Invazia rusa stagneaza si se razbuna pe civili. Sirienii vin degeaba, Odesa nu e in pericol acum. Vezi harta ocupatiei si a rezistentei ucrainene
Invazia declansata de Rusia in Ucraina a intrat in a 21-a zi si, in ciuda a ce credeau Vladimir Putin si anturajul sau, fortele ucrainene rezista, desi rusii au ocupat cateva teritorii in Sudul, Nordul si Estul Ucrainei.
Toate sursele, declaratiile oficialilor rusi si propagandistilor lor, actiunea militara de la inceput, precum si pregatirea logistica a armatei ruse, arata ca fortele Kremlinului se asteptau ca Ucraina sa fie infranta in 2-3 zile, iar capitala Kiev sa fie ocupata rapid. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi trebuit sa fie ucis de trupe de comando trimise de liderul cecen Ramzan Kadirov, iar in locul administratiei sale ar fi trebuit instalat un regim-marioneta controlat de Moscova.
Planurile armatei ruse au esuat. Rezistenta ucraineana s-a dovedit acerba, cecenii trimisi sa-l asasineze pe liderul de la Kiev au fost exterminati, statele UE si NATO au ajutat Ucraina cu bani, arme, alimente si multe alte lucruri. In plus armata rusa invadatoare a dovedit ca are mari probleme de logistica si moral, fiind nevoie chiar de asa-numitele „trupe de bariera”, in general de origine cecena, care sa traga asupra camarazilor lor care ezita sa lupte.
In acelasi timp, Vestul a declansat un razboi economic fara precedent la adresa Rusiei, care a slabit semnificativ masina sa de razboi.
Aceste lucruri indica faptul ca acest conflict va mai dura. Fortele ruse raman insa unele cu capacitati mari, mai ales ca sunt foarte bine dotate cu armament. Desi nu reusesc sa-i infranga pe ucraineni, rusii progreseaza lent, mai ales in zona de sud a tarii.
In acelasi timp, rusii au trecut la o strategie de asedierea a oraselor si terorizare a populatiei pentru a slabi hotararea ucrainenilor.
Astfel, civilii sunt bombardati si acolo unde este posibil, ca in Mariupol, li se taie accesul la caldura, apa si mancare. Rusii chiar au recurs la atacarea convoaielor de refugiati de acolo, desi tot ei le promisesera trecere libera.
Institutul pentru Studierea Razboiului, una dintre cele mai importante entitati care monitorizeaza razboiul, publica hartile cu zonele de ocupatie rusa si directiile de atac ale armatei Kremlinului, precum si analize in privinta dezvoltarilor viitoare.
Iata ultima dintre aceste harti. Cu rosu sunt zonele din Ucraina ocupate de rusi. Utilizatorii de Internet au remarcat faptul ca zonele invadate de rusi seamana cu falcile unui animal de prada, care insa nu le poate inchide in acest moment.
Cele mai importante elemente pe care le remarca Institutul pentru Studierea Razboiului:
- Rusii avanseaza, mai ales in zona de sud, unde stepele ucrainene largi permit miscari de trupe, insa avansul lor e foarte lent.
- Se incearca incercuirea capitalei ucrainene Kiev dinspre Nord – Nord Est si dinspre Nord-Est (Sumi) si Est (Harkov), insa progresul este per total modest. In ultima zi au avut doar actiuni limitate din zona Harkov, respinse insa de ucraineni.
- Se fac simtite lipsurile in aprovizionare pentru rusi, mai ales in zona Harkov, unde au ramas fara suficienta munitie.
- Rezervistii, precum si trupele pe care le vor aduce din Siria sau Belarus, nu vor reusi sa schimbe balanta de forte in favoarea Rusiei in saptamana viitoare.
- E putin probabil ca rusii sa incercuiasca Mikolaiev si sa ameninte Odesa, cel mai apropiat de Romania oras mare din sudul Ucrainei, in viitorul apropiat. Chiar si asa, au infanterie navala in rezerva pentru a incerca asta in viitor.
- Masinaria de razboi rusa nu a mai fost capabila de atacuri coordonate pe toate axele de atac din 4 martie si nu va mai fi pentru cel putin o saptamana.
- E foarte probabil ca rusii sa ii scoata pe ucraineni din zonele Donetk si Lugansk si sa creasca presiunea asupra Mariupolului asediat. Cel mai probabil acest oras va cadea in viitorul apropiat, deoarece este incercuit din toate partile, fara resurse, iar trupele ucrainene sunt prea departe pentru a putea sparge asediul.
- Proteste anti-ruse au loc in cel putin 10 orase ocupate de soldatii Moscovei, toate considerate ca fiind vorbitoare de rusa si unde trupele ruse se asteptau sa fie primite ca eliberatoare.
- Rusii au ocupat unele zone in Ucraina, insa e vorba doar de prezenta militara. Ei nu controleaza practic acele zone, care si-au pastrat aproape toate conducerea civila ucraineana chiar daca armata acestei tari s-a retras de acolo.