Invazia rusilor in Kazahstan: „75 de avioane transporta unitati zi si noapte”. Seful trupelor invadatoare a participat la razboaiele ruso-cecene

externe

avion

Ministerul rus al Apararii foloseste cel putin 75 de avioane de transport militar pentru transferul unitatilor rusesti in Kazahstan, ca parte a „contingentului de pace” al Organizatiei al Tratatului pentru Securitate Colectiva (OTSC), o alianta militara care reuneste sase foste republici sovietice, a indicat vineri purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii rus, generalul-maior Igor Konasenkov, citat de EFE si RIA Novosti, citate de Agerpres.

„Grupul aerian format din 70 de avioane Il-76 si cinci An-124 transporta zi si noapte unitati ale contingentului rusesc din cadrul fortelor colective din cadrul OTSC in Kazahstan”, a declarat generalul Konasenkov, citat de RIA Novosti.

Dintre acestea, potrivit lui, noua avioane Il-76 au aterizat pe aeroportul din Almati, care fusese ocupat de protestatari timp de cateva ore in data de 5 ianuarie, iar in prezent nu primeste zboruri civile.

Responsabilul militar de rang inalt a adaugat ca avioanele Fortei ruse de transport militar transfera de asemenea in Kazahstan si unitatile din Belarus, Tadjikistan, Armenia si Kargazstan, toate tari membre ale OTSC.

Desi initial Kargazstan a declarat joi ca nu va trimite trupe in cadrul „fortei colective de mentinere a pacii” in Kazahstan, autoritatile kargaze s-au razgandit vineri si au trecut prin parlament o decizie in acest sens. Dar aceasta republica sovietica din Asia Centrala va trimite un numar simbolic de militari, conform Eho Moskvi.

„Fortele de pace rusesti sunt formate din subunitati ale Brigazii 45 de trupe speciale, ale Diviziei 98 de parasutisti si ale Brigazii a 3-a, toate facand parte din Trupele aeropurtate ruse”, a indicat Konasenkov, mentionand ca toti militarii rusi care participa la misiune „au pregatire speciala si experienta reala de lupta”.

La comanda misiunii internationale din Kazahstan a fost numit comandantul trupelor aeropurtate ruse, generalul-colonel Andrei Serdiukov, potrivit aceluiasi purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii.

Conform biografiei sale oficiale, generalul Serdiukov a participat la ambele razboaie ruso-cecene, la marsul batalionului combinat al Fortelor aeropurtate ruse care a ocupat pentru o scurta perioada in iunie 1999 aeroportul militar Slatina din Pristina, precum si la operatiunea militara rusa din Siria, conform publicatiei The Insider.

Konasenkov a declarat ca militarii rusi care au sosit in Kazahstan „au trecut imediat la indeplinirea sarcinilor” puse in fata lor.

„In momentul de fata, aeroportul din Almati se afla in totalitate sub controlul fortelor noastre si al politiei din Kazahstan”, a specificat el, mentionand ca militarii rusi asigura securitatea Consulatului General al Rusiei din acest oras si alte facilitati importante.

Presedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaev, a solicitat miercuri sprijinul OTSC pe fondul agravarii situatiei in aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala, unde la 2 ianuarie s-au declansat proteste in regiunea Janaozen din vestul tarii – cea mai bogata in rezerve de petrol si gaze – in urma scumpirii de peste doua ori a pretului la gazul natural lichefiat, utilizat pe scara larga drept combustibil pentru alimentarea masinilor. Protestele s-au extins apoi la Aktau si Almati, capitala economica a tarii. Autoritatile au suspendat internetul si telefonia mobila si au instituit stare de urgenta pana la 19 ianuarie.

Situatia s-a degradat in dupa-amiaza zilei de 5 ianuarie, cand pe strazile din Almati au aparut zeci de indivizi cu alura atletica si bine pregatiti fizic care au luat cu asalt si incendiat cladiri oficiale, intre care sediul Comitetului pentru Securitate nationala (succesorul KGB-ului local), unde au patruns nestingheriti in depozitul de arme pe care l-au devastat, conform expertului rus pentru Asia Centrala, Arkadi Dubnov, citat de Eho Moskvi.

Se intampla in ziua cand presedintele Tokaev a demis guvernul si si-a asumat rolul de sef al Consiliului de Securitate al tarii, detinut de fostul presedinte Nursultan Nazarbaev. Din aceasta pozitie, Nazarbaev, care se retrasese din prim-planul scenei politice, controla toate fortele de ordine si armata.

Tokaev l-a retras din post si pe un nepot al lui Nazarbaiev, care era numarul doi in Comitetul pentru Securitatea statului, succesorul KGB din perioada sovietica.

In dupa-amiaza zilei de 5 ianuarie, orasul Almati a cazut prada grupurilor de vandali, pe care astazi presedintele Tokaev ii numeste „banditi”, punandu-i pe acelasi plan cu protestatarii, conform mai multor observatori rusi, citati de canalul de televiziune Dojd. In seara aceleiasi zile, cand seful statului kazah a anuntat ca a solicitat ajutor OTSC, politia si fortele de securitate au reaparut pe strazi pentru a restabili ordinea.

Presedintele kazah si-a explicat decizia prin cererea de ajutor din partea OTSC prin faptul ca in tara actioneaza „bande teroriste” antrenate in strainatate.

In solicitarea sa catre liderii tarilor membre OTSC, Tokaev a spus ca are nevoie de ajutor „pentru depasirea acestei amenintari teroriste”, calificand revoltele drept un act de agresiune, potrivit agentiei de presa ruse oficiale TASS.

Problema este ca OTSC poate interveni – conform statutului sau- doar in cazul unei agresiuni externe asupra unei tari membre. Or, in cazul de fata OTSC participa la reprimarea unei revolte interne, iar „banditii internationali” nu sunt decat grupuri de paramilitari, intre care multe elemente criminale, aflate sub controlul serviciilor kazahe legate intr-un fel sau altul de clanul Nazarbaev, opineaza fostul premier kazah Akejan Kajegheldin, aflat in prezent in exil, intr-o interventie pentru postul de televiziune independent Dojd.

El a calificat drept „o greseala grava ” solicitarea de ajutor a OTSC din partea lui Tokaev, care, in opinia sa, si-a subminat puternic cariera politica. Kajegheldin presupune ca Tokaev nu controleaza institutiile de forta din tara si a fost nevoit sa apeleze la ajutorul Rusiei, dar nu exclude nici faptul ca Moscova sa-i fi facut o propunere „de nerefuzat” pentru a trimite trupe si a prelua sub control situatia din Kazahstan, unde s-a produs o lovitura de stat pe fondul protestelor, conform acestuia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: