INTERVIU Ileana Racheru, expert in spatiul ex-sovietic: „Rusii au inceput sa fie preocupati de Romania din 2014. De prin 2017-2018 au tintit decredibilizarea institutiilor, pentru ca apoi sa apara, bineinteles, «salvatorii», niste reprezentanti antisistem”

analize

Ileana Racheru

Romania a devenit o tinta pentru propaganda ruseasca incepand cu anul 2014, releva intr-un interviu acordat pentru aktual24.ro Ileana Racheru, experta in spatiul ex-sovietic si directoare a Directiei Furnizare Expertiza in Institutul Diplomatic Roman (IDR).

Incepand din 2017-2018, Rusia a inceput aplicarea unui plan metodic, de compromitere si decredibilizare a tuturor institutiilor statului roman, scopul fiind de a crea premisele aparitiei ulterioare a unor „salvatori“, o garnitura de personaje care sa se prezinte in ochii romanilor ca fiind adevaratii reprezentanti anti-sistem.

Ceea ce parea acum 6-7 ani doar o campanie dusa de oligarhi impotriva DNA, a Justitiei, a altor institutii si a unor personaje precum Laura Codruta Kovesi era, de fapt, un narativ venit din afara, de la rusi, spune Ileana Racheru, care urmareste in mod special componentele propagandei Kremlinului care tintesc Republica Moldova si Romania.

Doctor in Stiinte Politice la Universitatea Bucuresti, directoarea de la IDR face pentru cititorii aktual24.ro o analiza cu concluzii uneori surprinzatoare. Ileana Racheru arata ca Rusia foloseste o platforma comuna de propaganda pentru Romania si Moldova, narativele fiind doar un pic schimbate in functie de specificul local. Spre exemplu, daca in Romania ni se spune ca suntem sclavi si colonie a Occidentului, in Moldova se spune ca Occidentul le va distruge industria, ii va transforma in colonie si isi vor pierde suveranitatea.

Momentul de cotitura in relatia Rusiei cu Occidentul s-a produs la Summitul de Securitate din 2007, de la Munchen, spune Ileana Racheru. Din acel moment, populatia Rusiei a inceput sa fie pregatita psihologic pentru razboiul care are loc acum in Ucraina.

Inca din 2015, pe strazile oraselor rusesti era plin de bannere care glorificau campaniile militare din istoria Rusiei, cu mesajul ca „putem s-o facem din nou“. In paralel, librariile se umplusera cu literatura de propaganda despre razboi.

In ceea ce priveste Romania, Rusia nu insista pe ideea iesirii din UE, deoarece specialistii in dezinformare rusi au ajuns la concluzia ca acest tip de discurs n-are succes la populatie. Asa ca propaganda Kremlinului, dusa cu ajutorul unor televiziuni, publicatii si diverse personaje inclusiv politice, se axeaza pe ideea suveranismului, cu mesajul central „Vrem Romania suverana!“.

„Pe o parte din membrii redactiei Sputnik ii gasim si acum, de exemplu, in mass-media din Romania ca analisti, jurnalisti! Fusesera adusi de Iurie Rosca la Sputnik din redactia Flux, ziarul pro-unionist din Moldova! Oamenii sunt mercenari“

Matei Udrea: Buna ziua, doamna Ileana Racheru, va multumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda un interviu pe o tema foarte complicata si despre care se vorbeste cam putin fata de impactul sau, respectiv campaniile de dezinformare din Romania, dar si din Republica Moldova. Discutia noastra are loc intr-un moment in care se apropie alegerile si la noi, si la ei. Citeam chiar azi dimineata o stire despre Rusia, care isi creste in 2025 cheltuielile cu propaganda la 1,4 miliarde de dolari. Sigur ca nu sunt bani alocati doar Romaniei si Moldovei, sunt cheltuieli globale, dar suma este uriasa. Cat de organizata este Rusia in problema asta si cat de eficient cheltuieste banii acestia pentru propaganda?

Ileana Racheru: Nu stiu cat este de organizata este. Pe de alta parte, pot sa va spun cu certitudine ca o parte din acesti bani vor fi cumva „evaporati“ prin diverse retele de coruptie inainte ca ei sa plece in afara Federatiei Ruse!

Matei Udrea: Deci, se fura pana si din aceste fonduri?

Ileana Racheru: Exact! Prima data unde se vor fura, in mod sigur se vor fura in in Federatia Rusa! Si nu doar banii pentru propaganda! Ati vazut ca se fura banii si din Armata in Federatia Rusa! Pentru ca in Federatia Rusa exista un regim politic care este aproape o dictatura si care isi cumpara, sa spunem, loialitatea membrilor in primul rand prin activitati de coruptie! Acum insa, propaganda Rusiei: da, intr-adevar, Rusia este un actor international care difuzeaza propaganda pe tot globul. Insa cred ca ar trebui sa o citim in doua chei. Pe de o parte, Rusia intr-adevar difuzeaza propaganda, dar pe de alta parte Rusia difuzeaza si o informatie care este interesanta, si anume ca ea este atotputernica in materie de propaganda!

Matei Udrea: Deci, face o proiectie de putere in exterior.

Ileana Racheru: Da, exact! Si ca ar fi, cumva, invincibila in ceea ce priveste propaganda. Si de ce face chestia asta? Ca sa intelegem ca nu are sens sa luptam impotriva masinariei propagandistice, pentru ca Rusia este invincibila! Si este, sa spunem, un fel de naratiune pe care a difuzat-o si in ceea ce priveste razboiul, da? Care au fost cele doua naratiuni, sa spunem, principale, la inceputul razboiului din Ucraina? Unu: ca Rusia este invincibila, ca este mult mai mare, care cea mai mare armata s.a.m.d. si ca nu va putea fi invinsa de catre Ucraina. Si a doua naratiune: ca, practice, Romania nu avea sens sa ajute Ucraina! De ce? Pentru ca Ucraina, in trecut, avusese diverse probleme in relatia cu Romania. Dar chestiunea cu „Rusia este invincibila“ atat in razboi, cat si in masinaria de propaganda mi se pare ca este, totusi, tot o naratiune a dezinformarii. Iar in chestiunea cu razboiul am vazut foarte clar ca o armata imensa ca a Federatiei Ruse n-a reusit sa cucereasca Ucraina, asa cum au crezut ei initial, ca vor cuceri Kievul in 3 zile s.a.m.d.

„Credeti ca, pana la urma, celor din FSB nu le era frica sa-i spuna lui Putin ca, dupa ce au bagat atat de multi bani in dezinformare in Ucraina, in activitati subversive, n-au avut succes? S-a furat si acolo si n-au reusit sa faca ceea ce aveau de facut! Avea cineva curajul sa-i spuna lui Putin ca nu cucereste Ucraina si Kievul in cateva zile? Ca era clar ce se va intampla cu cel care i-ar spune asta!“

Matei Udrea: E posibil ca ei sa fi cazut victime propriilor naratiuni, intr-un final? Se poate intampla si lucrul asta? Sau a fost, pur si simplu…

Ileana Racheru: Nu, aici nu cred ca establishmentul politic (conducerea politica – n. red.) de la Moscova a fost victima propriei propaganda. Cred ca a fost, mai degraba, o victima a modului in care probabil Putin a fost informat de catre oamenii din FSB, GRU, SVR si Ministerul Apararii cu privire la potentialul propriei armate si cu privire la rezultatele actiunilor FSB din Ucraina! Pentru ca stim ca FSB-ul avea, practic, un departament destinat „relatiilor“ cu statele ex-sovietice si ca ei spuneau foarte clar ca populatia ucraineana se va revolta impotriva puterii politice de la Kiev. Chestiune care nu s-a intamplat nici in 2014, cand au incercat totusi chestiunea de la Odessa, si nu s-a intamplat nici ulterior, in 2022.

Matei Udrea: Stiu ca nu este strict domeniul dumneavoastra de activitate, dar am o curiozitate, pentru ca urmariti de multi ani ce se intampla in spatiul ex-sovietic. Cum a fost posibil sa se dea acest rateu monumental al serviciilor de informatii rusesti in privinta starii de spirit a ucrainenilor si a ceea ce era de asteptat sa se intample acolo in 2022? Apropo de ce ziceti dumneavoastra ca i-au transmis serviciile de informatii lui Putin: ca o sa cada Kievul in cateva zile, ca vor fi intampinati cu flori. Si a fost exact pe dos. Cum a fost posibil?

Ileana Racheru: Dar credeti ca, pana la urma, celor din FSB nu le era frica sa-i spuna lui Putin ca, dupa ce au bagat atat de multi bani in dezinformare in Ucraina, in activitati subversive…

Matei Udrea: S-a furat si acolo?

Ileana Racheru: S-a furat si acolo si n-au reusit sa faca ceea ce aveau de facut! Ca aici mi se pare ca este marea lor problema! Si in Armata la fel! Pentru ca o mare parte din banii destinati reformei in Armata, in Federatia Rusa, au fost furati!

Matei Udrea: Am inteles!

Ileana Racheru: Credeti ca avea cineva curajul sa-i spuna lui Putin ca nu cucereste Ucraina si Kievul in cateva zile? Pentru ca era clar ce se va intampla cu cel care i-ar spune asta! Si cu unii chiar s-a intamplat!

Matei Udrea: Da, asa este! Am o curiozitate: dumneavoastra, ca specialist, cand va uitati la stiri sau cititi ce se posteaza pe retelele de socializare, cat timp va ia, de obicei, sa sesizati ca e vorba de un narativ bine pus la punct sau opinia unui gura-casca care a prins si el de aici, de colo niste idei?

Ileana Racheru: Acum, chestiunea asta cred ca tine nu neaparat de omul care se uita la campaniile de dezinformare din Romania sau din spatiul sovietic. Chestia asta cred ca tine de un lucru foarte simplu, si anume inseamna alfabetizare media! Si cred ca oricine poate sa cada victima unei chestiuni din asta, daca nu un grad suficient de a alfabetizare media!

Matei Udrea: Ce sanse sunt sa cadeti dumneavoastra victima unei astfel de dezinformari?

Ileana Racheru: Nu cred ca nu exista sanse! Cred ca oricine poate sa fie pacalit. Dar depinde, repet, in primul rand cine este emitentul informatiei. Pentru ca in momentul in care ma uit si vad ca informatia apare undeva, pe Facebook, si este transmisa de catre o persoana despre care stiu in mod sigur ca face propaganda sau ca serveste unor interese politice si stiu ca personajul respectiv este un fel de mercenar, un „jurnalist“ mercenar, atunci din start orice informatie pe care o difuzeaza o primesc o reticenta si incerc sa o verific. La fel se intampla si daca vad informatia pe diverse canale, site-uri sau posturi de televiziune pe care le stiu ca avand probleme. Si multe dintre ele au probleme care sunt cunoscute. Au fost identificate, au fost chiar si sanctionate, de exemplu, de Consiliul National al Audiovizualului! Iar cu privire la site-urile care sunt, s-au scris destule articole de presa in care am vazut clar ca unii dintre ei se ocupa doar cu campaniile de dezinformare. Cred ca reteta succesului este alfabetizarea media.

Matei Udrea: As vrea sa va rog sa le dati cititorilor cateva sfaturi, cum ar putea sa se protejeze mai bine impotriva dezinformarilor. La ce ar trebui sa se uite mai intai? La ce va uitati dumneavoastra mai intai, cand cititi sau vedeti o stire?

Ileana Racheru: De exemplu, am citit un mesaj dimineata in care am aflat ca Parlamentul Romaniei ar fi votat undeva, in septembrie, o lege potrivit careia Romania isi va trimite militari pe frontul din Ucraina! Pai, ca sa verific chestia asta, cel mai simplu, din punctul meu de vedere, ar fi sa vad ce legislatii s-au votat in ultimele zile in Parlamentul Romaniei. Mai ales ca ei dadeau si data, spuneau ca se va vota pe 30 septembrie. Mi se pare atat de simplu sa ma uit pe site-ul Camerei Deputatilor sau al Senatului, sa vad ce legislatie s-a votat! Pe de alta parte, poti sa caut si mass-media mainstream, sa vad daca, intr-adevar… Ca o lege atat de importanta este citata in mass-media. Insa stirea respectiva era difuzata – chiar e interesant aici – de un site din asta, ActiveNews, ca pot sa-l si numesc, si n-avea nicio referinta clara! Nu stiam legea respectiva, ca stiti ca legile primesc un numar. Nu exista nicio astfel de chestiune, spuneau doar ca pe 30 septembrie Parlamentul Romania a adoptat o astfel de lege! Pe de alta parte, insa, exista niste cunostinte pe care le-am acumulat in facultate s.a.m.d., care ne spun foarte clar in ce situatii un alt stat poate sa trimita militari in conflict si chestiuni din astea! Adica Romania e stat membru NATO, nu-si trimite soldatii intr-un conflict! Cel mai bine este ca orice informatie sa fie verificata din sursa oficiala de informare, sursele autoritatilor, ca astea sunt cele mai importante, si media mainstream.

„La momentul 2017-2018, rusii tinteau o parte din institutiile-fanion ale integrarii europene sau a ceea ce inseamna apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana. Dar si persoane-cheie in chestiunea asta. Cum ar fi, de exemplu, DNA-ul. Era institutia «preferata» a lor. Decredibilizarea tuturor actiunilor care erau realizate de DNA. Narativele veneau pe filiera ruseasca“

Matei Udrea: Dar stiti ca discursul, in general, este „nu aveti incredere in media mainstream si nici in autoritati, pentru ca ei va mint oricum si ca totul se face, de fapt, pe sub masa“.

Ileana Racheru: Asta e un fel de teoria conspiratiei promovata inca de la inceput de catre propaganda pro-rusa! Pentru ca, de fapt, una dintre naratiunile principale si unul dintre scopurile principale a fost sa distruga, practic, increderea populatiei in tot ceea ce inseamna statul respectiv: autoritati, institutii s.a.m.d. De ce? Pentru ca, bineinteles, trebuiau sa vina ulterior niste reprezentanti antisistem care, de obicei, erau mai degraba in mediul online si care vin ei si „informeaza corect“.

Matei Udrea: E interesant. Deci, mai intai a fost aceasta operatiune de distrugere, de decredibilizare a institutiilor statului, dupa care au aparut si salvatorii.

Ileana Racheru: Da, si apoi au aparut si salvatorii! Aici este o tensiune interesanta, ca eu am inceput sa urmaresc chestia asta legata de dezinformare si propaganda undeva, prin 2017-2018. Si la momentul respectiv tin minte ca ei, practic, tinteau o parte din institutiile-fanion ale integrarii europene sau a ceea ce inseamna apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana. Dar si persoane-cheie in chestiunea asta.

Matei Udrea: Cum ar fi…

Ileana Racheru: Cum ar fi, de exemplu, DNA-ul. Era institutia „preferata“ a lor. Decredibilizarea tuturor actiunilor care erau realizate de DNA. Si cum se intampla asta? La orice stire, orice chestiune legata de DNA, de Laura Codruta Kovesi si, ulterior, bineinteles ca ajungeau cumva la concluzia ca Romania este o dictatura, in Romania nimic nu este transparent, totul este statul paralel, servicii secrete s.a.m.d. In al doilea rand, urmareau si o decredibilizare a tot ceea ce insemna institutiile de forta. Orice hotarare lua CSAT-ul, in secunda doi era demontata total! Orice chestiune legata de participarea Romaniei la activitatile NATO. Sau, de exemplu, orice pozitie avea Romania la Consiliul European. Si aflam de acolo ca, de fapt, Romania nu are nicio pozitie, Romania doar face ce spune Uniunea Europeana. De altfel, acum am vazut ca Romania, citez, este „dusa in lesa de catre Bruxelles!“.

Matei Udrea: In lesa?

Ileana Racheru: Da-da-da, exact asta era exprimarea! Romania este dusa in lesa de Bruxelles. Cred ca pot sa va dau si sursa.

Matei Udrea: Dar stiti ce revelatie am eu cand imi spuneti lucrul asta? Ca discursul de acest tip n-a fost al unor televiziuni care erau ale unor moguli si aia aveau interes neaparat sa scape de puscarie!

Ileana Racheru: Nu! Nu!

Matei Udrea: Erau niste naratiuni care veneau din afara!

Ileana Racheru: La momentul respectiv, eu am urmarit doar naratiunile care veneau in mod exclusiv, ca sa spun asa, pe filiera ruseasca!

Matei Udrea: Si, la un moment dat, se unesc cu naratiunile de la televiziunile oligarhilor.

Ileana Racheru: Da. De fapt, ce se intampla? Nu stiu daca ati vazut ca au existat de-a lungul timpului mai multe initiative, inclusiv initiative in Parlamentul romanesc sau la nivel institutional, de a crea un spatiu informational comun intre Romania si Republica Moldova! Chestiunea asta nu s-a realizat. N-as putea sa spun de ce, dar cred ca era o idee buna care ar fi putut fi implementata de statul roman. Acum exista diverse demersuri, dar cred ca sunt subfinantate. Insa e interesant ca ideea a fost preluata si valorificata de catre Federatia Rusa si de catre diversi actori locali din Republica Moldova si din Romania. Ce s-au gandit ei sa faca? Domnule, daca tot este o limba comuna, sa valorificam potentialul cultural!

„Pe o parte din membrii redactiei Sputnik ii gasim si acum, de exemplu, in mass-media din Romania ca analisti, jurnalisti! Fusesera adusi de Iurie Rosca la Sputnik din redactia Flux, ziarul pro-unionist din Moldova! Oamenii sunt mercenari“

Matei Udrea: Sa eficientizeze!

Ileana Racheru: Sa eficientizam comunicarea. Si exista Sputnik Moldova, bineinteles, sputnik.md. Ei au inceput sa fie preocupati si de Romania undeva, dupa 2014!

Matei Udrea: Aha! Chiar aveam o intrebare legata de momentul in care Romania a intrat puternic in vizorul propagandei rusesti. Deci, 2014!

Ileana Racheru: Da, atunci au inceput sa fie preocupati. Dar cred ca undeva, in 2017-2018, pentru ca era in contextul Referendumului pentru Familie, atunci au facut si un fel de pagina dedicata Romaniei pe acest sputnik.md. Practic, coordonatorul sputnik.md era Iurie Rosca. Iurie Rosca a fost liderul principalului partid unionist din Republica Moldova care a ajuns sa negocieze cu Partidul Comunistilor si cu Vladimir Voronin. Partidul Comunistilor era partid pro-rus in Republica Moldova. Si sa-si negocieze functia de speaker al Parlamentului. Speaker inseamna un fel de presedinte al Parlamentui in Republica Moldova. La schimb, Iurie Rosca oferea votul dat in Parlament pentru realegerea lui Vladimir Voronin in functia de presedinte a Republicii Moldova. Dupa ce dupa acest vot, Partidul Popular Crestin si Democrat al lui Iurie Rosca evident ca n-a mai avut niciun suport electoral si, practic, la urmatoarele alegeri nu a mai intrat in Parlament. Insa Rosca, fiind jurnalist de profesie inca din anii ’80, si-a gasit un nou job, ca sa spun asa, la Sputnik. Asta, dupa ce fusese si redactorul-sef al ziarului Flux, ziarul unionist si pro-romanesc din Republica Moldova, ca sa intelegeti exact!

Matei Udrea: Mi se pare fabulos!

Ileana Racheru: Exact! Si omul si-a gasit un nou job la Sputnik! La Sputnik se ocupa de doua chestiuni. Avea si un fel de actiuni de „conferinte stiintifice“ pe teme geopolitice pe care le-a organizat atat in Romania cat si in Republica Moldova! Si la conferintele respective aducea tot felul de indivizi din Federatia Rusa. Unul dintre ei a fost Dughin, caruia i-a tradus si cartile. Si, din nefericire, l-a adus cumva si in Parlamentul de la Bucuresti! Dar, bine, pentru o conferinta… L-a mai adus si pe un „geopolitician“ rus, Nikolai Starikov, care avea un partid stalinist. Individul respectiv avea un partid stalinist in Federatia Rusa. Un extrem din asta. Partidul era extremist-nationalist de stanga, el facea parte din opozitia tolerata de Kremlin, ca aveau si ei nevoie de o opozitie care sa fie mult mai rea decat autocratia lui Putin si ca sa sperie cu ei, ca uite, alternativa e opozitia asta mult mai odioasa! Partidul respectiv era chiar inregistrat. Individul avea partidul lui, partid stalinist si care mi se pare ca propunea ceva, un fel de revenire la Uniunea Sovietica. Si individul respectiv era si un fel de geopolitician, avea carti, iar Iurie Rosca a venit cu el, a facut conferinte pe aici, atat in Bucuresti cat si la Timisoara. Insa Sputnik Moldova si-a creat si o pagina dedicata Romaniei, in Romania si-a facut un fel de redactie. Dar redactia era mai mult online, ca sa spun asa. Si, practice, ce facea Iurie Rosca, identifica oameni care aveau opinii anti-Uniunea Europeana, anti-Occident din varii motive si le solicita sa colaboreze la Sputnik. Si unii dintre ei achiesau la idee, altii nu. Sau pur si simplu le prelua ce scriau ei pe Facebook, prin diverse alte publicatii ori in online. Un interes deosebit insa l-au acordat unor presupuse divergente dintre romani si maghiari. Cred ca stiti scandalul ala cu acel cimitir de la Valea Uzului care a fost…

Matei Udrea: Cei de la AUR au fost implicati cativa ani la rand.

Ileana Racheru: Dar nu cred ca exista partidul atunci.

Matei Udrea: Nu era, dar erau Simion si ai sai, care apoi s-au transformat in AUR ulterior.

Ileana Racheru: Da, dar nu era partidul atunci si nici Simion politician. Insa asa-zisul incident a fost extrem de mult inflamat de Sputnik! Iar chestiunea asta, inflamarea unor chestiuni din trecut care oricum nu mai prezinta acum mare interes, o sa vedeti ca se intampla si acum! Asta a fost cu Sputnik. Sputnik a fost inchis de SIS in 2022, adica de Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova. A fost inchis, a fost jale mare acolo. Au incercat ei sa-si mai faca niste pagini de Facebook, dar nu mai era acelasi lucru. Autoritatile de la Bucuresti nu au luat masuri impotriva Sputnik pentru ca el nu era inregistrat in Romania. Era cu .md. Iar la noi o amendare Legii Audiovizualului s-a produs undeva, prin iulie 2022. Dar amendamentele privesc doar ceea ce este cu .ro. In fine, l-au inchis moldovenii foarte bine si frumos, insa acum exista o chestiune foarte interesanta cu reteaua din Republica Moldova a acestor colaboratori ai lui Rosca. Rosca si-a dus la Sputnik.md o parte din jurnalistii de la Flux, de la fostul ziar unionist.

Matei Udrea: Mi se foarte ciudata toata povestea asta.

Ileana Racheru: Oamenii sunt mercenari! Pe o parte dintre ei ii gasim si acum, de exemplu, in mass-media din Romania ca analisti, jurnalisti s.a.m.d. Insa ce mi se pare extrem de interesant acum este ca o mare parte a naratiunilor din Republica Moldova se regasesc si in Romania! Exista, sa spunem, mici adaptari la contextul national. In cazul Republicii Moldova este o pledoarie puternica pentru ca tara sa nu adere la Uniunea Europeana, pe cand la noi este o pledoarie puternica pentru ca…

„In Republica Moldova avem doua naratiuni. Una anti-europeana foarte clara, «Nu in Uniunea Europeana pentru ca nu ne respecta suveranitatea, ca Moldova n-o sa mai aiba suveranitate». A doua naratiune este cea care vine si spune ca «da, Republica Moldova ar trebui sa adere la Uniunea Europeana, dar acum nu e momentul!»“

Matei Udrea: Sa iesim din UE!

Ileana Racheru: Nu, nu, ca Roexit nu este in Romania, ca nu prinde la public, ca sa zic asa. Pe chestia asta cu „sa facem Romania mai puternica in Uniunea Europeana“, „Romania trebuie sa fie suverana“…

Matei Udrea: Sunt niste mesaje care sunt ca la billiard, cumva cu manta. Nu vin sa atace direct problema, mai degraba te iau pe ocolite.

Ileana Racheru: Pai, aici o sa ajungem la doua chestiuni. In Republica Moldova exista o naratiune anti-europeana care este foarte clara. De exemplu, daca ne uitam pe canalul de Telegram al lui Ilan Sor. Ilan Sor este un mafiot fugar din Republica Moldova. El a fost si primar al orasului Orhei. In fine, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru furtul din banci.

Matei Udrea: Da, acel miliard de dolari.

Ileana Racheru: Da! Are o condamnare definitiva. A fugit in Israel, ca are cetatenia Israelului. Din Israel a fugit la Moscova, i s-a dat cetatenia Federatiei Ruse. Federatia Rusa nu-si extradeaza cetatenii. Si acum, Sor este pus in slujba regimului Putin, a serviciilor secrete, ca sa destabilizeze Republica Moldova. Pentru ca au incercat sa faca si actiuni de protest, sa preia puterea prin diverse actiuni de cumparare a alegatorilor, a voturilor. Si prin campanii de dezinformare. Si aici, in cazul puzeriei de partide si de influenceri din cadrul acestei retele a lui Sor, narativul principal distribuit de ei este ca Republica Moldova nu ar trebui sa adere la Uniunea Europeana pentru ca ii este incalcata suveranitatea. In cazul Romaniei avem altceva: Uniunea Europeana ne incalca suveranitatea! De ce? Pentru ca, dupa cum spun suveranistii, statele mari nu respecta regimul sanctiunilor aplicate Federatiei Ruse, incalca tratatele, Romania este un membru de rangul doi. Stati sa va mai zic: romanii nu sunt egali cu ceilalti cetateni ai statelor membre UE, interesul national nu este axul central al politicii externe a Romaniei, Uniunea Europeana centralizeaza toate deciziile la nivelul Bruxelles-ului, Romania are o economie de colonie in care profiturile sunt scoase din tara.

Matei Udrea: Toate chestiile astea le vedem de multe ori la televiziuni, chiar in prime-time!

Ileana Racheru: Da! Si chestiunile astea sunt date si in Republica Moldova! Daca Republica Moldova va ajunge membru a UE, i se va intampla X-Y-Z!

Matei Udrea: Asta este eficientizarea de care vorbeati acum cateva minute. Practic, sunt cam aceleasi narative, numai ca un pic schimbate, in functie de specific.

Ileana Racheru: Da! Cateodata, le si iau pur si simplu din Romania. Le dau copy-paste si zic: „Ia uitati ce s-a intamplat in Romania!“. Evident, nu s-a intamplat, dar ei le dau ca si cum… Deci, practic, este aceasta naratiune care spune: „Nu in Uniunea Europeana pentru ca nu ne respecta suveranitatea, ca Moldova n-o sa mai aiba suveranitate“. A doua naratiune importanta in Republica Moldova este cea care vine si spune – si chestiunea asta este mult mai interesant si mult mai abil facuta – ca „da, Republica Moldova ar trebui sa adere la Uniunea Europeana, dar acum nu e momentul!“.

Matei Udrea: Am vazut, au facut si o platforma online!

Ileana Racheru: „Nu acum!“ este facuta de Sor. SIS a emis un ordin prin care a cerut blocarea accesului la aceasta platforma.

Matei Udrea: Mi se pare deja foarte subtila abordarea asta cu „da, dar nu acum!“.

Ileana Racheru: Exact! Pai, asta v-am zis! Ca exista o naratiune directa cu „Nu in Uniunea Europeana!“…

Matei Udrea: Da, ceva brut, ca si cum ai folosi ciomagul…

Ileana Racheru: Si a doua naratiune este „nu acum!“. Si de ce „nu acum“? Aici e o chestiune interesanta cu Republica Moldova. Daca ne uitam pe actualele alegeri prezidentiale si pe candidaturile care au fost inregistrate, nu exista niciun candidat cu „Nu in Uniunea Europeana!“. Nimeni nu-si asuma un „Nu!“ clar, „Domnule, nu ne mai intereseaza!“, asa cum a fost inainte! Pentru ca inainte aveam doua falii, ca sa spun asa. Nu stiu daca pot sa le spun ideologice. Puteti sa le luati cu ghilimelele de rigoare. Acolo, cele doua falii erau clare. Unii erau pro-Occident: „Vrem in Uniunea Europeana!“. De ce? Ca e mai bine, ca e prosperitate s.a.m.d. Si ceilalti erau cu „vrem sub influenta Rusiei ca este gaz ieftin, ca Republica Moldova are legaturi traditionale economice cu Federatia Rusa, pentru ca vrem reluarea relatiilor economice cu diverse alte state din spatiul sovietic“ sau „vrem aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatica“. Sau la Uniunea Vamala. De exemplu, Dodon cam cu asta candida. Acum, in contextul razboiului, cam complicat! Pe de alta parte, politologii rusilor sunt destul de inteligenti, desi noi, aici, nu-i vedem asa. Tendinta noastra e sa-i vedem pe rusi ca pe niste necivilizati, niste barbari s.a.m.d. Dar ei sunt destul de inteligenti. Ce avem acum in campania electorala? Nu mai avem niciun candidat anti-Uniunea Europeana, dar ii avem pe cei „pro-occidentali“, „pro-Uniunea Europeana“ care vin si spun: „Da, vrem aderarea la Uniunea Europeana, dar nu acum!“. Si avem doua categorii de „Nu acum!“. Unii care sunt in mod sigur candidatii Federatii Ruse – alde Sor, Plahotniuc, Platon. Deci, astia sunt cei trei mafioti fugari care sunt urmariti de Interpol, probleme cu justitia s.a.m.d. Si Federatia Rusa, care este interesata de Republica Moldova ca sa nu se orienteze prea tare spre Occident, dar si pentru ca are nevoie de Republica Moldova in contextul conflictului din Ucraina. Si mai e o categorie care candideaza din motive care s-ar numi dincolo de Prut „ranza personala“.

Matei Udrea: Cum?

Ileana Racheru: Ranza personala! Pe moldoveneste.

Matei Udrea: Cum adica, ranza personala?

Ileana Racheru: Ambitia! Este in Dex cuvantul! O ambitie personala, pentru ca pe de o parte ei nu au fost cooptati de PAS si de Maia Sandu la guvernare, iar pe de alta parte…

Matei Udrea: Deci, mici ranchiuni, de fapt!

Ileana Racheru: Da, da, da! Si ranchiuni personale cu Maia si nationalisme din astea exacerbate. De ce PAS nu este unionist si tot felul de chestii din astea. Deci, din motive de ambitie personala, ca sa spun asa. Si ei vin si spun „nu acum, pentru ca noi am fi facut asta mai bine decat PAS, mai bine decat Maia!“. Dar ei nu spun ca vor boicota referendumul. La ceilalti avem asa: categoria celor care boicoteaza referendumul, categoria celor care sunt cu „NU!“ la referendum. De ce chestia asta?

Matei Udrea: Pe 20 octombrie sunt nu numai alegeri prezidentiale, dar este si referendum in care populatia Republicii Moldova trebuie sa spuna daca vrea sau nu ca tara sa adere la UE.

Ileana Racheru: Da. Si de ce spun ei „Nu acum“? Unu: ca referendumul pentru integrarea europeana nu trebuie sa fie instrumentul PAS, al Maiei Sandu s.a.m.d. Acum, chestiunea e foarte simpla: oricand l-ai face, tot sunt niste politicieni la putere! A doua chestiune este ca ar trebui sa aderam la sfarsitul negocierilor, ca sa stim exact ce se negociaza, cat de avantajos, cat de dezavantajos este. Altfel spus, mie acum mi se pare si o gluma. Negociezi 7-8 ani si te trezesti ca organizeaza referendumul unul ca Dodon si iese „Nu“! Desi nu cred ca Dodon ar face chestia asta, ca e si el cointeresat de afaceri economice. Deci, avem aceste categorii de „Nu acum“, ca sa zic asa. Dar, repet, nu mai exista in Republica Moldova anti-europeni!

„O alta naratiune promovata intens de reteaua mafiotului fugar Sor in Republica Moldova este ca aderarea Republicii Moldova la UE va insemna pierderea suveranitatii prin unirea cu Romania, ca integrarea in UE ar fi un paravan pentru a masca anexarea Republicii Moldova de catre Romania“

Matei Udrea: E o schimbare majora!

Ileana Racheru: Este o schimbare determinata de razboi, pe de o parte, si pe de alta parte, schimbare determinata de cerinta electoratului, pentru ca 60 si ceva la suta din electorat – si sondajele sunt facute doar pe intern! – sunt pro-Uniunea Europeana, pro-aderare.

Matei Udrea: Deci, moldovenii nu mai vor cu Rusia!

Ileana Racheru: Dar cum ar mai putea? Aici este intrebarea, pentru ca m-am uitat atenta la diversi candidati. In sondaje, Maia Sandu are undeva, la 35-36%. In rest, mai sunt vreo doi care se apropie de 9-10%, iar restul sunt sub. Ideea este ca daca vrei sa propui astazi reluarea relatiilor economice cu spatiul ex-sovietic si cu Federatia Rusa, cum se poate realiza in practica?

Matei Udrea: Pai, da, nu se poate.

Ileana Racheru: Nu se poate, ca Ucraina e in razboi.

Matei Udrea: Trebuie sa cada Ucraina ca sa poti relua aceste legaturi.

Ileana Racheru: Da, dar si daca e sa cada Ucraina, totusi, trebuie sa ai rute de transport. Ori Ucainei e… Cum sa spun… Ca-n Evul Mediu, parjolita in multe din teritoriile astea ocupate. Si Moldova transporta, in principiu, produse gricole. Unde sa le duca? Vinul – OK, nu se strica asa usor. Dar, oricum, are embargouri pe vin din vremuri imemoriale! Dar cum trimit merele? Si in Belarus au probleme de transport. Ucraina era esentiala in chestia asta!

Matei Udrea: Mai este agitata si sperietoarea unirii…

Ileana Racheru: Da! O alta naratiune promovata intens de reteaua mafiotului fugar Sor in Republica Moldova este ca aderarea Republicii Moldova la UE va insemna pierderea suveranitatii prin unirea cu Romania, ca integrarea in UE ar fi un paravan pentru a masca anexarea Republicii Moldova de catre Romania. Naratiunea a aparut imediat dupa ce Maia Sandu a lansat public ideea organizarii referendumului pentru integrarea europeana. Ea a fost prealuata rapid si in mass-media, portalurile, conturile de pe retelele de socializare din Romania care difuzeaza propaganda pro-rusa. Mesajul a fost lansat sub forma „aderarea Republicii Moldova la UE egal cu Unirea cu Romania!“ sau a fost adaptat pentru publicul nationalist din dreapta Prutului sub forma „nu ar trebui sa mai sustinem Republica Moldova in procesul de negocieri pentru ca e mai simplu ca Republica Moldova sa devina membra a UE prin Unirea cu Romania”. In Romania a mai fost difuzat si un alt mesaj – aderearea Republicii Moldova la UE va determina pierderea identitatii romanesti a acesteia si inlocuirea cu identitatea europeana. Deloc intamplator, naratiunea despre unire a fost reprodusa chiar zilele trecuta de purtatoarea de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova. Publicul acestui mesaj sunt cetatenii Republicii Moldova rusofili, filo-rusi si cei care nu au inca o opinie clar formata despre aderarea la UE. In Romania, scopul mesajului este de a eroda sustinerea electoratului pentru partidele si liderii politici care sustin si sprijina negocierile si  parcursul pro-european al Republicii Moldova.

„O parte din reteaua de propaganda ruseasca vine in Romania prin Republica Moldova. Si o alta parte e produs local. Intotdeauna am avut in Romania un electorat sensibil la discursul nationalist, traditionalist“

Matei Udrea: Care este, de fapt, scopul Federatiei Ruse in Romania si Moldova? Ce urmaresc ei? Tocmai mi-a spus acum cateva minute ca in Romania nu prinde naratiunea asta cu Roexit si atunci nu pedaleaza pe ea. Totusi, care sunt scopurile lor?

Ileana Racheru: Cred ca, la momentul asta, reteaua de propaganda care vine via Republica Moldova si care cred ca mai degraba are in spate diversi mafioti din aceasta tara…

Matei Udrea: Deci, in Romania, propaganda rusa vine via Republica Moldova!

Ileana Racheru: Da! O parte din ea vine via Republica Moldova. O alta parte evident ca e si produs local. Si am avut intotdeauna in Romania, totusi, o propaganda produs local, din asta cu accente nationaliste. Ca, in fine, exista si in Romania un electorat sensibil la chestiuni din astea sau, ma rog, sensibil la discurs nationalist, traditionalist s.a.m.d. Insa chestiunea asta care vine acum din Republica Moldova cred ca are ca obiectiv, pe de o parte, ca mass-media online din Romania sa poata fi folosita pentru Republica Moldova.

Matei Udrea: Adica tot cu interes pentru Republica Moldova!

Ileana Racheru: Da, si va spun si de ce. Pentru ca in Republica Moldova s-au inchis foarte multe televiziuni care existau cumva in stare latenta. In Romania, televiziunile nu pot sa existe in stare latenta, pentru ca in legislatia audiovizualului spune foarte clar ca o daca a fost acordata licenta si nu au activitate timp de sase luni sau un an, atunci li se retrage licenta. In Republica Moldova nu exista chestiunea asta si atunci ele existau in stare latenta foarte multe televiziuni care oricum erau falimentare. Iar Sor le acaparase. Si deversa diverse chestii. Eu cred ca televiziunile din Romania care fac chestia asta si care au fost intens amendate de catre CNA – le gasiti foarte usor –, ele nu fac audienta mare, ca m-am uitat pe audiente si sunt foarte jos. Dar au emisii online, apar pe YouTube si pe unde mai vreti, iar ele pot fi oricand preluate. Tot asa si cu site-urile. Pot fi accesate oricand din Republica Moldova sau chestiuni publicate acolo sunt preluate de propaganda pro-rusa fara nicio problema. Mi-e teama ca mass-media din Romania este vizata ca platforma pentru Republica Moldova, avand in vedere ce s-a intamplat acolo. Ca n-au fost inchise numai televiziuni acolo, au fost inchise si foarte multe site-uri. Iar moldovenii nu le pot inchide pe alea care nu sunt cu .ro.

„Avem o campanie de glorificare a regimului comunist din Romania. Ca Romania era suverana si independenta. Bineinteles ca uita sa spuna ca oamenii stateau in frig, stateau la cozi pentru mancare si-n intuneric. Dar si in spatiul ex-sovietic se duce o campanie de glorificare a trecutului! Se vizeaza cresterea spiritului anti-occidental“

Matei Udrea: Da, normal. Dar eu ma refeream la acest tip de campanii care se duc in Romania in online, dar si la unele publicatii si la unele televiziuni, vehement anti-Uniunea Europeana, de decredibilizare a unor institutii, de contestare a sprijinului pe care Romania il acorda Ucrainei. Vedem ca, in perioada 2018, cam aceleasi publicatii si persoane militau pentru Referendumul pentru Familie. Apoi, aceleasi persoane si aceleasi publicatii au fost in perioada pandemiei vehement impotriva masurilor sanitare si promovau teorii conspirationiste. Acum, din 2022 incoace, este aceasta vehementa sa nu sustinem Ucraina, sa nu le trimitem arme ucrainenilor. Astea banuiesc ca n-au legatura cu Moldova, vizeaza publicul roman. Si eu va intreb….

Ileana Racheru: Asta este clar venita din Federatia Rusa! Asta e clar agenda Federatia Rusiei!

Matei Udrea: Si ce vor?

Ileana Racheru: Agenda Federatiei Ruse este foarte simpla. Rusia duce un razboi impotriva Ucrainei pe doua planuri. Un plan care inseamna decredibilizarea Ucrainei si a sustinerii Occidentului pentru Ucraina. Si cel mai bine si cel mai simplu pentru ei este sa lucreze cu populatia care ii aduce la putere pe politicenii din statele respective. Si, pe de alta parte, razboiul, partea militara a razboiului. Insa chestiunea cu Ucraina se regaseste si in Republica Moldova.

Matei Udrea: Eu inteleg, dar va intrebam de Romania. Cum v-am zis, au fost narative in 2018, in 2020-2021. Pe vremea aia nu era razboi in Ucraina. Si totusi, Romania a fost tintita de niste campanii despre care dumneavoastra imi spuneti ca au venit din Rusia. Ce voiau?

Ileana Racheru: Cresterea spiritului antioccidental!

Matei Udrea: Am inteles. Deci, asta se urmareste.

Ileana Racheru: Insa era razboi din 2014! Romania a intrat in vizor in special dupa 2014! Dupa 2014, pentru ca imi amintesc ca a fost acea scrisoare, cred ca lansata de deputati din Duma de la Moscova, prin care ne-au invitat si pe noi sa anexam teritorii din Ucraina. Iar o astfel de pozitie din partea Romaniei va dati seama ce ar fi putut sa insemne! Cum fragilizeaza statul roman ca membru al Uniunii Europene si al NATO! Iar chestiunea asta cu Ucraina si cu pretentiile teritorie ale Romaniei difuzata de presa mainstream din Romania! Acum imi aduc aminte, de exemplu, de articolele care apareau in Adevarul si care erau in sensul asta! Practic, fragilizarea sustinerii pentru Occident si a opiniilor pro-occidentale in Romania, asta mi s-a parut ca este cea mai importanta tinta pentru ei. Mie mi se pare greu de crezut ca un stat care este membru NATO sau in Uniunea Europeana ar trebui sa inainteze pretentii teritoriale!

Matei Udrea: As vrea sa vorbim si despre un caz concret. Este pe Facebook un bombardament facut de mai multe luni pe teme de nostalgie. E plin de poze luate de obicei din fosta Uniune Sovietica sau din foste tari socialiste slave – atentie, slave, deci mai putin Ungaria sau Romania. Se sterge textul initial in rusa si e pus altul in limba romana. Poze care amintesc asa, vag, de bunicii sau strabunicii nostri. Dar cine a fost la tara isi da seama ca acela nu e portul taranului roman. Cu o saracie din asta lucie, bucati de mamaliga puse pe niste sobe din metal si mesaje de tipul: „Ce sanatosi si fericiti eram atunci si ce rau e acum!“. Genul asta de mesaje de unde vine si ce se urmareste cu el? E o campanie foarte sustinuta.

Ileana Racheru: Am vazut si eu chestiunile astea care erau… Nu stiu daca pot sa spun o glorificare sau exaltare a oamenilor pornind de la niste experiente. Cum eram noi la scoala in perioada comunista sau post-decembrista, ca duceam o viata mai simpla dar eram mai fericiti inainte de a fi invadati de tehnologia occidentala. Dar cred ca mesajul este, pe de o parte, de decredibilizare a Occidentului, pentru ca noi acum totusi traim intr-un confort tehnologic care ne este oferit de Occident. Pe de alta parte, am mai vazut chestiunea cu „noi am mers la scoala fara contract educational“ – iarasi, o decredibilizare a autoritatilor si a ceea ce inseamna astazi relatia cetatean-stat s.a.m.d. Insa exista alte campanii, care nu se uita neaparat la istorii micute si individuale, sa spunem asa. Campanii care glorifica regimul comunist din Romania!

Matei Udrea: Da, da, da! Se suprapun, cumva!

Ileana Racheru: Care se suprapun cumva! Naratiunea este ca, in perioada regimului comunist, Romania era suverana si independenta si aveam industrie la momentul respectiv. Bineinteles ca uita sa spuna ca oamenii stateau in frig, stateau la cozi pentru mancare si-n intuneric. Bineinteles, versus Romania de acum, statul sclav al Uniunii Europene, al NATO si al Statelor Unite. Practic, in Romania avem trei paliere. Nu doar relatia Romaniei cu Uniunea Europeana, ci triada strategica, ca sa spun asa. Si relatia cu Statele Unite, cu NATO.

Matei Udrea: Toate trei sunt atacate.

Ileana Racheru: Da, sunt toate trei, dar in principiu mi se pare ca acum in vizor este mai mult Uniunea Europeana. Dar si NATO, cu narativul ca Romania, deoarece este stat NATO, va fi implicata in razboiul din Ucraina. Dar mi se pare ca relatia cu SUA si parteneriatul strategic au intrat cumva intr-un cont de umbra. Ce mi se pare interesant: am vazut ca si in spatiul ex-sovietic exista o tot o glorificare a trecutului! Care este si in Federatia Rusa! Ce este glorificat acolo, in special? Marele Razboi pentru Apararea Patriei! Exact ce spune Putin ca vrea sa faca din nou acum, in Ucraina! Daca ne-am uita pe bannerele de propaganda din Moscova… De exemplu, am fost la Moscova in anul 2015 si ma plimbam pe bulevardele din Moscova. Erau numai bannere despre victoriile militare ale diverselor statalitati ruse din toate timpurile! Incepusera cu secolul al XVIII-lea. Niste campanii militare de care nu stia nimeni, nu mai interesau pe nimeni! Dar cand ajungeau la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, aflam ca „putem sa o facem din nou!“. Aici era chestiunea…

„La nivel mental, populatia Rusiei e pregatita de regimul Putin cel putin din 2015 sa duca un nou mare razboi. Pe ideea ca «putem sa facem din nou!»“

Matei Udrea: Asadar, se pregatea opinia publica rusa… Deci, cel putin din 2015 se pregateste opinia publica din Rusia pentru ceva.

Ileana Racheru: Da! La nivel mental, se pregateste ca sa duca din nou un mare Razboi de Aparare a Patriei. Exact ce spune Putin, ca pana la urma el a fost nevoit sa declanseze operatiunea militara speciala din Ucraina ca sa-si apere patria, ca sa spun asa. Marele Razboi de Aparare a Patriei, perioada razboiului mondial pe care rusii trebuie sa fie pregatiti sa-l duca din nou! Si „putem sa facem din nou“, adica „putem sa obtinem din nou marea victorie“.

Matei Udrea: Foarte interesant!

Ileana Racheru: O alta componenta interesanta a acestei propagande nu era doar cand te plimbai pe strada. Daca intrai intr-o librarie, imaginea era socanta pentru un om care vine din lumea occidentala! De exemplu, pe domeniile de istorie, relatii internationale sau stiinte politice era o abundenta de productii! Repet, era in martie 2015! Carti care justificau „Unirea“ cu Peninsula Crimeea! Dar eu nu cred ca acele productii editoriale au fost scrise intr-un singur an, pentru ca mi se pare destul de greu, totusi! Asta, daca nu erau copy-paste. Dar nu erau copy-paste! Si foarte multe carti de glorificare a trecutului istoric al Federatiei Ruse. Trecutul razboinic, ca sa spun asa, si mai ales un accent deosebit pus pe victoria din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Din autori straini erau putine traduceri si erau destul de vechi, din anii ’50, sa zicem. Dar realismul asta dur si liberalismul aproape ca nu existau. Nu era o pluralitate nici macar in ceea ce priveste viziunile de teorii internationale, care… Chestiile astea nu sunt ceva care se poate spune ca ataca in vreun fel regimul sau…

Matei Udrea: Cand a survenit aceasta mutatie in regimul Putin? El este din 1999 la putere. A fost intai premier, apoi presedinte din 2000. Cand a inceput el aceasta operatiune de…

Ileana Racheru: In Conferinta de Securitate de la Munchen. Acolo este momentul unui mare declic!

Matei Udrea: Asta a fost in 2007.

Ileana Racheru: Da, in 2007. Atunci este momentul in care el spune ceea ce gandeste in legatura cu Occidentul. Ca sa fim seriosi, nu dintr-o data i s-a aprins beculetul.

Matei Udrea: As avea intrebarea urmatoare: de ce le-ar pasa rusilor ce parere are publicul din Romania despre NATO, despre razboi, despre UE, despre ei? De ce i-ar pasa regimului Putin sa influenteze opinia publica din Republica Moldova sau Romania? Pana la urma, suntem niste tari relativ mici comparativ cu inamicii pe care ii tintesc ei. Ei se lupta cu Uniunea Europeana, cu Occidentul colectiv, cum ii zic ei, cu Statele Unite. Desi nu o recunosc, ei au o problema cu China si deocamdata sunt in situatia asta de a depinde de un potential rival acolo, in Siberia. De ce le-ar pasa de noi?

Ileana Racheru: Republica Moldova este un stat extrem de mic. Este un strat cu o populatie foarte mica…

Matei Udrea: Si atunci, ce vor? De ce le-ar pasa?

Ileana Racheru: Republica Moldova, in 2022, a fost esentiala in razboiul din Ucraina! Daca in Republica Moldova ar fi fost un alt regim politic, pro-rus, situatia pentru Ucraina ar fi fost mult mai urata. Nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat!

Matei Udrea: De ce ziceti asta?

Ileana Racheru: Din simplul motiv ca nu era absolut deloc greu sa-si foloseasca cele cateva mii de soldati si forte para-militare pe care le au pe frontul din Ucraina, sa deschida un nou front. Deci, aici mi se pare ca este chestiunea fundamentala legata de Republica Moldova. Care este scopul campaniilor? Scopul campaniilor este unul foarte simplu: nu avem nevoie de o guvernare pro-europeana, haideti sa ne aducem la putere niste falsi pro-europeni, pentru ca nu mai avem acum pro-rusi declarati. Falsi pro-europeni care ce vor face? Vor tergiversa negocierea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana in contextul in care, oricum, nici PAS n-a facut reforme in Justitie! Si nu-i nimic, data viitoare cand Putin are nevoie sa sune gongul, il sunam si pentru cine ne mai intereseaza pe noi. Desi Transnistria e, sa spunem, oarecum destul de blocata. Dar asta nu inseamna ca nu poate sa ii determine pe ucraineni sa disloce niste trupe care sunt aproape de Odessa in partea cealalta. Am vorbit acum despre Transnistria, dar as vrea acum sa fac o paranteza care este foarte importanta pentru publicul din Romania!

Matei Udrea: Va rog!

Ileana Racheru: La momentul asta, Transnistria nu pune nicio problema! Si nu pune nicio problema pentru ca la Chisinau este un regim care a reusit sa managerieze problema cu Transnistria! Cum a reusit sa faca chestia asta? Chestiunea este extrem de simpla. Pentru ca cei din Transnistria nu au nevoie de un razboi! Rusia are acolo 50-100 de ofiteri care sunt din Federatia Rusa, care nu s-au mai plimbat inapoi, probabil, din 2014, ca nu s-a mai produs rotatia cadrelor. Insa toti ceilalti sunt localnici! Sunt forte paramilitare ale regimului separatist.

Matei Udrea: Si aia n-au chef sa…

Ileana Racheru: Dar de ce sa faca asta? Mai bine stau linistiti, isi primesc salariul…. Uite, daca vor sa se duca pe frontul din Ucraina, Putin ii trimite, nicio problema! Dar de ce sa faca chestia asta? Nu mai bine iti primesti salariul de soldat in Armata Federatiei Ruse si stai linistit? Daca vor sa se inroleze acum, sigur, nu-i nicio problema…

Matei Udrea: Dar nu cred ca romanilor le pasa foarte mult de chestia asta.

Ileana Racheru: Nu, ca am tot vazut chestiunea asta, a fost in presa de aici in iunie, cand a fost chestiunea cu tarifele vamale, asa-zisa solicitare a Sovietului Suprem sa se uneasca cu Federatia Rusa. De fapt, era o cearta pe niste chestiuni pur comerciale si pe o chestiune care fusese anuntata de foarte mult timp de autoritatile moldovene, si anume ca nu o sa le mai prelungeasca scutirea de niste tarife vamale.

„Exista destui politicieni in Romania care nu au nicio problema sa imbratiseze agenda nationalista, antieuropeana, antioccidentala. Dar ei nu sustin Roexit, nu sustin iesirea din NATO! Nu exista chestia asta in Romania! Pentru ca in secunda doi nu mai exista in politica! Nu-i vor romanii! Si nici nu vad nicio apetenta pentru un regim dictatorial, autoritar“

Matei Udrea: Si acum revin la intrebarea mea. De ce le-ar pasa rusilor de romanii de rand?

Ileana Racheru: Pentru ca romanii de rand pot sa impuna schimbare agendei politice a statului la alegeri! E foarte simplu! Si exista destui politicieni in Romania, sau lideri politici in devenire, care nu au nicio problema sa imbratiseze agenda nationalista, antieuropeana, antioccidentala.

Matei Udrea: As fi curios sa aflu parerea dumneavoastra personala. Are Rusia in Romania, in momentul de fata, o garnitura care ar putea, la o adica, intr-o anumita conjunctura, sa preia puterea?

Ileana Racheru: Nu!

Matei Udrea: Deci, nu are! Un guvern pro-rus, sa zicem.

Ileana Racheru: Nu! Nu are pentru ca… Nu vad cine ar putea. Pentru ca la noi, in secunda doi, dupa ce te-ai declarat ca fiind pro-rus si de partea Federatiei Ruse, esti out din politica. Nu mai existi!

Matei Udrea: Dar noi vedem ca Diana Sosoaca n-are niciun fel de problema.

Ileana Racheru: Dar ei nu sunt… Nu sustin Roexit, nu sustin iesirea din NATO! Ca m-am uitat la toate discursurile. Nu exista chestia asta in Romania! Pentru ca, repet, in secunda doi sunt out, nu mai exista. Si atunci, ei ce spun? „Vrem Romania suverana!“

Matei Udrea: Nu mai exista pentru ca le face cineva ceva sau…

Ileana Racheru: Pentru ca nu-i vor romanii! Dar, totusi, s-a erodat chestiunea asta. Nu vad Rusia venind in Romania pe o chestiune pro-ruseasca clara, cum a fost in Republica Moldova! Nu exista chestia asta! Acum, in Republica Moldova, singurul care sustine asta cu Uniunea Eurasiatica este Sor, dar el nu poate sa candideze, ca are probleme de Justitia, e fugit. Deci, chestia asta in Romania nu exista. Si nici nu vad nicio apetenta pentru un regim dictatorial, autoritar.

Matei Udrea: La alegerile care urmeaza acum, in noiembrie-decembrie, are Rusia niste obiective in Romania? Ii intereseaza ceva anume in campaniile astea pe care le deruleaza?

Ileana Racheru: Interesul ar fi sa slabeasca, intr-adevar, increderea in institutii. Dar, pe de alta parte, interesul major al Federatiei Ruse acum este sa slabeasca coeziunea Occidentului oriunde poate in ceea ce priveste sustinerea pentru Ucraina.

Matei Udrea: Am inteles. Ultima intrebare. Dupa parerea dumneavoastra, cum ar putea fi combatute mai eficient aceste campanii de dezinformare in Romania si Republica Moldova? Impresia mea a fost ca si in cele trei momente la care v-ati referit si dumneavoastra, Referendumul pentru Familie din 2018, perioada pandemiei si acum, de cand a inceput razboiul, masurile luate de statul roman n-au fost foarte eficiente.

Ileana Racheru: Debunking-ul (demontarea stirilor false – n. red.) nu stiu daca functioneaza.

Matei Udrea: Si atunci, ce ar putea sa functioneze?

Ileana Racheru: Alfabetizarea media! Asta mi se pare ca este cea mai buna chestiune…

Matei Udrea: Si cum sa o realizam?

Ileana Racheru: Cred ca, mai degraba, ar trebui campanii de informare despre cum sa ne informam corect in general! Pentru ca altfel, OK, maine inchidem un site antivaccinist, poimaine nu stiu ce site din asta anti-Uniunea Europeana, dar in secunda doi se va deschide altul si o sa gasim victimele sau eroii sau ce vreti pe alt site. Bine, e un pic mai greu daca inchidem o televiziune, ca ei isi recupereaza mai greu continutul online. Dar cred ca singura metoda ar fi acum campaniile de alfabetizare media.

Matei Udrea: Va multumesc pentru interviu!

Ileana Racheru: Cu placere!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: