Intoxicare de proportii a PSD & Antena 3, demontata de procurori. Totul a fost o uriasa inselatorie cu teste rapide

news

Antena 3 a anuntat, marti, ca procurorii au „blocat” o cantitate uriasa de teste pentru depistarea coronavirusului. Parchetul General a emis ulterior un comunicat de presa in care anunta ca totul era o uriasa inselaciune.

Stirea difuzata de Antena 3 a fost rostogolita apoi de propaganda PSD, in frunte cu Lia Olguta Vasilescu.

„Unele din testele care vin nu ajung in spitale si asta deoarece procurorii decid sa le tina sub sechestru pentru a verifica ei insisi daca sunt valide sau nu”, a declarat Ana Maria Roman, prezentatoare Antena 3.

Parchetul General anunta ca „intr-o cauza penala inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in care s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunii de inselaciune prevazuta de articolul 244 alin.1 si 2 Cod penal, au fost ridicate de la sediul unei societati comerciale un numar de 684 de teste inscriptionate „Core Test – One Step Test Kit” care erau prezentate, in mediul online, drept teste rapide pentru depistarea infectiei cu Covid-19 si de la o alta societate comerciala un numar de 9360 de teste inscriptionate „VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test”, care incheiase un contract de vanzare – cumparare avand ca obiect 10.000 teste catre prima societate comerciala.

In cuprinsul prospectului intocmit de producatorul chinez se mentioneaza, in mod expres, ca testele nu pot fi folosite pentru diagnosticarea cu Covid-19″, arata procurorii.

Comunicatul integral:

Cu privire la informatiile difuzate de postul Antena 3, in data de 07.04.2020, in care se mentioneaza ca o cantitate uriasa de teste pentru depistarea infectiei cu Covid-19 este blocata de procurori, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti formuleaza urmatoarele precizari:

Intr-o cauza penala inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in care s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunii de inselaciune prevazuta de articolul 244 alin.1 si 2 Cod penal, au fost ridicate de la sediul unei societati comerciale un numar de 684 de teste inscriptionate „Core Test – One Step Test Kit” care erau prezentate, in mediul online, drept teste rapide pentru depistarea infectiei cu Covid-19 si de la o alta societate comerciala un numar de 9360 de teste inscriptionate „VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test”, care incheiase un contract de vanzare – cumparare avand ca obiect 10.000 teste catre prima societate comerciala.

In cuprinsul prospectului intocmit de producatorul chinez se mentioneaza, in mod expres, ca testele nu pot fi folosite pentru diagnosticarea cu Covid-19. Totodata, prin adresa nr.3653/25.03.2020, Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals a comunicat ca testul „VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test” evidentiaza anticorpii ce apar dupa o infectie (recenta sau mai veche) si testele nu sunt folosite pentru identificarea pacientilor aflati in perioada de incubatie sau pe cei aflati in infectie acuta la debutul acesteia.

Prin ordonantele procurorilor de caz au fost dispuse mai multe constatari stiintifice care urmeaza sa fie efectuate de catre specialisti din cadrul Ministerului Sanatatii si din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale pentru a se stabili caracteristicile testelor si capacitatea lor de depistare a coronavirusului.

Mentionam ca Ministerul Sanatatii nu a formulat niciun raspuns, iar Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a comunicat un raspuns partial, fara a fi inaintat un raport de constatare.

Prin cererea din data de 31.03.2020, societatea comerciala a formulat o solicitare de restituire a celor 9360 de teste inscriptionate „VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test, iar prin ordonanta procurorului din data de 01.04.2020 s-a dispus respingerea cererii formulate de societatea comerciala. S-a retinut ca testele reprezinta obiectul material al infractiunii de inselaciune, constituie mijloace de proba si urmeaza a fi efectuate constatari de catre specialisti. Ordonanta a fost comunicata prin e-mail la data de 02.04.2020 societatii comerciale.

Se impune precizarea ca nu au fost ridicate teste de la C.N. Unifarm S.A si nici de la o societate comerciala din China, ci doar de la cele doua societati comerciale anterior mentionate care au sediul social in Romania.

Testele au fost ridicate pentru efectuarea constatarilor si pentru a se evita inducerea in eroare a persoanelor cu privire la capacitatea acestora de depistare a infectiei cu coronavirus, existand posibilitatea ca o persoana infectata cu virusul SARS COV-2 sa aiba un rezultat fals negativ, ceea ce poate duce la un pericol de infectare a celor din jur si intarzierea aplicarii unui tratament adecvat.

La acest moment cercetarile se efectueaza cu maxima celeritate, fiind evaluata permanent posibilitatea restituirii testelor, in functie de evolutia anchetei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: