politica

INTERVIU Sebastian Burduja: „Adevarul e fix pe dos in cazul tatalui meu. L-am facut celebru, probabil pentru ca cei pe care ii deranjez si cei carora le stric jocurile nu au avut ce sa spuna despre mie, deci mi-au inventat un ‘dosar de cadre’ in pur stil stalinist”

Dupa incercarea esuata a de impune un candidat unic al aliantei PSD-PNL, cele doua mari partide din coalitie au decis sa mearga separat la alegerile pentru Primaria Generala, desemnandu-i drept candidati pe Gabriela Firea, respectiv pe Sebastian Burduja.  Ce il „mana in lupta” si cum vede lupta pentru Bucuresti, ne-a explicat chiar el, in interviul pe care ni l-a acordat.

Domnule Burduja, tatal dumneavoastra a fost, la inceputul anilor 1990, primar la Piatra Neamt si parlamentar independent pe lista FSN, actualul PSD. De ce nu ati urmat linia politica a dumnealui, ci ati preferat sa va inscrieti in PNL, cand, iata, tot la alianta cu PSD ati ajuns?

Vreau sa lamuresc un subiect, pe care si dvs., la Aktual24, l-ati abordat. Si multumesc pentru oportunitate. Marinel Burduja, tatal meu, a avut o cariera apreciata in banking, pentru cele mai importante institutii financiar-bancare din Romania, iar pana la intrarea mea in politica nu a avut parte de nicio calomnie. L-am facut celebru, probabil pentru ca cei pe care ii deranjez si cei carora le stric jocurile nu au avut ce sa spuna despre mie, deci mi-au inventat un „dosar de cadre” in pur stil stalinist. Adevarul e fix pe dos, asa cum se intampla in cazurile de kompromat: ca vicepresedinte, tatal meu s-a opus abuzurilor de la Bancorex si a fost dat afara in 1996 pentru asta, nu a avut niciodata de-a face cu justitia, nu a facut obiectul niciunui dosar penal. Si nu a avut nicio treaba cu securitatea, castigand toate procesele – cu dovezi de la CNSAS – pe acest subiect. Am crescut si m-am educat intr-un spirit liberal, iar prezenta tatalui meu in politica a fost pasagera. Povestesc in cartea mea, „Planul pentru Bucuresti”, momentul in care si-a dat demisia din Parlamentul Romaniei, in 1991, fiind printre primii parlamentari care au facut acest gest, ca semn de protest fata de directia gresita in care mergea tara atunci. Cat despre alianta cu PSD, din prezent, cred ca cei de la USR o pot explica mai bine – ei au decis sa lase tara in risc de a nu fi guvernata sau cu un guvern minoritar PSD. Eu, personal, am votat in conducerea partidului impotriva aliantei cu PSD. In acelasi timp, neavand un partener matur in USR, lucru pe care l-am trait patru ani alaturi de echipa liberala de la sectorul 1, nu a existat alternativa. Romania trebuia sa fie guvernata. PNL a ales sa ramana la guvernare, chiar daca asta a insemnat un risc din punct de vedere electoral. A ramas pentru a tine Romania pe directia corecta si a pus tara deasupra interesului de partid. Mai mult, avem deja dovada ca PNL poate coopera cu PSD, ca putem avea o majoritate pentru a indeplini Planul pentru Bucuresti, lucru pe care domnul Nicusor Dan nu il poate spune.

Cand erati ministru al Digitalizarii s-a lansat celebrul robot romanesc ION, care a fost pentru o vreme consilierul onorific al premierului de atunci, Nicolae Ciuca. Ce mai stiti de ION? E adevarat ca, asa cum ziceau gurile rele, era cel mai inteligent consilier din guvern?

Sunt adeptul digitalizarii. Mereu am sustinut ca „un calculator nu ia spaga”, de aceea consider ca viitorul in administratie este digitalizarea – transparenta, eficienta, bun simt. Robotul Ion este un proiect apreciat la nivel international de cele mai importante publicatii, de la Financial Times pana la The Guardian, si a fost gandit in spiritul de a face pasi inainte in ceea ce priveste folosirea si adaptarea noilor tehnologii in administratia locala si centrala. A fost premiera mondiala in efortul de a consolida democratia prin folosirea inteligentei artificiale. Vremea hartiilor a trecut. Si a trecut si vremea in care nu faceam proiecte indraznete de teama unor critici.

Ati fost recent intr-o vizita oficiala in Coreea de Sud, ca ministru al Energiei. Ce credeti ca ii lipseste economiei romanesti pentru a deveni si ea un „tigru, asemenea celei coreene?

Nu ii lipseste nimic – are resurse si oameni pregatiti. Aici nu este vorba despre a folosi etichete, ci de a folosi ceea ce avem la potential maxim. Oamenii sunt cea mai importanta resursa a oricarei tari. Eu sunt unul dintre cei care cred in acest potential al Romaniei si acesta este unul dintre motivele pentru care am revenit acasa. Coreea de Sud se implica deja in mai multe proiecte pe care vrem sa le dezvoltam, inclusiv prima instalatie de detritiere din Europa, care se construieste la Cernavoda. Romania are nevoie de mai multi politicieni cu un plan, cu experienta si capacitatea de a forma echipe, doar asa putem avea rezultatele si ne putem atinge potentialul.

In 2020 ati lansat cartea „Planul pentru Romania”. In 2024 ati redus perspectiva si ati lansat cartea „Planul pentru Bucuresti”. Va mai urma o alta aparitie editoriala, in cazul in care pierdeti cursa pentru Primaria Generala?

Ideile mele, propunerile mele, nu sunt despre o functie. Se pricep altii mai bine la asta: de 34 de ani, oameni vechi si „noi” cu metehne vechi alearga dupa functii. Planul pentru Romania este valabil si astazi, asa cum era si in 2020, iar Planul pentru Bucuresti se refera la prezentul, dar mai ales la viitorul orasului nostru – ce vrem sa fie si cum vrem sa devina pentru a redescoperi mandria si bucuria de a trai aici. La „Planul pentru Bucuresti” am lucrat de un an de zile, pe baza expertizei mele de specialist in dezvoltare regionala la Banca Mondiala, in Washington (2012-2015). Si era anuntat cu mult inainte de desemnarea mea. Sunt mandru ca pentru fiecare obiectiv propus am in pregatire un plan, eu asa am invatat in perioada mea de pregatire si asta am vazut ca este un element necesar pentru reusite.

Anul trecut, Comisia Europeana a dispus interzicerea TikTok pe toate dispozitivele de serviciu ale oficialilor sai. Ca ministru al Digitalizarii ati declarat atunci ca si Romania studiaza introducerea unei astfel de prevederi. Dar ulterior v-ati facut cont pe TikTok si sunteti foarte activ pe el. Nu este totusi periculos acest lucru, pentru un oficial roman?

Nu folosesc Tik-Tok pe dispozitivele oficiale, caci despre asta a fost discutia. In conditiile in care aceasta retea sociala a devenit foarte utilizata de tineri, este important sa oferim o contrapondere la dezinformarea care domina in multe zone ale retelelor sociale. Vreau sa-mi prezint planul, ideile, echipa si tinerilor care sunt doar pe Tiktok. Daca nu o fac, la ei vor ajunge doar populistii.

Ati prezentat recent proiectul unui „tunel urban” care sa strabata Bucurestiul si sa mai preia din traficul de suprafata, dar multi au spus ca este la fel de „viabil” ca „autostrada suspendata” a lui Oprescu. De unde luati banii si de cate mandate estimati ca ati avea nevoie pentru a finaliza un asemenea proiect titanic?

Retele de pasaje subterane s-au facut in mai toate marile orase ale lumii. La Istanbul au subtraversat Bosforul, acum 30 de ani s-a trecut pe sub Canalul Manecii. Daca ne ferim tot timpul sa discutam despre proiecte mari din cauze de costuri si durata, atunci viitorul Bucurestiului si peste 10 si peste 12 si peste 15 ani va ramane la stadiul discutiilor despre borduri, panselute, scari rulante noi la metrou, inaugurate special in campanie, voteaza-ma pe mine ca sa nu iasa X sau Y. Bucurestenii au tot dreptul sa nu se mai multumeasca cu prea putinul care li s-a oferit pana acum, cu „raul cel mai mic”, cu „a furat, dar a si facut” sau cu „n-a facut, dar macar e cinstit”. E timpul, dupa 34 de ani, sa alegem altceva: omul potrivit la locul potrivit, omul care face si nu fura. Pentru proiectele mari se folosesc venituri proprii, fonduri guvernamentale, fonduri europene si finantari din partea institutiilor financiare precum BEI, BERD, Banca Mondiala etc. Exista si instrumentul parteneriatului public-privat.

O alta propunere pe care ati facut-o este „Bucurestiul – port la Dunare”. O astfel de initiativa necesita insa investitii de miliarde. De asemenea, de unde luati banii si cum il va ajuta pe bucuresteanul de rand faptul ca va avea si port, cand el va petrece tot ore in sir in trafic?

Daca aveam primari buni pana acum, devenea si mai clar ca trebuie sa discutam despre proiectele mari care trebuie facute pentru Bucuresti, nu doar despre cele de administratie curenta. Eu imi asum sa vorbesc si despre unele si despre altele, caci o capitala europeana nu se poate multumi cu putin. Canalul Dunare-Bucuresti este conceput pe vremea lui Cuza, nu pe timpul lui Ceausescu. In 1929, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege pentru aceasta investitie; a venit criza din anii‘30 si nu a putut fi demarata atunci. Intre 1986 si 1989, canalul s-a executat in proportie de 70%. Ministerul Transporturilor lucreaza la studiul de fezabilitate pentru terminarea acestui proiect strategic si am primit asigurari ca documentatia va fi gata la final de 2024. Vom sti exact cat costa si cat dureaza executia. Bucurestiul port la Dunare inseamna nu doar un potential turistic, ci si deschiderea Capitalei catre cea mai ieftina forma de transport de bunuri si marfuri – transportul pe apa. Si mai inseamna ceva: sansa de a echilibra dezvoltarea Capitalei in zona de sud, impreuna cu proiectul aeroportului nou, pe care de asemenea il sustin. Sunt mai multe propuneri pe termen scurt, care ar putea fi aplicate pentru reducerea timpului pierdut in trafic si a poluarii. De exemplu, pe bulevardele mari, sa eliminam virajul la stanga. Astfel, o banda nu s-ar mai bloca mereu. Retea integrata de semaforizare inteligenta, de multi ani de zile proiectul a fost blocat. Parcari subterane in parteneriat public privat, astfel incat sa eliberam benzile blocate cu masini parcate. Sensuri unice si sensuri giratorii. Strapungerea Ciurel pentru a debloca sectorul 6 si iesirea spre A1 sau Pasajul „Leu”, prin continuarea Pasajului Basarab, pentru rezolvarea situatiei critice de la Razoare si fluidizarea mobilitatii acolo unde se intretaie axele N-S si E-V. Sunt proiecte care se pot face intr-un singur mandat.

In 2019 apreciati ca Ludovic Orban este „omul politic al anului”. De ce nu l-ati urmat totusi pe Orban cand a plecat din PNL, asa cum au facut multi alti liberali, ci ati preferat sa ramaneti in partid si, implicit, in alianta incomoda cu PSD?

Fiecare este liber sa-si aleaga drumul. Am avut multiple discutii cu domnul Ludovic Orban atunci si l-am rugat sa cumpaneasca bine. Il respect si am facut parte din Guvernul sau in 2019-2020. Este – alaturi de Ilie Bolojan, Emil Boc si multi altii – cel care mi-a oferit increderea pentru a face fuziunea PACT cu Partidul National Liberal in primavara lui 2019. Eu nu uit asta. De altfel, in competitia interna dintre dansul si domnul Florin Citu, filiala sectorului 1, pe care o conduceam, alaturi de PNL Bihor si cateva alte filiale, a adoptat o pozitie neutra: fiecare membru a votat conform constiintei.

Majoritatea sondajelor, chiar si cele realizate la comanda PNL si PSD, releva ca sansele pe care le aveti de a castiga primaria Bucurestiului sunt reduse. Candidati doar asa, ca sa mai luati cateva procente de la Nicusor Dan si sa o favorizati pe doamna Firea, cum s-a intamplat si in 2016, cu domnul Predoiu, dupa cum afirma unii?

Sunt increzator ca voi castiga, pentru ca stiu ca bucurestenii vor altceva. Vor o schimbare adevarata. Eu nu am fost primar in acest oras, asa cum au fost ceilalti trei contracandidati principali. Eu am un Plan, am o echipa de profesionisti si am rezultate in toate functiile pe care le-am indeplinit. Rapoartele mele de activitate sunt publice si cred ca sunt singurul sau printre putinii demnitari care dau periodic seama pentru ceea ce fac pentru cetateni: https://burduja.ro/rezultate/. Adversarii mei au acelasi mesaj: isi sperie alegatorii cu celalalta optiune. Aceasta este singura lor oferta: faptul ca nu sunt celalalt. Eu nu vreau sa sperii pe nimeni, vreau o dezbatere si o comparatie de planuri si echipe. Ceilalti nu au asa ceva, inclusiv Nicuspr Dan, lor le este frica si nu vor sa dezbata. Candidez pentru ca bucurestenii au dreptul la o alternativa reala, dupa esecuri succesive. Au dreptul la un model de dezvoltare liberal precum in Cluj, Oradea, Resita sau Piatra Neamt. Au dreptul sa aleaga „util” – adica pe cel mai pregatit. Si sunt convins ca ofer acest raspuns. Eu nu am putut fi de acord sa sustin niciunul dintre ceilalti candidati. Nu m-as fi putut uita in oglinda si sa ma resemnez cu „raul cel mai mic”. La fel le doresc si bucurestenilor: sa se uite in oglinda dupa ce voteaza pe 9 iunie si sa aiba constiinta impacata ca au ales omul cel mai potrivit, omul care ii reprezinta cu cinste, omul cu un plan, o echipa si rezultate demonstrate.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Printul mostenitor al Arabiei Saudite sustine „crearea unui stat palestinian”

Printul mostenitor si lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri…

7 ore ago

Un producator de pagere din Taiwan a ramas uimit cand a vazut ca este legat de explozia dispozitivelor din Liban

Cursa pentru gasirea producatorului pagerelor care au explodat in Liban a luat o intorsatura neasteptata…

7 ore ago

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum scade nivelul raurilor din bazinul Amazonului la minime istorice

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum a scazut nivelul apei raurilor din bazinul Amazonului…

7 ore ago

Pretul politelor RCA ar putea fi majorat

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) analizeaza posibilitatea de a prelungi plafonarea politelor de raspundere civila…

7 ore ago

Portugalia primeste ajutor din Spania si din Maroc in lupta cu flacarile

Valul de incendii din Portugalia a impins serviciile de urgenta la limita, iar intaririle atat…

8 ore ago