INTERVIU Florin Citu, fost premier: „Au facut totul praf, singura explicatie pentru cresterea datoriei publice consta in incompetenta, furtul, hotia, dezastrul bugetar pe care le-au facut in 2022 si in 2023. Sper ca PNL se va trezi si va rupe aceasta coalitie, care deja ne face foarte, foarte rau”
Teoretic, PNL si PSD sunt inca intr-o coalitie „de nezdruncinat”. Practic, in teritoriu, cele doua partide isi racoleaza reciproc oamenii se critica virulent pe retelele sociale. Esecul desemnarii unui candidat comun la primaria Bucurestiului a adus in prim-plan divergentele dintre cele doua mari partide, iar recentele acuze aduse de Marcel Ciolacu fostelor guvernari liberale nu fac decat sa puna si mai mult paie pe foc. Fiindca a fost personal vizat de aceste acuze, fostul premier Florin Citu a explicat, in exclusivitate pentru Aktual24, care este, de fapt, situatia cu „indatorarea Romaniei” si cine se face cu adevarat vinovat.
Premierul Ciolacu v-a acuzat ca ati indatorat Romania, la doar cateva luni dupa ce vi s-a adus acuzatia ca ati fi cheltuit aiurea un miliard de euro in pandemie. De ce aceasta polarizare a acuzatiilor catre dumneavoastra? De ce e deranjant liberalul Florin Citu pentru actualul guvern, care este pe jumatate liberal?
Raspunsul, pe scurt, este ca guvernul de atunci a avut, chiar si in ciuda pandemiei, rezultate mai bune decat actualul cabinet. Marcel Ciolacu incearca de fapt sa justifice incompetenta, hotia, dezmatul si dezastrul bugetar din ultimii ani aratand cu degetul catre o guvernare care a avut rezultate bune. Ca sa va dau un exemplu: cresterea economica era atunci de 6%, astazi ne multumim cu 1%, desi nu mai este pandemie. 2021 este singurul an din ultimii noua in care a scazut deficitul bugetar. De ce polarizeaza acuzatiile asupra mea? Pentru ca probabil sunt singurul adversar puternic si de care ii este teama. De Ciuca nu ii este teama si nici de altcineva, ii este teama doar de mine.
Puteti sa precizati, concret, pentru cititorii nostri, cum arata, de fapt, cifrele cu indatorarea, pentru ca Marcel Ciolacu a lansat, pur si simplu, niste acuzatii si nu le-a explicat, mizand probabil pe faptul ca alegatorii lui le vor crede oricum?
Lucrurile sunt foarte simple. In 2018-2019, Romania a avut cel mai mare deficit din Uniunea Europeana. In 2020, Romania, ca si restul lumii, a intrat intr-o criza economica provocata de pandemia de Covid-19, dar am avut totusi cea mai mica crestere a deficitului bugetar din Uniunea Europeana. In 2021, am redus deficitul bugetar si am redus si imprumuturile cu 20 de miliarde de lei. A fost prima data cand s-au redus imprumuturile si a scazut deficitul in noul an. Dupa 2021 a inceput dezastrul. In 2022 si 2023 a crescut deficitul bugetar, iar in 2023 am avut un deficit bugetar de 106 miliarde, mai mare decat era in pandemie. Datoria publica a crescut pentru au crescut imprumuturile. Mai mult, dupa 2021 a aparut o alta problema, anume inflatia. Si aici ce trebuie sa stie cititorii este ca aceasta crestere a inflatiei a fost sustinuta de guvern. Guvernul Ciolacu a facut un joc murdar: a vrut sa creasca inflatia ca sa ia venituri la buget. Asa au gandit si in 2022: crestem inflatia ca sa avem venituri la buget si cu ocazia asta crestem si cheltuielile. A fost un joc pe care-l fac guvernele socialiste de obicei. Doar ca acest joc le-a explodat in fata in 2023, cand inflatia nu a mai crescut la fel de rapid, dar ei au continuat sa faca cheltuieli si au avut si dobanzi mari, fiindca inflatia mare adusese dobanzi mari. Deci pe langa deficit mare, au sustinut inflatia, au pompat bani in economie si au avut si dobanzi mari, care s-au adaugat la deficit. Si deja este un cerc vicios: dupa ce ai dobanzi mari, inflatie mare, preturi mari si apoi salarii mari, iarasi cresc cheltuielile. Si in 2023 totul s-a naruit, ati vazut ca Uniunea Europeana a dat un deficit de 6,6% pentru 2023, ceea ce inseamna ca nu doar ca nu a scazut, fata de 2022, ci a crescut. Iar Marcel Ciolacu ne asigura ca o sa scada. Cand tragem linie, singura explicatie pentru cresterea datoriei publice consta in incompetenta, furtul, hotia, dezastrul bugetar pe care le-au facut in 2022 si in 2023. Daca deficitul bugetar ar fi urmat evolutia pe care noi am lasat-o in PNRR va garantez ca datoria publica scadea si scadeau si imprumuturile. Mai mult, in toata Europa datoria publica a scazut, ca procent din PIB, pentru ca a fost inflatie. In Romania nu s-a intamplat asa ceva, ci datoria publica in continuare creste si creste mai rapid decat inflatia.
Declaratia nefericita despre moldoveni facuta de Marcel Ciolacu ar putea avea la apropiatele alegeri locale consecinte negative pentru PSD in Moldova, regiune care, din 1990 incoace, este prin excelenta „rosie”?
Nu este vorba doar de declaratia asta, este vorba de tot ce a facut PSD in ultimii ani si in principal de cresterile de taxe. Aceste cresteri i-au lovit pe toti din Romania, nu doar pe moldoveni. Si guvernantii vor fi penalizati. Sunt taxe pe care noi le-am scos in 2020-2021 – supraimpozitarea contractelor part-time, de exemplu, dar si taxe nou introduse, precum taxa pe boala. Atata cinism si mizerie eu nu am mai vazut! Sa iei de la oamenii aia bolnavi niste bani pentru ca tu ai vrut sa dai acesti bani unor firme de la PSD care sunt abonate la contractele cu statul. Avem in Romania ceva ce nu credeam ca se va intampla vreodata – impozitul minim pe profit, adica indiferent ca ai sau nu ai profit trebuie sa platesti impozit. Apoi, a crescut TVA-ul pentru HORECA, iar pe de alta parte a crescut numarul angajatilor la stat, cele mai multe angajari s-au facut in 2023. Toate acestea sunt lucruri pe care le-a facut guvernarea socialista in ultimii doi ani de zile. Si pentru ele oamenii ii vor sanctiona, pentru ca guvernantii au mintit: au spus ca nu vor introduce taxe si au introdus si in 2022, si in 2023, si in 2024. Si iarasi, as vrea sa fie foarte clar pentru cititori: nu am pus nicaieri in PNRR ca vor creste taxe. Nu scrie nicaieri asa ceva si nici macar sa scada pragul pentru microintreprinderi, acolo vorbeam despre o evaluare, nu am spus nicio cifra. Marcel Ciolacu a negociat cu Comisia Europeana pragul de 60.000 de euro ca sa fie lasat in pace pe legea pensiilor. Si aici si Comisia are o vina foarte mare, pentru ca a inchis ochii la o lege a pensiilor care a destabilizat bugetul Romaniei pe urmatorii ani.
Esecul desemnarii de catre coalitie a unui candidat unic pentru primaria Bucurestiului ar putea preconiza un esec similar si in privinta unui candidat la prezidentiale? In aceste conditii, este posibil sa se deschida un culoar favorabil catre functia suprema in stat pentru candidatul partidului extremist AUR?
Esecul de la Capitala este clar, avand in vedere cine a luat aceste decizii. Daca ne uitam cum au administrat Romania, ne dam seama ca nu puteau lua o decizie buna nici cand e vorba de alegeri. Au facut totul praf, au comasat alegerile, dupa aceea au venit cu acest candidat comun… Se vede clar din modul in care au administrat economia ca nu puteau sa aiba rezultate pe plan politic. Eu sper ca nu se va deschide un culoar pentru AUR, ci ca se va trezi dreapta si va avea un candidat puternic, care sa castige alegerile prezidentiale. Si sper ca PNL sau macar o parte din PNL se va trezi si va rupe aceasta coalitie, care deja ne face foarte, foarte rau.
In cazul unor rezultate bune ale Aliantei Dreapta Unita la locale si la parlamentare, ar fi dispus PNL sa rupa coalitia rusinoasa cu PSD si sa revina acolo unde ii este locul, adica pe dreapta spectrului politic?
Ar trebui sa fie vorba de rezultatele bune ale noastre si sa ne gandim la Partidul National Liberal si la liberali si la ce le-am promis noi romanilor. Nu ar trebui sa asteptam rezultatele alegerilor, ci ar trebui sa rupem aceasta coalitie chiar acum. Mie si acum imi este greu sa vad acele pliante pentru europarlamentare in care sunt impreuna candidatii liberali cu cei de la PSD. Mi se pare ca este o greseala istorica acest lucru si nu inteleg cum putem sa vorbim despre o victorie cand la locale in 2020 an de pandemie, PNL a luat 35%, vot politic, iar la parlamentare am luat 25%. Nu poti spune astazi, cand ai zece procente sub acele rezultate, ca vorbesti de victorie. Si asta se intampla fiindca suntem alaturi de PSD, iar electoratul ne pedepseste pentru acest lucru.