INTERVIU Florin Citu: „Niciodata n-am vrut sa rup coalitia cu USR! Daca refaceam coalitia, Romania o ducea mai bine astazi! Am fi fost cu 80% din PNRR finalizat, cu reforma gata in pensii, salarizare si administratie, crestere economica de 6%, inflatie si dobanzi mai mici”

politica

Florin Citu

Romania ar fi fost azi cu PNRR-ul aproape finalizat, infrastructura refacuta, reformele pensiilor, salarizarii si administratiei terminate, cu o crestere economica puternica, de 4-6%, cu inflatie si dobanzi la imprumuturi mult mai mici, daca USR si PNL ar fi stiut sa treaca peste orgolii si sa refaca in toamna lui 2021 coalitia, afirma fostul premier Florin Citu. Intr-un interviu acordat aktual24.ro, liberalul – azi izolat in propriul partid, voce care avertizeaza in pustiu asupra dezastrului economic in care cade tara – spune ca nu si-a dorit niciodata desfacerea coalitiei cu USR si ca, din contra, a facut tot ce i-a stat in putinta s-o refaca.

Esecul acelor discutii, determinat de conducerea de atunci a USR – despre care Citu tine sa aminteasca faptul ca azi nu mai e in functii –, a insemnat intoarcerea PSD-ului si distrugerea tarii, afirma fostul premier.

Florin Citu este socotit si azi, de o mare parte a publicului, drept vinovat pentru a fi dat afara USR-ul de la guvernare si a fi provocat, la ordinul lui Iohannis, criza care a facut posibila aducerea in loc a PSD-ului la putere, in toamna lui 2021. Iohannis si PNL se angajasera ca vor tine departe PSD de putere, ca vor reforma Romania in alianta cu USR si ca vor reface independenta zdruncinata a Justitiei.

La trei ani distanta, Florin Citu spune ca nu a avut nicio clipa intentia de a sabota coalitia cu USR si ca nu el a adus PSD-ul la guvernare, preferand sa se retraga atunci cand s-a decis, peste capul lui, construirea coalitiei cu „Ciolacu si gasca lui“, dupa cum se exprima liberalul.

Acesta explica in interviul pentru aktual24.ro ca Romania a ajuns in doar doi ani intr-o situatie critica, angajata ferm de PSD pe drumul Greciei de dinainte de 2009. Toti indicatorii macroeconomici „sunt in cap“, cresterea economica a scazut de la 6% in 2021 la 0,1% in primul trimestru din 2024, Romania are inflatie si deficit-record in Europa, numarul bugetarilor a explodat, la fel cheltuielile statului, reformele au fost blocate complet.

Ciolacu si oamenii sai au refuzat pur si simplu banii din PNRR, care vin cu dobanda de 0,15%, si prefera sa se imprumute de pe piata cu 7% pentru a nu fi siliti sa faca reformele convenite cu Comisia Europeana, spune Citu. De ce? Pentru ca reformele inseamna distrugerea statu-quo-ului, a ordinii si cutumelor care persista in sectorul public din Romania inca de pe vremea comunismului. PSD nu vrea aceasta schimbare si atunci a respins 30 de miliarde de euro aproape gratis de la UE, ratand imensa sansa ca Romania sa se reformeze.

Nicio tara care a facut ceea ce face Romania astazi nu a evitat o criza majora, avertizeaza Florin Citu, dand exemplele Greciei si Argentinei. E doar o chestiune de timp, iar amanarea masurilor nu va face decat sa creasca amploarea exploziei nuclear care va pune la pamant tara. Acesta e insa un pret pe care Ciolacu, dornic sa se vada presedintele Romaniei, e dispus sa-l plateasca.

„Sper ca vor raspunde cei vinovati de la Comisia Europeana, care au crezut cand Ciolacu le-a spus anul trecut ca, daca inchid ochii la reforma pensiilor, el reduce deficitul. Dupa ce s-a vazut cu sacii-n caruta, n-a mai respectat intelegerea, a depasit deficitul. Si acum bineinteles ca isi bate joc mai departe de Comisia Europeana si de toate intelegerile. Ciolacu isi doreste sa fie presedintele Romaniei si atat, chiar daca asta inseamna distrugerea tarii“

Matei Udrea: Buna ziua, in primul rand va multumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda interviul. Pare ca in ultima perioada se incearca scoaterea dumneavoastra ca tap ispasitor pentru tot ce merge prost in Romania. Cel putin partenerii dumneavoastra de guvernare, de la PSD, nu trece saptamana sa nu aminteasca de dezastruoasa mostenire pe care le-ati lasat-o.

Florin Citu: Da, este o propaganda pe care o au tot folosit-o, dar bineinteles ca nu functioneaza. Ceea ce, de fapt, ne arata un guvern care are niste indicatori macroeconomici dezastruosi si, bineinteles, cauta o scuza pentru propria incompetenta si as spune ca, de fapt e mai mult decat, este si hotie din bani publici, furt din bani publici! Din pacate pentru ei si din fericire pentru romani, nu-i ajuta faptul ca se uita la guvernarea care a fost inaintea lor, pentru ca acea guvernare este ultima din ultimii 30 de ani care a avut rezultate pozitive. Si atunci arunca foarte multi bani in spatiul public, ca sa denatureze realitatea. Eu va provoc si pe dumneavoastra si il provoc si pe Marcel Ciolacu de fiecare data sa vina sa ne arate un indicator care este mai bun decat era in acea perioada. Si putem sa uitam la inflatie, dobanzi, crestere economica, eficienta investitiilor, numarul de salariati in sectorul bugetar, reforme s.a.m.d. Ba mai mult, daca ne uitam astazi de unde vin fondurile pentru a finanta o mare parte din deficit, sunt proiecte pe care le-am aprobat eu: PNRR, fonduri europene pe 2021-2027 si pentru dezvoltare rurala „Anghel Saligny“. Deci acea guvernare, cat a tinut ea, un singur an, in 2021, a reusit mult mai mult decat a facut aceasta guvernare in trei ani. Am lasat proiecte de tara intr-un singur an! Aceasta guvernare socialista cu 60% in Parlament n-are niciun proiect in tara, nu are nimic care sa spuna ca este facut de acesti oameni. Ei doar au luat ceea ce am facut noi si au dus putin mai departe. Nu in ritmul pe care trebuia sa-l duca! Dar macar au inaintat cateva lucruri.

„Ideea mea era ca oricum Romania are nevoie sa se imprumute pentru investitii, pentru a face infrastructura. Si atunci, mai bine luam acesti bani prin PNRR la dobanda 0,15%. Apoi a venit PSD, n-a mai facut reforme, nu am mai luat acei bani si acum ne imprumutam la 7%! Am vazut ca se duc acum si iau de la Banca Mondiala imprumut tocmai pentru ca nu vor sa acceseze banii din PNRR! Si, cu masinaria propagandei pe care o are, PSD-ul ascunde foarte bine acest lucru! Nu vrea sa faca reforme pentru ca asta ar insemna schimbarea statu-quo-ului“

Matei Udrea: Chiar voiam sa va intreb: PNRR este proiectul dumneavoastra de suflet, avand in vedere ca l-ati negociat, ati semnat pentru el. Suntem in 2024, mai avem, practic, cam 2 ani, pentru ca la 31 decembrie 2026 trebuie sa se incheie totul. Sunt convins ca urmariti cu atentie ce se intampla cu acest program pe care l-ati demarat. Cum vi se pare ca merge implementarea lui?

Florin Citu: Foarte prost! E raspunsul rapid. As vrea sa mergem putin la 2021 si sa ne aducem aminte cum s-a facut acea negociere. Pentru ca, la un moment dat, am mers la Comisia Europeana a doua oara, pentru ca cei la Comisie voiau ca Romania sa ia doar banii din granturi, cei 15 miliarde de euro. Desi initial aveam alocati 30 de miliarde de euro, Comisia Europeana voia sa ne convinga ca Romania ar trebui sa ia numai 15 miliarde de euro, pentru ca altfel Comisia ar trebui sa imprumute mai multi bani s.a.m.d. Si am fost acolo si i-am convins pe reprezentantii Comisiei, pe Ursula von der Leyen si pe Valdis Dombrovskis (fost premier leton, la acel moment vicepresedinte al Comisiei Europene – n. red.) ca Romania merita sa ia toti banii, cei 30 de miliarde. Le-am spus ca „v-am promis ca vom face reformele din PNRR si ne vom tine de reducerea deficitului bugetar pana in 2024!“. Asa a fost de acord Comisia sa ne dea in plus 15 miliarde de euro, partea de imprumut la o dobanda de 0,15%. Ideea mea de atunci era ca oricum Romania are nevoie sa se imprumute pentru investitii, pentru a face infrastructura. Si atunci, mai bine luam acesti bani de la Comisia Europeana la o dobanda cu 0,15%, decat sa o luam cum a luat-o PSD-ul mai tarziu, la 7%. Ce s-a intamplat a fost ca a venit PSD-ul, n-am mai facut acele reforme, nu am mai luat acei bani si acum ne imprumutam pentru infrastructura la 7%! Desi avem banii in PNRR! Sunt in PNRR bani pentru a dezvolta Romania, pentru a finanta deficitul. Mai mult, am vazut ca acum se duc si iau bani de la Banca Mondiala imprumut, unde dobanda este mai mare, este aproape de dobanda pietei, tocmai pentru ca nu vor sa acceseze banii din PNRR! Aici eu spun ca am gresit foarte mult in analiza mea, pentru ca am crezut ca nu va exista niciun politician in Romania care sa vina dupa mine si sa spuna ca nu va face aceste reforme si nu va lua acesti bani! Era vorba de 30 de miliarde de euro si am crezut ca niciun politician nu-si va permite vreodata sa le fure acesti bani romanilor! Ca, de fapt, despre asta vorbim! Acesti bani erau in buzunarele romanilor: 30 de miliarde de euro. Si PSD, nefacand aceste reforme, fura acesti bani, ii ia din buzunarele romanilor si merge, se imprumuta la 7% si creeaza aceste dezechilibre! Deci, eu nu am crezut ca cineva isi va permite! Vad ca si-au permis si, cu aceasta masinarie foarte mare a propagandei pe care o are PSD-ul, ascunde foarte bine acest lucru! Eu cred, totusi, ca vor fi penalizati la un moment dat pentru asta, pentru ca Romania ar fi aratat altfel astazi, daca am fi avut aceste reforme facute si acesti bani in economie!

Matei Udrea: Inteleg, dar lamuriti-ma de ce nu vor chestia asta! Pentru ca, asa cum ati spus si dumneavoastra, pare cumva la mintea cocosului ca, daca ai niste bani gratis sau aproape gratis, trebuie sa faci tot ce depinde de tine ca sa ii iei! De ce nu vrea PSD sa ia banii din PNRR?

Florin Citu: Reformele intotdeauna inseamna un disconfort pentru statu-quo-ului, pentru un sistem care si-a creat un anumit mod de lucru in detrimentul cetateanului, dar in propriul interes. Reformele asta fac: distrug aceste cutume si vin cu un sistem. Ceea ce propuneam acolo era un sistem mai eficient, mai suplu. Era vorba si de reforma pensiilor, si de reforma salarizarii, si de reforma administratiei. De exemplu, la reforma salarizarii sunt lucruri pe care le-am pus acolo care ar fi redus cheltuielile cu salarizarea. La fel si reforma administratiei si la fel si reforma pensiilor. Aici are o vina foarte mare si Comisia Europeana, care a inchis ochii anul trecut. Reforma pensiilor de acum adauga la cheltuielile cu pensiile cateva zeci de miliarde in urmatorii ani, ceea ce nu era in PNRR! Si aici de vina este Comisia Europeana, pentru ca anul trecut a crezut cand Ciolacu a spus ca, daca inchide ochii la reforma pensiilor, el va reduce deficitul bugetar in Romania! Nu a facut asa! Comisia Europeana a inchis ochii la reforma pensiilor, care, repet, nu era asa in PNRR! Si eu sper ca la Comisia Europeana cei care au inchis ochii vor raspunde, pentru ca nu s-a respectat PNRR-ul asa cum a fost facut, iar functionarii ar trebui sa raspunda si ei, ca este ilegal sa faci asta! Sper ca va fi o comisie de audit la un moment dat si cei de la comisie care au inchis ochii sa raspunda! Revenind: dupa ce s-a vazut Ciolacu cu cu sacii-n caruta, n-a mai respectat intelegerea! A depasit deficitul bugetar anul trecut, nu l-a redus! Si acum bineinteles ca isi bate joc in continuare de Comisia Europeana si de toate intelegerile pe care le-a avut, pentru in continuare merge cu o crestere a deficitului! Deci, nu a facut reformele pentru ca ar fi insemnat costuri electorale pentru cei care conduc astazi si nu vor sa si le asume! Eu, cand am facut acel PNRR, asta a fost discutia si cu presedintele Iohannis si cu toata lumea, nu ma interesau costurile electorale, clar voiam sa fac aceste reforme, ma interesa sa merg pana la capat cu ele si apoi, bineinteles, vedeam dupa 4 ani ce s-ar fi intamplat.

„Cum se uita Comisia Europeana la noi? Nu mai au nevoie de inca o tara cu probleme in Europa! Romania clar este pe drumul spre Grecia! Pentru ca Ciolacu si PSD-ul, daca nu sunt opriti, vor duce Romania in faliment. Cei de la Comisie incearca sa opreasca acest lucru. Din ce stiu eu acum, supararea este foarte mare pe Romania!“

Matei Udrea: Dumneavoastra ati stat la masa cu reprezentantii Comisiei Europene ca premier, ati discutat cu ei, poate pe unii i-ati cunoscut un pic mai bine. Cam cum gandesc oamenii astia, de fapt, dincolo de zambetele politicoase si formulele protocolare, cand vad ca guvernul Romaniei nu se tine de promisiuni si incearca sa ii pacaleasca raportand deficite mai mici decat in realitate. S-a raportat in decembrie un deficit de 5,9% si a venit prin martie, daca nu ma insel, Comisia Europeana sa spuna ca de fapt deficitul e de 6,6.

Florin Citu: Aici este si o manipulare pe comunicare din partea lui Marcel Ciolacu. Comisia Europeana ne evalueaza, ca pe fiecare tara in parte, doar pe deficitul ESA. Deficitul ESA este un deficit ale carui date oficiale apar doar in aprilie. Ceea ce Ciolacu a publicat a fost deficitul cash, numai ca l-a facut mai mic prin faptul ca a amanat facturi! De fapt, asa a bagat in faliment multe firme din Romania, n-a platit facturi si oamenii aceia au fost nevoiti sa se imprumute. Dar bineinteles ca daca amani facturi inseamna ca vei creste deficitul ESA. Exista o legatura intre cele doua. Deci, Ciolacu a manipulat foarte mult aici. Intelegerea pe care a avut-o cu Comisia a fost ca va reduce deficitul ESA. Ei nu se uita asa mult la deficitul cash, doar ca si acolo Ciolacu nu s-a tinut de cuvant. Cum se uita la noi? Nu mai au nevoie de inca o tara cu probleme in Europa! Exista deja multe tari cu probleme pentru Comisia Europeana. Au trecut printr-un experiment foarte dureros pentru Europa, cel cu Grecia, si nu doresc inca unul la fel. De aici pentru mine surpriza ca anul trecut Comisia a inchis ochii la derapajul lui Marcel Ciolacu! Si repet, daca lucrul acesta mai continua, Romania clar este pe drumul spre Grecia! Pentru ca Ciolacu si PSD-ul, daca nu sunt opriti, vor duce Romania in faliment, vom ajunge exact cum a fost cu Grecia! Cei de la Comisie incearca sa opreasca acest lucru. Cred ca au fost si decizii politice anul trecut, dar din ce stiu eu acum, supararea este foarte mare pe Romania! Se asteapta un program de reducere a deficitului. Si ati vazut recomandarea! De aici se vede ca la supararea Comisiei, recomandarea venita in iunie a fost reducerea deficitului incepand cu 2024!

Matei Udrea: Adica de anul acesta.

Florin Citu: Exact! Ciolacu trebuie sa vina cu masuri in septembrie, in octombrie trebuie prezentate la Comisie, sa arate cum reduce deficitul in 2024. Bineinteles ca le va ignora, nu va face nimic! Ciolacu isi doreste sa fie presedintele Romaniei si atat, chiar daca asta inseamna distrugerea Romaniei si saracirea romanilor pentru urmatoarele generatii.

„Pe mine ma intereseaza ca nu am oprit acest tavalug pe care l-au pornit Marcel Ciolacu si cu gasca lui impotriva romanilor, aceste taxe care i-au saracit pe romani si au distrus economia. Repet, indiciile sunt peste tot. Asta inseamna ca ori banii sunt cheltuiti prost, ori sunt furati banii de la investitii! Dar e clar ca ei nu merg de investitii profitabile“

Matei Udrea: Unde este PNL-ul in toata povestea asta? PNL e partid la guvernare, in coalitie cu PSD-ul. Colegii dumneavoastra, Nicolae Ciuca, nu vad toate lucrurile astea? Ei nu vad ca lucrurile merg intr-o directie periculoasa?

Florin Citu: In ce ma priveste, stiti foarte bine ca atat cat am fost presedintele Partidului National Liberal, dupa ce s-a trecut la aceasta guvernare cu PSD-ul, PSD nu a reusit sa impuna nicio masura impotriva romanilor! Nu a crescut nicio taxa si nu a plafonat niciun pret si nu a dat nicio masura din asta populista care sa puna in pericol deficitul bugetar. Asta, pana in aprilie 2022. Dupa ce am a fost eliminat si am plecat si de la conducerea Partidului National Liberal prin acel puci din aprilie, au crescut si taxele si au aparut si masurile care au dus la dezechilibre macroeconomice. Nu am ezitat niciodata sa prezint publicului pe paginile mele de social media sau in interiorul Partidului National Liberal, in sedintele Biroului Politic National, opinia mea si sa avertizez de fiecare data ca daca se intampla X vom ajunge la Y. Din pacate, am avut dreptate cu toate! Am spus ca situatia economica se va deteriora si ca inflatia va exploda si am avut dreptate. Si in acelasi timp si la alegeri, chiar daca rezultatul este OK, totusi, am pierdut 5 Consilii Judetene, cateva sute de primari s.a.m.d. Daca ne comparam cu rezultatele din 2020, cand era pandemie si eram la guvernare, rezultatele sunt mai proaste si ar trebui sa ne dea de gandit. Deci, am spus foarte clar ca ne va afecta atat economic, pe romani – si asta ma intereseaza mai mult decat cat afecteaza PNL-ul. Pe mine ma intereseaza ca nu am oprit acest tavalug pe care l-au pornit Marcel Ciolacu si cu gasca lui impotriva romanilor, aceste taxe care i-au saracit pe romani si au distrus economia. Repet, indiciile sunt peste tot, chiar si la modul cat de eficiente sunt cheltuielile cu investitiile. Daca ne uitam ca in 2021 am cheltuit 5,2% din PIB pentru investitii si am avut o crestere 6%, iar in 2023 au socotit cu un procent mai mult din PIB, de exemplu, dar cresterea economica a ajuns sub 2% din PIB, iar in 2024 este deja la 0,1%. Asta inseamna ca ori banii sunt cheltuiti prost, ori sunt furati banii de la investitii! Dar e clar ca ei nu merg de investitii profitabile. Nu trebuie sa te lauzi ca ai cheltuit banii pe investitii, trebuie sa vezi si rezultatul! Iar rezultatul pentru romani este dezastruos.

Matei Udrea: Eu nu vreau sa va pun intr-o postura delicata fata de colegii dumneavoastra din partid, dar in acelasi timp mi-e imposibil sa nu va intreb, pentru ca asta v-ar intreba orice om cu care v-ati intalni pe strada: acolo, in conducerea PNL, sunt si oameni care inteleg foarte bine lucrurile astea! Boc, de exemplu, a fost premier! Nu poti sa spui ca nu intelege cum functioneaza. Mai aveti acolo niste oameni care au facut treaba pe la consiliile judetene. Ei de ce nu zic nimic? Ce va raspund oamenii astia in sedinte, cand spuneti ca ne indreptam spre dezastru?

Florin Citu: Eu nu am avut un dialog cu ei, dar fiecare si-a exprimat ceea ce crede despre masuri, despre taxe, prin vot. Si vreau sa va spun ca la vot am fost doar unul sau doi care ne-am opus. Eu stiu ca de fie data am votat impotriva si a fost singurul vot impotriva cresterii de taxe, a unor masuri de plafonare a preturilor, a unor numiri de oameni. Toate acestea sunt in memoria scriptica a Partidului National Liberal si presupun ca vor fi analizate in viitor. Puteti sa ii intrebati pe domniile lor daca sunt OK sau nu sunt OK cu ceea ce s-a intamplat. Eu am ales sa fiu mai vocal pentru ca am fost si presedintele partidului si in acelasi timp vreau pana la finalul acestui mandat sa aduc aminte ca votul care ne-a adus si m-a adus pe mine in Parlamentul Romaniei a fost pentru o guvernare de dreapta si impotriva cresterii de taxe. De aceea ma voi opune pana la finalul acestui mandat tuturor celor care cresc taxele si doresc sa creasca taxele in continuare si sunt impotriva romanilor, cu masuri impotriva romanilor. Si nu e vorba numai despre cresterile de taxe, e vorba si despre interventiile cu bocancii in economie. Uitati-va ce se intampla pe piata RCA. Tineti minte ca ni s-a spus ca in 6 luni vin cu o solutie. Suntem 2 ani mai tarziu, preturile la RCA au explodat, acum avem preturi diferite in Bucuresti fata de alte zone din tara, deci este un haos total! Nu mai este o piata libera. Nu va veni nicio companie noua in aceasta piata! Si numai competitia poate sa reduca pretul! Din contra, vom avea poate iesiri si oamenii vor trebui sa-si cumpere RCA din Bulgaria! Solutia aici nu este sa tot stam, sa venim cu masuri, „haideti sa mai schimbam putin aici sau nu“. Solutia trebuie sa fie in primul rand schimbarea conducerii ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara – n. red.) cu oameni care au lucrat macar o zi in domeniul pe care il reglementeaza. Cu asta ar trebui sa incepem! Ceea ce vedem astazi este o decizie luata de guvern impreuna cu ASF de a mentine preturile plafonate si apoi mai schimbam putin lucrurile, ba mai punem un pret mai mic acolo, mai venim cu ceva dincolo. Dupa 2 ani nu s-a venit cu o solutie, iar singura solutie este de a lasa piata libera si de a vedea pe parcurs cum functioneaza aceasta piata. Dar atat timp cat in conducerea acestor institutii sunt numiti oameni care nu au decat legatura politica si nu au nicio legatura cu pietele respective… Si aici nu vorbesc numai de ASF, vorbesc de toate pietele, pentru ca sunt mai multi reglementatori unde avem probleme! Rezultatul va fi tot timpul acelasi: piete mai mici, preturi mai mari! Guvernul va veni, va plafona si Romania nu se va dezvolta! Nu vor aparea bani de investitii, nu apar bani de investitii in infrastructura de energie electrica, in infrastructura asigurarilor s.a.m.d. Deci toate aceste piete vor ramane subdezvoltate, asa cum au fost in comunism ani de zile.

„Situatia economica a Romaniei s-a deteriorat incepand cu 2022, pentru ca resursele au inceput sa fie alocate discretionar. Ciolacu a decis sa dea mai multi bani intr-un anumit sector unde au ei mai multe interese personale. Nu produceau valoare adaugata in economie, se duceau acolo si apoi ajungeau mai departe in buzunarele personale! Dupa 2 ani de conducere socialista, Romania a ajuns de la 6% crestere economica la 0,1%“

Matei Udrea: Am o curiozitate. Dumneavoastra ii cunoasteti pe toti liderii PSD: oamenii astia inteleg cum functioneaza economia? Adica e vorba de o viziune eronata, de tip comunist sau socialist, asupra vietii sau pur si simplu nu inteleg cum functioneaza piata?

Florin Citu: Sunt mai multe lucruri aici… Cei mai multi dintre ei inteleg, ca nu e chiar asa de complicat sa intelegi cum functioneaza piata! Dar, in acelasi timp, ceea ce am observat eu e ca la socialisti e mai mult cum profiti personal, in primul rand, si dupa aceea cum profiti ca partid de pe urma mecanismelor pietei. Si ei vad ca le folosesc foarte bine pe termen scurt, dar pe termen lung… Pentru ca asta au facut, nu numai acum, asa au facut tot timpul: socialistii vin, blocheaza lucrurile pana explodeaza si apoi bineinteles ca trebuie sa dai drumul la piete. Si vin ceilalti, dai drumul si „aaa, vai, uite ce au facut astia, au crescut preturile!“. Pai, dupa ce le le tii blocate ani in sir, bineinteles ca dupa aceea vor creste! Este ceva ce fac din 1947 si pana acum, nu e nimic schimbat! Nu zic ca nu inteleg! Inteleg, dar nici nu ii intereseaza, de fapt, mecanismul pietei! Pentru ca exista la conducatorii socialisti, si in special la astia de la PSD, o anumita autosuficienta, o anumita aroganta prin care ei stiu mai bine decat pietele! Adica un om care toata viata a fost undeva, pe la o primarie sau ceva, vine in fruntea unui minister sau chiar premier si intr-o data stie mai bine decat piata cat trebuie sa fie pretul la nu stiu ce produs! Si plafoneaza el acolo! Acest lucru se gaseste numai la socialisti si numai la PSD, aceasta autosuficienta aroganta, sa poti sa spui ca stii mai bine decat milioane de tranzactii care se fac zilnic, voluntar, intre oameni. Si bineinteles ca rezultatele le vedem astazi! Nu mai trebuie sa facem un alt experiment! Dupa 2 ani de conducere socialista, Romania a ajuns de la 6% crestere economica la 0,1% in primul trimestru din 2024! Asta este tot ce a livrat, cu toate cheltuielile! Salariile aproape s-au dublat, parca sunt 70 de miliarde in plus la salarii, nu mai stiu exact acum care este cifra pentru 2024, pentru ca inca le cresc salariile. S-a dat in plus la pensii, peste tot, si totusi cresterea economica este in cap! Industria este in cap! Totul este distrus, dar ei ne spun ca lucrurile merg bine.

Matei Udrea: Explicati-mi, va rog, ca eu nu ma pricep! De ce sunt toate astea in cap, dupa cum v-ati exprimat dumneavoastra? Faceti-ma sa inteleg!

Florin Citu: Situatia s-a deteriorat incepand cu 2022, pentru ca resursele au inceput sa fie alocate discretionar in economie. Si atunci Ciolacu a decis sa dea mai multi bani intr-un anumit sector unde au ei mai multe interese personale. Acei bani se duceau acolo in special prin subventii si prin tot felul de scheme de ajutor. Ajungeau in acel sector, acei bani nu produceau valoare adaugata in economie, ei se duceau acolo si apoi ajungeau mai departe in buzunarele personale! Bineinteles, dupa ce ajungeau in economie, mai departe umflau arbitrar preturile, arbitrar in sensul ca nu ar fi existat aceasta cerere daca ei nu o creau in economie. Preturile cresteau, dobanzile cresteau si apoi costurile in economie cresteau la randul lor. Deci toate pornesc de la acest mod de a arunca banii in anumite sectoare si care se poate face prin facilitati, de exemplu. Ai pe cineva care este intr-anumit sector agricol, nu trebuie sa plateasca nu stiu ce pentru ca guvernul a decis asta si primeste bani gratis de la guvern. Lucrurile asa se transfera, bani pe care-i iei si nu-i aloci pe criterii de profitabilitate, de exemplu, ci pe criterii discretionare. Si apoi lucrurile se inrautatesc. De aceea, chiar daca guvernul Ciolacu a cheltuit mai multi bani pe investitii, rezultatele sunt mai proaste, pentru ca la cheltuieli-investitii poti sa spui orice! Poti sa spui orice cheltuiala, adica este greu de verificat, trebuie sa stai dupa aceea sa vezi exact pe ce s-au dus. Si pana vin cei de la audit sau de la Curtea de Conturi mai este! Dar ei au cheltuit banii, noi vedem ca au cheltuit banii, ei se lauda la televizor, dar banii au ajuns ori in buzunarele unor persoane, ori in investitii care nu dau randament in economie. Si de aceea economia este in cap. Industria are mari probleme, industria a scazut de la an la an. Singurul an in care a avut o revenire a fost in 2021. Dar este in cap pentru ca avem constrangeri ale pietei. Reglementatorii distrug aceste piete si permit doar proiecte pe care le faci cu statul sau acele scheme de ajutor. intre ghilimele, s.a.m.d. Deci nu permiti piata libera. Am dat exemplu pentru piata RCA si sunt mult mai multe exemple in economie. Deci, toate acestea, in care ai transferat decizia alocarii resurselor de la piata, de la oamenii care fac asta zi de zi voluntar, catre guvern, iar guvernul decide ce face, au dus economia sa fie mai putin profitabila. Si in plus, bineinteles, cresterile de taxe! Cresterile de taxe care au venit in ultimii ani si au redus profitabilitatea companiilor. Chiar si astazi am vazut o informatie data de Ziarul Financiar conform careia cam toate companiile mari din Romania au mai putini angajati decat in 2020 si profitabilitate mai mica! Daca si sindicatele vin si spun ca toti indicatorii s-au inrautatit! Adica n-o spun doar eu, care sunt un economist de dreapta, o spun chiar cei care sustin de obicei guvernele socialiste, ca lucrurile sunt inrautatite.

Matei Udrea: Va pare rau acum ca ati adus PSD la guvernare in 2021?

Florin Citu: Imi pare bine ca m-ati intrebat asta! Nu i-am adus eu la guvernare! Decizia nu a fost a mea. Daca tineti minte, am incercat sa aman foarte mult acele negocieri. Am fost propunerea de premier, am fost retras, au fost niste lucruri care s-au intamplat peste vointa mea. Si cu votul, bineinteles, al partidului peste votul meu.

Matei Udrea: Pai, cineva i-a adus la guvernare, pana la urma!

Florin Citu: Da! Si pentru istorie, ca sa fie foarte clar, eu m-am retras in momentul cand a fost nominalizat Nicolae Ciuca, drept candidat pentru premier. M-am retras si am lasat negocierile. El a fost seful echipei care a negociat cu PSD si portofolii si tot! Eu m-am retras, din acel moment am predat toata decizia echipei de negociere condusa de Nicolae Ciuca. Deci nu am fost eu cel care a adus PSD la guvernare. Eu am negociat prima data cu USR, eram presedinte e partidului si am si propus atunci sa facem un Congres, ca sa ma retrag, dar bineinteles ca toata lumea a fost impotriva, ca te rugam, nu face asta, ca pentru Partidul National Liberal ar fi un dezastru. Au facut alt Congres extraordinar peste cateva luni ca sa ma dea jos pe mine, dar atunci ar fi fost un dezastru… (izbucneste in ras) Deci, pentru adevarul istoric, nu i-am adus eu pe PSD, eu am fost impotriva intotdeauna. Am si predat negocierile lui Nicolae Ciuca si, mai mult, s-a vazut clar ca din pozitia de presedinte al Senatului in fiecare zi am fost impotriva a ceea ce propunea PSD-ul, chiar daca era guvernare cu PNL. Si cand am fost presedinte la Partidul National Liberal, pana in aprilie 2022, nu a introdus PSD nicio taxa, nu a intervenit in economie cu bocancii, nu a venit cu masuri populiste. Totul a fost OK pana in aprilie 2022. Dupa aceea, supraimpozitarea contactelor part-time a aparut in vara lui 2022, dupa ce am plecat eu de la conducerea partidului.

„Niciodata n-am vrut sa rup coalitia cu USR! Nu asta a fost intentia mea, din contra, tot la ei m-am dus sa refac coalitia. Daca am fi trecut peste orgolii si refaceam coalitia, Romania o ducea mai bine astazi! Am fi fost, cred, cu 70-80% din PNRR finalizat, cu reforma gata in pensii, salarizare si administratie, Romania ar fi avut azi o crestere economica de 6%, inflatie si dobanzi mai mici“

Matei Udrea: A fost o greseala atunci, in vara lui 2021, ca v-ati certat cu USR-ul?

Florin Citu: (ofteaza) Stiti cum e? Nu m-am certat! Trebuie sa fie doi ca sa te certi. Nu m-am apucat eu sa ma cert cu nimeni! Au fost mai multe lucruri atunci, dar daca va aduceti aminte, finalul a fost cand programul Anghel Saligny, un program la care am acceptat toate amendamentele USR, a fost legat nedrept, spun eu, de aprobarea in Parlament – unde eu nu aveam decizie, Ludovic Orban era presedintele partidului atunci si presedintele Camerei Deputatilor –, a desfiintarii SIIJ (Sectia pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie, infiintata pe vremea lui Dragnea – n. red.). Desfiintarea SIIJ pe care eu am facut-o prin proiectul de lege aprobat in guvern. Deci, prin proiectul de lege aprobat de guvern, unde am negociat chiar si cu UDMR varianta pe care a facut-o USR-ul, SIIJ era desfiintat. Trebuia sa fie aprobat si in Parlament si acolo nedrept a fost legat acest Anghel Saligny aprobat de guvern de desfiintarea SIIJ. Dar, pana la urma, lucrurile se vad astazi. Cei care au vrut plecarea USR de la guvernare, imediat dupa aceea n-au mai fost in USR si asa mai departe. Niciodata n-am vrut sa rup coalitia cu USR, nu asta a fost intentia mea, din contra, tot la ei m-am dus dupa ce au semnat alaturi de AUR o motiune impotriva propriului guvern. M-am dus tot cu ei sa refac coalitia. Si cred ca daca atunci am fi trecut peste orgolii si refaceam coalitia, Romania o ducea mai bine astazi! Nu stiu daca datorita PNL sau USR, cred ca asta este in planul doi, dar o duceam mult mai bine in Romania astazi.

Matei Udrea: Sunt convins ca v-ati gandit, de-a lungul timpului, ce ati fi facut daca erati premier in continuare, in formula in care porniserati la drum in ianuarie 2021.

Florin Citu: Astazi am fi fost, cred, cu 70-80% din PNRR finalizat, cu reforma gata in pensii, salarizare si administratie, Romania ar fi fost astazi cu o crestere economica intre 4 si 6%, cu dobanzi mult mai mici. Va aduc aminte ca atunci ne imprumutam la dobanzi negative. Deci Romania ar fi avut parte de dobanzi mult mai mici, de inflatie mai mica si de o economie mai libera! Nu ar fi avut cele mai mari preturi la RCA si asa mai departe. Ar fi fost o economie liberala, cum pornise, de fapt, in 2020, cand am eliminat taxele introduse de Dragnea in 2016-2019. Ar fi fost alta economie! Atacai perioada 2025, viitorul, cu o economie mult mai puternica si negociai in Uniunea Europeana cu o economie puternica si sanatoasa. Dar au venit specialistii si au distrus in 2 ani tot ce s-a construit intr-un an si jumatate, cu tot cu perioada aia de pandemie pe care am avut-o.

„Se poate sa lucrezi mult mai bine cu doar 70% din bugetari“

Matei Udrea: Ultima intrebare: in situatia in care e Romania acum, spuneti-mi cum s-ar putea micsora deficitul, in opinia dumneavoastra, fara sa mariti masiv taxele si impozitele? Pentru ca, stim deja, 2025 se anunta cumplit.

Florin Citu: Stiti ca e aceeasi discutie pe care am avut-o si la Comisia Europeana atunci? Nici ei nu vedeau. Si atunci le-am spus: „Bai, lasati-ma 2 ani de zile si veti vedea ca vom incasa mai mult la buget prin masuri de piata, prin reducerea taxelor si eliminarea barierelor pe piete, retragerea statului din economie si, bineinteles, reforma aparatului bugetar!“. Si de aceea in PNRR nu scrie nimic de crestere de taxe. Scrie doar un singur lucru: ca, dupa o anumita evaluare a situatiei bugetare, se va propune o reforma fiscala care sa duca la o crestere economica sustenabila. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa cresti taxe sau ca trebuie sa fie reforma fiscala care sa creasca taxe! Niciodata n-am avut aceasta intentie! Aceasta a fost de fapt negocierea cu Comisia Europeana in acel moment, pentru ca altfel s-ar fi dorit de atunci sa aratam cum crestem taxele. Si am spus: „Veti vedea ca o economie din care retragi statul va aduce mai multi bani la buget!“. Si da, in 2021 am adus cu doua puncte procentuale mai mult, desi noi am redus taxele introduse de regimul Dragnea. Deci, se poate! Si intotdeauna voi sustine reducerea deficitului prin proiecte, crestere a economiei care va aduce venituri la buget si prin retragerea statului din economie, un stat mult mai mic si mai suplu. Cealalta varianta pe care o tot vad propusa de apostolii socialismului – si nu sunt numai in Romania, mai sunt peste tot in lume – este o varianta care pe termen scurt da pare ca iti rezolva problema, dar pe termen lung iti ofera o economie necompetitiva, o economie independenta de stat, o economie care va fi intotdeauna la cheremul celor care sunt in acel moment la guvernare.

Matei Udrea: Chiar ultima intrebare! Voiam sa va intreb cum s-ar putea scapa de pensiile speciale – care anul asta mananca o subventie de 15 miliarde de lei de la stat, iar la anul suma va fi si mai mare. A doua chestiune: dumneavoastra cu cati bugetari vedeti functionand statul roman in momentul de fata? Azi sunt 1,4 milioane, la sfarsitul anilor ‘90 erau vreo 700.000. Deci s-au dublat in 20 de ani.

Florin Citu: Sunt doua intrebari. In ceea ce priveste reforma administratiei publice, noi am inceput in 2021 si, bineinteles, nu incepi prin reducere brusca, era o crestere cat mai mica a ritmului. Deci nu am ajuns sa reducem. Cresteam cu 900 pe luna si dupa aceea reduceai pana ajungeai la zero. Si apoi poti sa scazi numarul de angajati. Pentru ca faci gradual, prin digitalizare, prin reorganizari s.a.m.d. Dar trebuie sa ai un anumit plan de 3-4 ani ca sa reduci. Cred ca, daca te tii de un astfel de plan, poti sa reduci cam cu 30-40% aparatul bugetar si sa functionezi chiar mai bine! Ca astazi nu functioneaza aparatul bugetar! Mult mai bine decat functioneaza azi! Si va dau exemplul din pandemie, cand am lucrat cu 30% din aparatul bugetar in ministere si a functionat foarte bine tot! Deci 30%! Ganditi-va ca erau doar 30% dintre oameni care lucrau acolo, restul lucrau pe acasa sau sau lucrau in schimburi. Si tot am functionat! Deci, se poate sa lucrezi mult mai bine cu 70% din bugetari. Repet, o reducere graduala care se face printr-o crestere tot mai mica a numarului de oameni. Noi am inceput sa mergem sub 1.000, treceam la 900, dupa aceea la 800, 300, 200, zero si apoi incepi sa scazi. Si asta inseamna cativa ani. Ceea ce a urmat dupa noi a fost dezastru, pentru ca vedem ca in fiecare luna au fost angajati mai multi oameni si continua acest ritm.

„Nicio tara care a facut ceea ce face Romania astazi nu a evitat o criza majora! Poate sa fie sistemul de pensii, dar pana atunci pot sa fie alte crize! Va spun ca este inevitabil acest scenariu al Romaniei care va avea o problema foarte mare“

Matei Udrea: Si in ce priveste pensiile speciale?

Florin Citu: In ce priveste pensiile speciale, aici este bineinteles o reforma care trebuie facuta cu sectoarele respective si tot asa, gradual. Si asta era si ideea pe care am indus-o in PNRR. Ceea ce Comisia vrea sa vada este ca in timp aceasta reforma a pensiilor speciale – care de fapt trebuie introdusa in reforma pensiilor – devine sustenabila pe termen lung. Asta era, de fapt, ideea. Este un sistem de pensii care nu creste exponential si nu pune in pericol sustenabilitatea bugetului si este un sistem de pensii care ajunge la un platou, cumva, si se echilibreaza. De aceea era si acel 9,4% din PIB acolo, pentru a arata un nivel spre care tindem. Trebuia cumva sa tii lucrurile intr-anumit control pana in 2026 si dupa aceea sa mergi mai departe. Nu s-a ales acest lucru, dar o reforma nu se face peste noapte. Da, legea se scrie in sase luni, intr-un an de zile. Dar reforma dureaza. Si de aceea e nevoie de guverne care sa vina impreuna, in timp, alaturi de aceleasi reforme, cu aceleasi obiective. Toti ne dam seama ca daca sistemul de pensii este falimentar, nu este sustenabil si va exploda asa cum arata astazi, atunci trebuie sa venim cu solutia astazi! Daca il tot amanam pentru ca vin alegeri, aruncam o bomba in bratele generatiilor viitoare care poate sa falimenteze, sa fie foarte dureroasa. Si nu este cinstit acest lucru! De asta va repet: sa ne uitam la Grecia ce s-a intamplat, uitati-va ce se intampla in Argentina, in multe alte tari! Ar trebui sa fim mai responsabili pentru ca este vorba de copiii nostri, care vor mosteni o adevarata bomba nucleara in ceea ce priveste sistemul de pensii, sistemul bugetar si care va exploda la un moment dat.

Matei Udrea: Ce inseamna „la un moment dat“? Cat mai merge treaba asta?

Florin Citu: Mai merge cam 10-15 ani, cam asa! Atunci o sa ai un soc puternic de persoane care au fost nascute in perioada dupa 1968, cand a fost decretul dat de Nicolae Ceausescu. Atunci vom avea un numar foarte mare de persoane care vor intra la pensie dintr-o data. Si atunci este un pericol foarte mare de dezechilibru, Deci aveai cam 10 ani sau 15 ani de a se corecta acest lucru! Si nu s-a vrut asa ceva! Din pacate – si asta n-a vrut sa inteleaga Ciolacu si n-au vrut sa inteleaga socialistii –, PNRR-ul iti oferea si aceasta sansa, sa faci reforme, dar aveai si banii ca sa ajuti generatiile de acum sa treaca peste acest prag de reforma. De asta sunt banii aia in PNRR! Sa investesti, sa ajuti aceste generatii sa treaca peste aceste praguri de reforma, ca sa fie mai digerabile pentru toata lumea. Pentru ca reformele, da, inseamna schimbarea statu-quo-ului. Nu s-a dorit acest lucru, din pacate, si aici toti implicati ar trebui in viitor sa se simta responsabili pentru ceea ce se va intampla. Dar este inevitabil, va spun ca este inevitabil acest scenariu al Romaniei care va avea o problema foarte mare in ceea ce priveste sistemul de pensii bugetar, pentru ca asa s-a intamplat peste tot in lume unde s-au luat astfel de decizii! Nicio tara care a facut ceea ce face Romania astazi nu a evitat o criza majora! Poate sa fie sistemul de pensii, dar pana atunci pot sa fie alte crize! Putem avea altele pentru ca cel mai mare deficit din Uniunea Europeana il are Romania astazi! Si este estimat sa-l aiba si in urmatorii ani! Vei fi penalizat de piete! Vei fi penalizat! Deci, lucrurile astea se aduna.

Matei Udrea: Am inteles. Va multumesc pentru timpul acordat

Florin Citu: Va multumesc si eu!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: