Iohannis anunta ca noul ministru al Sanatatii depune juramantul chiar astazi: „Am luat act de demisia domnului Costache”

news

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, noi declaratii de presa privind lupta Romaniei cu epidemia de coronavirus.

Principalele declaratii:

Am luat act de demisia domnului Costache si am semnat decretul de numire a domnului Tataru. Va depune jurmantul in cursul acestei zile

Domnul Tataru cunoaste situatia si trebuie sa ia urgent masurile necesare pentru combaterea raspandirii virusului

Reiau apelul catre toti romanii: respectati restrictiile impuse de autoritati, stati acasa, doar asa ne putem proteja sanatatea

Declaratia integrala:

Am primit in cursul acestei dimineti de la premierul Ludovic Orban propunerea pentru numirea domnului Nelu Tataru in functia de ministru al Sanatatii. Am luat act de demisia domnului Costache si am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tataru cunoaste foarte bine care este situatia in acest moment in sistemul sanitar si trebuie sa ia urgent toate masurile necesare pentru combaterea raspandirii infectarii cu noul coronavirus. Domnul Tataru va depune juramantul in cursul acestei zile.

Asa cum stiti, incepand cu ora 17:00, voi participa la o videoconferinta cu membrii Consiliului European, dedicata masurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

Pandemia afecteaza puternic toate statele membre ale Uniunii si este nevoie de actiune comuna sustinuta la nivelul Uniunii pe multiple paliere pentru a incerca sa limitam, pe cat posibil, efectele negative ale acestei crize.

Din perspectiva noastra, a Romaniei, si a prioritatilor noastre in gestionarea provocarilor pe care le-a determinat aceasta epidemie, intentionez sa subliniez, in cadrul acestor discutii, o serie de aspecte deosebit de importante pentru noi:

In primul rand, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achizitii in comun de echipamente si dispozitive medicale necesare gestionarii epidemiei. Este vorba de manusi, echipamente de protectie, ventilatoare si echipamente de laborator.

Avand in vedere ca situatia s-a deteriorat rapid si in tara noastra in ultimele zile, a devenit cruciala dezvoltarea urgenta a procedurilor de achizitii comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale.

Este important ca aceste proceduri sa fie finalizate cat mai repede cu putinta, pentru ca statele membre interesate, adica si noi, si Romania, sa poata intra rapid in posesia acestor produse.

De asemenea, la nivel european s-a decis, in baza unui proiect aprobat in timpul Presedintiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, in cadrul Mecanismului European de Protectie Civila, un mecanism european destinat prevenirii, pregatirii si reactiei Uniunii Europene la diferite crize si dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntam.

Foarte important, Romania este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achizitie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul tarii noastre.

Intr-o prima etapa, achizitia derulata de Romania, in numele Uniunii Europene, in limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protectie – masti si costume individuale de protectie – si ventilatoare. Aceasta procedura se desfasoara independent de achizitiile facute direct de Comisie, dar evident ca atunci cand aceste materiale vor fi disponibile, vom putea si noi, in Romania, sa solicitam o parte din aceasta rezerva strategica.

Voi prezenta in cadrul videoconferintei eforturile pe care Romania le face deja in proiect, discutiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finantare mai consistenta pe acest program si voi arata disponibilitatea Romaniei de a se implica mai mult si in alte zone din acest mecanism.

In alta ordine de idei, le voi transmite partenerilor nostri din Uniune ca avem nevoie de lanturi de aprovizionare functionale pentru a asigura accesul adecvat al cetatenilor nostri la bunurile esentiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanturile de aprovizionare si evitarea aparitiei altor blocaje.

In acelasi timp, libera circulatie a bunurilor este esentiala si pentru mentinerea in parametri functionali a activitatii economice, care este supusa, la acest moment, unor limitari importante.

Comisia Europeana a elaborat deja o serie de recomandari in acest sens, menite sa faciliteze transportul de marfuri in interiorul Uniunii Europene.

Un alt aspect pe care il voi mentiona se refera la repatrierea cetatenilor romani aflati in prezent fie in afara Uniunii, fie in state membre si care, din motive obiective, doresc sa revina in Romania.

Este importanta cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetatenilor europeni in tarile lor de origine, mai ales in conditiile in care multe state au impus restrictii de circulatie.

Cea mai vulnerabila categorie continua sa fie lucratorii nostri mobili, in special lucratorii detasati si cei sezonieri.

Noi facem tot posibilul pentru a le asigura intoarcerea in siguranta acasa. Cu toate acestea, nu este o sarcina usoara, avand in vedere numarul totusi semnificativ de cetateni si restrictiile impuse deja peste tot in Europa.

Nu in ultimul rand, voi sublinia si necesitatea identificarii unor solutii de atenuare a efectelor produse de aceasta criza in plan economic, dar si social. Efectele negative ale acestei pandemii asupra activitatii economice se fac resimtite la nivelul tuturor statelor membre si situatia, din pacate, se inrautateste constant.

Romania, ca si alte state membre, este puternic afectata de aceasta criza, mai ales in sectorul industrial, si, prin urmare, avem mare nevoie de o actiune coordonata la nivelul Uniunii.

In acelasi timp, consider ca este important sa incepem sa gandim o strategie de recuperare post-criza. Comisia Europeana trebuie incurajata, trebuie sa inteleaga ca trebuie dezvoltat un plan de actiune bazat pe o evaluare cuprinzatoare a consecintelor si a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperarii.

Uniunea Europeana in ansamblul sau si fiecare stat membru in parte traverseaza, in aceste momente, o perioada extrem de dificila.

Ne confruntam cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatica si suntem fortati sa ne adaptam rapid si sa gasim cele mai bune solutii pentru toti cetatenii nostri.

Sunt convins ca proiectul european va iesi intarit din aceasta grea incercare, iar noi vom intelege, o data in plus, cat de importante sunt valorile, libertatile si credintele care ne unesc si pe care, de multe ori, uitam sa le apreciem cum se cuvine.

Dragi romani,

In finalul acestei declaratii, vreau sa reiau apelul meu catre toti romanii.

Respectati, va rog, dragi romani, restrictiile impuse de autoritati!

Stati acasa, pentru ca doar asa putem sa ne protejam sanatatea! Cu cat reusim acum mai bine sa tinem sub control si sa limitam raspandirea coronavirusului, cu atat mai repede vom putea sa revenim cu totii la activitatile carora le simtim acum lipsa!

Stiu ca este greu, dar numai facand aceste sacrificii vom castiga lupta cu acest inamic extrem de periculos!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: