Iohannis a anuntat ce va face daca judecatorii CCR vor decide revocarea lui Kovesi de la DNA

politica

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat, miercuri, ce va face in cazul in care Curtea Constitutionala (CCR) decide ca exista un conflict Guvern-Presedinte in privinta revocarii sefei DNA, el raspunzand ca va astepta motivatia, o va citi si va actiona in consecinta.

”Indiferent ce va decide Curtea, voi astepta decizia, voi astepta motivatia, voi citi si voi actiona in consecinta”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de News.ro.

Decizia Curtii Constitutionale privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis si intre Guvern si presedinte, in subsidiar, ca urmare a respingerii de catre seful statului a cererii de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, este asteptata miercuri.

In 19 mai, Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, in fata judecatorilor Curtii Constitutionale, ca refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe Laura Codruta Kovesi este unul exclusiv politic, care a dus la acest conflict de natura constitutionala intre cele doua institutii.

Toader a afirmat ca presedintele a blocat procedura de revocare la jumatatea drumului, cu toate ca, spune el, legea nu ii ofera presedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justitiei de revocare a procurorilor din functii de conducere, ci obligatia, si, in plus, Iohannis ar fi trebuit sa invoce motive de nelegalitate pentru refuzul sau, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, solutia de refuz trebuia sa se finalizeze tot printr-un decret.

La randul sau, reprezentantul Presedintiei, consilierul prezidential Simina Tanasescu, a invocat inadmisibilitatea sesizarii Guvernului privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionla intre presedinte si ministrul Justitiei ca parte a Guvernului.

Ea a spus ca nu poate fi vorba de un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte, care are atributii explicitate in Constitutie si ministrul Justitiei, care isi are atributiile prevazute intr-o lege.

In 22 februarie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat declansarea procedurilor de revocare din functia de procuror sef al DNA a Laurei Codruta Kovesi, prezentand un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezinta 20 de „categorii de acte si fapte” din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care Toader i le imputa sefei DNA.

Ministrul Justitiei a aratat ca intr-un singur an au fost inregistrate trei conflicte juridice de natura constitutionala in cadrul carora DNA a fost chemata in fata instantei de contencios consitutional, iar „CCR a sanctionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului sef al DNA”. El a sustinut ca in cazul anchetei declansate dupa adoptarea OUG 13 DNA si-a arogat o competenta pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, si ca prin declansarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat in descinderi la Ministerul Justitiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune si de presiune psihica, iar Guvernul a fost blocat in activitatea de legiutor. Toader a mai sustinut ca sefa DNA a continuat sa incalce Constitutia prin anchetarea hotararilor de Guvern in cazul Belina.

De asemenea, Tudorel Toader i-a mai imputat, printre altele, Laurei Codruta Kovesi: impiedicarea aflarii adevarului si lamuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de ancheta, contestarea actelor si autoritatii Curtii Constitutionale, implicarea in anchetele altor procurori, comportamentul excesiv de autoritar, discretionar, contrar obligatiilor de rezerva si deontologice impuse magistratilor, prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic, incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, cresterea numarului de achitari, sporirea cheltuielilor DNA si raportari eronate, tergiversarea solutionarii unor cauze, invocand dosarul Microsoft, neimplicarea in identificarea si eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, lipsa de reactie in verificarea activitatii profesionale si conduitei unor procurori de la DNA Ploiesti.

In 16 aprilie, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu va da curs propunerii ministrului Justitiei de revocare a sefei DNA, spunand ca motivele de revocare prezentate de ministrul Justitiei nu au fost de natura sa il convinga.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: