news

Care va fi soarta Palatului Reginei Maria din Mamaia? Investitorii propun construirea unui hotel de 10 etaje in locul vilei regale

Asa cum castelul reginei de la Balcic, situat tot pe plaja, este vizitat de mii de turisti in fiecare vara, si Casa Reginei Maria din Mamaia ar fi putut atrage in statiune mii de turisti din tara si din strainatate. O simpla hartie, parafata si semnata, va decide soarta acestui loc cu o bogata incarcare istorica.

Daca aceasta cladire va fi declasata, risca sa fie demolata, ca si cum nu ar fi existat vreodata. In toate tarile civilizate, astfel de imobile raman parte din patrimoniul statului si nu sunt niciodata scoase la vanzare. In acest context, daca s-a comis o eroare, statul are datoria sa intervina, sa achizitioneze cladirea si sa o restaureze, asa cum a facut, dupa ani de asteptare, cu Cazinoul din Constanta, o alta capodopera arhitecturala.

Palatul Regal din Mamaia a fost construit de Regina Maria in perioada 1924-1926, inainte de cel din Balcic.

O cladire istorica ridicata in 1928, aflata acum intr-un stadiu avansat de degradare, este subiectul unor controverse majore, conform surselor din administratia locala. In loc de restaurare si transformare intr-un obiectiv turistic, asa cum s-a intamplat cu Castelul Reginei Maria din Balcic, Bulgaria, actualii proprietari au propus demolarea cladirii pentru a construi un hotel de 10 etaje, profitand de terenul situat foarte aproape de plaja. Proprietarii firmei Vulturii Marii, care detin imobilul, intentioneaza sa exploateze terenul de peste 4.300 mp, dar sunt impiedicati de procesul de clasare a casei ca monument istoric. Cladirea a fost vanduta la pretul unui apartament de lux, iar terenul a fost vandut de Radu Mazare, pe cand acesta era primar, in 2004. Fostul primar a fost condamnat in prima instanta la 6 ani de inchisoare cu executare pentru ca a vandut subevaluat terenul, cu 23 de euro/mp, dar a fost achitat definitiv, pe motiv ca „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Casa, proiectata sub supravegherea Reginei Maria si cu influente arhitecturale orientale si mediteraneene, a fost initial construita pentru fiul ei, decedat la o varsta frageda, dar a fost folosita de fiica sa, Ileana.

Dupa Primul Razboi Mondial, cand Palatul Regal, situat in zona actualului Tribunal, a fost distrus de trupele inamice, Regina Maria a decis sa construiasca o noua resedinta la Mamaia. Astfel, in 1926, a fost ridicata Vila Castel, destinata familiei regale, iar un an mai tarziu a fost finalizata si o alta vila din apropiere, cunoscuta astazi sub numele de Bar Orient, conform dobrogealive.ro.

Investitorii au incercat in 2022 sa obtina un certificat de urbanism pentru demolarea cladirii, dar Comisia Zonala a Monumentelor Istorice (CZMI) a respins categoric aceasta propunere, invocand valoarea memoriala si culturala a imobilului. In vara lui 2023, proprietarii au venit cu o noua propunere de dezmembrare si reconstructie partiala a vilei, integrand-o intr-un hotel modern, dar si aceasta idee a fost respinsa ferm de CZMI, care a calificat-o drept propunere absolut halucinanta.

Cladirea avea initial 35 de camere: 16 la subsol, 12 la parter si 7 la mansarda, alaturi de salile de serviciu. In acest palat au locuit Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Mihai si Regina mama Elena. De asemenea, aici veneau frecvent in vacante, pentru a se bucura de plaja, Regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul Rege Paul (1947-1964), Regina Marioara a Iugoslaviei si Philip, ducele de Edinburgh, sotul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. In lunile de vara, maresalul Jozef Pilsudski, conducatorul Poloniei interbelice, si-a petrecut si el timpul in camerele acestui palat.

Din decembrie 1927, cladirea a trecut in proprietatea Principesei Elena, mama Regelui Mihai. La 6 iunie 1932, Regele Carol al II-lea a decis sa o cedeze Flotilei de Hidroaviatie (care opera pe lacul Siutghiol), cladirea fiind transformata in Cazino al Ofiterilor Aviatori, rol pe care l-a indeplinit pana la nationalizarea din 1948.

In perioada comunista, cladirea a fost transformata intr-un restaurant-club pentru turistii straini, iar in 2003 a fost privatizata. In ultimele doua decenii, aceasta a fost constant vandalizata si lasata sa se degradeze, conform heritageconstanta.com.

In cadrul vizitei sale in Romania, Regele Charles al III-lea a subliniat legatura personala si istorica cu tara, mentionand inclusiv vizitele sale la Castelul Reginei Maria din Mamaia. In discursul sau de la Palatul Cotroceni, sustinut in prezenta presedintelui Klaus Johannis, Regele Charles a amintit de tatal sau, Printul Philip, care, alaturi de Regele Mihai, a petrecut multe veri la acest castel. O fotografie celebra ii surprinde pe cei doi, in copilarie, calarind pe plaja din fata castelului, o imagine ce simbolizeaza legaturile stranse dintre Casa Regala britanica si Romania, conform infosudest.ro.

Din decembrie 1927, cladirea a trecut in proprietatea Principesei Elena, mama Regelui Mihai. La 6 iunie 1932, Regele Carol al II-lea a decis sa o cedeze Flotilei de Hidroaviatie (care opera pe lacul Siutghiol), cladirea fiind transformata in Cazino al Ofiterilor Aviatori, rol pe care l-a indeplinit pana la nationalizarea din 1948.

In perioada comunista, cladirea a fost transformata intr-un restaurant-club pentru turistii straini, iar in 2003 a fost privatizata. In ultimele doua decenii, aceasta a fost constant vandalizata si lasata sa se degradeze.

In incercarea de a gasi o solutie pentru a valorifica terenul, proprietarii au propus mutarea cladirii pe sine catre marginea terenului, o tehnica folosita in perioada comunista pentru relocarea cladirilor istorice. Aceasta solutie a fost adusa in discutie de arhitectul Dorin Danila, unul dintre cei mai cunoscuti restauratori din Romania, avand in portofoliu proiecte precum restaurarea Portii Sarutului de la Targu-Jiu. Dorin Danila sustine ca astfel de relocari sunt practici moderne si acceptate la nivel international, dar ramane de vazut daca Comisia Monumentelor va aproba aceasta propunere.

Expertii au subliniat ca orice solutie de dezvoltare a terenului trebuie sa respecte bunele practici de conservare si restaurare a patrimoniului. Ei avertizeaza ca mutarea cladirii ar duce la pierderea valorii sale culturale si memoriale si au cerut un plan de restaurare si punere in valoare a imobilului pe amplasamentul sau original.

In 2006, Casa Reginei Maria a fost vanduta pentru suma de doar 200.000 de euro unei firme controlate de un cetatean elvetian de origine romana. De atunci, cladirea a ramas in paragina. Pe langa Casa Reginei, pe teren se afla si cladirea in care a functionat celebrul Restaurant Unirea, aflata si ea intr-o stare de degradare avansata.

Intre timp, Casa Reginei Maria se afla in continuare in procedura de clasare ca monument istoric la Ministerul Culturii, iar soarta ei ramane incerta, in ciuda presiunilor din partea investitorilor de a valorifica terenul. Intr-un caz similar, Palatul Regal din Mamaia a fost recuperat de Ministerul Culturii in urma unei campanii publice de salvare, oferind sperante pentru pastrarea si restaurarea altor cladiri cu valoare istorica din zona.

Dezbaterea asupra viitorului Casei Reginei Maria reflecta o confruntare intre interesele comerciale si necesitatea conservarii patrimoniului cultural. In timp ce investitorii insista pe dezvoltarea unui hotel de mare anvergura, autoritatile si expertii in patrimoniu se opun ferm, argumentand ca demolarea sau relocarea casei ar sterge o parte importanta din istoria locala.

„Casa este o frumusete. Este splendid construita, cu acoperisul potrivit, cu tiglele potrivite si fara detalii nereusite”, scria Regina Maria in vara anului 1927.

In anul 2022, statul roman a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra monumentului istoric, dupa ce s-a demonstrat ca privatizarea din 2003 a fost ilegala. Cu toate acestea, cladirea continua sa fie intentionat lasata intr-o stare avansata de degradare. Proprietarii spera ca imobilul sa se prabuseasca in mod natural, ceea ce ar duce la disparitia monumentului istoric, permitand astfel construirea de hoteluri si piscine pe terenul de 5.000 de metri patrati dupa bunul plac.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

O noua numire trasnita facuta de Trump. Ministru al Sanatatii va fi un promotor al teoriilor conspiratiei

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…

57 de minute ago

Lasconi dezvaluie numele celui care ar fi „amenintat-o”: „S-a laudat cu asta, ca el o sa fie cel care ma va scoate pe mine din aceasta cursa”

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…

O oră ago

MAE: Noua cetateni romani decedati in urma inundatiilor din Spania

 Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…

5 ore ago

Oseminte descoperite pe un santier din Timisoara. Politistii criminalisti au inceput o ancheta

Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…

5 ore ago

Un barbat s-a urcat pe cladirea garii din Braila si ameninta ca se va sinucide

Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…

5 ore ago