Inundatiile din Libia au dezvaluit noi structuri in orasul antic grec de langa Derna
Inundatiile devastatoare din Libia au scos la iveala noi structuri intr-un oras antic grecesc de langa Derna, potrivit Africa News.
Autoritatile libiene care au venit sa inspecteze orasul antic si sa salveze ceea ce mai putea fi salvat, au gasit situri arheologice noi, aparute dupa ce au scazut apele.
Dr. Ahmed Issa de la Departamentul de Arheologie de la Universitatea Omar Al-Mukhtar a spus ca ar trebui alcatuit un comitet national format din experti pentru a clasifica noile monumente arheologice si a dezvolta un plan de restaurare a zonei.
Anis Hamed, de la Departamentul de Control al Antichitatilor Shahat, a spus ca inundatiile au provocat crapaturi in peretii cladirilor si ca au contactat autoritatile oficiale locale si UNESCO pentru ajutor.
Orasul Cirene a fost fondat in anul 631 i.Hr. de greci si a ajuns la apogeul prosperitatii sale in secolul al IV-lea i.Hr. odata cu dezvoltarea activitatii agricole si comerciale. Orasul se distinge prin baile grecesti si templele sale, printre care Templul lui Zeus, care a fost fondat in secolul al V-lea i.Hr. sau Templul lui Apollo.
Inundatiile au ucis mii de oameni, au daramat cladiri rezidentiale si au luat cu ele drumuri si poduri, in special in orasul Derna. Peste 11.000 de persoane au murit, iar alte peste 10.000 sunt date disparute la mai bine de o saptamana dupa dezastru, potrivit Semilunii Rosii Libiene si Natiunilor Unite.