Ioana Mihaila, dupa ce a iesit de la DNA: „Vreau sa fie clar: in mandatul meu nu am cumparat vaccinuri si nu am negociat cantitati. Contractele erau rezultatul negocierilor intre Comisia Europeana si producatorii de vaccinuri”

politica

Fostul ministru al Sanatatii, Ioana Mihaila, a venit vineri seara cu noi precizari in legatura dosarul pe care i l-a deschis DNA.

„Vreau sa fie clar: in mandatul meu nu am cumparat vaccinuri si nu am negociat cantitati.

Contractul la care se face referire era aferent anului 2021, iar ultima data de livrare era finalul anului 2021 pentru vaccinuri care aveau un anumit termen de valabilitate, de 6 luni la acel moment pentru vaccinurile ARN mesager. Prin urmare, Romania trebuia sa aleaga intre a avea vaccinuri pentru populatie in 2022 – 2023 sau a nu mai avea deloc vaccinuri. Contractul nu prevedea o ajustare a cantitatilor.

Contractele erau rezultatul negocierilor intre Comisia Europeana si producatorii de vaccinuri, iar statele membre erau informate si aveau posibilitatea de a ramane in contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luata in solidar in Guvern. Prin memorandum am instiintat Guvernul referitor la obligatiile aferente contractului, dar si la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce, iar dovezile stiintifice aratau ca vaccinarea este eficienta, capabila sa salveze vieti si sa reduca rata de internari in spital.

Ministerul de Finante a avizat memorandumul cu mentiunea si cu solicitarea de a propune si o strategie de revanzare a vaccinurilor care puteau sa fie in surplus in 2021, motiv pentru care la o luna distanta am si creat cadrul legal pentru revanzarea acestora. Din cate stiu, in mandatul meu, vaccinurile ARN mesager care puteau fi revandute nu au expirat, ci au fost vandute sau donate”, a transmis Mihaila pe Facebook.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat vineri ca fostul ministru al Sanatatii Ioana Mihaila este urmarit penal pentru abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, in dosarul privind achizitia de vaccinuri impotriva COVID-19.

Anuntul vine dupa ce Ioana Mihaila a fost vineri la sediul DNA unde i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile.

In dosar mai sunt cercetati fostul premier Florin Citu, dar si fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre CE a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri in numele statelor membre. Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre.

„De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de „opt – out”, astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite”, arata anchetatorii.

DNA spune ca Ioana Mihaila, in calitate de ministru al Sanatatii, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi initiat un memorandum aprobat la data de 13 mai 2021 de catre Florin Vasile Citu, in calitate de prim-ministru al Guvernului Romaniei, care ar fi avut ca urmare tranzactionarea si ordonantarea la plata a achizitiei, in plus, a unei cantitati de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

„Aceste demersuri s-ar fi desfasurat in conditiile in care suspecta ar fi cunoscut faptul ca numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane si ca dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 de milioane de persoane”, se precizeaza in comunicatul DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: