Categories: politica

INTERVIU Viorica Dancila, fost premier: „Tradarea a fost din propriul partid. Ceea ce faci s-ar putea sa ti se intoarca, Marcel Ciolacu ar putea sa pateasca tocmai ce a facut domnia sa”

Desi a plecat de ani buni din PSD, fostul premier Viorica Dancila cunoaste ca putini altii mecanismele de functionare ale acestui partid, aflat inca, potrivit sondajelor, in topul preferintelor romanilor pentru apropiatele alegeri parlamentare. Intr-un interviu pentru aktual24.ro, Dancila afirma ca inca o data ca Marcel Ciolacu a contribuit la inlocuirea ei din functia de prim-ministru, tradand astfel PSD: „Ceea ce faci s-ar putea sa ti se intoarca. Marcel Ciolacu ar putea sa pateasca tocmai ce a facut domnia sa”.

In cartea dumneavoastra „Viorica Dancila – partea ei de adevar”, l-ati acuzat pe Marcel Ciolacu de tradare, acesta fiind printre cei care au contribuit la inlocuirea dumneavoastra din functia de prim-ministru. Credeti ca acum Ciolacu urmareste interesele PSD sau interese personale? Ori poate interesele unor grupuri din afara PSD?

Nu am de unde sa stiu ce interese reprezinta domnul Ciolacu, dar am certitudinea ca domnul Ciolacu a actionat atunci in interes personal si nu in interesul partidului. Spun acest lucru pentru ca domnia sa a vrut sa dea jos un guvern care functiona bine – iar datele economice din acel moment pot justifica acest lucru: deficit 2,8%, datoria publica redusa cu trei procente, nu am vandut nimic din ce a apartinut Romaniei, pretul la gaze plafonat la 68 de lei, presedentia Consiliului Uniunii Europene finalizata cu succes. Deci, erau date care aratau ca guvernarea merge bine iar domnul Ciolacu a vrut totusi sa darame propriul guvern si sa preia presedintia Partidului Social Democrat. In momentul in care ar fi fost o nemultumire, sa spunem, legata de guvernare, puteam sa inteleg acest lucru. Dar faptul ca dansul a vrut si a contribuit la trecerea motiunii de cenzura impotriva propriului guvern nu cred ca poate fi catalogat ca o actiune in interesul partidului.

Cum vedeti transformarea lui Mircea Geoana in independent? Ati contribuit la desemnarea sa ca secretar general adjunct al NATO?

Da, am semnat pentru desemnarea domniei sale ca secretar adjunct al NATO si daca ar fi sa reiau as face si acum acelasi lucru, nu numai cu domnul Geoana, dar si cu un roman care este acceptat intr-o functie care sa reprezinte Romania. In acel moment, domnul Geoana era o persoana agreata de partea americana iar pentru noi era important ca un roman sa reprezinte Romania. Pe de alta parte, domnul Mircea Geoana avea pregatirea necesara: a fost ministru de externe si ambasador in Statele Unite. Deci pentru functia respectiva dansul era persoana potrivita. In acel moment, daca nu era desemnat domnul Mircea Geoana nu stiu daca altcineva ar fi fost agreat. Asadar, a fost o persoana agreata de Statele Unite si o persoana pregatita, iar dansul a reprezentat Romania si de aceea a fost necesara desemnarea de catre prim-ministru si semnarea de catre presedintele Romaniei a deciziei. De altfel, asa se face, de fapt, si in cazul functiei de comisar european – tot premierul il numeste.

In presa se vorbeste ca ar exista doua grupari rivale in PSD, cea a lui Marcel Ciolacu-Tudose-Grindeanu si cea a lui Paul Stanescu-Firea. Credeti ca aceste grupari isi vor sabota reciproc candidatii la alegerile parlamentare?

Nu stiu, asta vor decide romanii, dar in ceea ce ma priveste nu o sa ma delimitez niciodata de perioada in care am fost membru PSD, premier PSD, presedinte PSD. Va reamintesc ca nu am fost data afara, am plecat eu, pentru ca nu m-am mai identificat cu directia in care merge Partidul Social Democrat, nu m-am identificat cu actuala conducere a Partidului Social Democrat. Eu am avut intotdeauna incredere ca, atunci cand vom fi la guvernare, vom lua masuri bune pentru tara. Iar daca ma uit in acest moment, vad ca datoria publica a tarii s-a triplat – au imprumutat in 4-5 ani cat in 30 de ani, de la 373 de miliarde de lei datorie publica in 2019, uitati ca ne apropiem acum de 900 de miliarde de lei. Nu am vrut sa iau parte, nici macar ca simplu de membru de partid, la acest act de distrugere economica. Pe de alta parte, istoria de pana acum a demonstrat ca de fiecare data cand au fost alegeri prezidentiale au existat mai multe grupari sau a fost cineva care a „dezertat”, ca sa folosesc un termen mai elegant. Nu stiu ce se va intampla acum, dar am vazut ca de fiecare data au fost in PSD grupari care nu au fost de acord cu presedintele. Si mai este un lucru pe care as vrea sa-l subliniez: ceea ce faci s-ar putea sa ti se intoarca. Marcel Ciolacu ar putea sa pateasca tocmai ce a facut domnia sa.

Dupa ce ati  candidat la presedintie si ati pierdut in fata lui Iohannis, v-ati dat demisia din fruntea PSD. Daca Marcel Ciolacu va pierde alegerile credeti ca avea tot atata onoare cat sa demisioneze?

Cred ca Marcel Ciolacu trebuie sa dea dovada de onoare si respect fata de romani. In momentul in care ai pierdut, trebuie sa ai aceasta asumare. Trebuie sa decontezi rezultatul alegerilor. In 2019, erau mai multe organizatii care au incheiat alegerile prezidentiale cu un scor slab. Normal era ca si acele organizatii sa dea dovada de onoare si sa faca un pas inapoi – sa isi dea demisia. Dar in momentul in care presedintele unui partid pierde trebuie sa-si dea demisia de onoare – daca are onoare. Eu sper ca Marcel Ciolacu sa dea dovada de onoare si daca va pierde alegerile sa-si dea demisia din fruntea partidului.

PSD si PNL se ataca si se jignesc pe la colturi, pretinzand ca sunt dusmani. Fac acest lucru doar ca sa-si pacaleasca votantii, iar dupa alegeri vor reface coalitia, ca sa guverneze impreuna?

Sunt membri si in PSD si in PNL care nu sunt parte a acestui joc. Eu sunt convinsa de acest lucru. Sunt membri PNL si lideri PNL care nu au agreat niciodata aceasta constructie impreuna cu PSD, constructie facuta in numele stabilitatii. As fi vrut o constructie in interesul romanilor, nu in interesul stabilitatii si din punct de vedere economic nu avem nicio stabilitate – acest lucru ca o paranteza. Dar la varf fiecare vrea sa-si multumeasca electoratul care nu accepta aceasta alianta si cred ca la varf sunt anumite neintelegeri. Totusi, asa cum v-am spus, si in PSD si in PNL sunt lideri care nu sunt de acord cu aceasta alianta. Si acest lucru se poate vedea si in teritoriu, sunt o multime de consilii judetene si locale unde nu s-a facut aceasta alianta PSD-PNL.

In ultimii ani, DNA nu mai trimite in judecata decat mici evazionisti si niciun „peste mare”. S-a incheiat coruptia oare cu arestarea lui Liviu Dragnea, in rest avem numai politicieni cinstiti sau politicienii „au luat si justitia”, cum indemna Dan Voiculescu?

Eu nu am de unde sa stiu, nu am datele necesare, dar sper ca justitia sa-si faca datoria, pentru ca este o problema de credibilitate – in momentul in care te duci in fata judecatorului, trebuie sa ai convingerea ca-ti gasesti dreptatea. Nu sunt de acord nici cu acea telejustitie, dar eu cred ca nu se termina coruptia in Romania dintr-odata, vedem ca mai sunt probleme, iar eu sper ca toti cei care gresesc si au comis fapte de coruptie sa plateasca.

Printre candidatii la presedintie se numara si trei doamne – Lasconi, Sosoaca si Birchall. Este pregatita Romania sa aiba un presedinte femeie, pentru ca acum cinci ani se pare ca nu a vrut-o?

Acum cinci ani lucrurile au aratat cu totul altfel. Acum cinci ani, tradarea a fost din propriul partid, deci intre turul 1 si 2 au fost lideri de partid care au sunat in teritoriu ca oamenii sa nu mearga la vot, si acest lucru poate fi demonstrat de declaratia domnului Tudose care spune ca si-a indemnat membrii de partid sa nu participe la acest vot. Daca va amintiti, acum cinci ani nu s-a vrut nici macar o confruntare intre turul 1 si turul 2 intre cei doi finalisti, lucru fara precedent pana atunci. Iar acum cinci ani a fost o perceptie impotriva mea in spatiul public care a contribuit foarte mult la rezultatul de atunci. Mai este o problema – ganditi-va ca toti candidatii de la Partidul Socialist Democrat au candidat din postura de premier. Eu, in octombrie, am avut motiune de cenzura si am candidat ca un simplu cetatean, fiindca fusesem demisa. Eu cred ca perceptia s-a schimbat si simt acest lucru cand merg pe strada si vorbesc cu oamenii – multi imi spun ca ei regreta ca au votat atunci cu Klaus Iohannis. Eu cred ca Romania este pregatita pentru o femeie. Dar, in acest moment, nu pun problema sa fie o femeie sau un barbat, ci sa fie o persoana care sa reprezinte cu demnitate Romania pe plan extern, o persoana care sa tina cu Romania atunci cand merge in Consiliul European, o persoana care sa aiba conexiuni pe plan extern. Eu le urez succes celor trei doamne, dar optiunea mea pentru alegerile prezidentiale va fi Cristian Terhes.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Cum se pot folosi voucherele de vacanta inainte de expirare si ce oferte speciale sunt disponibile

Voucherele de vacanta care sunt pe cale sa expire pot fi valorificate in agentiile de…

40 de minute ago

Ucraina a lovit cu rachete ATACMS un sistem radar rusesc cu raza lunga de actiune. Astfel s-a creat un coridor pentru folosirea rachetelor Storm Shadow

Fortele ucrainene au lovit un sistem radar rusesc Nebo-M folosind rachete ATACMS furnizate de SUA,…

2 ore ago