INTERVIU Violeta Alexandru: „PNL si PSD se critica de fatada, joaca teatru. In realitate se simt bine impreuna pentru ca sunt la fel de nereformate, captive votantilor de la stat si grupurilor de interese”
Daca pe partea stanga a spectrului politic romanesc exista, de ani buni, un monolit numit PSD, in aceeasi perioada dreapta a devenit tot mai dezbinata, unele partide sfaramandu-se, in loc sa se uneasca – vezi cazul USR-PLUS-REPER – in vreme ce altele au facut direct „pactul cu diavolul”, acceptand sa guverneze intr-o coalitie contra naturii. Cum vede situatia si mai ales ce solutii preconizeaza in vederea unificarii fortelor de dreapta, la parlamentare si presedintie, un veritabil om de dreapta, am incercat sa aflam stand de vorba cu Violeta Alexandra, fost ministru al Muncii in guvernul Orban si proaspat membru al USR.
Doamna Violeta Alexandru, ati demisionat recent din Forta Dreptei si v-ati inscris in USR, prilej pentru multi sa va acuze de „traseism”. Ce a determinat demisia dumneavoasta din partidul condus de Ludovic Orban si cum raspundeti acestor acuzatii?
Respect faptul ca sunt si persoane care nu sunt de acord cu decizia mea de a intari USR, de a „fuziona” cu USR, in locul crearii de aliante cu USR, lucru care ar mentine fragmentarea pe partea dreapta a scenei politice. Am primit si multe mesaje de felicitare care vorbeau despre increderea in mine si in motivele care m-au determinat sa fac acest pas. Am multumit tuturor pentru reactii. Eu sunt un om de dreapta si, pentru mine, PNL, de cand s-a aliat cu PSD, nu mai reprezenta o solutie. Muncisem ca sa recuperez electoratul de dreapta din Bucuresti, implicit sa curat imaginea PNL Bucuresti spunand atunci, din convingere, ca USL (fosta alianta cu PSD de pe vremea lui Crin Antonescu) a fost o greseala care nu se va mai repeta.
Convingerile mele sunt aceleasi si astazi – un partid de dreapta nu se poate alia cu PSD, cu urmasii comunistilor. Dreapta ori e corecta, dreapta ori e o tradatoare dupa cum are interesul lipindu-se de PSD cand le convine sefilor. Am constatat astazi ca USL nu fusese un accident, PNL chiar seamana cu PSD, se simte bine cu PSD. Astazi, a copiat reteta PSD de a supravietui prin voturile retelelor angajatilor la stat, s-a pesedizat in modul de functionare si, mai ales, in privinta masurilor de stanga sustinute chiar impotriva antreprenorilor. Pe unele dintre acestea chiar PNL le-a initiat. Nu am nicio intelegere fata de motivele de fatada invocate (cum ca au intrat impreuna la guvernare din nevoia de a asigura stabilitate) atunci cand au votat sau initiat proiecte/decizii de stanga, impotriva oamenilor care muncesc in mediul privat. Nu uit aceste lucruri. Am facut deschis, asumat si din convingere opozitie la PSD si PNL in ultimii ani alaturi de colegi din USR si, ca atare, nu am fost de acord cu faptul ca Forta Dreptei, din care faceam parte, a decis sa discute cu PNL in vederea unor negocieri pentru alegerile din aceasta iarna.
Nu impun nimanui punctul meu de vedere, respect alte optiuni care se pliaza pe anumite compatibilitati dar spun, transparent, ceea ce am de spus pana cand simt ca trebuie sa iau o decizie. Ceea ce am si facut. Am vorbit deschis nu acum ci chiar dupa alegerile trecute cu fostii mei colegi din Forta Dreptei despre aceste lucruri. Din punctul meu de vedere, antreprenorii care nu depind de stat dar care simt piedici puse de statul condus de PSD/PNL, tinerii care refuza sa accepte ca toata cariera lor depinde de pile si relatii, pensionarii care au avut o cariera bazata pe munca si pe educatia lor, asumandu-si respnsabilitati in functii cu raspundere, toti acesti oameni au nevoie de o reprezentare politica exercitata cu eficienta. Forta politica care o poate face este USR. Partidul dispune de parghiile necesare pentru a face lucruri bune, corecte, de dreapta, reformatoare pentru Romania si el trebuie intarit.
M-am alaturat echipei USR si m-am pus la dispozitia acesteia cu toata expertiza mea ca sa decida unde si cum pot ajuta mai bine. In actualul peisaj politic, alternativa la un USR puternic ar fi o serie de partide mici si foarte mici fiecare avand conducerea sa. Nu este eficient pentru obiectivul final: sa existe suficienta putere politica pentru a scoate PSD si PNL de la guvernare si pentru a face reformele pe care cele doua partide nu le fac, fiind parte din sistem. Privesc dincolo de campania electorala. Pentru un om ca mine este important ca, atunci cand ai intentii bune, energie si vointa de implicare publica, sa lucrezi intr-o atmosfera in care se dezbat idei, se cauta permanent solutii si in care se vede placerea de a dezvolta proiecte in echipa. Si, cel mai important, sa existe si parghiile de influentare a deciziilor publice. Asadar, imi asum decizia de a „fuziona” cu USR, partid cu care am lucrat permanent de cand am intrat in politica si cu care am facut campanie in fiecare zi si in alegerile din 2020 si, mai recent, la alegerile europarlamentare si locale.
Ma cunosc de ani de zile colegii din USR, ii cunosc pe foarte multi dintre ei din actiuni concrete facute impreuna, am muncit impreuna si in alegeri si intre alegeri. Cei care mi-au urmarit activitatea in acesti ani, inclusiv colegii din USR cu care am lucrat, au observat ca eu nu am migrat de langa valorile in care cred si de langa un mod de a face politica care inseamna obtinerea, vot cu vot, a increderii votantilor si nu prin retele de angajati la stat, oameni contransi sa voteze de frica pierderii locului de munca obtinut prin pile de partid.
De cele mai multe ori, aliantele de dreapta, fie ca s-au numit CDR sau DA, au avut priza la romani. Ce anume considerati ca a determinat esecul celei mai recente aliante de dreapta, Alianta Dreapta Unita?
Alianta Dreapta Unita/ADU s-a facut tarziu si nu a putut (nici nu avea cum si cand) sa tina pasul cu decizia intempestiva a coalitiei PSD/PNL de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale. Noi chiar ne pregatisem pentru alegerile europarlamentare cu program, lista de candidati, plan de actiuni in teritoriu. Am fost primii care au aratat organizare pentru europarlamentare. Cred ca PSD si PNL au tinut cont si de acest lucru cand au decis comasarea europarlamentarelor cu locale, apeland la avantajul retelei lor de alesi locali. Intr-o lupta deschisa, in dezbateri pe teme europene, lista candidatilor ADU era mai buna. Dar dintr-odata, si din pacate pentru Romania, alegerile europarlamentare nu au mai contat.
Este adevarat ca atunci cand proiectezi o alianta, trebuie sa arati ca nu o faci de conjunctura ca sa iei voturi ci ca ea vine din spate cu proiecte comune solide, promovate prin mesaje articulate. Trebuie sa vada oamenii ca, in mod concret, te unesc idei si proiecte clare despre cum sa se faca lucrurile corect in Romania. Aceste lucruri se comunica din timp prin comunicatori credibili, nu sub avalansa de informatii de care oamenii sunt coplesiti in precampanie si mai ales in campanie.
Fiind sub presiunea timpului dupa anuntarea comasarii, Alianta nu a functionat peste tot si, din punctul meu de vedere, a fost o greseala. Sigur ca, in teritoriu, colegii care nu o doreau, ar fi putut avea motive demne de o discutie dar a fost gresit sa ii zapacim pe oameni, de la un judet la altul si chiar in interiorul aceluiasi judet, cu fel de fel de combinatii intre siglele celor 3 partide componente, USR, Forta Dreptei si PMP. Greu de creat coerenta si de convins electoratul despre o coalitie functionala pentru alegeri dar mai ales pentru perioada de dupa alegeri. Impresia a fost, din pacate pentru bunele intentii, ca am facut repede o Alianta ca sa luam niste voturi.
Ati fost ministru al Muncii si ati luat numeroase masuri pentru pensionari. Erau necesare recentele mariri de pensii facute de guvernul Ciolacu sau ele sunt doar „pomeni electorale” de care cabinetul PSD-PNL va profita la alegeri?
Nu avem cum sa vorbim despre o reforma in ceea ce a facut recent PSD pe pensii. Sunt micile lor modificari dupa ce au anuntat, de zece ani, in fiecare seara la TV ca „lucreaza” la reforma pensiilor. In fapt, intr-o tara cu un decalaj major intre pensia minima si pensia speciala, totul, la ei, se rezuma la dat niste sume de bani, din cand in cand, pentru a tine pasul cu inflatia creata, de fapt, de Guvern. Opinia mea este ca o reforma in acest domeniu nu poate fi facuta de niste persoane care au un nivel profesional extrem de scazut, care nu sunt conectati la ceea ce se intampla prin alte tari. Ma refer aici la pleiada de socialisti care au condus Ministerul Muncii.
O autentica reforma a pensiilor trebuia facuta, nu doar pentru ca era o obligatie in PNRR. Din pacate, tema a incaput pe mana PSD si se vede ce iese din mana lor. Au fentat si PNRR: in loc sa elimine inechitatile, au introdus alte nedreptati. Niciodata PSD nu a fost corect, just cand a modificat legea. A facut si face in continuare greseli care ii costa pe pensionari foarte mult, efectele vazandu-se si imediat dar eu le pot anticipa si pe cele pe termen mediu si lung. Multe dintre dramele oamenilor au legatura, si o spun direct, cu prostiile facute de PSD in legislatia pensiilor de-a lungul timpului.
Aceasta noua lege este o modificare la una tot a lor care avea termen de aplicare in 2021 dar pe care nu au mai aplicat-o. Nu este nimic vizionar, este o schimbare de formula care, odata cu modificarea numarului de ani la care se raporteaza calculul (25 in loc de 35 cum ajunsese pana la noua lege), a facut ca pensionarii care au muncit peste 25 de ani sa primeasca o suma de bani in plus. PSD a urmarit ca oamenii sa retina ca partidul „le da”. Nu au valorificat, de exemplu, nici acum sporurile nepermanente pentru care oamenii au platit contributii de-a lungul vietii pentru ca intentia lor nu e ca oamenii sa se obisnuiasca cu ideea ca, la final de cariera, au pensia pe care o merita (fiind dreptul lor sa isi valorifice toate contributiile), ci ca le face partidul o favoare in acordarea pensiei.
Legea nu are viziune si are probleme in a trece testul corectitudinii (de exemplu, prin raportarea modului in care se acorda puncte de stabilitate vs. punctarea celor care au lucrat in grupele de munca), este facuta contabiliceste. In societatea romaneasca trebuie apreciata munca dar trebuie sa se respecte si o ierarhie a profesiilor, sa existe un respect pentru statutul social al meseriilor practicate. Faptul ca ai muncit mai mult trebuie apreciat, categoric, dar punctajul trebuie sa reflecte contributiile platite. Orice alta interventie pe langa criteriul contributivitatii risca sa perturbe corectitudinea care ar trebui sa fie singurul criteriu in stabilirea pensiei.
O reforma a pensiilor nu trebuie sa se rezume doar la modificari in formula de calcul a pensiilor din sistemul public si nu trebuie sa ii vizeze doar pe pensionarii in plata. Un guvern serios, responsabil, cu viziune se uita si in perspectiva. Acest Guvern PSD/PNL, cel putin pe acest subiect al pensiilor, nu are credibilitate si nu are nici stiinta de a conduce elaborarea unei politici publice integratoare in care sa se regaseasca inclusiv masuri pentru mai multe si mai rapide economii in Pilonul 2 (pensia din sistemul public nu va fi niciodata suficienta!) si pentru incurajarea pensiilor ocupationale care sunt foarte potrivite in multe domenii (cointeresare angajati/angajatori sa economiseasca).
Niciun cuvant, atunci cand vorbesc pesedistii si penelistii despre reforma intregului sistem de pensii, despre pensiile speciale (ma refer la cele peste contributivitate) pe care le-au pastrat si protejat intr-un profund dispret fata de pensionarii din sistemul public care asteapta disperati cativa bani in plus, stiind ca nici cu acestia nu fac fata inflatiei.
PNL si PSD se critica tot mai violent in ultima vreme, dar declara, pe de alta parte, ca vor continua sa guverneze impreuna si de la anul. Credeti ca se vor mai lasa pacaliti alegatorii liberali de acest joc de-a „politistul bun/politistul rau” sau vor alege fortele autentice de dreapta, iar PNL va avea soarta PNT?
Se critica de fatada. Joaca teatru. In realitate se simt bine impreuna pentru ca PNL si PSD sunt doua partide la fel de nereformate, captive votantilor de la stat si grupurilor de interese. Captive, de fapt, unui mod de a face politica in care nu deranjezi sistemul public, nu faci reforme. Ei vor incerca sa guverneze tot impreuna pentru ca se potrivesc. Sunt la fel. Pe de alta parte, felul meu de a fi ma face sa ma uit, in primul rand, in curtea mea. Ma intereseaza sa fim noi tot mai buni, foarte buni iar oamenii vor compara si vor alege. Mesaje corecte, mesaje clare de dreapta si consecventa in sustinerea lor, comunicatori buni, credibili. Eu pentru asta muncesc.
Daca noi suntem buni, avem solutii si convingem ca nu servim grupuri de interese ci doar pe romani, alegatorii vor vedea aceste lucruri si ne vor acorda votul. Votandu-ne se vor putea face lucrurile corect si profesionist la guvernare, va creste calitatea vietii romanilor.
Recent s-a anuntat infiintarea partidului DREPT, care a atras deja zece parlamentari, inclusiv doi de la USR, si ar putea fi formatiunea politica noua care-l va sustine pe Mircea Geoana la prezidentiale. Va temeti ca acest partid ar putea smulge din electoratul USR – scop in care, sustin unele voci – chiar ar fi fost creat?
Am vazut o stire de presa. Pare ca este o improvizatie ca sa aiba cineva un vehicul electoral in alegerile din iarna asta. Oameni in sectiile de votare, ca sa fiu directa. Nu am inteles ce altceva isi propune.
Daca se va ivi oportunitatea unei guvernari de dreapta cu PNL, dupa alegerile din decembrie, ati accepta sa colaborati cu fostii colegi de partid?
As vrea ca USR sa conduca Guvernul. Este partidul care poate impinge curajos reformele de care partidele-sistem nu se ating pentru ca ar deranja combinatiile iar lor le convine cand baltim. Asta e important pentru mine si, de aceea, am decis sa pun umarul in USR. Probabil PNL ar fi prima optiune, alaturi de UDMR dar e o mare diferenta in stabilirea prioritatilor de guvernare si a modului de lucru daca USR e slab sau e puternic in Guvern. Eu il vreau puternic in guvernul viitor.
Oricum, cu aceasta conducere la PNL, am serioase rezerve ca partidul e dispus si stie sa faca reforme adevarate. Ba chiar anticipez de acum ca PNL-ul de astazi va fi franarul reformelor, dar ii vom tine din scurt. Daca isi va schimba conducerea si daca cei care se pricep nu mai stau pe margine pentru ca le este lor comod, ar fi o discutie serioasa despre guvernare si masuri dar, in mod evident, USR va lua o asemenea decizie la nivelul conducerii. Nu o iau eu aici. Tocmai pentru ca mai cunosc, cat de cat, PNL, nu am spus niciodata ca nu e nimeni competent, capabil acolo. Dar cata vreme conducerea e mediocra, cei din anturaj la fel, nu vor fi niciodata impinsi in fata altii cu adevarat competenti pentru ca s-ar vedea si mai bine ce mediocri si lasi conduc astazi PNL.
Este pregatita Romania pentru a avea o femeie presedinte – indiferent ca ea se va numi Elena Lasconi sau Ana Birchall?
Romania este pregatita dintotdeauna pentru o presedinta femeie. Femeile, doamnele, sa fie pregatite sa candideze, pana la cel mai inalt nivel si sa lupte pentru sansa lor! Suntem intr-un an electoral in care candidatii barbatii (slabi intelectual, fara studii, din galerii de fotbal) prezinta unele dintre cele mai nereprezentative caractere, asa incat ne fac viata mai usoara si ne cresc sansele sa castigam. Am venit in USR inclusiv pentru a ma implica in campania Elenei Lasconi. Este o femeie capabila, empatica si cu o putere de munca cu care ma simt compatibila.