doua saptamana de cand domnul presedinte Orban si-a anuntat candidatura. Este un om care stie sa comunice politic, va avea multe lucruri de spus, le va spune raspicat si ne incercam sansa! Sansa noastra cea mai mare este tocmai aceea ca nimeni nu ne de nicio sansa. Si sunt absolut convins ca avem forta sa generam mesajele necesare care vor trezi o parte din societate sa se uite cu mai mult interes spre noi si, evident, sa ne voteze.

Matei Udrea: Da, dar mesajele astea trebuie sa si ajunga! Cata vreme nu sunt transmise de mass-media…

Eugen Tomac: Vom face tot posibilul sa ajunga! Cautam si instrumente alternative prin care sa ne putem promova obiectivele politice si, evident, criticile care vor exista in raport cu toti ceilalti. Uitati-va un lucru foarte important, care-l diferentiaza fundamental pe candidatul Ludovic Orban fata de orice candidat intrat in competitie. Este singurul om politic care a intrat in aceasta batalie si care si-a facut public numarul de telefon! Daca orice cetatean, membru din orice alt partid, doreste sa ii transmita un mesaj sau sa indrazneasca sa ia legatura cu liderul care a intrat in aceasta competitie, nu are aceasta sansa. In schimb, orice roman ii poate trimite un mesaj presedintelui Ludovic Orban sau chiar si suna. Se intampla de foarte multe ori in sedintele noastre sa le raspunda oamenilor, sa discute, sa-i asculte. Un presedinte trebuie sa aiba aceste calitati de deschidere totala, sa nu stea inchis undeva, cu 10 filtre si 20 de consilieri care raspund doar la telefon.

Matei Udrea: Daca ar fi sa-l scoatem pe Ludovic Orban din ecuatie, pentru ca dansul a intrat acum o saptamana, dumneavoastra pe cine vedeti ca ar avea cele mai multe sanse sa intre in turul doi la alegerile prezidentiale?

Eugen Tomac: Va exista un candidat de stanga si un candidat de dreapta!

Matei Udrea: Pe Geoana il considerati de dreapta?

Eugen Tomac: Nu! Geoana este pe profil de stanga, oricat ar dori sa mascheze…

Matei Udrea: Ati vazut ca el incearca sa se rebranduiasca…

Eugen Tomac: Nu se poate! Nu se poate pentru ca, in momentul de fata, in primul rand PSD-ul are tot interesul sa arate ca este omul care este in stransa legatura cu PSD! Oricat ar incerca sa ascunda aceasta realitate, ziua de nastere si-a sarbatorit-o la masa cu alti lideri PSD, domnul Ciolacu si domnul Ponta. Este o realitate! Eu nu resping dialogul in politica, dar este prea puternica aceasta stampila de om care a mai candidat la prezidentiale, la Primaria Generala, cu sigla PSD in spate. Este prea puternica. Oricat ai vrea sa o diluezi, nu poti si acest lucru conteaza foarte mult pentru electoratul de dreapta. Si de aceea noi suntem increzatori in sansa pe care o promovam. Nu exista o detasare foarte clara intre competitori, pe care cetatenii sa-i perceapa drept singurii cu sanse reale.

Matei Udrea: Ciuca e de dreapta sau de stanga?

Eugen Tomac: Ciuca… Domnul Ciuca este cel mai confortabil lider de partid PNL pe care si l-a dorit PSD-ul, pentru ca este cel mai PSD-ist PNL-ist in fruntea acestui partid de cand s-a creat PNL-ul! Deci, nu a avut nici inspiratia si nici calitatea, nici abilitatea de a face diferenta intre PSD si PNL. Ci a dus o politica prin care a aratat tot ce se poate mai rau intr-un partid pretins de dreapta, care a mostenit din practicile PSD-ului. Deci, nu este identificat ca o solutie de dreapta domnul Ciuca. Si evident ca, intre Ludovic Orban si Nicolae Ciuca, orice om ca voteaza PSD, ca voteaza extremisti sau acorda votul partidelor de dreapta, la intrebarea cine este lider de dreapta autentic pe care il revendici intre Ciuca si Orban, ar spune fara sa clipeasca „Ludovic Orban“. Si asta este poza corecta si reala. Ramane ca noi sa fim suficient de convingatori, sa ajungem cu mesajul nostru la tot acest electorat.

„In momentul de fata, Lasconi si-a taiat singura orice sansa!“

Matei Udrea: Credeti ca Elena Lasconi intra in turul doi?

Eugen Tomac: In momentul de fata si-a taiat singura orice sansa!

Matei Udrea: De ce?

Eugen Tomac: Pentru ca n-a dorit sa aiba in spate un vehicul care sa o duca in turul doi!

Matei Udrea: Am inteles! Feeling-ul dumneavoastra de politician ce va spune? Dintre acesti doi candidati de stanga pe care i-ati enumerat mai devreme, Geoana si Ciolacu, care va intra in turul doi? Ati spus mai devreme ca vom avea o finala cu un candidat de dreapta si unul de stanga.

Eugen Tomac: Fara discutie, Ciolacu! El are prima optiune.

Matei Udrea: Dar sondajele il dau inca pe Geoana pe primul loc!

Eugen Tomac (zambeste): Sondajele sunt o proiectie a unei perceptii.

Matei Udrea: De moment.

Eugen Tomac: Fara discutii!

Matei Udrea: Si credeti ca in urmatoarele doua luni va mai pierde teren Geoana?

Eugen Tomac: In 2009, cand a intrat Geoana in campanie in calitate de candidat PSD, avea 17%. Si a incheiat turul intai cu peste 30%!

Matei Udrea: E aparatul asta al PSD-ului care impinge lucrurile in sus?

Eugen Tomac: Partidul-stat are acest avantaj, de a-si mobiliza structurile si evident ca, atat timp cat Ciolacu a ezitat sa-si asume aceasta candidatura, pentru multi simpatizanti PSD, prima optiune a fost Geoana. In momentul in care trebuie sa aleaga intre carnetul de partid si o posibila candidatura, e evident ca PSD-ul are cel mai disciplinat electorat.

Matei Udrea: Deci, o sa-l avem pe Ciolacu clar in turul doi.

Eugen Tomac: Da!

Matei Udrea: Si atunci, mai ramane de vazut cine intra in finala cu Ciolacu.

Eugen Tomac: Diferenta intre candidatii care vor intra in turul doi, intre pozitia a 2-a si pozitia a 3-a, va fi destul de mica din punctul meu de vedere.

Matei Udrea: Credeti ca Geoana o sa piarda atat de mult viteza incat sa pice pe locul trei sau poate chiar pe patru?

Eugen Tomac: Geoana, daca este lasat sa vorbeasca continuu, nu mai are nevoie de niciun fel de adversari!

Matei Udrea: E o chestiune care tine de firea dansului? Ca lipsa de experienta politica nu puteti sa spuneti ca este Geoana!

Eugen Tomac: E prea multa incredere in sine!

„Actori politici sustinuti financiar si logistic de catre Kremlin in Republica Moldova fac tot ce le sta in putinta pentru a tine oamenii la distanta de acest process de aderare la UE. Rusia va utiliza toate instrumentele: preoti, media, politic, dar nu cred ca va reusi“

Matei Udrea: Am inteles! As vrea sa merg catre Republica Moldova. Banuiesc ca sunteti in continuare foarte atasat si conectat la realitatile de acolo. Ei au mai putin de o luna pana la niste alegeri foarte importante, sunt alegerile prezidentiale si este acest referendum in care populatia este chemata sa spuna daca vrea sau nu aderarea la Uniunea Europeana. Ce credeti ca se va intampla?

Eugen Tomac: Eu sunt nascut in sudul Basarabiei, deci, nu in Republica Moldova, dar sunt puternic legat de tot ceea ce se intampla peste Prut pentru ca sunt istoric, sunt un om care este atasat si urmareste evolutia acestui tinut romanesc. Deci, sunt un unionist convins, ca sa o spun direct. In momentul de fata, in contextul razboiului din Ucraina, alegerile din Republica Moldova sunt cruciale. In primul rand, pentru ca Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeana, au inceput negocierile de aderare, deci s-a intrat in linie dreapta. Evident ca Rusia nu sta deoparte, avand in vedere ca are o influenta uriasa in continuare atat in mediul politic, cat si, prin Transnistria, exercita aceasta presiune de securitate constanta si alegerile sunt foarte importante. Ce ma nemultumeste este ca am observat ieri (marti, 24 septembrie – n. red.) o decizie scandaloasa prin care unui lider politic nu i s-a permis sa candideze.

Matei Udrea: Despre cine este vorba?

Eugen Tomac: Liderul partidului CUB, domnul Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova in Statele Unite. Eu inteleg toate rigorile legale si criteriile tehnice care trebuiesc indeplinite, dar intr-un asemenea moment democratia nu trebuie pusa intre paranteze, iar oamenii care nu sunt un pericol la adresa securitatii Republicii Moldova nu trebuie timorati sau sa li se ingradeasca drepturi fundamentale precum acela de a fi candidat. M-a nemultumit profund aceasta decizie! Subliniez, inteleg contextul, inteleg miza, dar doar de dragul de a mima o aparenta de sanctiuni impotriva unor actori politici, si la asta ma limitez, cred ca a fost o eroare foarte mare faptul ca i s-a ingradit…

Matei Udrea: Cine? Regimul Maia Sandu?

Eugen Tomac: Comisia Electorala Centrala. Nu vreau sa spun asta in momentul de fata, dar faptul ca s-a luat aceasta decizie consider ca e un pas in spate pentru Republica Moldova, in contextul in care negociem intrarea in Uniunea Europeana. Evident ca imi doresc ca Republica Moldova sa aiba in continuare o guvernare pro-europeana. Evident ca prima sansa o are in continuare presedinta Maia Sandu si imi doresc ca aceasta sansa sa se consolideze la aceste alegeri.

Matei Udrea: De referendum ce spuneti?

Eugen Tomac: Referendumul este foarte important si sper ca cetatenii Republicii Moldova sa iasa la vot, pentru ca referendumul este cel mai solid angajament si raspuns pe care il pot da cetatenii fata de invitatia extrem de generoasa pe care a facut-o Uniunea Europeana, in conditiile in care actori politici sustinuti financiar si logistic de catre Kremlin in Republica Moldova fac tot ce le sta in putinta pentru a tine oamenii la distanta de acest proces. Tocmai de aceea cred ca Republica Moldova trebuie sustinuta sa aiba niste alegeri corecte.

Matei Udrea: Credeti ca Rusia va reusi sa invalideze sau sa obtina un raspuns negativ la referendum? Am vazut ca sunt multiple actiuni pe toate planurile din partea Rusiei, pornind de la preotii care tin de Patriarhia Moscovei si sunt pusi sa duca o campanie impotriva referendumului pana la…

Eugen Tomac: Rusia va utiliza toate instrumentele: preoti, media, politic…

Matei Udrea: Va reusi sa obtina o respingere a aderarii la UE?

Eugen Tomac: Eu nu cred ca va reusi. Eu nu cred ca Rusia isi va atinge acest obiectiv, pentru ca in Republica Moldova s-a demonstrat la ultimele alegeri ca exista o sete uriasa de a scapa de aceasta influenta malefica a Federatiei Ruse! Ceea ce nu inseamna ca partida este castigata! De departe, Rusia va incerca sa utilizeze toate instrumentele pentru a tine cetatenii la distanta fata de acest referendum. Si procentul este foarte important!

„Am ratat oportunitati fantastice! Pai, cand Comisia Europeana aloca zeci de miliarde pentru Ucraina si este dispusa sa sustina proiecte cu Republica Moldova, sa nu vii la Uniunea Europeana sa spui: vreau 10 poduri peste Prut, vreau sa transform Prutul intr-un fluviu navigabil, sa-l transform intr-o autostrada verde, pentru a ajuta si Ucraina…“

Matei Udrea: Cum vi se pare ca a jucat Romania in privinta Moldovei in ultimii ani? Ca stat.

Eugen Tomac: Romania a ratat o sansa uriasa! Romania a ratat o sansa uriasa pentru ca nu vom mai avea foarte curand la Chisinau un Parlament cu o majoritate solida pro-europeana unde, in marea lor majoritate, membrii Parlamentului sunt si cetateni ai Romaniei!

Matei Udrea: Si in ce a constat sansa ratata?

Eugen Tomac: In contextul acestei crize de securitate fara precedent, Romania trebuia sa foloseasca acest prilej pentru a interconecta Republica Moldova la un proces firesc de reunire! Liderilor politici de la Bucuresti le este teama sa-si asume proiecte de tara majore!

Matei Udrea: De ce?

Eugen Tomac: De frica! Pentru ca nu au o viziune despre ce trebuie facut cu aceasta tara! Trebuie sa fii foarte convingator in relatia cu Parisul, in relatia cu Washington-ul, in relatia cu Berlinul, cu Roma! Pentru ca noi avem o realitate politica pe care o neglijeaza cu buna-stiinta decidentii si la Bucuresti, si de la Chisinau: Republica Moldova este singurul stat din afara Uniunii Europene unde majoritatea cetatenilor deja sunt cetateni ai Uniunii Europene prin cetatenia romana! Cand ai o asemenea realitate politica de necombatut de nimeni, sa te comporti in continuare in limitele dialogului din anii 90 mi se pare o greseala fatala!

Matei Udrea: E facuta de frica sau, poate…

Eugen Tomac: De neasumare! Aici e o chestiune in care trebuie sa vii cu un proiect. Cu un proiect de tara, sa…

Matei Udrea: Cine sa faca proiectul asta? Cine ar trebui sa…

Eugen Tomac: Guvernul! Pentru ca un proiect de tara trebuie sa aiba si finantare! Am ratat oportunitati fantastice! Pai, cand Comisia Europeana aloca zeci de miliarde pentru Ucraina si este dispusa sa sustina proiecte cu Republica Moldova, sa nu vii la Uniunea Europeana sa spui: vreau 10 poduri peste Prut, vreau sa transform Prutul intr-un fluviu navigabil, sa-l transform intr-o autostrada verde, pentru a ajuta si Ucraina, care nu poate sa-si exporte produsele… In conditiile in care, spre Est, toata piata este inchisa pentru aceste state: si Ucraina, si Republica Moldova, noi am ratat oportunitati strategice uriase.

Matei Udrea: Cat a fost fereastra asta de oportunitate? Cati ani a durat?

Eugen Tomac: A durat vreo 2 ani de zile cel putin!

Matei Udrea: Se mai poate face ceva sau s-a cam inchis?

Eugen Tomac: Putin se mai poate face, dar, oricum, am ratat o ocazie unica!

Matei Udrea: Viitorul Parlament si presedinte ar putea sa mai faca ceva?

Eugen Tomac: In Parlamentul de la Chisinau nu imi dau seama daca vom mai avea o majoritate pro-europeana atat de solida cum a fost acum. De aceea spun ca Romania a ratat o ocazie unica, care apare odata la foarte multe decenii!

Matei Udrea: Dumneavoastra sunteti politician, europarlamentar… Ati incercat sa contactati autoritatile romane, sa le prezentati viziunea asta? Sa le spuneti ca avem o oportunitate si trebuie s-o speculam?

Eugen Tomac: Evident, evident!

Matei Udrea: Cu cine ati incercat sa vorbiti?

Eugen Tomac: Eu niciodata-niciodata nu voi face o politica partizana in ceea ce priveste Republica Moldova.

Matei Udrea: OK, dar cu cine ati incercat sa vorbiti?

Eugen Tomac: Cu lideri politici!

Matei Udrea: Adica? Cu Ciolacu? Cu Ciuca?

Eugen Tomac: Si cu unii, si cu altii!

Matei Udrea: Cu Iohannis ati vorbit?

Eugen Tomac: Nu! Nu am avut in acest mandat un dialog direct cu presedintele Romaniei.

Matei Udrea: Nu ati vrut sau nu a fost posibil?

Eugen Tomac: Nu m-a interesat! Am vazut abordarile pe care le are in al doilea mandat, din momentul in care s-a urcat in barca PSD, ca nu mai este interesat. In primul mandat am avut un dialog destul de consistent si constant inclusiv pe aceste subiecte ce tin de Republica Moldova.

Matei Udrea: Deci, era oarecum avizat.

Eugen Tomac: Eu pot pune oricand pe masa un plan de lucru ce tine de dinamizarea acestei relatii, pentru orice guvern! Din pacate, lipsa de curaj a decidentilor nostri ne tine la distanta fata de acest obiectiv important.

Matei Udrea: Perceptia a fost ca tot timpul, in anii care au trecut, si Iohannis, si guvernele care s-au succedat la Bucuresti nu prea au avut-o la inima pe Maia Sandu. Voiam sa va intreb de ce credeti ca s-a intamplat treaba asta.

Eugen Tomac: N-as spune ca nu au avut-o, pentru ca, punctual, in momente de criza, Romania s-a implicat!

Matei Udrea: Punctual, cum spuneti dumneavoastra. Dar relatiile intre doua tari…

Eugen Tomac: Pentru ca lipseste aceasta viziune fata de Republica Moldova. Cand nu ai un plan si totul se intampla doar prin natura responsabilitatilor, nu… Evident ca, de acolo, intotdeauna deschiderea si asteptarile fata de Bucuresti sunt, din pacate, o spun, de cele mai multe ori interpretate eronat la Bucuresti. Sau sub asteptari.

„Unirea se va intampla atunci cand Romania isi va dori in mod real sa impinga inainte acest proiect! Deocamdata, liderii actuali nu au un asemenea proiect in viziunea lor“

Matei Udrea: Am inteles. Vreau sa va intreb si sa-mi raspundeti ca politician realist si nu ca patriot care isi doreste ceva. Credeti ca este posibila o unire a Romaniei cu Moldova? Si, daca da, in ce interval de timp?

Eugen Tomac: Unirea se va realiza si ea a inceput! Faptul ca peste un milion si jumatate de cetateni ai Republici Moldova sunt deja cetateni ai Romaniei este un pas important in fata. Cetatenia romana a ajutat Republica Moldova sa isi creeze o baza electorala pro-europeana tocmai pentru ca oamenii au putut circula liber, obtine locuri de munca in Uniunea Europeana si face diferenta intre ce ofera Rusia si ce ofera Uniunea Europeana. Acest proces al reintregirii se poate realiza in 5 ani, in 15 ani sau in 25 de ani. Totul depinde de ce isi propun decidentii politici de la Bucuresti. Unirea se va intampla atunci cand Romania isi va dori in mod real sa impinga inainte acest proiect! Deocamdata, liderii actuali nu au un asemenea proiect in viziunea lor.

Matei Udrea: Nu-si doresc?

Eugen Tomac: Nu-l au! Aici e o chestiune in care vii si-ti asumi! Presedintele Basescu a avut aceasta viziune de a scoate Republica Moldova de sub influenta Federatiei Ruse. Si a facut niste lucruri concrete. A flexibilizat procesul de redobandire a cetateniei romane, ca asa avem peste 1,5 milioane de romani in acte in Republica Moldova. A majorat numarul de burse la peste 5.000 anual, pentru a aduce cat mai multe creiere sa se pregateasca in Romania. O parte au plecat in alta parte, unii au ramas aici, altii s-au intors inapoi. Dar acest mecanism il pui in miscare ca stat atunci cand ai un plan! Deocamdata, acest plan lipseste. Eu sunt absolut convins, insa, ca unirea se va realiza. E o chestiune de timp si acest timp poate fi scurtat sau se poate intampla natural. Si se va intampla! Republica Moldova va intra in Uniunea Europeana, dispar frontierele, vom fi acelasi popor in interiorul Uniunii Europene. Va fi insa un moment cand lucrurile se vor aseza pe ideea aceasta fireasca, pana la urma, de ce sa ramanem in doua state cand suntem acelasi popor in Uniunea Europeana, vorbim aceeasi limba, avem acelasi steag. Republica Moldova, cand s-a creat, a avut acelasi imn national, „Desteapta-te, romane!“. Au venit mai tarziu ceilalti si au zis ca totusi „Limba noastra“ cantata de Mateievici e mai reprezentativa pentru Republica Moldova. Toate aceste etape de desprindere de blocul sovetic si de influenta Rusiei sunt, de fapt, etape de reintregire.

Matei Udrea: Spunea Elena Lasconi ca, daca ajunge presedinte, va incerca sa coaguleze cumva toate fortele de dreapta. Dumneavoastra ati fi dispusi ca, fie daca ajunge Ludovic Orban presedinte, cum sperati, fie ajunge Elena Lasconi presedinte, sa se faca o coalitie de dreapta? Daca intrati in Parlament.

Eugen Tomac: Cred cu tarie ca cea mai buna solutie pentru Romania este sa avem o guvernare sanatoasa, de dreapta, care sa investeasca, sa faca…

Matei Udrea: Mai faceti coalitie cu USR-ul dupa discutiile recente?

Eugen Tomac: Cred ca in politica trebuie sa discutam cu toti actorii cu care ajungem la un anumitor comun. Si evident ca e de preferat sa fie de dreapta. Nu avem aceasta…

Matei Udrea: Deci, va vedeti intr-o coalitie cu USR in Parlament.

Eugen Tomac: Ne vedem intr-o coalitie care sa ofere un guvern de dreapta stabil pentru tara.

Matei Udrea: Si cu PNL-ul?

Eugen Tomac: In viitor, vom discuta. Dar asta este ceea ce cred ca are nevoie Romania in momentul de fata.

Matei Udrea: Va vedeti la masa cu Ciuca, discutand despre proiecte de dreapta?

Eugen Tomac: Imi pare rau, dar domnul Ciuca stie mai bine decat noi doi ca dupa aceste alegeri nu va mai fi presedintele PNL!

Matei Udrea: Nu va mai fi presedintele PNL?

Eugen Tomac: Absolut!

Matei Udrea: Foarte interesant. Cine credeti ca poate sa vina presedinte la PNL?

Eugen Tomac: Nu stiu, nu stiu, nu pot sa-mi dau seama.

Matei Udrea: Ultima intrebare. Vreau sa ma intorc la chestiunea asta cu Moldova. Acest guvern de dreapta, cu un nou presedinte de dreapta, il vedeti capabil sa faca proiectul ala de tara despre care spuneati dumneavoastra acum doua minute ca lipseste Romaniei in privinta unirii cu Moldova?

Eugen Tomac: Daca noi vom face parte din coalitia de guvernare, va asigur ca acest lucru se va intampla! In 2020, cand PMP-ul l-a sustinut pe Ludovic Orban pentru a fi premier, i-am cerut – si este public acest lucru – sa infiinteze un minister pentru relatia cu Republica Moldova. Pentru ca nu puteam modifica structura guvernamentala la acea vreme, n-am putut pune in aplicare acest proiect. Dar am creat in premiera un departament guvernamental pentru relatia cu Republica Moldova, departament care exista si acum.

Matei Udrea: Stim amandoi ca in Romania problema nu este sa mai facem inca un minister sau inca o comisie.

Eugen Tomac: Este vital!

Matei Udrea: Probema este sa vrea guvernantii sa faca ceva si sa aduca niste specialisti!

Eugen Tomac: Atat timp cat Coreea de Sud are un minister pentru reintegrare…

Matei Udrea: Noi nu stim ce se intampla acolo. Noi vorbim de realitatile romanesti. E o birocratie care omoara tot.

Eugen Tomac: Realitatile sunt urmatoarele: ca daca nu dai o dimensiune guvernamentala puternica, cu resurse pentru mediu economic… Ce ne opreste pe noi acum sa emitem garantii de stat pentru companiile care investesc in Republica Moldova?

Matei Udrea: Ce ne opreste? Spuneti-mi dumneavoastra!

Eugen Tomac: Lipsa de vointa!

Matei Udrea: De interes sau de vointa?

Eugen Tomac: Si de interes, si de vointa! Ce ne opreste sa punem la dispozitie garantii de 500 de milioane de euro pentru toate companiile, bancile si antreprenorii romani care vor sa se extinda in Republica Moldova, s-o faca cu bani garantati de statul roman?

Matei Udrea: Interesant. Am zis ca e ultima intrebare, dar va mai adresez una care mi-a venit acum. De ce se pozeaza Ciolacu, de exemplu, cu Ceban, care se stie ca a fost la un moment dat consiliat de specialisti de la FSB?

Eugen Tomac: Probabil, PSD-ul isi cauta parteneri in Republica Moldova si nu intotdeauna ii gaseste cei mai pregatiti! (Tomac izbucneste in ras) Asa cum nu ii gaseste nici in tara!

Matei Udrea: Dar cum sa-ti faci poza cu omul FSB-ului si sa mai si razi acolo?

Eugen Tomac: Nu stiu! Nu stiu care sunt ratiunile pentru care l-au ales pe Ceban.

Matei Udrea: Dar mesajul mi se pare extrem de neinspirat. Premierul Romaniei sa se pozeze cu un om care a fost consiliat de FSB la alegeri.

Eugen Tomac: In politica, daca nu te documentezi bine si nu-ti faci temele bine, poti sa te trezesti in situatii pe care mai tarziu nu le poti explica sau sustine. Dar banuiesc ca are elemente suficiente pentru a lua decizii, fiind in una dintre cele mai importante pozitii in stat.

Matei Udrea: Se pot lega actiunile astea neinspirate, sa le zicem, si de lipsa asta de vointa si de viziune de a face ceva concret, in directia…

Eugen Tomac: Cred ca mai degraba e dorinta de a arata ca avem si noi un partener dincolo, primarul Chisinaului. Si la asta se limiteaza tot.

Matei Udrea: OK, va multumesc!

Eugen Tomac: Va multumesc si eu!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: