Iohannis cearta din nou Justitia de 22 Decembrie, la fel ca in fiecare an: „Este rusinos ca nimeni nu a platit pentru victimele acelui masacru cumplit”
Presedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, cu prilejul Zilei Victoriei Revolutiei Romane si a Libertatii, ca aflarea adevarului si pedepsirea tuturor celor responsabili de „ororile” din Decembrie 1989 constituie o „restanta impardonabila” a Justitiei romane.
„Rememorarea faptelor si evocarea eroilor trebuie impletite cu asumarea corecta a trecutului, iar acest lucru presupune, mai intai de toate, infaptuirea dreptatii. Din pacate, aflarea adevarului si pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanta impardonabila a Justitiei romane. La 32 de ani de la Revolutia Romana, este rusinos ca nimeni nu a platit pentru victimele acelui masacru cumplit. Justitia romana nu trebuie sa aiba liniste pana ce vinovatii pentru mortii Revolutiei nu vor fi identificati si trasi la raspundere”, se arata in mesajul presedintelui, remis de Administratia Prezidentiala.
Seful statului a adaugat ca va continua sa apere idealurile Revolutiei si sa militeze pentru o societate moderna, puternica si incluziva.
„Romania libera pentru care s-au sacrificat eroii nostri este tara in care domnesc drepturile si libertatile fundamentale ale omului, locul unde dreptatea este infaptuita de o Justitie independenta si responsabila in fata societatii si a istoriei”, a evidentiat Iohannis.
Potrivit acestuia, Decembrie 1989 reprezinta „punctul zero al istoriei recente” care a schimbat fundamental destinul Romaniei, dar izbanda impotriva dictaturii a fost platita „cu pretul sangelui prea multor tineri”.
„Aceasta este ziua in care ii chem pe toti cetatenii Romaniei sa onoram memoria victimelor, sa pretuim sacrificiul lor suprem si, totodata, sa reiteram angajamentul ferm de a apara si proteja statul de drept, libertatea si drepturile fundamentale”, a mai transmis presedintele.
El a subliniat ca Decembrie 1989 a deschis drumul tarii noastre catre democratie, a permis integrarea in NATO, aderarea la Uniunea Europeana, incheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite si profilarea Romaniei intr-un furnizor de securitate regional.
„In urma cu 32 de ani, romanii au stat neclintiti in fata tancurilor si a focurilor de arma, manati de o singura dorinta: eliberarea Romaniei de dictatura care a frant brutal parcursul democratic al tarii noastre. Regimul comunist nu a reusit sa anihileze opozitia romanilor, sa aplatizeze constiintele sau sa inabuse speranta! Multi au trait cu convingerea ca ororile vor lua sfarsit, au existat oameni curajosi care au actionat si au suferit pentru ca tara noastra sa isi recastige libertatea”, a completat Klaus Iohannis.
In opinia sa, „nostalgia comunismului pe care unii vor sa o cultive” reprezinta „o cinica incercare de a exploata temerile si fricile justificate” ale romanilor, generate de perioadele de incertitudine.
„In realitate, insa, comunismul s-a dovedit distructiv si a generat o sinistra dictatura, ducand la inapoierea Romaniei si la un decalaj major fata de Europa occidentala. Lozincile si retorica nu tin loc de dezvoltare economica stabila sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetatean. Drumul tarii noastre este indisolubil legat de valorile democratice, iar greselile care au fost facute in aceste peste trei decenii nu inseamna ca trebuie sa ne faca sa privim cu indulgenta trecutul recent, ci ca trebuie sa fim mai responsabili si mai atenti la promovarea unor politici care sa raspunda nevoilor tuturor cetatenilor nostri”, a mai evidentiat seful statului.
El pledeaza si pentru cunoasterea istoriei reale de catre tinerele generatii, mentionand ca lupta pentru libertate a inaintasilor trebuie inteleasa la adevarata sa valoare si continuata permanent.
„Apararea drepturilor fundamentale si a principiilor europene, cu care noi ne identificam astazi, constituie o datorie civica, de la care nu avem voie sa abdicam niciun moment”, se mai explica in mesajul presedintelui.
Iata ce a filmat in noaptea de 21 decembrie jurnalistul Paul Cozighian: