„Investitiile in energie curata depasesc noi recorduri”, anunta Agentia Internationala a Energiei: „In prezent, se investesc mai multi bani in panourile fotovoltaice decat in toate celelalte tehnologii de generare a energiei electrice la un loc”

pagina verde

panouri fotovoltaice, montate invers, primaria Bacau, Dorel

In prezent, se investesc mai multi bani in energia solara decat in toate celelalte surse de electricitate la un loc, investitiile urmand sa ajunga la jumatate de trilion de dolari in acest an, a declarat joi cel mai important organism de cercetare in domeniul energiei din lume, relateaza France24.

Agentia Internationala a Energiei (AIE) a precizat intr-un raport ca investitiile globale in energie curata vor atinge anul acesta 2.000 de miliarde de dolari, de doua ori mai mult decat cele destinate combustibililor fosili.

Aceasta a aratat ca investitiile combinate in energie regenerabila si in retele au depasit pentru prima data suma cheltuita pentru combustibili fosili in 2023.

„Investitiile in energie curata stabilesc noi recorduri chiar si in conditii economice dificile, subliniind impulsul din spatele noii economii energetice globale”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, intr-o declaratie care insoteste raportul anual al agentiei privind investitiile in energie la nivel mondial.

Companiile si guvernele din intreaga lume sporesc cheltuielile pentru productia de energie curata pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili, care determina schimbarile climatice.

Potrivit raportului, imbunatatirea lanturilor de aprovizionare si scaderea costurilor au determinat cresterea investitiilor in asa-numitele forme de energie curata, care includ panouri solare, turbine eoliene, masini electrice si pompe de caldura, precum si producerea de energie nucleara.

„In prezent, se investesc mai multi bani in panourile fotovoltaice decat in toate celelalte tehnologii de generare a energiei electrice la un loc”, se arata in raport.

Costurile panourilor solare au scazut cu 30% in ultimii doi ani, iar in 2024 „investitiile in energia solara fotovoltaica vor creste pana la 500 de miliarde de dolari, deoarece scaderea preturilor modulelor va stimula noi investitii”, se mai spune in raport.

AIE a avertizat insa asupra „dezechilibrelor majore si a deficitelor in fluxurile de investitii in energie in multe parti ale lumii”, unde proiectele de energie curata raman prohibitive din punct de vedere al costurilor.

Excluzand gigantul energiei regenerabile China, cele 300 de miliarde de dolari investite de economiile emergente si in curs de dezvoltare au ramas „mult sub ceea ce este necesar pentru a satisface cererea de energie in crestere in multe dintre aceste tari”, se arata in raport.

„Trebuie facut mai mult pentru a ne asigura ca investitiile ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, a declarat Birol.

AIE a declarat ca pentru a indeplini obiectivele globale pe termen mediu de reducere a emisiilor de carbon nocive ar fi nevoie ca investitiile in energie regenerabila sa se dubleze la nivel mondial pana in 2030.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: