Iohannis, foarte dur dupa sedinta CSAT: „Am ajuns aici pentru ca guvernele din ultimii ani au umplut tara de incompetenti”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a atacat dur Guvernarea PSD dupa sedinta CSAT in care s-a dezbatut si cazul tragic de la Caracal.

Iata declaratia integrala:

Am condus astazi sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in care am analizat rapoartele Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului de Telecomunicatii Speciale referitoare la modul in care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal.

Aceasta drama ne arata unde este dus statul, cu institutiile lui, atunci cand pe primul loc sunt puse salvarea si protejarea infractorilor si cand deschiderea portilor inchisorilor devine grija decidentilor politici. Modificarile aduse legilor justitiei, valul de pensionari din sistemul de ordine publica si siguranta nationala, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilitati la adresa securitatii nationale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranta oamenilor.

Am ajuns aici pentru ca guvernele din ultimii ani au umplut tara de incompetenti in functii, au dat afara prea multi profesionisti, au pus in schimb slugi si oameni incapabili.

Coruptia si incompetenta distrug statul, deprofesionalizeaza institutii. Garantarea sigurantei cetateanului trebuie sa fie prioritatea zero a intregii clase politice. Dreptul la viata este cel mai important drept al omului si este obligatoriu ca intregul proces de reparare a legilor si a institutiilor distruse in ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE sa porneasca de aici.

Cetateanul trebuie sa-si recastige increderea in stat si in institutii, sa se simta protejat in tara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitiva din sistem a celor care nu isi fac aceasta datorie.

Am cerut institutiilor responsabile sa prezinte in CSAT o ancheta completa privind cazul de la Caracal. Datele prezentate in rapoarte reflecta o serie de deficiente grave, dintre care amintesc:

– intarzieri nejustificate in declansarea investigatiilor; desi disparitia a fost raportata in data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat in dimineata zilei de 25.07, ora 08:30;

– nerespectarea procedurilor interne privind raportarea si monitorizarea evenimentelor si a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declansarea si functionarea mecanismului national ”Alerta Rapire Copil”, precum si a protocolului de cooperare intre Ministerul Afacerilor Interne si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind declansarea si functionarea mecanismului national ”Alerta Rapire Copil”;

– atitudinea refractara a lucratorilor din cadrul Politiei fata de victima, acestia neimplicandu-se in obtinerea de date care sa conduca la identificarea locului unde se afla aceasta;

– problemele de sistem si cooperarea interinstitutionala, incepand cu relationarea operatorilor din Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta cu apelantii acestui sistem, pe fondul pregatirii deficitare a acestora si al unei proceduri care nu prioritizeaza apelurile in functie de gravitatea lor;

– lipsa dotarilor, atat cu mijloace de deplasare, comunicatii, cat si cu privire la tehnica in domeniul IT;

– dimensionarea deficitara a structurilor operative si incadrarea necorespunzatoare cu specialisti, precum si lipsa pregatirii continue a acestora.

Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a institutiilor a constituit-o si numirile in functiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenta profesionala.

Din analiza foarte serioasa facuta in cadrul sedintei CSAT, s-a constatat ca institutiile care au responsabilitati in domeniul securitatii cetatenilor nu au reusit, in urma unui lung sir de erori inacceptabile, sa asigure un drept fundamental prevazut de Constitutia Romaniei, dreptul la viata si la integritate fizica si psihica.

In aceste zile, m-am consultat cu specialistii din zona de siguranta publica si din justitie pentru a pune la punct solutiile concrete. Nu am atributii executive decat in cadrul CSAT, insa voi transmite tuturor institutiilor solutiile pe care eu le propun, pentru ca astfel de tragedii sa fie prevenite.

Am solicitat Guvernului Romaniei ca, pana la finalul lunii august, sa elaboreze o serie de masuri, norme si proceduri de reactie rapida si corelare a tuturor institutiilor implicate, inclusiv parchete, astfel incat in situatii precum cea de la Caracal sa nu mai existe intarzieri criminale in actiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului sa analizeze in regim de urgenta legislatia actuala in cazul infractiunilor grave si foarte grave, contra persoanei, in special in situatiile in care sunt afectate viata, libertatea si integritatea corporala, identificarea modalitatilor de optimizare a localizarii, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului si analiza situatiei Sistemului de urgenta actual 112.

Am solicitat in cadrul sedintei de astazi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul in care cei care raspund la 112 trebuie sa ofere sprijin celor aflati in nevoie.

Totodata, CSAT a emis astazi hotararea pentru eliberarea din functia de director al Serviciului de Telecomunicatii Speciale a domnului general Vasilca.

Am cerut STS un control atent si serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica solutiile pentru o mai buna functionare de acum inainte. Este nevoie de profesionalism, competenta si seriozitate, pentru ca discutam de raspunderi enorme.

Oamenii din fruntea acestor institutii trebuie sa fie respectati pentru abordarea lor profesionista si pentru orientarea lor democratica. Statul roman are astfel de experti, iar rolul nostru este sa le dam ocazia de a lucra la cel mai inalt nivel.

Este important ca profesionistii romani din sistemul de stat, indiferent de functie, sa fie incurajati sa isi faca meseria si sa fie tinuti departe de disputele cu mize politice.

Romania puternica inseamna consolidarea institutiilor statului, iar eu pun acest obiectiv in prim plan. Statul roman trebuie resetat, cu profesionistii pe care ii are si pe care ii poate atrage, si cu o conducere politica ce intelege care ii este rolul – acela de a intari statul, si nu de a-l slabi, de a imbunatati serviciile publice si de a proteja cetatenii si a le garanta o viata mai sigura si mai prospera aici, in tara lor.

Pe termen mediu, solutia este de a depolitiza tot aparatul de stat, in zonele in care este nevoie de profesionisti. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer si celor care sunt acum la putere, dar si celor din opozitie, sa isi schimbe abordarea fata de functia publica.

Pentru ca, altfel, se va continua la nesfarsit cu mecanismul pleaca ai nostri – vin ai nostri, si oamenii competenti sunt tinuti pe margine sau, mai grav, alungati din tara.

Tot in cadrul sedintei de astazi, am aprobat ca proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov sa fie declarat obiectiv strategic de interes national.

In acest context, am atentionat-o pe doamna Prim-ministru ca inca de la finalul anului trecut este in vigoare o lege pe care Guvernul continua sa o incalce si care prevede obligativitatea construirii Autostrazii Moldovei. Avem o noua dovada a incapacitatii acestei guvernari de a dezvolta Romania. Este deplina responsabilitate a Guvernului de a gasi acele solutii care se impun pentru a putea realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de romani, inclusiv posibilitatea declararii si acestui obiectiv de infrastructura ca unul strategic de interes national, lucru pe care l-am propus foarte concret in sedinta CSAT de astazi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: