Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), energia regenerabila se extinde mai repede decat isi dau seama multi oameni, dar investitiile in combustibili fosili nu incetinesc suficient de repede pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor pana in 2050, relateaza Deutsche Welle.
Investitiile globale in energia solara ar urma sa depaseasca in acest an, pentru prima data in istorie, investitiile in productia de petrol, a anuntat joi AIE.
AIE estimeaza ca investitiile in energia solara vor atinge 380 de miliarde de dolari in 2023, fata de investitiile in explorarea si extractia petrolului, care se vor ridica la 370 de miliarde de dolari.
„Acest lucru incoroneaza energia solara ca o adevarata superputere energetica”, a declarat Dave Jones, seful departamentului de analiza a datelor de la grupul de reflectie in domeniul energiei Ember.
Crestere a energiei regenerabile
Se preconizeaza ca investitiile anuale in energie regenerabila vor atinge 1.700 de miliarde de dolari in 2023 – o crestere de aproximativ 25% fata de 2021.
Alte 1.000 de miliarde de dolari ar urma sa fie investite in combustibili fosili. Cheltuielile in acest domeniu au crescut cu 15% din 2021, potrivit organizatiei de supraveghere a energiei World Energy Investment, cu sediul la Paris.
„Energia curata se misca rapid – mai rapid decat isi dau seama multi oameni”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. „Pentru fiecare dolar investit in combustibili fosili, aproximativ 1,7 dolari sunt acum directionati catre energia curata.”
Panourile solare fotovoltaice reprezinta cea mai mare parte a investitiilor in energie verde.
Investitiile in combustibili fosili continua sa creasca
In pofida castigurilor inregistrate de energia solara si de cea regenerabila, in general, AIE a avertizat ca investitiile in combustibili fosili sunt in crestere, cand ar trebui sa scada rapid pentru a se ajunge la emisii nete zero pana in 2050.
De exemplu, se preconizeaza ca cheltuielile pentru petrol si gaze vor creste in continuare cu 7% in 2023, in mare parte datorita faptului ca o mana de companii petroliere din Orientul Mijlociu investesc mai mult decat o faceau inainte de pandemia de coronavirus.
AIE a mai spus ca economiile avansate si China au reprezentat peste 90% din noile investitii in energiile regenerabile, ceea ce prezinta „un risc serios de noi linii de demarcatie in domeniul energiei la nivel mondial, daca tranzitia la energia curata nu se va accelera si in alte parti”.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…
Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…
Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…
China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…