Investitie de peste 1 miliard de euro in Ungaria: Producatorul chinez de acumulatoare electrice Eve Power va construi prima sa uzina europeana la Debrecen
Compania chineza Eve Power va construi prima sa uzina europeana la Debrecen, Ungaria, cu o investitie de aproximativ 1,07 miliarde de euro, creand peste 1000 de noi locuri de munca, a anuntat marti, ministrul afacerilor externe si comertului exterior, Peter Szijjarto, potrivit hirado.hu.
Cel de-al noualea producator de acumulatoare electrice din lume va deschide aceasta uzina la cererea BMW, cu scopul de a furniza uzinei BMW din Ungaria celule de acumulator cilindrice, de ultima generatie.
Statul contribuie cu o finantare de 14 de miliarde de forinti (37,6 de milioane de euro) la proiectul in valoare de 400 de miliarde forinti, sprijinind astfel crearea a peste 1000 de noi locuri de munca.
Ministrul a declarat ca 95% din necesarul de apa al acestei investitii ecologice va fi acoperit din ape reziduale tratate si din ape de suprafata. Mai mult, compania va recicla o parte din apele reziduale de proces la fata locului.
El a mai spus ca guvernul va finanta si alte proiecte majore in oras, cum ar fi modernizarea sistemului de utilitati de apa, adica sistemele de alimentarea cu apa si evacuarea apelor uzate, in valoare de 108 miliarde de forinti (290,3 de milioane de euro).
In Ungaria, putine probleme beneficiaza de un consens atat de larg precum importanta protectiei mediului, a spus Peter Szijjarto.
„Obiectivul clar al guvernului este de a face din Ungaria un lider global in domeniul protectiei mediului. Obiectivul nostru clar este ca Ungaria sa se numere printre tarile care fac cel mai mult pentru a proteja mediul inconjurator si pentru a conserva planeta noastra”, a declarat el.
In acest context, ministrul a reamintit deciziile europene care prevad schimbarea verde si a subliniat ca, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie eliminate sursele de poluare cele mai puternice, inclusiv electrificarea transportului rutier, care este responsabil pentru 14% din emisiile de substante nocive.
In opinia ministrului, in conditiile in care cererea va creste de zece ori pana in 2030, singura intrebare este unde vor fi construite fabricile de acumulatoare electrice in Europa si cine va profita de pe urma lor.
Concurenta pentru investitiile in acest sector este imensa si tarile fac tot posibilul pentru atrage aceste investitii.
„Tarile care pot atrage constructia de fabrici de acumulatoare electrice vor avea o garantie pe termen lung privind cresterea economiei lor”, a adaugat Szijjarto.