politica

INTERVIU Remus Stefureac (INSCOP): „Aproximativ 40% din electoratul doamnei Sosoaca s-a dus inspre domnul Simion. Doamna Lasconi pare a-si fi atins potentialul maxim de crestere in acest moment”

George Simion a beneficiat de circa 40% din voturile disponibilizate dupa eliminarea Dianei Sosoaca din cursa prezidentiala, prin decizia CCR, explica Remus Stefureac, directorul INSCOP, intr-un interviu pentru aktual24.ro, rezultatele ultimelor sondaje de opinie.

Elena Lasconi pare sa-si fi atins potentialul maxim de crestere si oscileaza intre 14-17%, in timp ce Mircea Geoana da impresia ca a reusit sa se stabilizeze dupa o perioada de scadere. Nicolae Ciuca este sub 10% si isi trage in jos in sondaje formatiunea care-l sustine, PNL, mai afirma directorul institutului de sociologie INSCOP.

Este prea devreme sa spunem daca scorul de 20% pe care-l are Simion acum e stabil, deoarece suntem prea aproape de momentul excluderii Dianei Sosoaca de catre CCR. In schimb, in urmatoarele 2-3 saptamani ne vom lamuri care din cei doi candidati pro-europeni si pro-occidentali, Elena Lasconi ori Mircea Geoana, va reusi sa se desprinda si sa capteze votul util al electoratului de dreapta la alegerile din 24 noiembrie.

Remus Stefureac spune ca perspectiva unei finale Marcel Ciolacu – George Simion la prezidentiale si a unui scor de peste 30% in Parlament din partea partidelor AUR si SOS Romania, care urmeaza agenda Moscovei, ar putea produce o unda de soc in societate si sa genereze o mobilizare. Sociologul observa ca poporul roman, care in majoritatea sa e pro-occidental, are obiceiul de a produce surprize placute. Intr-o astfel de situatie, poate exista o mobilizare care sa dea peste cap clasamentele de acum si sa propulseze in finala unul din candidatii pro-europeni, care sa-si dispute presedintia Romaniei cu Marcel Ciolacu.

Acesta din urma ar putea fi afectat, in cele din urma, de scandalurile de tipul celui din Piata Unirii, iar initiativa lui Nicusor Dan de a convoca un referendum in Bucuresti la 24 noiembrie va influenta dinamica votului.

INSCOP va publica saptamana viitoare rezultatele unor sondaje pentru parlamentare si prezidentiale, dar Remus Stefureac spune deja ca, din datele colectate pana acum, diferentele nu sunt mari fata de cele anuntate de Verifield zilele trecute.

„Mircea Geoana a fost pe un trend descendent, acum s-a stabilizat. Elena Lasconi pare sa fi atins potentialul maxim de crestere. Nicolae Ciuca e sub 10%“

Matei Udrea: Domnule Stefureac, ce concluzii putem trage dupa primele sondaje facute fara Diana Sosoaca in cursa pentru prezidentiale, ca urmare a excluderii sale de catre CCR?

Remus Stefureac: Mi se pare ca sondajul care se apropie cat de cat de realitatea momentului, de ceea ce masuram si noi – in curand, probabil, vom publica si noi (INSCOP – n. red.) niste date si sigur ca ma raportez foarte mult la masuratorile noastre si mai putin alte altor case –, este cel publicat de Verifield. Care dupa dupa retragerea fortata a doamnei Sosoaca din cursa confirma, intr-un fel, ceea ce observam in date anterior, respectiv aproximativ 40% din electoratul doamnei Sosoaca s-a dus inspre domnul Simion, ajutandu-l in acest moment sa urce pe locul doi in intentia de vot. Sigur, la diferenta destul de mica de urmaritori, locul 3 si locul 4. Dar cam acesta e clasamentul momentului si cred ca e o poza, macar in ceea ce priveste ordinea, destul de corecta.

Matei Udrea: Se poate spune ca marele castigator din povestea asta este Marcel Ciolacu? Pentru ca s-a spus ca PSD-ul isi doreste o finala cu Simion.

Remus Stefureac: Cred ca trebuie sa fim prudenti cu astfel de concluzii, mai ales ca ne despart o luna si jumatate, aproximativ 40 de zile de momentul 24 noiembrie (cand are loc primul tur al alegerilor prezidentiale – n. red.). E adevarat, si stiam acest lucru dinainte de momentul CCR, ca domnul Ciolacu e destul de sigur de intrarea in turul II al alegerilor prezidentiale. Insa acest subiect, legat si de doamna Sosoaca si potentiala calificare in turul II sau plasare in acest moment a domnului Simion cu 40 de zile inainte de alegeri si ridica pana la urma si o serie de probleme care sunt automat receptate de opinia publica. Si, ca sa fiu mai explicit, e adevarat, domnul Ciolacu ar fi net avantajat intr-o finala cu domnul Simion, ar castiga fara drept de apel alegerile prezidentiale. Altfel spus, am sti numele presedintelui chiar dupa primul tur, daca domnul Simion s-ar califica in finala prezidentiala. Pe de alta parte, insa, avem un calendar electoral ciudat si complicat, iar o posibila calificare a domnului Simion in turul II ar atrage dupa sine un scor foarte mare pentru AUR, posibil si pentru SOS Romania, care isi va concentra campania pe alegerile parlamentare, cu doamna Sosoaca, evident, pe post de port-drapel. Iar daca cercetarile sociologice arata acum ca cele doua partide cu mesaj, sa spunem, extremist si destul de aproape apropiat de narativele Moscovei au impreuna peste 25%, la o eventuala calificare in turul II a domnului Simion, evident ca partidul domniei sale ar fi avantajat. Iar perspectiva ca in Parlamentul Romaniei sa avem partide apropiate de narativele Rusiei, in aceste vremuri atat de complicate, cu peste 30% s-ar putea sa fie privita de o parte a societatii intr-un mod, sa spunem, critic. Totusi, in Romania avem o pondere… Si nu ma refer la votanti efectiv, pe 1 decembrie s-ar putea sa avem si o prezenta mai scazuta la alegerile parlamentare, dar populatia in ansamblu este net pro-occidentala! Si o asemenea perspectiva, cu AUR si SOS la peste 30%, s-ar putea sa mobilizeze un public cu optiuni pro-democratice, pro-occidentale, euroatlantice, ceea ce evident ca va influenta si competitia prezidentiala. Deci, nu m-as grabi. In acest moment, da, lucrurile arata ca atare, insa va trebui sa vedem evolutia dezbaterilor publice in dinamica si in corelatie si cu intentia de vot pentru alegerile prezidentiale. Vom vedea, pana la urma, daca un subiect precum cel al deciziei Curtii Constitutionale – pe care vrem, nu vrem, o putem comenta, dar o respectam, este o decizie definitiva – daca acest subiect va determina o blazare a electoratului sau o remobilizare a acestuia.

„E si o chestiune pragmatica. Cred ca in turul I va conta foarte mult votul util. Inclusiv votantii lui Nicusor Dan nu pot ocoli acest subiect! Altfel spus, cine este candidatul care are cele mai mari sanse de a se califica in turul doi, de a opri ascensiunea domnului George Simion. Pare ca, in acest moment, sunt doi competitori: domnul Geoana si doamna Lasconi“

Matei Udrea: Scandaluri de tipul celui care a avut loc zilele trecute la Piata Unirii pot sa influenteze intr-un fel sau altul optiunile de vot?

Remus Stefureac: Ele pot influenta optiunile de vot, dar cu conditia sa fie si continuate, sa aiba durata de viata mai lunga. A fost, intr-adevar, o situatie foarte ciudata, sa vedem autoritati ale statului confruntandu-se direct in centrul uneia dintre cele mai importante zone publice din Bucuresti, Piata Unirii. Am vazut chiar, cu o nota de amuzament, harti de razboi vechi suprapuse cu aceste conflicte. Insa el a fost stins rapid tocmai pentru ca, intuitia dumneavoastra e corecta, un astfel de subiect putea influenta puternic optiunile de vot, mai ales ale bucurestenilor, care conteaza foarte mult in economia finala. Vorbim de aproape 10% din masa electorala de votati. Prin urmare, acest scandal a fost stins rapid. Pe de alta parte, cred ca el va avea o prelungire, mai ales in contextul in care primarul general Nicusor Dan doreste organizarea unui referendum simultan cu alegerile prezidentiale. Si, din acest punct de vedere, am putea sa vedem, repet, influente asupra competitiei prezidentiale.

Matei Udrea: Ati anticipat urmatoarea mea intrebare, care suna in felul urmator: referendumul pe care Nicusor Dan il vrea la 24 noiembrie in Bucuresti poate s-o ajute pe Elena Lasconi?

Remus Stefureac: Nu stiu daca o va ajuta direct pe doamna Lasconi. Sigur, domnul Nicusor Dan a candidat independent, dar sprijinit de USR. Vedem deja prin Bucuresti niste fotografii ale domnului Nicusor Dan insotit de reprezentanti ai USR candidati la aceste alegeri. Doamna Lasconi este candidatul USR, deci probabil ca un mic transfer ar putea exista acolo, insa nu e obligatoriu! Si domnul Ciuca incearca o apropiere de domnul Nicusor Dan, pe care dansul nu o refuza. Insa, in cele din urma, e si o chestiune pragmatica. Cred ca in turul I va conta foarte mult votul util. Inclusiv votantii lui Nicusor Dan nu pot ocoli acest subiect! Altfel spus, cine este candidatul – si vom vedea in zilele urmatoare, saptamanile urmatoare – care are cele mai mari sanse de a se califica in turul doi, de a opri ascensiunea domnului George Simion. Este doamna Lasconi? Este domnul Geoana? Este domnul Ciuca? Pare ca, in acest moment, cel putin pe datele pe care le vedem si noi, sunt doi competitori: domnul Geoana si doamna Lasconi. Si vom vedea. Repet, depinde foarte mult si de prestatia ambilor in urmatoarele saptamani. Am vazut-o pe doamna Lasconi comitand unele gafe, am vazut si la domnul Geoana in urma cu cateva saptamani. Intre timp pare ca s-a mai echilibrat. Dar mai urmeaza niste saptamani de campanie intensa. Campania oficiala va incepe, cred, saptamana viitoare, si toate aceste dezbateri si prestatii vor clarifica poate ceva mai mult care este acel candidat, sa spunem, cu optiuni clar euro-atlantice, cu optiuni clar pro-occidentale capabil sa intre in turul II. Si, din acest punct de vedere, repet, cred ca teoria votului util va functiona inainte de turul I al alegerilor prezidentiale. Dar toate aceste lucruri se vor clarifica, probabil, in ultimele doua saptamani de campanie electorala.

Matei Udrea: Ati pronuntat numele lui Nicolae Ciuca. Aveam o intrebare si pe tema asta. Am vazut in sondaj ca un independent, Cristian Diaconescu, l-a depasit pe candidatul PNL. Cum e posibil asa ceva, dupa ce s-au pompat atatea milioane de euro in campania presedintelui PNL? Practic, independentul care l-a depasit nu stiu daca o fi investit 1% din cat s-a investit in Ciuca.

Remus Stefureac: Bun, acum repet, pot exista mici diferente intre sondajele de opinie. Cifrele pe care le vad si eu nu arata chiar acest lucru, dar oricum, domnul Ciuca daca nu este pe locul 6, este pe locul 5. In orice caz, departe de asteptarile Partidului National Liberal. Si poate ca aici explicatiile sunt mai multe. Din nefericire pentru domnul Ciuca, a avut de indurat o campanie destul de ostila, generata pana la urma de inabilitatea aceea de promovare agresiva din tara, cu panouri cu cartea, va duceti aminte de acel subiect care l-a afectat destul de puternic. Si, practic, in loc sa beneficieze de un start de pe trambulina in debutul campaniei, a pornit din spate, cumva. E ca si cum la o cursa atletica, in loc sa plece toti competitorii din bock-start-uri, ai un competitor care pleaca cu vreo 10 metri din spate. Ceea ce ii creeaza, evident, dificultati in a recupera si a performa. Cred ca aici a fost, repet, principalul handicap. Apoi, sigur, ca si in cazul oricarui alt candidat, vorbim de prestatie, vorbim de gafe, vorbim de credibilitatea pe care reuseste sa o adune. Repet, cel putin datele pe care le vad eu nu-l arata pe domnul Ciuca chiar pe locul 6, dar oricum e la sub 10%.

„Deocamdata, doamna Lasconi pare blocata la acest nivel maximal de 16-17%. Va conta foarte mult si prezenta la vot, va conta foarte mult si mobilizarea pe care o reusesc toate partidele“

Matei Udrea: Despre Mircea Geoana putem spune ca e pe un trend descendent?

Remus Stefureac: A fost pe un trend descendent. E evident acest lucru. Cumva, intr-un mod ciudat, sau poate nu ciudat tocmai pentru ca era atat de bine plasat, a fost practic principala tinta a atacurilor. Din toate partile au venit atacuri la adresa domniei sale si, cumva, era firesc sa sa piarda niste puncte. Acum pare stabilizat si ramane de vazut daca in urmatoarele saptamani va reusi sa recupereze suficient pentru a intra exact in acel calcul de care va spuneam, al votului util. Altfel spus, alegatorii cu optiuni clare, ferme, pro-occidentale, euroatlantice, vor trebui sa identifice unul dintre cele doua nume, as spune – cel putin, uitandu-ma pe datele de acum – care au abilitatea, capacitatea, forta de a trece in turul II.

Matei Udrea: Despre Elena Lasconi ce puteti spune, din ce releva sondajele? Pe ce trend este?

Remus Stefureac: Mai degraba cred ca doamna Lasconi pare a-si fi atins potentialul maxim de crestere in acest moment. Nu excludem, evident, si n-am cum sa exclud evolutii in urmatoarele saptamani. Cert este ca, din momentul in care a intrat in cursa electorala, a avut o tendinta permanenta de crestere, Si de crestere a notoritatii, si a increderii, si a intentiei de vot. Apoi s-a stabilizat. Ulterior, a si pierdut niste puncte ca urmare a unor declaratii nefericite legate de diaspora, legate de eu alte pozitionari care au fost, hai sa spun, neconventionale, care au fost vizibile si ironizate in mass-media. Apoi, iarasi a intrat pe un trend usor crescator, ca urmare a subiectului Diana Sosoaca, unde a fost foarte activa si foarte vizibila. Pare, cumva, ca e la un nivel de 16-17% de care deocamdata nu reuseste sa treaca. A fost la acest nivel, a scazut sub el, acum pare sa fi revenit. 14-15%, uneori 16, alteori 17, dar cumva in aceasta banda pare a oscila doamna Lasconi. Cu siguranta ca perioada de campanie electorala oficiala, ultimele 4 saptamani, va determina o ascutire a conflictelor si a disputelor, a expunerii. Candidatii vor trebui sa fie foarte prezenti in spatiul public, cu bune, cu rele. Vom mai vedea si poate pozitionari exceptionale, vom vedea si gafe. Si din acest punct de vedere cred ca, la un moment dat, vom vedea unul din cei 2-3 – dar spun doi, deocamdata – candidati detasandu-se. Repet, deocamdata, doamna Lasconi pare blocata la acest nivel maximal de 16-17% si oscileaza intre 14-17%. Nici nu se duce prea jos, adica nu coboara sub acest nivel. Va conta foarte mult si prezenta la vot, va conta foarte mult si mobilizarea pe care o reusesc toate partidele.

Matei Udrea: Daca ar fi sa apelez la flerul dumneavoastra si la experienta pe care ati acumulat-o de-a lungul timpului, cat de aproape suntem de scenariul din 2000, cand candidatul PSD a profitat si atunci de o fragmentare a publicului de dreapta? Ne aducem aminte, atunci au fost Stolojan si cu Isarescu, care au impartit, practic, voturile electoratului de dreapta.

Remus Stefureac: Asa este! Cred ca inca e devreme pentru asemenea pronuntare si spun acest lucru nu pentru a evita un raspuns sau pentru a ma pune intr-o pozitie confortabila. Pur si simplu, datele ne arata ca e inca devreme sa ne pronuntam. Diferenta intre locul 2 si locul 3 este foarte mica. De asemenea, ascensiunea domnului Simion, partial naturala, pentru ca dansul este extrem de activ in tara, dar si artificiala, ca urmare a deciziei CCR de interzicere a candidaturii doamnei Sosoaca, indica si posibila volatilitate a acestui scor electoral. De asta spun ca e inca devreme. Probabil ca in urmatoarele doua, maxim trei saptamani ne vom clarifica daca scorul domniei sale este unul solid, stabil, cu o tendinta fie de stagnare, dar la un nivel ridicat, de crestere sau, dimpotriva, de scadere. Deocamdata suntem prea aproape de momentul deciziei CCR care produs efectele pe care l-ati vazut.

„PNL are o pierdere de aproximativ 4-5 procente fata de europarlamentare. Nu este una catastrofala, dar este o pierdere importanta! Si aceasta pierdere nu o putem disocia de performanta sau contraperformanta candidatului la alegerile prezidentiale“

Matei Udrea: As avea cateva intrebari si despre alegerile parlamentare. Cum se explica prabusirea PNL in sondaje? Sa ne amintim ca acum 4 ani, in conditii de pandemie, cand ei totusi guvernau si erau foarte multe nemultumiri, au luat 25%. Acum sunt cotati la 12,5-13%.

Remus Stefureac: Da, e o cifra destul de aproape si de ceea ce masuram noi (la INSCOP – n. red.). Acum, sigur, putem sa vorbim sau putem sa nu vorbim despre o prabusire. Si as vrea sa fim cat se poate de obiectivi in aceasta analiza, apeland la cifre concrete si de vot. Altfel spus, haideti sa mergem la ultimele alegeri locale si europarlamentare care au avut loc pe 9 iunie, deci in urma cu cu trei luni. La acel moment, PNL reusea in alegerile locale – primari, consilii judetene – un scor bun, 26%. Daca am aduna scorul PNL si scorul PSD la alegerile locale, ar rezulta pe primari, sa spunem, un scor de vreo 63%. Dar daca ne raportam la votul pentru alegerile europarlamentare, alianta PSD-PNL a obtinut un scor de 48%! Deci, cu vreo 15 procente mai putin decat scorul din alegerile locale. Prin urmare, votul politic a fost si pentru PNL, si pentru PSD semnificativ mai mic. Asadar, votul politic de la euroeuroparlamentare a fost mai mic decat votul pe consilii locale sau primari din alegerile locale. Acum, din toate masuratorile pe care le-am facut in ultimul an, PSD a gravitat in jurul unui procent de vot politic de 30%. Ca a fost 28, ca a fost 29, ca a fost 31-32-30, cam in aceasta zona a gravitat scorul PSD. Prin urmare, putem sa presupunem ca scorul PSD – ma uit si pe sondajele de acum, cand e cam de 30% – a fost in jur de 30% la alegerile europarlamentare. Putem sa deduce, astfel, ca la acel moment contributia PNL la cel 48% inregistrat la alegerile europarlamentare a fost de aproximativ 18%.

Matei Udrea: Chiar si asa, e o scadere semnificativa de la 18% la 12-13%.

Remus Stefureac: Sigur. Ca era 17, ca era 18, ca era 19, ma rog, in aceasta zona. E o pierdere de aproximativ 4-5 procente. Nu este una catastrofala, dar este o pierdere importanta! Si aceasta pierdere nu o putem disocia de performanta sau contraperformanta candidatului la alegerile prezidentiale. Nu o putem disocia nici de aceasta confuzie in pozitionarea PNL. Fie parte a guvernarii impreuna cu PSD, fie critic la adresa guvernarii, nu e o pozitie foarte clar asumata. Pare ca e cumva cu picioarele in doua luntrii, in doua parti, incercand sa-si joace rolul, nu foarte credibil, de partid de opozitie. In acelasi timp, sigur, incercand sa joace aceasta carte a responsabilitatii, a participarii la guvernare, asigurarii stabilitatii guvernamentale s.a.m.d. Repet, e o pierdere de 4-5 procente. Nu este catastrofala. Posibil recuperabila, nu stiu, poate fi mobilizari ale activului de partid sau, dimpotriva, destul de greu de recuperat in contextul in care alegatorii liberali nu sunt convinsi efectiv de oferta, de mesajele si de prestatia liderilor PNL.

Matei Udrea: Cum s-ar explica cresterea USR la aproape 20%?

Remus Stefureac: Recunosc ca eu nu vad aceste cifre (in masuratorile INSCOP – n. red.). Sigur, mai sunt si diferente, sondajele nu sunt chiar similare. Dar eu nu vad o asemenea performanta si as fi un pic prudent. Noi, de exemplu, am facut inclusiv la alegerile europarlamentare, am si spus acest lucru public, atunci candida Alianta Dreapta Unita. In sondaj am avut o suprareprezentare a Aliantei Dreapta Unita. Am estimat corect, intr-o marja mai mult decat acceptabila, cu diferente foarte mici, scorurile tuturor partidelor, mai putin in cazul Aliantei Dreapta Unita. Cred ca scorul USR in acest moment e oarecum similar cu cel al PNL. Poate 1-2 procente in plus, poate acelasi, dar cam in aceeasi zona. Cele doua partide cred ca – judecand cel putin dupa poza momentului si dupa poza post-decizia CCR care influenteaza inclusiv aceasta competitie – vor concura pentru pozitia a treia.

Matei Udrea: Am inteles. O ultima intrebare. Spuneati dumneavoastra mai devreme ca e posibil sa se mobilizeze electoratul la alegerile parlamentare in cazul intrarii lui George Simion in turul doi…

Remus Stefureac: Spuneam ca daca se contureaza ipoteza ca domnul Simion ar putea accede cu adevarat in turul II, e posibila o mobilizare primul tur al alegerilor prezidentiale! Pentru ca, odata ce domnul Simion s-ar califica in finala, cred ca in acel moment mai degraba as miza, din pacate, pe o demobilizare a votantilor principalelor partide. Dar e adevarat ca… Si iarasi facem poate niste predictii care nu sunt tocmai… Chiar ar merita aceasta precizare, electoratul din Romania ne-a obisnuit in destul de multe momente, in mod placut, cu surprize prin mobilizari pe care nu le-am fi anticipat. Uneori au fost mobilizari exceptionale din partea tinerilor, alteori n-au venit aceste mobilizari, la fel de adevarat. Deci, as miza pe faptul ca opinia publica din Romania, votantii au un simt al echilibrelor, inteleg directiile mari si, in acelasi timp, sigur ca contrabalanseaza incercari de influentare a votului pe care le percepe a nu fi corecte. Nu stim! Evident, vom vedea impreuna. Dar dincolo de unele estimari pe care le putem face in baza unor date, trebuie sa luam in calcul si aceasta variabila a unor mobilizari-surpriza ale electoratului din Romania.

Matei Udrea: Am inteles. Va multumesc foarte mult pentru amabilitate.

Remus Stefureac: Multumesc si eu.

Urmareste-ne si pe:
Matei Udrea

Share
Published by
Matei Udrea

Recent Posts

S-a speriat Baluta: „Vom continua implementarea acestor etape in conformitate cu modalitatea aleasa de primarul general”

Primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Baluta, a transmis miercuri un mesaj extrem de impaciutor…

42 de secunde ago

Australia trimite 45 de tancuri Abrams M1A1 in Ucraina: „Aceste tancuri vor oferi mai multa putere de foc si mobilitate fortelor armate ucrainene”

Zeci de tancuri Abrams australiene, care vor fi retrase in curand, vor fi trimise Ucrainei…

36 de minute ago

Activistii PSD impart deja plase cu „Marcel Ciolacu Presedinte”. Cu cat se pedepseste mita electorala: intre 6 luni si 3 ani de inchisoare cu executare

Activisti ai PSD au inceput deja sa imparte "cadouri" electorale in perspectiva alegerilor prezidentiale. Campania…

O oră ago

Airbus elimina pana la 2.500 de locuri de munca. Afacerea Starlink a lui Musk a bagat in pierderi divizia aerospatiala a grupului

Producatorul european de avioane Airbus vrea sa reduca fiecare al 14-lea loc de munca din…

O oră ago

Lasconi, despre acuzatiile PSD: „Altii fura cu portbagajele. Nici pe fratele meu nu-l protejez, daca este gasit vinovat in prima instanta”

Presedinta USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri, referitor la acuzatiile PSD ca pe listele USR…

O oră ago

„Binefacerile” PSD inainte de alegeri: „De la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a anuntat, miercuri, ca in sedinta Comitetului National Tripartit s-a decis…

O oră ago