Iohannis dezvaluie: „Votul privind Schengen m-a suparat. Voi rezolva in continuare problemele natiunii, ma voi implica total”

politica

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat „suparat si dezamagit”, luni seara, de faptul ca Romania nu a obtinut toate voturile in vederea aderarii la spatiul Schengen si a precizat ca este hotarat sa duca lucrurile „mai departe” pana cand tara noastra va deveni membra a spatiului de liber schimb.

„Romania este foarte activa in combaterea migratiei ilegale. De aceea, nici romanii nu au inteles de unde pana unde acest refuz. Si oamenii sunt suparati, multi sunt de-a dreptul revoltati si pot sa ii inteleg. Dar in politica nu conteaza daca esti suparat sau frustrat sau bucuros. In politica noi suntem alesi pentru a rezolva problemele comunitatii, problemele natiunii si asta voi face eu in continuare. Acest vot, chiar daca m-a suparat si m-a dezamagit, nu ma face sa dau inapoi si personal voi ramane foarte conectat la fenomen si sunt hotarat sa duc lucrurile mai departe pana cand Romania devine membra a spatiului Schengen. Asta nu va fi simplu”, a afirmat Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, la finalul intrevederii avute cu presedintele Confederatiei Elvetiene.

El a mentionat ca in cadrul Consiliului European va ridica problema aderarii Romaniei la Schengen, dar a subliniat ca un nou vot pe aceasta tema va putea fi exprimat doar in Consiliul JAI.

„Acum, miercuri si joi, probabil si vineri, vom avea o intrunire a Consiliului European si cu certitudine voi ridica aceasta problema in Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci cand se intruneste iar Consiliul JAI si din datele pe care le avem in acest moment este greu de crezut ca in asa putine zile va exista o schimbare de opinie la partea austriaca. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa continuam sa discutam problemele Uniunii. Problemele diplomatice, problemele economice, problemele de colaborare se rezolva discutand si cautand impreuna solutii. Eu voi duce lucrurile mai departe si sunt convins ca vom gasi solutii si pentru aceasta problema. Asa cum in acest an am gasit solutii pentru MCV, pentru a schimba ‘nu’ olandez in ‘da’ olandez, pentru a schimba ‘nu’ suedez in ‘da’ suedez, vom continua discutiile cu partea austriaca”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat ca Presedintia si Guvernul sunt hotarate sa „rezolve aceasta problema” si ca integrarea Romaniei in Schengen ramane un „obiectiv strategic national”, dar reprezinta pentru el si un obiectiv personal.

„Pe mine o suparare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodata in a urmari ceea ce este bine pentru comunitatea care m-a ales. Si de data aceasta este natiunea romana si ma voi implica total. Daca este momentul sa cautam vinovati… cu siguranta sunt lucruri care puteau fi facute altfel, mai bine, chit ca imi este greu sa inteleg cum sa faci mai bine daca, cu doar doua saptamani inainte de vot, o parte isi schimba, nepregatit si ne-explicat, atitudinea fata de vot”, a aratat el, citat de Agerpres.

Seful statului a admis ca migratia reprezinta o „problema pentru UE”, dar a subliniat totodata ca Romania „nu permite migratia nelegala si nu este cauza unei migratii nelegale”.

Potrivit acestuia, Romania a primit un „‘nu’ nemeritat”, in conditiile in care tara noastra este „foarte activa” in combaterea migratiei nelegale.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic, pentru noi toti, in Romania. Si trebuie sa spun ca am fost dezamagit si suparat dupa ce am primit rezultatul acestui vot. Aceasta dezamagire si suparare vine din faptul ca noi de 11 ani ne straduim, negociem si speram sa intram cu drepturi depline in spatiul Schengen, noi, romanii. Dupa ce, in decursul acestui an care se apropie de final, am avut cateva reusite notabile. Sa nu uitam, una din principalele piedici, cand venea vorba de integrarea in Schengen a fost existenta acelui MCV. Si am reusit impreuna cu Guvernul, impreuna cu coalitia, sa ajungem in punctul in care Comisia Europeana a considerat ca acest mecanism s-a finalizat si a fost ridicat. Am reusit, printr-o colaborarea intensa si foarte buna cu Olanda, sa ii convingem pe partenerii olandezi sa isi schimbe opinia in chestiunea Schengen si sa propuna parlamentului olandez guvernul un vot pozitiv pentru Romania, chestiune aprobata de parlamentul olandez”, a reamintit presedintele.

El a mentionat ca tot in acest an s-a schimbat „ecuatia politica” din Suedia si ca, in ciuda faptului ca initial parlamentul suedez „nu a fost deloc incantat” de o posibila aderare a Romaniei la spatiul Schengen, in urma negocierilor au fost inlaturate si „rezervele” Suediei. Totodata, pe 16 noiembrie, la Palatul Parlamentului, a avut loc o intrunire a ministrilor de Interne din UE, in formatul Salzburg. La finalul acestei reuniuni, ministrii de Interne au emis o declaratie, conform careia „Romania si Bulgaria sunt bine venite” in spatiul Schengen. Presedintele roman a atras atentia asupra faptului ca acest document a fost semnat inclusiv de ministrul de Interne din Austria.

„Doar doua zile mai tarziu, acelasi ministru de Interne din Austria declara in fata presei austriece ca Austria nu poate sa admita o largire a spatiului Schengen. Dintr-o chestiune care a fost greu de inteles, s-au vehiculat diferite date care nu au coincis in niciun fel cu datele noastre, nici cu datele Frontex, iar cand s-a votat s-a petrecut un lucru interesant. Austria a sustinut timp de doua saptamani – pentru ca atat a durat intreaga etapa de ‘nu’ – ca spatiul Schengen nu poate fi extins, fiindca sunt prea multi migranti -, dar pentru Croatia a stiut sa voteze ‘da’, pentru Romania si Bulgaria a stiut sa voteze ‘nu’. Acest mod de a face politica in UE nu poate sa fie considerat pozitiv”, a declarat presedintele Iohannis.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: