Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie in care sustine ca „Romania are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de institutii functionale, care sa poata lucra la capacitate maxima pentru a sanctiona incalcarea legii si, mai ales, de un efort comun”.
„Intarirea capacitatii statelor de a combate coruptia reprezinta una dintre provocarile definitorii ale democratiilor actuale. Acest fenomen, care a traversat istoria si a adus daune incalculabile dezvoltarii comunitatilor, are, in modernitate, efecte tot mai puternice.
Coruptia erodeaza societatile si increderea in institutii, alimenteaza saracia si inegalitatile, facand sistemele publice sau private disfunctionale, slabeste mecanismele si capacitatea statului de a pune legile in aplicare si distorsioneaza concurenta, afectand direct economia de piata.
Combaterea acestui fenomen nu tine doar de buna guvernare, ci are legatura directa cu viitorul societatii noastre, fiind, totodata, un risc de securitate.
Cel mai adesea, coruptia se manifesta prin deturnarea puterii publice si folosirea sa in interes personal sau de grup.
Sectoarele cu mize financiare importante – achizitiile publice, domeniul sanatatii, al educatiei, cel al justitiei – trebuie, cu prioritate, sa fie cele in care integritatea este pe deplin asumata in cultura organizationala.
Constientizarea si interiorizarea unor valori precum echitatea, dreptatea, impartialitatea, cinstea, adevarul, profesionalismul, respectul fata de reguli sunt repere care trebuie transmise incepand din familie si de la scoala. Acestea stau la baza unor comportamente integre ale cetatenilor.
Valorile care fundamenteaza elaborarea unui cadru normativ anticoruptie sunt la fel de actuale si compun planul moral care ghideaza dezvoltarea tarii noastre. Blamul societatii, neacordarea increderii si a votului unor politicieni corupti, atitudinea civica fata de orice abatere de la standardele de integritate europeana sunt aspecte la fel de importante.
Romania are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de institutii functionale, care sa poata lucra la capacitate maxima pentru a sanctiona incalcarea legii si, mai ales, de un efort comun.
In ciuda provocarilor de natura sanitara, economica sau politica cu care s-a confruntat, tara noastra a ramas un reper in Estul Europei datorita progreselor facute in domeniul statului de drept, iar acestea trebuie sa continue.
Raman ferm angajat in efortul de dezvoltare a parcursului democratic al tarii noastre si sunt convins ca putem cladi un viitor mai bun, atat timp cat ne sprijinim pe fundatia solida a valorilor europene, pe integritate, dreptate si toleranta zero fata de coruptie”, este mesajul lui Iohannis.
In urma cu doua zile, Iohannis a fost prezent la sedinta de bilant a CSM unde a sustinut un discurs in care nu a spus nicio vorba despre coruptie. In aceeasi zi, Marian Neacsu, condamnat penal pentru conflict de interese, a devenit secretar general al Guvernului, fiind impus de PSD.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…