INTERVIU Iulian Fota: „Omul asta «nou» mosit de Partid si de Ceausescu in anii ’80 – protocronisti, recuperarea teoriilor legionarilor – toate astea s-au varsat in capul nostru dupa 1990! Toata educatia acestor oameni a avut o clara caracteristica anti-occidentala. Ei sunt aia care au pus mana pe tot dupa 1990!”

analize

Iulian Fota

„E prea devreme, nu pot sa va explic cum a fost pus Mihai Caraman sef la SIE“, ii raspunde la un moment dat Iulian Fota reporterului, zambind, in timpul interviului. Fostul consilier prezidential si secretar de stat la Externe pe probleme de securitate nationala si relatii internationale il citeaza apoi pe generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror sef al Parchetului Militar, care, referindu-se la revolutia din 1989, a afirmat ca atunci a avut loc o „re-KGB-izare a Romaniei“.

Interviul cu Iulian Fota este unul atipic. Tema o reprezinta originea actualelor probleme pe care le are Romania.

„Cam 60%“ s-au reformat institutiile statului roman fata de perioada comunista, raspunde interlocutorul – personaj care in ultimul sfert de secol a lucrat indeaproape cu aceste institutii.

„Lumea nu intelege ca statul este un sistem de sisteme“, spune Fota. Iar in Romania sunt cateva institutii – foarte putine – care s-au reformat obligate de contactul si cerintele NATO si UE. Restul au ramas in comunism. Sunt nereformate, ostile schimbarii, cu aceleasi mentalitati de dinainte de 1990. Printre ele se numara Finantele, Externele, Agricultura, Internele. N-a existat o presiune de schimbare a partenerilor occidentali, asa ca au ramas asa cum le vedem azi.

Dar cea mai mare problema nu o reprezinta, totusi, institutiile, ci oamenii. Romania e azi pe mana „oamenilor noi“ croiti de Ceausescu si Partid in anii ’80, explica Iulian Fota.

O generatie cu carte putina, promovata rapid de Ceausescu in functii de conducere pe criterii de loialitate incepand cu 1981-1982, cand dictatorul si-a dat seama ca ramane singur si ca la nivel mondial incep sa apara schimbari.

Sunt oamenii pe care Ceausescu i-a promovat in Armata, Militie si Securitate la 30 de ani sarind etapele, pe criterii de obedienta. Luati din productie, acestia au fost indoctrinati ideologic cu toate teoriile pe care azi le vedem la AUR, la conspirationisti si suveranisti, la unele posturi de televiziune si pe retelele de socializare. Regimul comunist i-a indopat cu teoriile legionare recuperate, cu autarhismul, creandu-le aceasta dimensiune visceral anti-occidentala.

Oamenii acestia aveau in jurul a 40 de ani cand a venit Revolutia, iar incepand din 1990 au pus mana pe tot in tara. Inclusiv universitatile private sunt opera acestor „oameni noi“ ai lui Ceausescu. Acolo s-au produs generatii de detinatori de diplome asemenea lor, generand cumplita selectie negativa care a inecat tara azi.

„Statul roman e reformat in proportie de 60% fata de perioada comunista. Cate cursuri au urmat cei de la Ministerul de Finante? Cati oameni au trimis astia la pregatire in Occident? Ministerul Economiei, Agricultura, Justitia! Plus ca nici Ministerul de Interne Ministerul de Interne n-a fost renovat, reorganizat pentru ca nimeni n-a cerut chestia asta!“

Matei Udrea: Domnule Iulian Fota, ce s-a intamplat in decembrie 1989, la revolutia din Romania?

Iulian Fota: Un moment de semifaliment al statului roman. Bun, Romania era falita economic. Falimentul economic in 1989 este clar…

Matei Udrea: Total.

Iulian Fota: Total! Chiar e o poveste interesanta a vizitei lui Brucan in SUA, la Washington, dar si la Moscova. Prin martie 1989, Brucan da un interviu la Vocea Americii si spune o chestie foarte interesanta. Ca Romania este falimentara economic si ca Ceausescu este izolat si in Est, si in Vest. Deci nu mai vrea nimeni sa aiba de-a face cu el. Asta este in martie 1989. Ce vreau eu sa spun este ca am stat de vorba… am avut si eu tot felul de curiozitati – si le am, cand pot, in continuare –, am stat de vorba cu tot felul de oameni din PCR, liniile 3-4, dar si din fosta Securitate. Am vrut sa inteleg: „Domnule, ce stiati voi ca se intampla?“. Si din discutii cu astfel de oameni, la niveluri mai mici, in mod clar, se stia si se intelegea ce se intampla in Europa Centrala, ca incepuse un… Chiar, la un moment dat, cineva invoca o conferinta din RDG, din 1988, si niste formulari in doi termeni care i-au dat omului concluzia ca niste schimbari majore vor avea loc. Deci, la nivel de partid, linii mai mici, Academia Stefan Gheorghiu (actuala SNSPA – n. red.), oameni care intelegeau, si la nivel de fosta Securitate, se stia ca urmeaza niste schimbari.

Matei Udrea: Si de ce nu s-a intamplat nimic?

Iulian Fota: Asta este intrebarea! M-am intrebat si eu: de ce? Pentru ca uitati-va la Bulgaria! La Cehoslovacia! Au pus la punct operatiuni de depasire a impasului. In Cehoslovacia a fost un baiat din serviciile lor, s-a dat mort, asta a fost folosita ca sa inflameze, au iesit 7-800.000 in Piata Wenceslas, in centrul Pragai, a picat comunismul in Cehoslovacia. In Bulgaria au facut-o altfel! Dar, iarasi, eficient!

„E prea devreme, nu pot sa va explic cum a fost pus Mihai Caraman sa infiinteze SIE“

Matei Udrea: Todor Jivkov s-a agatat de putere si a incercat niste chestii urate…

Iulian Fota: Lovitura de palat. S-au inteles pe la spatele lui, l-au dat jos in doi timpi si trei miscari, au pus un lider care ei au sperat ca e suficient de popular sa depaseasca impasul. Nici ala n-a prea reusit, dar au depasit momentul fara sa moara nimeni! In toata Europa… Exceptand Polonia. Acolo e alta poveste. Polonia are lupta de 10-11 ani dintre Solidaritatea si Partidul Comunist. Acolo sunt niste victime, dar iarasi sunt niste victime ale politiei secrete poloneze, cum a fost preotul Popieluszko. Sunt cativa morti in decurs de 10 ani. Nu-s putini, pentru ca orice om e important, dar totusi… Ei, vine Romanica noastra cu 100 si ceva de morti pana fuge Ceausescu si 800 si ceva de morti dupa ce fuge Ceausescu!

Matei Udrea: Ce s-a intamplat atunci?

Iulian Fota: Le recomand tuturor sa urmareasca interviurile pe care fostul sef al Parchetelor Militare (Catalin Ranco Pitu – n. red.) le-a dat la TVR si la niste realizatori de podcasturi. El a instrumentat dosarul Revolutiei. Si omul spune in interviuri tot, cum a fost la Revolutie. Cine, ce a facut din Armata… Nu mai spun ca omul vine cu niste formulari care sunt absolut dementiale si pe care toata lumea le ignora pentru ca sunt prea grele si nu se poate face o discutie. Acest general iesit in rezerva anul trecut citeaza, inteleg, dintr-un document juridic al statului roman, si vorbeste despre re-KGB-izarea Romaniei incepand cu 1989!

Citeste si: Procuror militar: „Sunt probe zdrobitoare ca Ion Iliescu a urmarit mentinerea Romaniei in zona de influenta a URSS/ Nu a existat nici macar un singur terorist si asta o spun cu titlu de certitudine”

Matei Udrea: De necrezut!

Iulian Fota: Deci, general al Armatei romane si procuror, intr-un document oficial al statului roman, vorbeste despre re-KGB-izarea Romaniei incepand cu decembrie 1989! Si spune: pentru ca a fost numit ala, ala, ala, iar Securitatea ii urmarise si astia aveau legaturi cu sovieticii! Si omul a stat de vorba cu aia care i-au urmarit!

Matei Udrea: Domnule Fota, haideti sa va intreb cum a fost posibil sa fie pus Mihai Caraman, ofiter decorat de KGB, sa infiinteze SIE in primavara lui 1990?

Iulian Fota: Nu pot sa va explic! (rade) E prea devreme, nu pot sa va explic…

Matei Udrea: Cum e posibil asa ceva? Un spion decorat de KGB tu il pui sa infiinteze SIE si dupa aceea il prezinti ca fiind un serviciu de informatii nou, democratic?

Iulian Fota (da din umeri): Tocmai v-am explicat folosind o sintagma care nu-i a mea, ii apartine unui fost oficial al statului roman, procuror militar general! Ce stim, legat de Caraman – ca acum sarim de la una la alta –, sunt doua informatii. Una e publica si asumata, el a fost decorat de Uniunea Sovietica…

Matei Udrea: Pentru merite deosebite in lupta impotriva NATO.

Iulian Fota: Clar, clar! Cealalta informatie care circula, si aici e speculatie si o spun si eu sub acest semn de intrebare, este ca el ar fi avut si grad in serviciile de informatii sovietice!

Matei Udrea: Pacepa sustinea chestia asta. Nu stim acum…

Iulian Fota: Caraman e mai mult decat decorat! Pentru ca importanta lui pentru sovietici a fost foarte mare! Calitatile lui Caraman nu pot fi contestate. Din punct de vedere al unui ofiter de informatii, el a fost bestial!

Matei Udrea: Da, dar nu a fost pentru Romania, a fost pentru o putere straina.

Iulian Fota: OK, asta e discutia. In ce masura am profitat si noi de ce facea el, nici eu nu stiu atat de bine dosarele astea. Dar e clar ca sovieticii au fost indragostiti de el pentru ca avea acces la informatii si lovitura pe care a dat-o NATO a fost una naucitoare, coplesitoare. Iar povestea este ca dupa ce Caraman a fost numit (la SIE – n. red.)… Si… In fine, eu mai stiu si cum, dar aici intram intr-un subiect pe care mai bine il inchidem odata, ca nu ne ajuta cu nimic… Ce este adevarat este ca Manfred Worner, care era secretar general al NATO, a spus ca nu vine in Romania pana cand Caraman nu e schimbat. Si vreo 2-3 ani, Manfred Worner nu calca aici. Cred ca in 1993 vine prima data…

Citeste si: Cine a fost, de fapt, Mihai Caraman, spionul ingropat cu onoruri de comunitatea serviciilor de informatii romanesti si presa aferenta. De la „glorioasa“ activitate in slujba Moscovei si impotriva NATO pana la reactivarea sa dupa 1990 – Marturia lui Pacepa

Matei Udrea: Dupa ce Caraman a fost schimbat.

Iulian Fota: Da, dupa ce Caraman a fost schimbat.

Matei Udrea: Dar asta voiam sa spun. Apropo de ce povesteati dumneavoastra cu KGB-izarea…

Iulian Fota: N-o spun eu, o spune fostul sef al Parchetelor Generale.

„Tratatul din 1991 cu URSS a fost o gandire a establishmentului romanesc. Ca n-a fost o initiativa a lui Iliescu in pofida MAE sau a altora! Pur si simplu asa au gandit la vremea respectiva! Ca asa e bine pentru Romania, ca sa ramanem in continuare garantati de Uniunea Sovietica. Cand, deja, la inceputul lui 1990, cehii, polonezii si cu ungurii incep sa bata in poarta NATO“

Matei Udrea: Asadar, vine Revolutia, se spune ca a cazut comunismul, se scoate in afara legii comunismul, se spune ca incepe democratia, se afirma ca „desfiintam Securitatea si infiintam niste servicii de informatii noi, democratice“, si pui sa infiinteze aceste institutii democratice un ofiter decorat de KGB! Ce democratie e asta? Ce sistem democratic? Ce schimbare poti sa faci cu niste oameni care vin de la KGB?

Iulian Fota: Nu uitati ca in 1991, in iulie, Romania e prima si singura tara care semneaza un tratat cu Uniunea Sovietica! Iulie 1991! In august avem puciul de la Moscova, iar la finalul lui 1991, Uniunea Sovietica dispare! Deci…

Matei Udrea: Si e tratatul acela prin care noi ne angajam sa nu aderam la nicio organizatie fara aprobarea URSS.

Iulian Fota: De securitate! Cu alte cuvinte, noi aveam un cuvant de spus fata de optiunile lor si ei fata de optiunile noastre. Evident, sensul era ca daca noi am fi vrut (sa intram in NATO – n. red.), ei ar fi spus „Nu“, ca uite ce zice tratatul!

Matei Udrea: Da!

Iulian Fota: Bun, care tratat avem norocul ca nu e ratificat. Si parerea mea e ca n-a fost un plan. Nu l-au mai ratificat fiindca s-a destramat Uniunea Sovietica si a picat toata cosmelia!

Matei Udrea: Da. Si a iesit si scandal la Bucuresti cand s-a aflat. In Parlament a iesit un scandal-monstru.

Iulian Fota: Evident ca da! Evident ca da! Pai, cum se putea altfel cand tu faci o asemenea porcarie?

Matei Udrea: Iliescu a semnat! Trebuie sa spunem.

Iulian Fota: E adevarat! Dar aici a fost mai rau decat atat: a fost o gandire a establishmentului (conducerii – n. red.) romanesc. Ca n-a fost o initiativa a lui Iliescu in pofida MAE sau a altora! Pur si simplu asa au gandit la vremea respectiva! Ca asa e bine pentru Romania, ca sa ramanem in continuare garantati de Uniunea Sovietica in noile conditii. Cand, deja, la inceputul lui 1990 – si asta stiu de cand lucram la NATO! –, cehii, polonezii si cu ungurii incep sa bata in poarta NATO, sa spuna „noi vrem in NATO!“. Si mi se pare ca polonezii si ungurii au cerut inca din 1990 desfiintarea Tratatului de la Varsovia!

Matei Udrea: Lucrurile astea se leaga cu ce se intampla in zilele noastre. Atunci a aparut noul stat roman…

Iulian Fota: Daca nu se desfiinta Uniunea Sovietica, noi astazi nu cred ca am fi fost in NATO, daca ma intrebati pe mine! Asta este teza mea.

Matei Udrea: Ramaneam in sfera de influenta a Uniunii Sovietice.

Iulian Fota: Deci, daca ramanea Uniunea Sovietica, plecau ailalti… Bun, la un moment dat, ne-am fi rupt si noi, dar am mai fi stat vreo cativa ani!

Matei Udrea: Asta insemna prelungirea unui statut…

Iulian Fota: Pentru ca asta e clar, intre Iliescu si Gorbaciov a fost o relatie foarte buna si de incredere reciproca, chiar daca lui Iliescu nu-i place sa recunoasca chestiunea asta. Pe de alta parte, norocul nostru a fost – si aici ajungem iar la cele 3-4 noroace pe care le-a avut Romania dupa 1990 – destramarea Uniunii Sovietice. Pentru ca venind Eltin, chimia intre Iliescu si Eltin era foarte proasta! Sunt niste momente foarte interesante. Romania incepe, datorita unei chimii proaste intre cei doi lideri…

„Noi consideram Pactul Ribbentrop – Molotov ca momentul care a permis inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si pe rusi la fel de vinovati ca si Hitler, si asa e si corect sa fie! Si evident ca rusii au sarit de pe scaun! Pentru ca asta pune in pericol legitimitatea statutului Rusiei. Ei neavand cu ce sa se laude, toata legitimitatea lor internationala e construita pe sacrificiile lor in Al Doilea Razboi Mondial“

Matei Udrea: Dar si in 1994 era sa semnam cu rusii un nou tratat asemanator celui din 1991!

Iulian Fota: Pai, a venit Evgheni Primakov la Bucuresti in 1995! Si pe aeroport i se spune lui Primakov: „Stiti, noi nu indraznim, ca sare opozitia!“. Veneau alegerile in anul urmator. In noiembrie 1996 au fost alegeri. Deci, Primakov chemat sa parafeze tratatul, noul tratat, in care iar se gaseau niste termeni…

Matei Udrea: Primakov era…

Iulian Fota: Ministru de Externe! Era iar un tratat scris in doi peri, daca ma intrebati pe mine, dar… In fine… Primakov e trimis la plimbare de romani dupa ce el ajunsese deja la Bucuresti!

Matei Udrea: Dar erau niste clauze acolo… Noi nu castigam nimic in problema tezaurului, rusii nu voisera sa discute despre Tratatul Molotov – Ribbentrop, sa-l condamne… Erau niste lucruri foarte urate pentru Romania.

Iulian Fota: Pai, asta e! Noi consideram Ribbentrop – Molotov ca momentul care a permis inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si pe rusi la fel de vinovati ca si Hitler, si asa e si corect sa fie!

Matei Udrea: Da!

Iulian Fota: Si nu numai noi! Si canadienii! Premierul Canadei a spus acelasi lucru!

Matei Udrea: Toata lumea!

Iulian Fota: Si evident ca rusii au sarit de pe scaun! Pentru ca asta pune in pericol legitimitatea statutului Rusiei. Ei neavand cu ce sa se laude, toata legitimitatea lor internationala e construita pe un fapt care nu poate fi contestat, sacrificiile lor in Al Doilea Razboi Mondial. Si cine se atinge de acest aspect si-a dat foc la valiza in relatiile bilaterale cu Rusia. Deci, ca sa inchidem subiectul 1989: m-am intrebat si eu de ce nu am fost capabili ca bulgarii, ca cehii, ca polonezii, sa facem si noi pasul. Raspunsul: 1) Frica! Le era frica sa nu afle Ceausescu si sa ii rada, sa-i marginalizeze. Desi Ceausescu, cel putin cu cei care erau oamenii rusilor, era foarte ingaduitor! Nu le-a pus pielea pe bat!

Matei Udrea: Ii tragea pe linie moarta.

Iulian Fota: Marginaliza. N-a prea bagat oameni din astia in inchisoare. Adica era destul de… Totusi, lor le-a fost frica, n-au indraznit! Si 2) nici nu s-au putut intelege sa-i urmeze! Ceea ce mi se pare o chestie destul de romaneasca. Si s-a vazut si dupa 90! Eu am prins vremurile! Ca a iesit Verdet, a incercat o varianta mica, s-a stins repede. Ca a fost Mazilu, care a incercat un joc de putere. Ca o fi incercat si Magureanu mai tarziu, prin Piata Universitatii, e o teorie… Inclusiv dupa 1990 se vede ca sunt diferite platforme care-si disputa puterea in Romania si lucrurile nu sunt deloc asezate! Deci, as putea sa inteleg ca inainte de 1989 nu prea s-au inteles, dar Romania a suferit din cauza acestei frici combinata cu aceasta dorinta de „ba eu!“, „ba eu!“, „ba eu!“. Hai sa zicem ca aia 100 si ceva de morti ii punem in carca lui Ceausescu, pana la fuga lui. Domnule, dar dupa ce fuge Ceausescu sa ai 800 si ceva de morti!

Matei Udrea: Au tras Armata si Securitatea!

Iulian Fota: Nu stiu daca a fost si Securitatea…

Matei Udrea: Asta cu teroristii libieni care au venit si au tras e o gogomanie…

Iulian Fota: Nu, nu, nu, asta e… Va rog sa urmariti interviurile cu Catalin Ranco Pitu, procurorul militar care explica in interviuri, plecand de la multiple investigatii si analize pe care le-a facut, ce a fost in 1989 in zilele acelea si dupa.

„Serviciile de informatii sunt mai democratice decat multi altii! Datorita relatiei cu NATO si unor obligatii profesionale, Armata Romana si serviciile au trecut prin procese de restructurare. La fel au fost si serviciile!“

Matei Udrea: Ultima intrebare: avand in vedere felul in care s-a nascut statul roman actual in acel sfarsit de decembrie 1989 si inceput de an 1990, ianuarie-februarie…

Iulian Fota: Nu s-a nascut atunci. Atunci s-a nascut oportunitatea de a-l transforma.

Matei Udrea: S-a reinventat, sa zicem. A aparut FSN-ul, au aparut niste servicii de informatii asa-zis democratice si libere, militia s-a transformat in politie…

Iulian Fota: Nu, dar sunt… Aici sa stiti ca serviciile sunt mai democratice decat multi altii! Eu va spun de ce! E un lucru pe care, iarasi, lumea nu vrea sa-l ia in discutie, pentru ca e savuros subiectul cu statul paralel bla-bla-bla.

Matei Udrea: Da.

Iulian Fota: Dragnea, in 10 august 2018! Ala a fost stat paralel! Nimeni nu ia in calcul chestiunea asta: datorita relatiei cu NATO si unor obligatii profesionale, Armata Romana si serviciile au trecut prin procese de restructurare… Cum sa va spun… Efortul care nu a fost simplu de a trimite sute de oameni la cursuri… Ciuca a stat in Statele Unite 8-9 luni, cat a fost anul masteral, urmand, daca nu ma insel, cursurile Colegiului de Razboi din SUA. La fel au fost si serviciile! Deci, au fost multiple cursuri, stagii de pregatire. Ca sa poti sa intri in operatiuni comune pe zona de intelligence ba cu unii, ba cu altii, trebuie sa gandesti ca ei, sa actionezi ca ei. Institutiile astea au fost trecute printr-un sistem. Plus lucrul de zi de zi cu unii si cu altii. De aceea, institutiile astea sunt, dupa parerea mea, mai democratice decat altele, pe de alta parte functioneaza mai bine, sunt mai eficiente. Cate cursuri au urmat cei de la Ministerul de Finante? Sau de la ANAF? Cati oameni au trimis astia la pregatire in Occident? Ministerul Economiei, Agricultura, Justitia, daca vreti! Plus ca nici Ministerul de Interne n-a trecut… Ca de-aia si merge, dupa parerea mea, mai prost decat Armata sau serviciile! Ministerul de Interne n-a fost renovat, reorganizat pentru ca nimeni n-a cerut chestia asta! NATO n-avea grija lui, la UE nici atat! Nici Ministerul de Externe n-a trecut printr-un proces de reorganizare, renovare! Deci, serviciile din Romania nu sunt perfecte, mai au si ele multe lucruri pe care trebuie sa le mai schimbe, dar credeti-ma, ca eficienta stau mult mai bine decat tot felul de institutii pe care le avem in statul roman si in privinta carora nu si-a pus nimeni, niciodata problema reformarii, reorganizarii lor. Si ma refer in special la astea civile. Uitati-va! Discutam toti de ANAF ca nu e capabila sa colecteze taxele! Pai, a trecut ANAF printr-un proces de reorganizare si n-am auzit noi?

Matei Udrea: Asta era intrebarea. Dumneavoasta ati intrat in contact cu institutiile statului roman…

Iulian Fota: Am lucrat cu ele ani buni!

Matei Udrea: Statul roman profund, deep state, cum i se spune in America, cat de mult s-a reformat fata de perioada comunista?

Iulian Fota: Statul per ansamblu, daca bagam civili si militari laolalta, cam 60%…

Matei Udrea: 60% s-a reformat?

Iulian Fota: Sunt zone… Ce nu intelege lumea: o tara este un sistem de sisteme!

„Romania se va mai lupta o buna perioada de timp cu «omul nou» ala pe care Ceausescu si l-a dorit si pe care, intr-un fel, l-a obtinut! L-a formatat in anii ’80 si ni l-a lasat noua mostenire. Ca ne lovim inca de «omul nou» si de copiii «omului nou». Adica oameni mai tineri, dar educati in acelasi spirit si atitudine ca si aceia care au fost crescuti si educati in anii ’80“

Matei Udrea: Ma scuzati, dar ii avem pe rezervistii astia care intra pe retelele de socializare si injura America si Occidentul, oameni iesiti la pensie din Armata, de la Politie, din servicii…

Iulian Fota: Au fost scosi din… Sunt oameni care au plecat ca rezultat al restructurarilor care au avut loc prin Armata, prin servicii… Normal ca injura, ca au pierdut…

Matei Udrea: Dar sunt profesori pe la Academia Militara, pe la Academia de Politie, pe la Academia SRI…

Iulian Fota: Nu cred ca mai sunt…

Matei Udrea: Ba da! Chiar acum doi ani, cand a invadat Rusia Ucraina, s-a scris despre o profesoara de la Academia Armatei care umplea Facebook-ul cu toate teoriile acelea conspirationiste si narativele rusesti, propaganda Kremlinului.

Iulian Fota: Si unde preda?

Matei Udrea: La Colegiul National de Aparare…

Iulian Fota: Ca sa fiu sincer, nici eu n-am prea mai dat pe acolo…

Matei Udrea: Asadar, ziceti ca sistemul s-a reformat in proportie de vreo 60%.

Iulian Fota: Sa intelegem ca uscaturi sunt peste tot. Si nu poti sa ai pretentia, din punct de vedere ideologic…

Matei Udrea: Sa nu fie prea multe uscaturi, ca atunci se usuca padurea!

Iulian Fota: Un lucru pe care-l am la indemana pot sa-l dau, ca i-am criticat pe chestiunea asta. Acum s-au potolit, dar intr-o anumita perioada exista o apetenta pentru denumiri din astea dacice. Totul era dacic! Getica… Era o anumita aplecare spre un tip din asta de protocronism care e periculos si trebuie tinut. Bun, dar acum trebuie sa mai intelegem un lucru: Romania se va mai lupta o buna perioada de timp cu „omul nou“ ala pe care nea Nicu (Nicolae Ceausescu – n. red.) si l-a dorit si pe care, intr-un fel, l-a obtinut! L-a formatat in anii ’80 si ni l-a lasat noua mostenire. Ca ne lovim inca de „omul nou“ si de copiii „omului nou“. Adica oameni mai tineri, dar educati in acelasi spirit si atitudine ca si aceia care au fost crescuti si educati in anii ’80. Fac o paranteza: radacinile dezastrului… Nu dezastru, ca Romania sta, totusi, mult mai bine. Radacinile unor probleme grele, complicate, cu care noi ne confruntam acum sa stiti ca sunt in anii ’80! Pentru ca in anii ’80 – un lucru pe care multa lume nu-l stie…

Matei Udrea: Deci, spuneti ca problemele de acum ale Romaniei cu un anumit tip de mentalitate provin de acum 40 de ani…

Iulian Fota: Nea Nicu, cand incepe sa se sperie si sa-si dea seama ca niste evolutii incep sa aiba loc, iar el e din ce in ce mai singur in pozitia lui, procedeaza la marginalizarea intelectualitatii. Am stat odata de vorba cu un securist, ca nu pot sa-i spun altfel, un om care a lucrat pana in ’92-’93 in fosta Securitate si dupa aceea inca vreo 2-3 ani. Omul mi-a povestit niste chestii extrem de interesante legate de evolutia Securitatii in anii ’70 si ’80. De exemplu, Securitatea a avut vreo cativa ani, prin anii ’70, cand a avut damblaua sau ambitia de a recruta din facultati pe cei mai buni. Era topul, ierarhia, ii contactau, voiau – bine, cine nu voia – iar bine. Stiu oameni care n-au vrut si n-au patit nimic, isi vedeau de treaba, erau lasati in pace. Deci, ideea asta… Ma gandeam odata: cum, domnule, Securitatea stia sa lucreze pe ideea de cel mai bun si in ziua de astazi uitati-va ce selectie negativa avem! Generalizata! Si cum e tara plina de tot felul de trogloditi care n-au nimic de spus. Nu sunt nostalgic, dar totusi, unele lucruri e interesant cum s-au intamplat in anii ’70. De exemplu formarea ofiterilor de informatii, intr-o mare masura, la sfarsitul anilor ’70 si pana prin 1981 sau 1982, era pe mana unor profesori civili care predau inclusiv pe la Baneasa si asa mai departe. Profesorul de la Drept se ducea si… Ei, incepand cu 1981-1982, pe fondul asta de sperietura a lui Ceausescu, incepe remuncitorizarea Armatei. Cei care au ajuns in functii importante prin anii ’90 si chiar inceputul anilor 2000, daca va uitati la cariera lor profesionala, au fost promovati comandanti de regiment – functie importanta la vremea respectiva! – cand erau capitani sau maiori. Pentru ca, mai ales dupa complotul generalilor din Armata, cand nea Nicu iarasi trage o sperietura…

Matei Udrea: Cand s-a intamplat asta?

Iulian Fota: 1983 sau 1984.

Matei Udrea: La ce va referiti? Ca poate lumea nu stie…

Iulian Fota: Au fost cativa generali din Armata Romana – Ionita, Militaru au fost printre ei, dar si niste ofiteri cu grade mai mici – care au incercat o miscare din asta de razvratire, de opozitie fata de Ceausescu. Au incercat si niste discutii cu sovieticii. Cert este ca… asa, ca in Romania, cineva a tradat! Securitatea a aflat, i-a spus lui Ceausescu si i-a imprastiat pe astia, i-a marginalizat. Sunt si niste povesti mai ciudate. De exemplu, accidentul ambasadorului Patilinet din Turcia (ambasadorul roman moare intr-un accident de masina despre care s-a spus la vremea respectiva ca ar fi fost provocat de Securitate – n. red.), care se speculeaza ca ar fi facut parte din grupul de complotisti. Aici apar si niste elemente care duc mai tarziu la Ion Iliescu. Ca o spune generalul Militaru in vestita secventa: „Frontul Salvarii Nationale e infiintat de 6 luni!“. Deci erau niste elemente firave, dar n-au avut consistenta necesara ca si noi sa avem tranzitia de la comunism la democratie fara evenimente majore si fara pierdere de vieti omenesti.

„Oamenii din anii ’80, acesti autarhisti, protocronisti, adica «omul nou», nu au dimensiunea anti-bolsevica si anti-rusa! O au numai pe aia anti-occidentala! Deci, de-aia lor li se pare normal sa te duci la Ambasada Rusa, dar au o problema cu NATO si cu Uniunea Europeana. Ca asa au fost invatati!“

Matei Udrea: Da.

Iulian Fota: Dar sa revin la ce voiam sa va spun. La un moment dat, ma duc la o nunta prin 1987 sau 1988 si vorbesc cu cineva care, in fine, ne spune la un moment dat ca era student la Baneasa, la Securitate. Si l-a intrebat cineva: „Domnule, dar cum ai ajuns acolo?”. „Pai – zice –, mi-au trebuit 3 ani in productie!“ Deci, de la Securitatea care recruta prin facultati – nu pe toti, dar pe unii – si incerca sa-i ia pe cei mai buni, in ’80 si ceva ajungem la conditia asta…

Matei Udrea: Ne intoarcem, de fapt, in anii ’50, ca asta era selectia de atunci, trebuia sa ai origini sanatoase si cat mai putine studii.

Iulian Fota: Nu mai puteai sa intri la Scoala de Securitate de la Baneasa daca n-aveai 3 ani de munca in productie! Deci, conditia ca sa devii securist era sa fii muncitor mai intai! Ceea ce presupune o conditie intelectuala foarte scazuta. Si stiti unde se vede foarte bine? Ca le-am si spus la un moment dat unor securisti batrani: „Ba, mare greseala ati facut ca l-ati dat pe Plesita sa iasa in public, sa vorbeasca!”. Plesita era un badaran, eu l-am mai prins dupa 1990, ca mai vorbea pe la televiziuni. Avea o exprimare greoaie, fara niciun fel de deschidere…

Matei Udrea: Plesita a fost comandantul…

Iulian Fota: Seful Securitatii intr-o perioada! Deci, aceasta remuncitorizare a Partidului, a Securitatii, a Armatei, in special cu 1983-1984, cand a inflorit? Oamenii astia care erau promovati la 30 de ani sefi de regimente aveau in 1989 varsta de 38-40 de ani. Pai, astia sunt aia care au pus mana pe tot dupa 1990! Si unele lucruri sunt stricate… Inclusiv universitatile private sunt infiintate de oameni din astia! Care acolo isi gasesc un refugiu si isi dau seama ca… Acum stau si ma gandesc daca asta e o rezistenta planificata si au gandit-o pe termen lung sau e doar o intamplare. Pentru ca atunci cand au facut universitatile astea private si acolo au pregatit „noile cadre“, astea despre care ne lovim noi acum peste tot, m-am gandit: „Domnule, aia a fost razbunarea lor?”. Ca ei pierdusera deja partida, Romania se ducea usor-usor spre NATO si UE! A fost o forma de a rezista? Nu stiu! Aici nu m-am lamurit nici eu, pentru ca sunt niste lucruri in plina derulare. Dar cert este ca omul asta „nou“ care a fost mosit de Partid si de Ceausescu – protocronisti, recuperarea teoriilor legionarilor si a teoriilor din anii 1930-1940 – toate chestiile astea s-au varsat in capul nostru dupa 1990! Toata educatia acestor oameni a avut o clara caracteristica anti-occidentala! Toti erau educati intr-un spirit…

Matei Udrea: Dar vedem asta si acum! Intre rezervisti!

Iulian Fota: Da, pentru ca toti s-au format asa! Domnule, legionarii erau anti-occidentali, dar erau si anti-bolsevici! Multi legionari s-au inrolat si au plecat pe front, sa lupte impotriva bolsevicilor. Ei, oamenii din anii ’80, acesti autarhisti, protocronisti, adica „omul nou“, nu au dimensiunea anti-bolsevica si anti-rusa! O au numai pe aia anti-occidentala! Deci, de-aia lor li se pare normal sa te duci la Ambasada Rusa, dar au o problema cu NATO si cu Uniunea Europeana. Ca asa au fost invatati! Parintii lor, la astia mai tineri, sau ei, la astia mai batrani, atunci cand au fost ei formati si educati. Deci, de-asta…

Matei Udrea: Se leaga lucrurile astea…

Iulian Fota: Si tot timpul… Avem cartea lui Boia, avem analizele foarte interesante ale generalului Mihai Ionescu in Magazin Istoric despre „Partida Rusa“. Romanii intotdeauna au fost organizati pe partide! Asta e un concept pe care, iarasi, multi nu-l inteleg. Nu e vorba de un partid, e vorba de o optiune ideologica si de politica externa impartasita de oameni care pot fi in mai multe partide politice! Am avut o partida germanofila. Am avut si avem in continuare o partida francofila. Cristi Preda, ca n-am o problema sa-l barfesc, il lauda pe Negrescu, pe Facebook, ca e un politician bine pregatit – de acord cu el – si filofrancez. Cristi Preda fiind, ca sa zic asa, de felul lui un filofrancez. Deci, in continuare, avem o partida filofranceza in Romania si asta nu e un secret. Avem o partida pro-americana! Sunt absolut convins… La un moment dat, Stefan Andrei (fostul ministru de Externe al lui Ceausescu – n. red.) spunea intr-un interviu prin 1997 ca, dupa parerea lui, in continuare partida pro-rusa e cea mai raspandita in Romania. Avem si am avut intotdeauna o partida pro-rusa! Deci, ce mare secret e in privinta asta cand ii vedem pe unii si pe altii ca au optiuni diferite?

Matei Udrea: Asa este! Va multumesc pentru amabilitate…

Iulian Fota: Cu mare placere!

Matei Udrea: La revedere!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: