De aproximativ un an a inceput o invazie misterioasa a graului rusesc in Italia, in special a graului dur, care este transformat in paste fainoase, care ajung apoi pe mesele familiilor italiene, relateaza Corriere della Sera.
Dintr-o data, afluxul acestor cereale din Rusia a crescut de peste zece ori – o crestere de 1.164% in ultimul an – pana la a depasi in mod clar chiar si Canada, in mod traditional principalul furnizor strain al producatorilor italieni de paste fainoase.
In ultimele sase luni, ritmul sosirilor s-a accelerat si mai mult. In plus, Italia ramane singura tara din Uniunea Europeana care inregistreaza o astfel de crestere, in timp ce acest tip de produs este complet absent in alte economii consumatoare de grau dur, cum ar fi Spania, Belgia sau Grecia.
Spre deosebire de petrol, de majoritatea produselor siderurgice sau de diamante, produsele agricole rusesti nu au fost niciodata supuse unor sanctiuni din partea Uniunii Europene.
Inca de la inceput, scutirea a avut ca scop evitarea unei cresteri a preturilor internationale ale materiilor prime alimentare, care i-ar afecta in primul rand tarile in curs de dezvoltare. Prin urmare, achizitiile efectuate de operatorii italieni sunt in sine legale, chiar daca graul dur rusesc a fost de obicei exportat in economiile cu venituri mici si mijlocii.
Cu toate acestea, oricat de legale ar fi, aceste importuri din Rusia in Italia sunt surprinzatoare din multe puncte de vedere. Si ele arunca o lumina asupra operatiunilor ambigue ale Moscovei, precum si asupra alegerilor dificile cu care se confrunta toate tarile occidentale in relatia lor cu sistemul de productie din tara lui Vladimir Putin.
Datele sunt incontestabile: ele sunt prelucrate de Centrul de Studii Divulga pe baza statisticilor Istat si a Directiei Generale pentru Agricultura a Comisiei Europene.
Ambiguitatea este legata in mare masura de rutele comerciale. De fapt, acestea nu par intotdeauna directe: ramane impresia ca produsele din Federatia Rusa ajung si pe rute ocolitoare, astfel incat originea lor reala sa fie ascunsa.
In 2023, Italia a importat 410 mii de tone de grau direct din Rusia, in comparatie cu cantitatile aproape inexistente in toti anii anteriori, chiar si inainte de razboi. Exact in acelasi timp, insa, se inregistreaza si o crestere brusca a importurilor din Turcia, tot cu 410 mii de tone in 2023, din nou dintr-o tara aproape complet absenta de pe piata italiana in anii anteriori.
In a doua jumatate a anului 2023, volumele de aprovizionare furnizate de Rusia si Turcia sunt duble fata de ale Canadei, care a fost principalul furnizor extern al Italiei timp de multi ani.
Anormala este si cresterea prezentei pe piata italiana a transporturilor din Kazahstan, care plaseaza 250 de mii de tone in 2023, cand, din nou, era irelevanta in anii precedenti. Si in acest caz, posibilitatea folosirii unei rute ocolitoare pentru a acoperi originea produsului este greu de exclus.
Toate acestea plaseaza in mod natural tara in fata unor alegeri dificile. Pentru ca este de netagaduit ca graul rusesc costa putin – in comparatie cu cel din productia italiana sau canadiana – si permite procesatorilor sa fie competitivi si sa reduca preturile pentru consumatori, dupa socul inflatiei la produsele alimentare, care a afectat in special familiile mai putin bogate.
Dar intrarea masiva de grau rusesc in Italia, direct sau dirijat pe ascuns prin Turcia sau Kazahstan, sfarseste prin a finanta economia de razboi a lui Vladimir Putin.
Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord…
Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…
In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…
Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…