analize

INTERVIU. Istoricul Armand Gosu, expert in spatiul ex-sovietic: „In Romania e tot mai activa propaganda ruseasca. E pe bani, banuiala mea e ca se face prin Moldova aceasta corupere. Daca serviciile de informatii ar face un mic efort, ar si descoperi aceste trasee pe care se misca banii”

O discutie libera cu Armand Gosu, care sa nu „tina” neaparat firul strict al subiectului Rusia – istoricul licentiat la Moscova este probabil cel mai bun expert din Romania, in acest moment, pe tema ruseasca –, deschide directii neasteptate. Pentru a intelege ce ni se intampla in prezent, trebuie sa ne aflam mai intai trecutul.

Asa vom vedea ca, de fapt, Romania se aseamana cu Rusia in mult mai multe privinte decat ne-am simti dispusi sa recunoastem. O elita corupta cu o democratie „fake”, unde serviciile secrete joaca un rol-cheie, isi are originea in momentul 1989, cand la putere au ramas fostii activisti de partid si linia a doua a Securitatii. Pe fondul unei populatii conservatoare, care detesta modernitatea, iesirea Romaniei din comunism a aratat altfel decat in celelalte tari.

In unele momente, devine dificil sa deosebesti, in descrierea facuta de Armand Gosu, daca se refera la Rusia ori la Romania – atat de apropiate sunt portretele celor doua tari. De ce nu mai protesteaza oamenii in Rusia?, suna intrebarea.

Dar in Romania de ce nu mai protesteaza?, vine raspunsul ca o minge puternic lovita in perete, care-ti sare inapoi. „Nu poti sa minti populatia. In momentul in care alegerile nu mai sunt alegeri, in momentul in care alegerile nu nu mai sunt competitive, nu mai ai alternanta democratica, nu mai ai opozitie reala… Daca ati ucis democratia, ati ucis cel mai important lucru, fundamental pentru democratie, care este alternanta la putere… Deci nu mai exista capacitatea de a schimba, pai atunci de ce sa votez? De ce sa protestez? Atunci de ce sa vociferez? Voi ati fost fericiti ca m-ati anesteziat pe mine, m-ati manipulat, ati venit si ati controlat televiziunile, a spus mana pe partide, ati calarit administratia, peste tot bagati oameni din servicii, din institutiile militarizate si acuma veniti la populatie?” Deci? Rusia sau Romania?

Paradoxul pe care-l vede profesorul universitar Armand Gosu, care preda de 19 ani la Universitatea Bucuresti, este ca Romania isi rateaza incredibil sansa tocmai cand traieste cel mai bun moment din istoria sa de 170 de ani. Are pace, are bani, zeci de miliarde care vin de la Uniunea Europeana, are prosperitate – si totusi, totul se prabuseste ca un castel de nisip. Sistemul de invatamant este intr-un picaj formidabil, calitatea profesorilor si a elevilor se prabuseste, peste toata Romania s-a instalat o mediocritate si o criza de necrezut, au disparut specialistii din toate domeniile si nu se intrevede nicio solutie.

Peste toate, istoricul spune ca lucrurile nu arata deloc bine nici in razboiul din Ucraina. Occidentul nu intelege miza uriasa a razboiului pornit de Rusia si cere Kievului sa angajeze negocieri pana la sfarsitul anului, in timp ce Putin e dispus la orice atrocitate pentru a-si salva situatia. Putin este imparatul care se scufunda odata cu lumea, dupa el nimic nu mai conteaza, avertizeaza Armand Gosu. In aceste imprejurari, scenariul unui sabotaj al rusilor la centrala atomica de la Zaporojie este iminent, crede expertul. Ce se va intampla atunci? In ce directie o va lua norul radioactiv? Acestea sunt intrebari care nu-l framanta pe Putin, atat timp cat asa ar putea schimba cursul defavorabil al evenimentelor.

Dar Romania? Romania traieste in deriva. E pe nicaieri. In tara se face o propaganda ruseasca desantata, pe care rusii o finanteaza prin Republica Moldova si pe care serviciile speciale romanesti ar putea s-o devoaleze cu un mic efort.

De ce nu se face acest efort? E o intrebare la care nimeni nu da raspuns.

„Romania nu era departe de Rusia. Tari conservatoare, cu o clasa majoritar taraneasca, oameni care traiesc intr-o lume mai degraba religioasa, care detesta modernitatea, care o accepta foarte greu atunci cand vine. Asta explica de ce iesirea din comunism a aratat altfel in Romania fata de Cehoslovacia, Polonia, Ungaria. Problema a fost populatia”

Buna ziua, domnule profesor Armand Gosu. Ne uitam la ultimii 400-500 de ani si vedem un razboi continuu al elitelor rusesti cu vecinii, dar si cu propriul popor. V-as intreba direct: ce vrea, de fapt, Rusia de la lume?

Rusia, ca entitate monolitica, nu exista. Rusia, ca orice alta tara, are perioade mai bune si perioade mai rele, are lideri mai buni si lideri mai rai. Are niste, sa zicem asa, niste linii rosii care-s legate de geografie, de un anumit specific, lumea turco-mongola cu influenta ei, Bizantul cu influenta lui. Insa au fost perioade lungi in istorie in care Rusia era parte a Occidentului, in care Rusia era aliata cu Occidentul. Acum noi, la Bucuresti, avem o perceptie mai speciala pentru Rusia, o sensibilitate mai mare pentru ca in ultimele secole, de la Petru cel Mare incoace, au fost mai apropiati de noi, am avut militarii rusi sub diversi tari care au trecut peste teritoriul Romaniei. Au fost nenumaratele razboaie ruso-otomane, marea lor majoritate desfasurandu se pe teritoriul Romaniei. Apoi, pentru familiile noastre, pentru bunicii nostri, a venit Cotul Donului (batalia de la Stalingrad, din Al Doilea Razboi Mondial – n. red.), lagarele, instaurarea comunismului. Si sigur ca sunt anumite sensibilitati aici. Dar Rusia trebuie tinut seama ca nu a jucat intotdeauna un rol negativ in istoria Romaniei. Au fost, in secolele XVIII-XIX, perioade in care a jucat mai degraba un rol pozitiv, iar acest lucru nu poate fi contestat sub nicio forma.

De acord cu dumneavoastra, dar vedem ca elementul acesta de represiune violenta pe plan intern a existat mereu. Un grad de violenta in interiorul societatii despre care gasim referinte si in literatura lor… Aceasta represiune interna s-a suprapus peste razboaiele aproape permanente pe care le-au avut.

Ei fiind un imperiu foarte intins, au granita cu multe state si au interese pe diverse continente. In legatura cu lipsa libertatii, nu sunt ei singurii care promoveaza regimurile autocrate. Multa vreme, pana in Secolul al XIX-lea, de la Petru cel Mare pana in la Primul Razboi Mondial, au fost relativ conectati la Occident. Sigur ca de-abia in 1861 iobagii au fost eliberati. Rusia este, practic, ultima tara din Europa cu pretentii de imperiu. Asta tine si de o modernizare foarte tarzie, de o elita de o anumita calitate. Acum mai trebuie spus ca si in cazul Romaniei moderne iesirea din iobagie a fost, sa zicem, aproximativ la mijlocul Secolului al XVIII-lea, dupa care taranii a devenit clacasi, iar prima mare forma agrara serioasa apare la 1864, facuta de Kogalniceanu. Noi am facut reforma agrara la trei ani dupa rusi! Astea (Rusia si Romania – n. red.) sunt tari conservatoare, cu o clasa majoritara taraneasca, oameni care traiesc intr-o lume mai degraba religioasa, care detesta modernitatea, care o accepta foarte greu atunci cand vine. Ca si in cazul Romaniei moderne, Rusia a ars etapele, dar Stolipin (prim-ministrul Rusiei intre 1906-1911, care a initiat modernizarea tarii si reforma agrara, n-a apucat sa termine planul pentru ca a fost asasinat – n. red.) probabil ar mai fi avut nevoie de 10 ani ca sa continue reforma agrara, sa-i transforme pe tarani – care, atentie!, erau liberi, dar proprietatea era la nivel comun, al obstilor satesti – in fermieri cu adevarat.

„Partidele din Romania sunt in criza, societatea in intregul ei e in criza, administratia e intr-o mare criza. Nu ai oameni pentru nimic! Invatamantul e un dezastru! Si amploarea dezastrului creste!”

Dar Stolipin a fost asasinat…

A fost asasinat, apoi a venit Primul Razboi Mondial. Daca va uitati pe datele de la 1913, de pilda, o sa vedeti ca Rusia era intr-o crestere economica fantastica si ca principala competitoare a Rusiei, ca resurse, erau Statele Unite ale Americii. Romania nu era departe de Rusia! Reforma agrara, amintiti-va, vine abia dupa Primul Razboi Mondial, e facuta de Ferdinand, iar criza economica, guvernele Maniu-Mihalache, care vin cu legile de stergere a datoriilor agricole, vine razboiul peste si dupa aceea vine comunismul. Asa se explica de ce comunismul in Romania arata altfel decat arata comunismul in Ungaria, in Cehoslovacia, in Polonia, unde societatea era mult mai asezata, unde modernitatea patrunsese in lumea satului. Asta explica de ce iesirea din comunism a aratat altfel. Polonia a aratat altfel, la iesirea din comunism, decat a aratat in Romania. Nu cladirile! Cladirile erau la fel de cenusii si la Varsovia, si la Bucuresti. Problema a fost populatia. Drama pe care o traieste Romania, care pierde nu stiu cate milioane de locuitori pe deceniu, nu se intampla la altii. Si acum, daca va uitati la indicele democratic in Polonia, in Ungaria… Polonia, pe care toata lumea o injura la Bruxelles, o trage de urechi, sta in toate privintele – la indicii demografic, democratic, la libertatea presei – mult mai bine decat Romania, despre care nimeni nu spune nimic. Pentru ca nici nu sunt asteptari la Romania sa exceleze, sa performeze in domeniul democratic. E un fel de democratie care… Mai degraba electorala. Manipulam electoratul, mergem la vot… „Cati se prezinta?” „30% voteaza!” „Sa fie primit!”

In multe privinte semanam in continuare cu Rusia. Nu trebuie sa ne intoarcem la 1800 ca sa vedem cum merg lucrurile si cu aceasta democratie electorala, cum ii spuneati dumneavoastra, cu serviciile secrete implicate in viata sociala, in viata politica.

Asta se intampla si pentru ca partidele sunt in criza, pentru ca societatea in intregul ei e in criza, pentru ca administratia e intr-o mare criza. Si atunci ai nevoie sa faci sa functioneze anumite institutii, anumite retele. Si apelezi la institutiile care iti pot asigura functionarea asta. Si, de regula, se duc la serviciile secrete: „Dati-mi oameni pentru asa ceva!”. Nu ai oameni pentru nimic! Invatamantul e un dezastru! Si amploarea dezastrului creste! De 19 ani predau la universitate: sub ochii mei s-a degradat! Si vezi ca nu se poate face nimic si stau sa ma intreb daca inca 10 ani mai rezista. Atentie, Universitatea din Bucuresti! Nu Spiru Haret, nu Bioterra, nu Titulescu sau Ecologica! Deci ai Universitatea cea mai mare si te uiti, vezi ca nu mai ai expertiza pe domeniul ala… Daca tu n-ai in Universitate profesor care se pregateasca niste absolventi in anumite domenii, ce pretentii sa ai? N-o sa ai nimic. Puneti-i pe oameni sa scrie! Sunteti de atatia ani jurnalist cunoscut. Cereti-le contributii, articole. O sa aveti niste surprize de la oameni la care chiar nu va asteptati. O sa primiti niste texte in limba romana de va cruciti. Profesorii acestia pregatesc absolventi, iar ei nu sunt in stare sa… Lucrurile, sa stiti, sunt foarte degradate in momentul asta! Iar aceasta grila, hai sa publicam nu stiu ce fel de articole care se puncteaza nu stiu cum, factorii de impact nu stiu ce… Deci, asta e o mare minciuna. Poti sa publici acolo, sa pacalesti sistemul. Sau sistemul e facut in asa fel incat… Alea se publica, multe dintre ele, pe bani, din pacate, iar in realitate performanta academica adevarata… Ii vezi in fata clasei, ii vedeti dumneavoastra la interviuri, ii vezi pe televiziuni, e jalnica, e rusinoasa de-a dreptul!

„Absolventii n-au cum sa aiba calitate buna daca n-ai profesori buni. Daca n-ai cercetatori buni. Deci, e o continua degradare. In ultimii vreo 20 de ani e senzatia asta, ca s-a intrat pe repede inainte cu degradarea invatamantului”

Va referiti la calitatea absolventilor…

Da, dar absolventii n-au cum sa aiba calitate buna daca tu n-ai profesori buni. Daca tu n-ai cercetatori buni. Deci e continua degradare. In ultimii vreo 20 de ani e senzatia asta, ca s-a intrat pe repede inainte cu degradarea invatamantului. Si ni se spune tot timpul ca in strainatate lucrurile merg la fel de rau. Dar constati de fiecare data, cand intri in contact cu strainii, fie studenti de la Erasmus (programul european prin care studentii merg la schimb de experienta in tari straine – n. red.), fie colegi (profesori – n. red.) din strainatate, ca nu-s deloc asa. Ca acolo se face chiar performanta, ca studentii trebuie sa detina informatie, ca trebuie sa invete scheme de utilizare a acelei informatii. La noi a cazut de-a dreptul si nivelul actului educational sub niste pretexte puerile, ca asta e directia spre care trebuie sa mergem, ca si in Vest sunt la fel si ca nu mai trebuie sa le dam copiilor decat foarte putin, 10% din informatia pe care o dadeam, dar aceea sa fie relevanta ca-i ajuta sa faca nu stiu ce in viata. Uite, am ajuns sa se pregatim someri direct, nici macar oameni care puteau sa repare instalatii sanitare prin Occident nu mai reusim sa pregatim. Situatia e dramatica!

Intre elevii pe care ii aveti, identificati oameni care sa devina la un moment dat experti ai Romaniei pe anumite zone? Specializati pe Polonia, pe Rusia, de exemplu? Care sa poata oferi expertiza in privinta situatiei si politicii din alte tari?

Nu mai au cultura generala, nu mai stiu sa scrie! Nu mai stiu sa vorbeasca romaneste! Sa vedeti ce texte dau! Acum, sigur, nu ma refer neaparat la ai mei. Intamplarea face ca, fiind o facultate foarte mica la Stiinte Politice Bucuresti, sa avem foarte putini studenti. E cea mai mica facultate din universitate si poti sa tii un standard cat mai ridicat. Problema de care v-am vorbit este generala la nivelul invatamantului superior romanesc. Spuneti de pregatit experti. Pai, ca sa pregatesti experti, tu trebuie sa-i trimiti pe oamenii astia sa invete limba tarii respective! Trebuie sa-i trimiti in strainatate, sa le asiguri niste burse acolo. Dupa aceea, sa asiguri intoarcerea lor sa ai niste institutii care sunt interesate, sa zicem, sa aiba expertiza pe istoria Europei Centrale, de exemplu.

„Absolventii care raman in Romania incep sa racaie pe la gardurile partidelor politice sau intreaba unde sa-si depuna cererea ca sa intre in serviciile secrete… Nu te intreaba de biblioteca sau cum sa ajunga la o bursa la Varsovia, intreaba cum sa ajunga la serviciul secret”

Exista institutii ale statului roman care va cauta sa recruteze oameni? Domnule, dati-mi-i pe cei mai buni, pe sefii de promotie, sa-i pregatim…

Pai, nu trebuie sa ma caute pe mine, trebuie sa-l caute pe decan. Dar n-am auzit de asa ceva. Sefii de promotie sau oamenii intr-adevar buni pleaca. Destul de putini raman. Aici mai raman unii pentru ca-s copii de oameni de sistem, de prin servicii… Ei mai raman pentru ca pot sa faca o cariera. Dar cei mai multi si cei mai buni, de 20 de ani observ lucrul asta, pleaca din tara! Pleaca, fac cariere mult sub nivelul lor pe afara… Unii sunt foarte buni, dar, pentru ca nu au la ce sa se intoarca in Romania, accepta cariera modeste afara. E destul de trist, din pacate… Adica daca din anul I sau din anul II ei incep sa se gandeasca unde pleaca din Romania, ca n-au nicio speranta… Iar cei care raman in Romania incep sa racaie pe la gardurile partidelor politice sau intreaba unde sa-si depuna hartia, cererea ca sa intre in serviciile secrete, va dati seama… Nu te intreaba de biblioteca, unde e biblioteca sau cum sa ajunga la o bursa la Varsovia, intreaba cum sa ajunga la serviciul secret. Nu te intreaba unul „dati-mi si mie o carte, sa citesc despre treaba asta”. Te intreba: „eu cu cine sa vorbesc acolo, n-aveti o cunostinta?”. E destul de trist.

Da, e inca un lucru la care pare ca semanam cu Rusia. Si acolo pleaca absolventii cei mai buni.

Da, dar chiar daca pleaca, ei au resurse! Uitati-va unde sunt universitatile rusesti in aceste clasamente ale universitatilor. Mult peste noi! Romania nici nu viseaza sa se apropie de locurile alea. Universitatile rusesti au de zeci de ori mai multi profesori-cercetatori decat are o universitate mare din Romania. Uitati-va ce publica, uitati-va unde publica! Uitati-va la profesorii lor. Dati cautare pe Google, sa cautati profesori universitari din Romania! Nu-i recunoaste nici Google-ul! Pai, ce sa zic? E politic, suna cineva: „Fa-l si p-ala!”. Deci, nu doar ca nivelul e jos, ci este total alterat de interferente politice sau de alte interferente… Nu ca am fi fost mai bine pe vremea lui Ceausescu, sa fim intelesi! Dar inca traiam pe vremea lui Ceausescu din profesorii batrani pe care noi i-am mai apucat si care fusesera pregatiti inainte de razboi sau imediat dupa razboi de niste oameni care facusera carte foarte serioasa. Si erau oameni care… Pana la urma, sistemul comunist trebuia sa functioneze totusi, sa inlocuiasca loialitatea aia absurda, brutala, penibila, cu un fel de neutralitate fata de sistem. Nu erau ei nici opozanti, dar lasati in pace isi faceau meseria. Ei bine, profesorii care au fost lasati in pace si-au facut meseria pana tarziu, in anii ’90. Dupa aia au iesit la pensie, ca e o chestie de biologie aici.

„Din pacate, Romania rateaza cea mai buna perioada din istoria ei. Dupa aproape 20 de ani de Uniunea Europeana, cu banii care au venit, sa nu reusesti sa faci nici macar autostrazi, sa faci o centura a Bucurestiului… Va spun, este halucinant! Sa n-ai niste trenuri curate, sa n-ai aeroporturi cum trebuie…”

Vedeti vreo speranta de remediere in legile care s-au semnat acum cu pompa la Cotroceni, Romania educata?

N-am sperante sa se intample. N-am urmarit discutiile si aproape ca imi face un rau fizic sa urmaresc aceste discutii care nu pot sa duca nicaieri. Sa stiti ca e o problema de atmosfera in tara, mai degraba, decat de o lege propriu-zisa. E o mediocritate cenusie instalata in Romania care nu da voie in aproape niciun domeniu sa se intample ceva cu adevarat important. Ori, in conditiile astea, vom asista in continuare doar la scaderea nivelului in mai toate domeniile. Multa lume pleaca. Ma uitam mai ales la tinerii mai bine pregatiti, se gandesc unde sa plece. Ma uit unde sunt studentii mei. Cei mai multi sunt plecati, aia buni, mai ales, care as fi vrut sa ramana, sa intre in administratie, in cercetare. Aia pleaca. Dar, sigur, noi ne bucuram, avem bani de la Bruxelles, vin miliarde, acesti bani sunt directionati catre niste buzunare… Din pacate, Romania rateaza cea mai buna perioada din istoria ei. Niciodata n-ai mai avut 30 de ani de pace, de prosperitate. Sa ai securitatea garantata, sa ai prosperitatea garantata si tu sa bati pasul pe loc!

Aceasta remarca o avea si domnul profesor Naumescu intr-un interviu pe care l-am facut acum doua saptamani. Avem aceasta bunastare, traversam cea mai buna perioada din istoria Romaniei, ne vin si foarte multi bani cu care, teoretic, s-ar putea reconstrui tara si, cu toate astea, o ratam. Oamenii sunt nemultumiti, unii vor sa iesim din Uniunea Europeana si din NATO, scade nivelul de educatie.

Da, sunt sigur ca nici pentru dansul nu e foarte placut. Nici pentru mine nu e placut. Poti sa zici: «Domnule, esti la o varsta, varf de cariera. Ar fi trebuit sa fii pozitiv, sa vezi ca lucrurile merg bine… ». Dar n-ai, din pacate, motive de bucurie. Vezi ca sunt o gramada de sanse pe care le are Romania, ca tara, si nu le utilizeaza. Repet, nu-i o treaba individuala si eu sunt sigur ca si dansul (profesorul Naumescu – n. red.), si altii, colegi de-ai mei, individual, gasesc usor joburi pe afara. Sunt respectati, pot sa-si faca meseria asta pe salarii mai mari decat aici. Eu, cel putin, n-am nicio ambitie politica, n-am absolut nimic. Atat aveam, o ambitie profesionala sa vad lucrurile misinandu-se in directia corecta si tara mea – ca de-asta am ramas in Romania, ca as fi putut de 30 de ani sa raman pe afara – s-o vad cum creste, cum se implineste, cu utilizeaza la maxim acest extraordinar context. Repet, de la aparitia Romaniei ca stat si pana astazi au trecut 170 de ani. In acesti 170 de ani nu a existat o perioada atat de buna, atat de fecunda cum este asta. Si sa o ratezi in felul asta… Evident, nu toata perioada a fost ratata. Pana la un moment dat am avut niste jaloane, am urmarit indeplinirea lor. Romania a crescut, a intrat acolo… Si acum vezi ca nu mai avem niciun obiectiv, ca nu poti sa modernizezi tara… Dupa aproape 20 de ani de Uniunea Europeana, cu banii care au venit, sa nu reusesti sa faci nici macar autostrazi, sa faci o centura a Bucurestiului… E, va spun, este halucinant! Sa n-ai niste trenuri curate, sa n-ai aeroporturi cum trebuie…

„In Romania a ramas fix aceeasi elita, aceeasi nomenclatura comunista, acea linie a doua, a treia a Securitatii, oameni limitati, capacitate de intelegere redusa. Ei fiind limitati intelectual, cultural, au venit cu un model de dezvoltare care e ce vedeti dumneavoastra acum. Uitati-va pe geam, uitati-va in oras, cam asta e! Altceva n-am putut”

Am vazut acum cateva luni un tren care venea din Ucraina si nu se compara…

Am fost in Ucraina… Am traversat o tara care e razboi de noua ani – din 2014, Ucraina e in razboi – am mers de la Kiev, dus-intors, cu drumuri bombardate de inamic… Dar ucrainienii repara drumurile! Deci am mers mai bine acolo, cu viteza mai mare, si cand am ajuns in Romania era sa-mi rup masina in centrul Vasluiului! In centrul unui oras! Sunt cratere, cratere de parca sunt urme de racheta. E sentiment de deznadejde…

Acest esec al reformarii Romaniei este o chestiune de incompetenta sau de dezinteres? Ce duce la aceasta incredibila stagnare?

Este pur si simplu o problema de elite. E vorba de ce s-a intamplat in ’89-’90. Pur si simplu, in Romania a ramas fix aceeasi elita, aceeasi nomenclatura comunista, acea linie a doua, a treia a Securitatii, oameni limitati, capacitate de intelegere redusa. Sigur ca aveau niste contacte afara, sigur ca in misiunile lor de spionaj mai vazusera Parisul si Londra, stiau mai bine cum arata decat restul… Dar ei fiind limitati intelectual, cultural, au venit cu un model de dezvoltare care e ce vedeti dumneavoastra acum. Uitati-va pe geam, uitati-va in oras, cam asta e! Altceva n-am putut. Si cred ca Romania nici nu va putea altceva pana ce nu va avea loc o schimbare veritabila. Cum va avea loc aceasta schimbare de elita, daca va avea loc… Daca vom asista doar la inlocuirea parintilor cu copiii care… Unii dintre ei, uite, mai sunt niste cazuri, fac studii prin America, pe la universitati… Aduc ceva nou acesti copii? Eu am vazut cum functioneaza lucrurile astea in Rusia. Sa stiti ca sunt guvernatori in Rusia, unii tineri de 30-40 de ani, cu studii in Occident, cu doctorate pe la Oxford sau la Paris. Sa nu va inchipuiti ca aia e o tara de trogloditi. Ca sa functioneze o administratie care administreaza o tara atat de intinsa nu poti s-o faci doar cu niste tembeli. Ai nevoie si de oameni cu niste capacitati intelectuale. Si acolo, ca si la noi, sunt multi cu tinuta de afara. In anii 2007-2008, cand inca mai mergeam pe la diverse congrese in Rusia, aveau o engleza de Oxford… Vorbesc engleza mai frumos decat britanici nativi. Dar asta nu-i ajuta. Ei sunt instrumente importante, esentiale chiar, in mana regimului autoritar al lui Putin. Asa si la noi. Bine, sigur, nu e Rusia, dar e limitata capacitatea lor de a genera modernizare pentru statul roman. Sunt invatati sa fure, sa se acopere unul pe altul, si in felul asta Romania rateaza… Nu va fi nicio problema ca pleaca populatia de aici, ca o sa vina din alte parti. N-o sa ramana Romania goala, un desert. Problema este ca fie copiii dumneavoastra, fie nepotii dumneavoastra vor vorbi franceza, spaniola, italiana sau engleza undeva, prin Canada, daca nu isi gasesc loc in Uniunea Europeana. Bun, asta se intampla in societatea contemporana, n-ai ce sa-i faci. Dar problema e ca Romania nu este atractiva nici pentru Bangladesh si Vietnam in momentul asta! Deci, romanii au plecat in Italia, in Spania, in Marea Britanie, in Canada pentru ca alea sunt tari atractive. Cei care vin la noi, nu vin pentru a ramane in Romania.

Vin cu gandul sa plece tot acolo.

Tot acolo vor sa plece. Ori asta inseamna ca Romania poate sa fie condamnata pentru inca vreo doua-trei-patru generatii la subdezvoltare. Vor fi, probabil, cateva insule de prosperitate: Bucuresti, Cluj, Oradea… Acolo unde ai piata imobiliara care creste suficient, deja sunt interese mari ale unor grupuri care au investit in Romania in aceasta prosperitate. Dar, altfel, lucrurile nu arata deloc bine. Mai optimist, in materie de modernizare autentica, sunt de pilda in legatura cu Ucraina! Capacitatea ucrainienilor de a renova, de a repara, de a-si construi, de a moderniza autentic, mi se pare mult mai ridicata decat la noi in momentul asta. Sper si la noi sa vad lucrurile schimbandu-se in bine, dar nu stiu daca o sa le apuc eu.

E un portret sumbru…

A, nu, e realist! Tipul asta de discurs pe care-l practic eu acum il detestam in urma cu cativa ani si mi se parea o prostie. Spuneam ca nu, ca trebuie sa fim optimisti, trebuie sa schimbam lucrurile. Dupa care am vazut ca de 30 de ani tot incerci sa schimbi, tot scrii, tot vorbesti, vezi ca nu se schimba nimic… Incep studentii sa-ti bata obrazul, sa-ti spuna: „lasa-ne in pace, nu ne mai minti, nu vezi ce se intampla in Romania?”.

Sa vorbim putin si de Rusia. Au fost scenele acelea din 24 iunie cu Prigojin parasind Rostov pe Don in ruralele multimii… Momentul cu Prigojin a contrastat cu sondajele unde Putin e dat la 80% incredere. In 1991, cand a fost lovitura de stat impotriva lui Gorbaciov, populatia Moscovei a iesit pe strazi, a protestat. Acum n-a iesit nimeni. Ce sustinere mai are Putin? Pe ce se mai sustine regimul lui?

Greu de raspuns la aceasta intrebare. Sondajele acelea de opinie se publica destul de des, saptamanal, dar nu mi se par credibile. In vreme de razboi, oricum, nu faci sondaje de opinie. Ele nu sunt credibile in Rusia nici in vreme de pace. Dar ca erau 20 de oameni tineri infierbantati in centrul Rostovului seara, pe 24 iunie, nu cred ca asta spune ceva despre sustinerea prin Prigojin.

De acord cu dumneavoastra, dar pe de alta parte Putin a facut apel la poporul rus sa vina alaturi de el si n-a iesit nimeni in Moscova.

El n-a facut apel la poporul rus. Cand a iesit el cu discursul, la 10:00 dimineata, nu stia de aceasta a doua coloana ca trecuse si avansa spre Moscova.

Credeti ca nu avea informatii?

Poate ca avea informatii, dar abia cu aceasta a doua coloana a intrat in panica. A doua coloana a ajuns la Voronej la pranz. Ce vreti sa spuneti dumneavoastra, va dau perfecta dreptate. Putin nu mai reuseste sa mobilizeze populatia. Dar tocmai ca sistemul autoritar al lui Putin pleaca de la premiza ca populatia trebuie adormita, nu mobilizata. Cu cat populatia este mai lipsita de orice emotie, cu atat e mai bine pentru sistem. Ori, in momente de criza, cand ai nevoie de o populatie, uite ca lumea nu mai iese. In Moscova lumea se plimba, multi stateau in casa in ziua respectiva si nimeni nu a mai dorit sa iasa. Nimeni nu-si pune pielea la bataie in situatii de genul asta. Pentru ca nimeni nu mai crede in viitorul unor regimuri politice precum acesta. Deci, atentie, Putin organizeaza pe stadioane acele mitinguri uriase cu concerte, dar acele mitinguri sunt rezultatul mobilizarii administrative.

Cum era si la noi pe vremea lui Ceausescu.

Da. Probabil si acum. Nici acum nu e altfel. Credeti ca iese cineva? Aduna activul de partid care vine, saluta, da din maini… Sau aduc oameni cu autobuzele… Dar sa iasa lumea in strada sa protesteze, lucrurile astea nu se mai intampla.

De ce?

Pai, romanii de ce si-au pierdut interesul? Din acelasi motiv! Nu poti sa minti populatia. In momentul in care alegerile nu mai sunt alegeri, in momentul in care alegerile nu nu mai sunt competitive, tu nu mai alternanta democratica, tu nu mai ai opozitie reala… Daca ati ucis democratia, ati ucis cel mai important lucru, fundamental pentru democratie, care este alternanta la putere… Deci nu mai exista capacitatea de a schimba, pai atunci de ce sa votez? De ce sa protestez? Atunci de ce sa vociferez? Voi ati fost fericiti ca m-ati anesteziat pe mine, m-ati manipulat, ati venit si ati controlat televiziunile, a spus mana pe partide, ati calarit administratia, peste tot bagati oameni din servicii, din institutiile militarizate si acuma veniti la populatie? Ca populatia sa ce? Sa mimeze entuziasmul? Oamenii nu sunt atat de stupizi. Chiar daca nu sunt educati, ei inteleg foarte bine ca lucrurile sunt atat de cinic cimentate incat participarea lor la un protest sau la un vot nu aduce nimic. Si atunci, de ce s-o faca?

Am vazut ca subiectul rebelionii lui Prigojin dispare deja din media ruseasca. S-au linistit lucrurile acolo? A scapat Putin sau mai sunt lucruri in derulare care nu se vad?

Nu uitati faptul ca pana in seara de sambata numele lui Prigojin nu s-a pronuntat pe televiziunile din Rusia. Abia la miezul noptii s-au citit niste comunicate de presa. Atunci au auzit oamenii de Prigojin. Evident ca-l stiau pe Prigojin, dar il stiau de pe canalele de Telegram. Canalele de Telegram sunt foarte populare, au zeci de milioane de utilizatori, dar si acolo domina tot televiziunea. Ori, pentru prima data, ei aud sambata de Prigojin. Atunci i se pronunta numele. Urmeaza zile intregi in care se spun despre Prigojin tot felul de lucruri. Inclusiv ieri ma uitam la nu stiu ce televiziune oficiala a Kremlinului in care il comparau pe Prigojin cu Hitler. Deci, inca se pronunta pe televiziuni numele lui Prigojin. Dar tendinta va fi asta pe care o sesizati si dumneavoastra, se va vorbi tot mai putin de Prigojin. Numai ca – asta e parerea mea, dar si convingerea multor comentatori si experti pe Rusia – vom asista la alte episoade ale acestui razboi intre Prigojin si Kremlin si ca povestea Prigojin-Wagner nu s-a incheiat acum. Va mai urma ceva, nu stim ce si nu stim cand, pana la sfarsitul anului sau poate in aceasta vara. Deci, o sa mai auda publicul din Rusia de Prigojin cu siguranta.

Au trecut doua saptamani si nu a platit nimeni pentru ce s-a intamplat pe 24 iunie. Prigojin s-ar fi intors chiar, la un moment dat, in Rusia. N-a fost nimeni arestat, desi au fost doborate totusi niste avioane in timpul revoltei Wagner, au murit niste niste piloti rusi. Intr-un interviu acordat la CNN, Zelenski spunea ca aceasta lipsa de reactie le indica rusilor slabiciunea lui Putin.

Da, mai multi comentatori spun lucrul asta. Dar acesta a fost aranjamentul pentru ca el sa opreasca avansul spre Moscova. A fost o negociere, iar una din clauzele negociate a fost sa-i inchida dosarul de urmarire penala si nici el, nici membrii Wagner sa nu fie trasi la raspundere. Asta s-a negociat, s-a facut public lucrul asta. Daca nu l-ar respecta, i-am critica pentru ca nu respecta angajamentul. In acelasi timp, urmarind retelele sociale rusesti, am vazut ca Prigojin se bucura de ceva simpatie in anumite segmente!

Pe cine se mai sprijina Putin in acest moment in Rusia? Armata? Pe 23-24 iunie, fortele armate n-au reactionat.

Nu stiu, n-am raspuns la intrebarea asta. El, intr-adevar, face tot felul de bezele armatei, dar n-am vazut vreun indiciu ca armata l-ar mai sprijini pe Putin.

FSB-ul, atunci?

Si cu FSB-ul am am niste intrebari aici. Pai, FSB-ul stia cu siguranta de planurile lui Prigojin. FSB-ul asculta pe toata lumea, nu se pune problema. Si nu doar ca asculta, dar si filmeaza. Prigojin era un personaj foarte important, era urmarit. El, la randul lui, era utilizat de FSB pentru diverse operatiuni. Prigojin e un tip care provine din lumea criminala, cu trecut sovietic, cu anii ’90, anii tulburi… La randul lui, Prigojin e un fel de serviciu de informatii in sine! Ganditi-va ca in Leningrad, apoi Petersburg, el avea diverse restaurante, clientii nu primeau doar mancare acolo. Prigojin filma tot. Cel putin pentru anii ’90 e un fel de Plahotniuc de la Chisinau. Nu stii ce a filmat, unde sunt informatiile alea, sunt pe CD-uri, sunt pe memory-stick-uri, sunt intr-un seif de la Viena, intr-o banca, sunt deja la Moscova ori sunt si la Moscova dar si la americani… El sigur are ceva kompromat, anumite materiale compromitatoare despre Putin, despre anturajul lui Putin, despre oameni foarte dragi foarte apropiati de Putin. Pentru ca a plecat cum nimeni, practic, nu si-ar fi putut imagina ca poate sa plece. Dupa ce e facut tradator intr-un discurs. Putin spune de mai multe ori despre el tradator, tradator care baga cutitul pe la spat. Dupa aia, Prigojin pleaca din Rusia, se intoarce cu avionul sa-si vada de afacerile de la Petersburg, se duce iar acolo… E mai sofisticat personajul si are influenta mai mare decat ne-am putea imagina.

„Putin nu-si pregateste niciun transfer de putere. El e imparatul care se scufunda, dupa el nu mai exista nimic! Pentru el e vital sa nu existe alternativa”

Dumneavoastra ati anticipat inca de asta-toamna ca este foarte probabil sa asistam la o incercare de puci impotriva lui Putin.

Asteptarile mele erau, totusi, ceva mai mari. Asta a fost o gluma.

Banuiesc ca nu va gantiti la teoria aparuta imediat, cum ca, de fapt, Putin a fost inteles cu Prigojin…

Nu, nu la asta ma refer. Eu nu m-am asteptat ca societatea ruseasca, corpul ofiterul sa fie atat de amorf, sa nu reactioneze. Oamenii aia vorbesc despre Rusia cum vorbim noi! In contactele directe, sunt chiar mai critici decat noi. Noi suntem critici cu Romania pentru ca stim situatia de aici. Ei sunt foarte critici cu Rusia. Cu detalii, cat de corupta este. In conditiile in care aveau sansa sa isi manifeste nemultumirea, ei n-au vrut sa sa-si lege numele de al lui Prigojin. In care n-au avut incredere pentru ca era, totusi, un tip care lucrase cu Putin si avusese tot sprijinul lui. N-au avut incredere in Prigojin, iar din punctul asta de vedere sigur ca cei care vor face – daca va mai fi cineva care sa pregateasca o astfel de tentativa de destabilizarea Kremlinului – vor trebui sa iasa in fata cu o persoana credibila macar. Problema e ca persoanele credibile n-au cum sa faca cariera in Rusia si sa aiba aceste asset-uri, aceasta capacitate de a mobiliza. Prigojin macar a venit si a spus: „Uite, domnule, cateva mii de oameni inarmati. O parte am venit in Rostov pe Don, o alta coloana cu Utkin (seful executiv al trupelor Wagner – n. red.) s-a dus spre Voronej si Moscova. Voi ce faceti, ce puneti?”. „Pai, stiti, persoana noastra, ca noi din punct de vedere etic suntem impecabili.” „Si ce? Cine vine dupa voi? Voi nu reusiti sa castigati alegerile pe scara blocului vostru!” Cum sa spun… Istoria se scrie de catre invingatori. Daca doreau ei sa faca ceva, ar fi trebuit sa se mobilizeze acum si sa utilizeze aceasta ocazie. Eu cred ca a fost, totusi, altceva in spatele lui Prigojin, e foarte posibil sa fi fost mult mai multi ofiteri implicati. Ca n-au iesit, de ce n-au iesit, de ce si-a negociat acest Exit asa cum si l-a negociat Prigojin… Nu stiu. Sunt prea multe intrebari fara raspuns si lucrurile nu par defel lamurite acum. De asta e foarte probabil se mai asistam la episoade din aceasta odisee.

Credeti ca-l mai prind in functie pe Putin alegerile din 2024?

Sa vedem daca se mai tin alegerile! Poate sa declare situatie de urgenta si sa nu le tina. Sa te duci in alegeri, chiar asa, falsificate, cum sunt alegerile acolo, fara sa ai o victorie militara, e foarte complicat chiar si pentru Putin. Orice alegeri, chiar si falsificate, pot fi un un moment de tensionare a situatiei sociale si politice. Ganditi-va la Milosevici acum 23 de ani. Pai, ce, alegerile din Iugoslavia, la vremea aia, erau corecte? Si alea erau partial falsificate. Si totusi, lumea a iesit in strada. Asa si la Putin acum. Deci el, daca nu va putea sa livreze nimic populatiei, e riscant sa organizeze alegeri. Nu spun ca nu va putea sa sa tina lucrurile sub control, dar e un risc destul de mare pe care si-l asuma. In Rusia e e mult mai complicat cu transferul de putere decat in alte parti. Cu Putin va fi mult mai complicat decat in Iugoslavia si nu e vorba aici doar de arsenalul nuclear. E Rusia, e altceva. Alt calibru.

E posibil sa asistam la un transfer de putere in Rusia? Sa-si pregateasca un inlocuitor Putin in perioada care urmeaza?

Nu isi pregateste nimic! Putin, nu! El e imparatul care se scufunda! Dupa el nu mai exista nimic! In momentul in care si-ar pregati asa ceva, el ar risca sa fie inlocuit. Ori, pentru el e vital sa nu existe alternativa.

„Sa ne asteptam la ce e mai rau la centrala atomica de la Zaporojie. Putin nu mai are multe piese pe tabla. Si are nevoie de ceva care sa rupa cursul evenimentelor. Poate nu maine, dar in urmatoarele luni”

In ultimele zile e tot mai puternica teama ca se va provoca un incident nuclear la centrala atomica de la Zaporojie. Incident care, spera rusii, ar opri ofensiva Ucrainei prin aparitia unor cantitati mari de radiatii. Zona ar deveni foarte periculoasa pentru oameni, ducand la evacuarea trupelor. Vedeti posibil un astfel de scenariu?

Da! Putin nu mai are multe piese pe tabla! Iar Zaporojie este o piesa importanta in jocul lui de sah. Daca i se atrage foarte serios atentia, i se da peste mana, sa nu cumva sa… Poate, dar nu sunt sigur, poate sa zica nu si sa evite. Dar el nu mai are cu ce sa joace, are nevoie de ceva care sa rupa cursul evenimentelor, sa-l schimbe radical. A incercat cu Kahovka, cu inundatiile, ati vazut ca nu-i pasa ca in partea ruseasca au pierit mult mai multi decat in partea ucraineana, pentru ca acolo era si terenul mai jos. Asa si in acest caz, al centralei atomice de la Zaporojie. Vantul ar duce norul radioactiv spre Rusia, spre nordul Caucazului. Credeti ca-i pasa? Credeti ca sta Putin, se uita la… Important e sa obtina un impact din asta dramatic. Si atunci el spera ca, uite, ucrainienii vor intrerupe ofensiva, vor fi supusi unor presiuni extraordinare din partea Occidentului sa accepte sa inghete conflictul, sa accepte ceva din pretentiile Rusiei. Ori, daca Putin calculeaza in felul asta, cred ca va folosi (un „accident” la centrala atomica de la Zaporojie – n. red.). Poate nu maine, nu poimaine, dar in urmatoarele luni. Repet, daca occidentalii ii atrag atentia… Dar aici n-ai cum sa atragi atentia pentru ca el o sa zica: „Pai, a fost un accident!”.

Exact!

Deci, sa ne asteptam la ce-i mai rau! Atunci va fi destul de complicat, pentru ca va dati seama, o sa ai sute de mii si poate milioane de oameni care vor fugi, mai ales daca e vorba de nor. Norul, daca se misca si trece pe sus, e OK. Problema e sa nu ploua. Pentru ca atunci iti vin radiatiile. Deci ganditi-va daca Romania e pregatita pentru un scenariu de tipul asta, cu populatie care fuge. Nu sunt foarte convins.

„Seful CIA s-a dus la Kiev sa discute conditiile in care, pana la sfarsitul anului, Ucraina ar trebui sa inceapa niste negocieri cu Rusia. Pe occidentali ii intereseaza ca intra in campanie electorala”

Cum anticipati ca se va incheia, pana la urma, criza asta? Medvedev ameninta ca Rusia o sa tina razboiul cu Ucraina, daca e nevoie, si zeci de ani numai ca sa nu intre in NATO. Dar si Putin are o varsta…

Daca moare Putin nu inseamna ca se termina razboiul! Cel mai important lucru, ce trebuie sa intelegem, este ca Occidentul nu are voie sa piarda acest razboi!

De ce?

Pentru ca acceptarea unei victorii rusesti n-ar face decat sa subrezeasca fundamentele morale, juridice ale lumii occidentale. Daca accepti asa ceva, orice se poate intampla. Nu nu mai exista regula, nu mai exista nimic. Tine de Occident ca sa ajute Ucraina sau sa intervina sa respinga agresiunea. Deci, atentie, nu e o agresiune ruseasca doar impotriva Occidentului, e o agresiune ruseasca impotriva Occidentului, impotriva stilului de viata occidental, dar si impotriva valorilor occidentale, impotriva libertatilor, impotriva democratiei. Miza acestei batalii este mult mai mare. Nu stiu cati inteleg in Occident lucrul asta si cati lideri occidentali sunt dispusi sa ajute cu adevarat Ucraina cu armament, in primul rand, ca Ucraina sa poata invinge. Adica sa respinga de pe teritoriul ei ocupatia ruseasca. Asta este foarte important. Deci, depinde in acest moment mai mult de Occident. Ca Putin spune ca nu va renunta… O sa renunte! N-ati vazut, l-a facut talhar si pradator pe Prigojin. Si dupa aia si-au luat la revedere! Problema nu-i de Putin! Problema e de Occident. E capabil sa inteleaga Rusia si sa ajute Ucraina ca sa respinga invazia? Putin va fi cel care-l va trimite chiar pe Medvedev sa semneze, daca e cazul, tratatul cu Ucraina! Deci, nu va luati dupa Putin. Da, el va folosi, la maxim va intinde coarda, va ameninta cu Zaporojie, cu nucleara, cu tot ce vreti dumneavoastra. Problema e daca vede ca Occidentul are clar niste obiective si nu da inapoi. Dar pe occidentali ii intereseaza „intru in campanie electorala”. Vine Burns (seful CIA – n. red.) la Kiev: „Ba, vedeti, pana la sfarsitul anului incepeti si voi niste negocieri. Ca dupa aceea are Biden niste alegeri, pe noi alea ne intereseaza”. Ori, daca nu intelegi miza enorma pe care o are lupta Ucrainei, ca Ucraina nu lupta doar pentru ea astazi ci pentru tot Occidentul, inseamna ca creezi o portita prin care uite ca Rusia ar putea sa castige acest razboi.

Aveti informatii ca de asta s-a dus directorul CIA la Kiev, ca sa le sugereze sa inceapa niste negocieri?

Nu asta s-a discutat acum la Kiev?

Zelenski n-a spus asta. S-a rezumat sa spuna ca au relatii foarte bune.

Sigur, n-o sa spuna ca sunt in relatii rele. Burns s-a dus sa discute conditiile in care, pana la sfarsitul anului, Ucraina ar trebui sa inceapa niste negocieri cu Rusia.

Asta e o veste foarte buna pentru Putin.

Eu pot sa inteleg. A inceput razboiul de 16 luni, Ucraina lupta… Occidentalii, ca si rusii, sperau ca Ucraina va pica in trei zile. Au vazut ca nu pica intr-o luna, nu pica in doua luni… De un an si ceva Occidentul incearca sa creeze un mecanism de fabricare si livrare a munitiei la nivelul Uniunii Europene intre state. Nici pana acum n-au reusit sa negocieze intre ele. Pai, si in conditiile astea, daca n-ar exista Polonia, daca n-ar exista Statele Unite, daca n-ar exista tarile baltice, ca sa priceapa intr-adevar miza razboiului pe care il poarta Ucraina, daca era dupa alte capitale, ar fi facut presiuni asupra Kievului sa inceteze razboiul si sa faca concesii Rusiei.

„In 2015, toata conducerea MAE a fost la inaugurarea Centrului Cultural Rus la Bucuresti, la 100 de metri de cladirea Guvernului. Abia de curand a fost inchis pentru propaganda contra Ucrainei. Ceea ce nu cred ca-i deranja pe ai nostri, care sunt si ei profund anti-ucraineni”

Unde vedeti Romania in toata povestea asta?

E foarte discreta. Poate ca sunt niste lucruri, dar deocamdata sunt secrete. Nu stiu. Nu e pe nicaieri!

Spuneati mai devreme despre acest razboi pe care Rusia il duce in primul rand impotriva Occidentului, dincolo de Ucraina. Vedeti si in Romania semnele acestui razboi contra democratiei, al libertatilor?

Da. Vedem ca in Romania e tot mai activa propaganda ruseasca. Cred ca e pe bani, banuiala mea e ca se face prin Republica Moldova aceasta corupere si cred ca daca serviciile de informatii ar face un mic efort, ar putea sa si descopere aceste trasee pe care se misca banii. Sunt niste oameni cinici care au spus: „Daca e sa facem bani, hai sa facem bani!”. Ei nu cred in nimic. Erau pro-americani acum 10 ani asteptand sa vina bani de la americani. Ei sunt pro cine da bani. Daca au vazut ca rusii dau bani, asta e! Sunt de un cinism desavarsit, toata viata lor au practicat tipul asta de jurnalism foarte cinic, pe bani, n-au niciun fel de valori, nu cred in nimic…

Va referiti doar la jurnalisti?

Ma refer la jurnalisti, la sefi de gazete. Aici e ce se observa. In rest, mi-e greu sa spun. Stiu ca sunt interese rusesti in energie, in imobiliare, stiu ca-s afaceri care se fac nu direct din Rusia, ci prin Israel, prin Republica Moldova, prin Elvetia, prin Olanda. Asa, cu jumatate de gura, din varful buzelor, se mai pronunta cate un nume. Dar e imposibil de controlat. Presupun ca sunt influenti. Foarte influenti pe anumite zone din tara. Targoviste, Slatina, inteleg ca sunt foarte influente retelele lor, ca sunt conectate si la partide politice. Dar n-am contacte la serviciile secrete ca sa pot da nume. Dar sunt activi. Au fost tot timpul foarte activi in Romania. Faptul ca Romania a fost printre ultimele tari care au expulzat rusi… Presa romana a sarit, „vai, ce le facem rusilor!”. Nu! Noi facem dupa un an de zile ce au facut altii! Noi am avut Institutul Cultural Rusesc pana acum cateva luni! Amintiti-va, tineti cont de faptul ca noi in mai 2015, la un an si cateva luni dupa anexarea Crimeei, am permis Rusiei sa deschida la 100 de metri de Guvernul Romaniei Centrul Cultural Rus! Cand s-a deschis, de fata a fost conducerea Ministerului Afacerilor Externe! Fara ca Romania sa deschida, la randul sau, Institut Cultural la Moscova! Sau altceva. Deci, repet, Rusia a deschis institut cultural la 100 de metri de sediul Guvernului Romaniei! L-au inchis foarte recent, atunci cand au vazut ca acolo faceau propaganda pe fata impotriva Ucrainei. Ceea ce nu cred ca i-a deranjat pe ai nostri, ca si ei sunt profund anti-ucrainieni.

„Ma uit la studenti. La inceput au fost inclusiv activisti inscrisi la USR. Activi acolo, campanie electorala. Dezamagiti de USR, au trecut la AUR. Aceiasi oameni! Sunt antisistem. Si ei ajung la concluzia ca, daca la noi e democratia fake, iar Romania e anti-Rusia, atunci rusii sunt buni. Aberant”

Vedem aici un comportament bizar al serviciilor de informatii romane. Este aceasta propaganda ruseasca, despre care spuneati si dumneavoastra, care cu un mic efort ar putea fi destructurata. Si totusi, nu misca nimeni niciun deget.

Ai CNA-ul, ai legislatia! In Republica Moldova, unde presiunea e mult mai mare, si au facut curaj si au luat niste decizii. In Romania, teoretic tara membra NATO si UE, presiunea e mai mica. CNA-ul… Eu nu stiu, e drept ca nici nu prea urmaresc ce se intampla in Romania. Poate ca au luat niste decizii, bravo lor daca e asa, nu stiu, nu comentez. Dar altfel n-am auzit oameni de afaceri sau interpusi sau cineva sa zica Gazprom-ului, sau LukOil-ului ceva. Rusii se simt foarte bine aici, functioneaza foarte bine, nu-i deranjeaza nimeni. Dar sa stiti ca lucrul asta nu se intampla doar in Romania! Asta e mentalitatea in Europa! Londongrad (Londra – n. red.), ati auzit de el, da? Acum cateva zile, ambasadorul Rusiei la Londra a facut receptie. S-au dus lorzi acolo. Camera Lorzilor, mari si subtiri intelectuali britanici! I-a deranjat cumva ca sunt omorati copii de armata armata rusa in Ucraina? Deci trebuie vazute si toate lucrurile astea. De aceea credibilitatea Occidentului e asta care e…

Problema este ca noi suntem mult mai aproape de Rusia decat Marea Britanie. N-a fost nicio reactie atunci cand un general ucrainean, fost adjunct al serviciului de informatii, a spus despre liderul AUR ca s-a intalnit cu un ofiter FSB la Cernauti. Acelasi lucru l-a spus apoi un fost ministru al Apararii din Republica Moldova.

In materie de AUR n-am nicio concluzie. Dar nu uitati ca e mult mai raspandita versiunea potrivit careia acest partid este creatia serviciilor secrete. Deocamdata, n-am probe nici in favoarea acestei teorii, nici impotriva ei, asa ca ma abtin sa comentez. Faptul ca un general spune… Lucrurile astea nu se discuta pe televiziuni. Impresia mea este ca unii interesati sa mai scada AUR au dat drumul la aceste, zicem cu ghilimele de rigoare, informatii pe televiziuni, au constatat in cateva saptamani nu doar ca nu scade AUR, ci creste si atunci au intrat in panica si au zis „domnule, nu merge cu rusii”. Faptul ca sunt oameni nemultumiti cu viata lor, nemultumiti cu ce se intampla in politica, ii face sa caute partide anti-sistem. Ma uit la studenti. La inceput au fost inclusiv activisti inscrisi la USR. Activi acolo, campanie electorala. Dezamagiti de USR, au trecut la AUR. Aceiasi oameni! Foarte isteti, dealtfel. Studii, limbi straine, pleaca in Occident sa-si continue doctoratele. Antisistem, da? E un debuseu. Cum sa-si exprime nemultumirea? Doar votand cu AUR. Si asta li se pare putin! Asa ajung pro-rusi! De ce? Pentru ca Romania e anti-Rusia, ei sunt impotriva starii de lucruri existente in Romania acum si gata, acuma li se pare ca e normal sa devina pro-rusi. Si am reactii si discutii cu unii dintre ei care altfel sunt foarte inteligenti, foarte cititi, foarte subtiri, din familii foarte bune. Discutii absolut halucinante, devin pro-rusi, se simt mintiti de autoritatile romane si concluzia finala la care ajung e ca daca e democratia fake la noi, ca daca administratia e asa, ca reforma nu se poate face, atunci asta inseamna, mergand pe un lant logic, si ca Romania duce o propaganda anti-ruseasca si ca, de fapt, Rusia e pozitiva in aceasta poveste. Absolut aberant!

Asta e un periculos joc cu focul, daca serviciile au inventat un partid antisistem care sa aiba discursul asta si directia asta. Pentru ca la un moment dat poti scapa de sub control fenomenul.

Scapi de sub control! Pentru ca il poti controla daca e la 5%, la 7%, dar nu-l mai poti controla la 20%! Eu nu am, atentie, nu am informatii pertinente care sa ma indreptateasca pe mine sa afirm categoric lucrul asta s a intamplat.

Va multumesc, domnule profesor, pentru amabilitate si pentru timpul acordat, a fost o placere sa stam de vorba!

Va multumesc!

Urmareste-ne si pe:
Matei Udrea

Share
Published by
Matei Udrea

Recent Posts

Dragnea confirma blatul Ciolacu-Simion: „Simion va primi de la PSD cate 10, 15 sau 20 de voturi de la fiecare dintre cele 18.000 de sectii de vot din Romania”

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…

36 de minute ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

52 de minute ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

27 de minute ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

O oră ago

Presedintele comisiei electorale din Georgia, improscat cu vopsea neagra de un membru al opozitiei dupa ce a confirmat victoria partidului de guvernamant

Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…

O oră ago

La 1000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei, dupa invazia Ucrainei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

O oră ago