Iohannis, atac neasteptat la adresa lui Ciolacu: „Avid de publicitate, creeaza asteptari care nu vor fi indeplinite”
Presedintele Klaus Iohannis a lansat luni un atac neasteptat la adresa sefului PSD, Marcel Ciolacu, pe subiectul aderarii Romaniei la Schengen. Iohannis a evitat insa sa pronunte numele lui Ciolacu.
Iohannis a tinut sa evientieze, luni, intr-o conferinta de presa alaturi de sefa PE, Roberta Metsola, ca in chestiunea Schengen lucrurile nu se transeaza la Consiliul European.
„Dati-mi voie sa clarific niste lucruri inainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate sa creeze asteptari care nu vor fi indeplinite. Chestiunea Schengen nu se discuta la Consiliul European, nu se transeaza acolo, ci la Consiliul JAI, este un format al ministrilor de Interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene.
Imediat dupa ce cele doua chestiuni in discutie vor fi clarificate politic, prin discutii bilaterale in diferite formate, sunt convins ca va fi pusa problema in Consiliul JAI si convingerea mea este ca atunci cand va pusa pe agenda va primi un raspuns pozitiv. Noi, UE nu putem sa ne permitem inca un esec”, a declarat presedintele.
Iohannis s-a referit la seful PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat saptamana trecuta, la Digi24, urmatoarele: „Daca va exista o decizie in privinta organizarii unui Consiliu JAI ar trebui sa se intample pana la finalul acestui an. Sa vedem ce face si presedintele Iohannis la Consiliul European, dar subiectul Schengen nu e pe ordinea de zi”.
Iohannis a mai precizat ca tema Schengen nu se va afla pe ordinea de zi a Consiliului European extraordinar din februarie, urmand sa aiba loc discutii in marja reuniunii.
„Consiliul European din 9 si 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. Dupa parerea mea, este oricum prea devreme. Pana in 15 ianuarie este greu de crezut ca se va discuta ceva si in doua saptamani nu ma astept sa se rezolve problema abordarii austriece si problema abordarii olandeze fata de Bulgaria.
Trebuie sa intelegem cu totii impreuna ca aceste chestiuni trebuie rezolvate inainte sa se voteze inca o data in Consiliul JAI. Voi continua toate discutiile, insa nu ma astept ca la Consiliul extraordinar din februarie aceasta tema sa fie dezbatuta, va fi discutata in marja reuniunii intre noi, dar fara sa apara in concluzii si sunt optimist ca in continuare vom gasi solutii si pentru votul austriac si pentru abordarea olandeza fata de Bulgaria, fiindca cea mai buna solutie si asta este clar pentru toata lumea este ca Romania si Bulgaria sa primeasca sa primeasca un vot in acelasi timp, deci sa intre impreuna in spatiul Schengen”, a afirmat seful statului, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cu presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
El a indicat ca Suedia, care va prelua Presedintia Consiliului UE la 1 ianuarie, sustine rediscutarea aderarii Romaniei la Schengen.
„Am avut (la Consiliul European) o discutie destul de lunga cu prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, si este clar ca domnia sa cunoaste problema, este in tema cu solicitarile noastre, cu problematica in general si parerea domniei sale a fost ca aceasta chestiune trebuie repusa in discutie”, a spus Iohannis.
Presedintele Iohannis a multumit Parlamentului European pentru sustinerea Romaniei in speta Schengen.
„Am apreciat in mod deosebit implicarea doamnei presedinte personal, dar si a Parlamentului European in speta Schengen. Parlamentul European si doamna presedinte Metsola au fost din capul locului de partea noastra si au recomandat si prin vot politic si prin discutii politice primirea Romaniei in spatiul Schengen. Am rugat-o pe doamna presedinte sa pastreze aceasta abordare si acest optimism si in continuare cu speranta noastra legitima ca in anul care vine curand, in 2023, Romania sa devina parte din spatiul Schengen”, a mai afirmat seful statului.