INTERVIU Ramona Strugariu (REPER): „Avem discutii cu PNL si USR pentru construirea unei platforme de guvernare si a unei aliante pentru alegeri. Sa construim un pol liberal care sa scape Romania de PSD si sa duca extremismul catre irelevanta”

politica

Ramona Strugariu, REPER, alianta, PNL, USR, fuziune

Fragmentarea dreptei a fost, de la Revolutie incoace, una dintre principalele trasaturi ale politicii romanesti. Daca pe partea stanga a spectrului politic a existat aproape permanent un singur partid – FSN/FDSN/PDSR/PSD – pe partea dreapta au fost o multime de partide, dintre care unul (PNTCD) este practic mort, iar altul (PNL) nu se simte nici el prea bine. Coalitiile succesive au adus vremelnic succesul dreptei, din 2004 incoace, dar astazi aceasta este mai divizata ca niciodata. Despre sansele reunificarii fortelor de dreapta si centru-dreapta, ca si despre posibilitatea de a avea, dupa 20 de ani, un alt presedinte de la PSD, am discutat cu doamna Ramona Strugariu, co-presedinte al partidului REPER si fost europarlamentar.

Doamna Strugariu, REPER nu a putut trece pragul electoral la europarlamente si locale. Aveti sperante ca veti trece acest prag la parlamentare?

REPER a a avut un rezultat bun, pot spune, la alegerile europarlamentare, raportat la anumite sondaje de la inceputurile noastre. Sigur, nu vom sti niciodata daca am facut sau nu pragul electoral. Eu cred ca am facut acest prag la alegerile europarlamentare, dar cine numara voturile conteaza. In ciuda tuturor demersurilor noastre si a solicitarilor nenumarate pe care le-am facut pentru renumarare, autoritatile ne-au respins vehement si au ignorat o sansa care este absolut democratica in orice tara care se considera o democratie functionala.

Eu cred in continuare in sansa noastra la alegerile parlamentare – de altfel ne pregatim pentru campania de strangere de semnaturi si pentru desemnarea candidatilor pentru aceste alegeri, dar in acelasi timp cred ca e important sa strangem randurile si sa ne gasim aliati, sa coagulam niste forte liberale intr-o coalitie la care sa participe si partide noi si candidati independenti.

Poate si oameni care, desi sunt mai de multa vreme pe scena politica,  inteleg nevoia unei directii diferite pentru Romania. Si cred ca asa trebuie abordate alegerile parlamentare. Dar este o discutie importanta si ea nu ne vizeaza doar pe noi. E important momentul acesta de luciditate in care sa privim foarte bine in jur, sa privim si la resursele de care dispunem fiecare si la contributiile pe care le putem avea pentru platforme politice mai largi si sa luam niste decizii foarte repede.

In vara, fortele de dreapta s-au organizat in Alianta Dreptei Unite. De ce REPER nu a facut parte din aceasta coalitie de partide?

REPER este un partid liberal si un partid de centru. Noi nu am exclus posibilitatea de a discuta cu niciun partener. A fost o alegere aUSR-ului in principal, pe care cred ca a platit-o cu un pret poate nemeritat la alegerile europarlamentare, caci, daca va aduceti aminte, rezultatul lor la alegerile europarlamentare a fost putin peste pragul electoral si mult sub asteptarile celor care si-au pus in crederea intr-o astfel de platforma.

Noi am avut mereu deschiderea de a discuta si cu colegii de la USR, si in general cu toate partidele care au o agenda reformista si democratica Sper ca acum, cu  lectiile invatate, fiecare dintre noi putem fi mai intelepti pentru alegerile parlamentare care sunt de departe cele mai importante alegeri pentru Romania.

Dar considerati ca despartirea de USR a fost o decizie gresita?

Ambele partide au avut de pierdut, asa cum a spus… Cred ca a fost o alegere fara foarte multe variante la momentul respectiv si am explicat-o de mai multe ori. Daca am fi putut gasi o formula de coabitare, am fi gasit-o. Noi, cel putin, am depus toate eforturile sa nu ne despartim si am propus niste lucruri. Am semnalat orientarea foarte mult catre afacerile interne ale partidului in detrimentul agendei publice, ceea ce ne costa in mod evident in procente. Nu s-a putut si nu am ajuns la o formula. Am ales sa mergem pe cai separate, dar asta nu inseamna ca nu putem colabora sau ca n-am fi putut colabora. Asa cum am spus, din punctul nostru de vedere aceasta colaborare este importanta in continuare.

Poate la un moment dat e nevoie sa limpezesti apele si sa clarifici niste lucruri si da, sigur, sa abordezi poate chiar  directii usor diferite in politica ca sa intelegi mai clar si mai bine nevoia de a avea o agenda politica comuna – cu autonomie pentru fiecare dintre aceste partide, evident. Si daca n-am inteles-o pana acum si nu s-a intamplat nimic semnificativ in aceasta directie, eu sustin ca e nevoie sa o intelegem rapid avand in vedere ce urmeaza pentru Romania Nu doar pentru anul 2025, dupa aceste alegeri ci pentru cel putin un deceniu sau mai mult. Pentru ca vin vremuri in care orice ezitare din punct de vedere politic, orice aroganta, orice lipsa de competenta si de interes pentru agenda nationala vor costa foarte, foarte scump. Si nu vorbesc doar de izolationism, vorbesc de extremism, vorbesc de faptul ca nu ne va mai salva nimeni, asa cum s-a intamplat in contextul pandemiei si in vremuri de pace  Trebuie sa construim in Romania anticorpi foarte solizi pentru ceea ce inseamna Europa, democratie, drepturi, libertati, chiar premisele unei societati libere, democratice.

Cred ca e gresit sa stam si sa asteptam sa vina sa ne salveze cineva.  Iar asta din pacate nu pare sa se inteleaga, din tot ce vedem ca se intampla in politica romaneasca astazi. E mare polarizarea, e foarte mare fragmentarea. Nu suntem capabili sa construim un pol liberal care sa conduca Romania si sa o scape de PSD si sa duca extremismul catre irelevanta. Nu stiu de ce se intampla astfel. Cred ca asta ar trebui sa fie principala discutie de acum: cum construim o alternativa liberala de guvernare pentru Romania. Se pregatesc intens niste campanii care sunt foarte multe de PR si foarte putin orientate catre ce inseamna agenda de guvernare si de reprezentare a Romaniei pe plan extern. Si cred ca acesta ar trebui sa fie principalul discurs al candidatilor la prezidentiale.

Au existat zvonuri legate de o posibil fuziune prin absorbtie intre REPER si PNL. Este ceva adevarat in legatura cu aceste zvonuri, va veti uni fortele cu liberalii inaintea alegerilor parlamentare?

Nu se va intampla o fuziune prin absortie intre REPER si niciun alt partid. Nu discutam despre fuziune. Eu cred ca aceasta idee e importanta: nu vom fuziona! Ce cred insa ca trebuie facut este sa pastram dialogul politic cu  partidele care spun si sustin ca sunt interesate de reforma Romaniei pe dimensiunea europeana a Romaniei, de o economie puternica, de ceea ce inseamna cu adevarat liberalism. Acest dialog este absolut vital in acest moment. Si sigur ca discutam cu toata lumea, cu Partidul National Liberal, discutam cu colegii de la USR, discutam cu candidatii independenti, cu partide mici, exista un dialog intre noi.  Eu sper ca nu ramana un simplu dialog, ci sa reusim sa facem pasi mult mai concreti in directia construirii unei platforme de guvernare si unei aliante pentru alegeri.

Pana in urma cu cativa ani, din cabinetele Romaniei au facut parte, in general, politicieni nu neaparat onesti, dar competenti in domeniul lor. In ultima vreme remarcam ca multi ministri par undeva la limita analfabetismului functional. De ce credeti ca sunt totusi numiti asemenea ministri, care par sa nu inteleaga nimic din ce se petrece si cu siguranta nu stiu deloc sa se exprime?

Romania intreaga e la limita analfabetismului functional. Suntem campioni la analfabetism functional in Europa. Guvernarea este la limita analfabetismului functional. Si clasa politica este o oglinda a tarii. Pentru ca ne aflam intr-o situatie in care ne laudam cu succese intre ghilimele si cu topuri, dar in sens negativ. Romania are un numar record de analfabeti functionali. Romania are rezultate foarte slabe la testul PISA. Romania are peste 41% dintre copii in risc de saracie si excluziune sociala. Daca ne uitam la economie, Romania doboara recordul de inflatie si ne indreptam spre un deficit bugetar urias.

Si acolo suntem campioni europeni, cu aproape 8%! Deci la ce ne putem astepta de la oamenii care conduc tara, in afara de aceste cifre si statistici? Nu stiu cum de are tupeul Marcel Ciolacu sa lanseze o candidatura prezidentiala si sa vina cu o platforma numita Romania Dorita, in conditiile in care Romania arata asa cum am spus mai devreme. Dupa multe guverne succesive, fie PSD sau USL, dupa tot felul de formule, in care, intr-un fel sau altul, cu foarte putine exceptii, PSD s-a aflat la guvernare, ce mai vor oamenii din aceasta tara, in conditiile in care li s-a oferit pana astazi, toata aceasta mare minciuna si doar o perspectiva a prosperitatii la care aspira? Cum pot avea credibilitate cu o astfel de campanie?

Ei au cei mai buni consultanti si fac investitii uriase in campania electorala. Dar nimic din toate aceste lucruri nu poate reda credibilitatea unui candidat la presedintie si a unui guvernant. Pentru ca faptele vorbesc de la sine, si pentru ca Romania arata asa cum arata astazi tocmai din cauza acestor incompetente si tocmai din cauza unor minciuni, care ne costa mult astazi si pe masura ce trece timpul ne vor costa si mai mult.

PSD si PNL se critica tot mai mult in ultima vreme, dar par intelese sa continue sa guverneze impreuna si dupa alegerile din toamna, in numele „stabilitatii” tarii. Sunt aceste partide manate de bune intentii sau in sfarsit oamenii sistemului au inteles ca decat sa se sfasie si sa se acuze reciproc de furt, ca pe vremea lui Basescu, mai bine colaboreaza si fura impreuna?

Eu sper sa nu guverneze impreuna in continuare din toamna, pentru ca asta ar insemna, din punctul meu de vedere, cel putin, moartea Partidului National Liberal.  Cred ca este cea mai mare greseala ca ei sa plece de la premisa ca nu conteaza alegerile din toamna atat de mult si ca se pot in continuare aseza pe o formula de guvernare. Iar eu am interpretat invitatia la dialog al lui Nicolae Ciuca cu toate partidele politice de centru de dreapta liberale, democratice, tocmai ca o intentie de a rupe acest monolit care a facut extrem de rau Romaniei si care s-a dovedit a fi toxic. Daca PNL va continua aceasta logica a guvernarii comune cred ca se vor ridica alternative politice in care oamenii chiar sa capete incredere si cred ca va fi extrem de greu daca nu imposibil ca Partidul National Liberal sa-si mai recapete vreun pic de credibilitate in electorat.

In cazul unui ipotetic tur doi intre Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, pe care dintre ei ii veti indemna alegatorii REPER sa-l voteze?

Nu pot sa va dau acest raspuns. Fiecare alegator REPER voteaza dupa cum il indeamna constiinta lui. In functiile de rezultate si de cine intra in turul doi, vom avea si noi, evident, discutiile noastre si o pozitionare clara foarte publica legat de  sustinerea unui candidat la alegerile prezidentiale. Ce vreau este sa nu ajungem in scenariul foarte trist, in care  Romania chiar sa nu aiba de unde alege un presedinte care sa o reprezinte asa cum merita reprezentata. Si spun asta  cu  foarte mare ingrijorare legata si de  felul in care se prefigureaza campania la alegeri prezidentiale.

Romania are nevoie de un candidat la alegeri prezidentiale care sa  vorbeasca despre  lucruri pe care nu le-am auzit nici macar o singura data pana acum in  precampanie – pentru ca deja suntem in principiu in precampanie.  Nu am auzit ce se intampla cu tinerii din Romania si ce le ofera Romania si cum poate sa arate perspectiva lor in aceasta tara in conditiile in care avem un exod masiv al tinerilor – anul trecut au plecat din Romania cei mai multi tineri din ultimii zece ani. Nu aud nimic despre statul de drept. Nu aud nimic despre drepturi si libertati. Nu aud decat foarte putin sau deloc despre cum consolidam  pozitia Romaniei in Uniunea Europeana si cum  ne facem alegerile in asa fel incat sa contam mai mult in ceea ce priveste portofoliile urmatoare si agenda Comisiei Europene, cum ne orientam industriile strategic in context de razboi, ce facem cu extinderea cu Republica Moldova, cu Ucraina, ce inseamna incluziune, ce inseamna egalitate de sanse.

Nimeni nu vorbeste despre aceste lucruri si exista o Romanie liberala, exista o Romanie progresista,  mult mai ancorata in realitatile europene decat cred, o buna parte a candidatilor la alegeri de prezidentele, care asteapta sa primeasca aceste mesaje si care asteapta o agenda legata de aceste lucruri, care sa fie reflectata in discursurile prezidentiabililor. Or acest lucru nu se intampla. Repet, totul arata mai mult ca o campanie de PR decat ca o campanie foarte serioasa a unui om care in primul rand, in plan intern, este garantul echilibrului puterilor in stat, si care in plan extern va fi principala figura reprezentand la orice masa a negocielor interesele Romaniei. Din pacate nu vad acest tip de discurs, nu vad o preocupare reala  pentru foarte multi dintre cetatenii Romaniei care au votat intr-un anumit fel la alegerile europarlamentare si chiar si la cele locale. Cred ca fiecare dintre oamenii care candideaza la alegerile prezentiale trebuie sa se uite foarte serios la acest vot ca sa inteleaga unde e Romania astazi.

O analiza foarte interesanta pe care am vazut-o recent ne spunea ca peste un milion de oameni,  teoretic dintre votantii PNL-PSD, au votat la alegerile europarlamentare altceva. Si au votat diferit la alegerile locale, dar acolo granularitatea este mult mai mare. Eu cred ca asta trebuie sa le dea foarte serios de gandit candidatilor PNL si PSD la alegerile prezidentiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: