Venetia va incepe joi sa taxeze turistii de o zi la intrarea in oras, intr-un efort de a proteja patrimoniul mondial UNESCO de efectele turismului excesiv, potrivit The Guardian.
In timp ce masura a starnit critici din partea unora, care sustin ca este neconstitutionala si restrictioneaza libertatea de miscare, primarul Venetiei, Luigi Brugnaro, si-a comparat „curajul” de a pune in aplicare taxa cu cea a exploratorului venetian Marco Polo, care a avut indrazneala de a merge acolo unde altii s-au temut sa plece.
Intr-un fel, acest lucru este adevarat: Venetia va deveni primul oras important din lume care va adopta o astfel de initiativa, iar alte orase, care se confrunta cu impactul turismului de masa, il urmaresc cu atentie.
Cu toate acestea, va functiona acest experiment indraznet? Va ajuta la salvarea Venetiei, un oras deosebit de frumos, despre care militantii au avertizat de zeci de ani ca este in pericol? Si – cel mai important, poate, pentru oricine doreste sa isi rezerve calatoria – cum iti cumperi biletele?
Potrivit lui Simone Venturini, consilierul pentru turism al orasului, incepand cu anii 1960, numarul vizitatorilor a crescut pana la punctul in care in perioadele cele mai aglomerate ale anului atrage in medie 40.000 de oameni pe zi.
Acest numar a pus presiune asupra fragilei lagune, impingand in acelasi timp rezidentii departe de insula principala. Brugnaro a spus ca vrea sa faca Venetia „locuibila” din nou.
Cu toate acestea, impulsul final pentru adoptarea masurii a venit dupa ce UNESCO a amenintat anul trecut ca va pune Venetia pe lista sa de patrimoniu in pericol, invocand turismul de masa si cresterea nivelului apei, atribuita schimbarilor climatice.
In timp ce Venetia a actionat in ultimii ani pentru a contracara turismul de masa, interzicand navelor de croaziera uriase sa treaca prin centrul sau, orasul a scapat de potentiala rusine de a-si pierde statutul UNESCO doar dupa ce a hotarat introducerea taxei de acces.
Cat este taxa si cine trebuie sa plateasca?
Taxa de acces costa 5 EUR. Ar putea fi si mai rau. Atunci cand ideea a fost introdusa pentru prima data, taxa era de 10 EUR. Doar turistii de o zi trebuie sa plateasca. Sunt scutiti rezidentii, navetistii, studentii si copiii sub 14 ani, la fel si turistii care stau peste noapte. Criticii spun ca 5 EUR este putin probabil sa descurajeze multi oameni.
Biletele se pot rezerva online si se aplica in 29 de zile, intre 25 aprilie si 14 iulie, in principal in weekenduri si de sarbatorile legale. Datele sunt listate pe site. Turistii vor primi un cod QR pe telefon.
Taxa se aplica numai celor care intra in centrul istoric al Venetiei intre orele 8:30 si 16:00 in oricare dintre datele de varf. Acestea includ Podul Rialto, Piata San Marco, opera La Fenice si multe alte atractii turistice, precum si cartiere mai linistite, cum ar fi insula Giudecca.
Cele cinci puncte cheie de intrare in Venetia sunt gara Venezia Santa Lucia, terminalele de autobuz la Piazzale Roma si Tronchetto si statiile de vaporetti (autobuzul pe apa) la Zattere si Riva degli Schiavoni, malul apei de la intrarea in Piata San Marco.
Brugnaro a promis ca sistemul va fi impus „fara cozi”, respingand speculatiile ca orasul ar instala bariere sau turnichete pe strazi.
De fapt, autoritatile spera ca masura sa fie implementata cu ajutorul a 180 de angajati, formata din voluntari, personal al consiliului si functionari publici.
Amenzile variaza de la 50 la 300 de euro.
Kelemen Hunor il intampina pe reporter posomorat sau, poate, doar obosit. Este ora 10.30 si…
Santierul naval din Cartagena al companiei de stat de constructii navale Navantia a inceput instalarea…
Averea celor mai bogati zece oameni din lume a crescut cu 63,5 miliarde de dolari…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Desi Vladimir Putin inca nu l-a felicitat oficial pe Donald Trump, oficiali de rang inalt…
Comisarul european ungar Oliver Varhelyi, caruia i s-a oferit portofoliul de comisar pentru "Sanatatea si…