Iohannis ii aduce pe liderii UE la Sibiu: „Am preluat o provocare lansata de presedintele Junker”

news

Progresele facute de Romania in domeniul digitalizarii au fost subliniate la Tallinn de presedintele Klaus Iohannis, care a lansat invitatia organizarii unui Summit informal la Sibiu, in 2019, pe o tema care va fi stabilita ulterior.

„O tema importanta si pentru noi este digitalizarea serviciilor publice, serviciilor oferite de administratia centrala, de administratiile locale, un domeniu, pe scurt, in care toata lumea doreste sa gaseasca metode de imbunatatire. Si pot sa spun ca Romania este printre cei care au performante foarte bune. Am folosit oportunitatea acestui summit pentru a prelua o provocare lansata de presedintele Junker in cadrul discursului domniei sale referitor la starea Uniunii si am lansat, dupa o discutie cu presedintele Consiliului European Donald Tusk, o invitatie pentru 2019 in Romania, la Sibiu, pentru a organiza acolo un summit informal pe o tema, sigur, care ramane sa fie stabilita ulterior. Cred ca este important ca avem deja acum, in 2017, o perspectiva foarte clara pentru un summit pe care il vom organiza noi in 2019 cand avem presedintia Consiliului Uniunii”, a precizat Klaus Iohannis, intr-o declaratie de presa.

Potrivit sefului statului, tema dezbatuta la Summitul de la Tallinn — piata digitala unica — este extrem de importanta.

„Cred ca e un lucru arhicunoscut ca noi traim intr-o lume digitala, cetatenii nostri, firmele noastre isi doresc acces total la internet, la transferul de date, la comertul electronic si asa mai departe. Toate acestea trebuie sa functioneze mult mai bine. Am constatat impreuna ca inca nu putem sa vorbim despre o piata digitala unica in Uniunea Europeana, ca mai sunt multe piedici care trebuie inlaturate. Este nevoie de reglementari care pot fi efectiv aplicate in toata Uniunea, ca este nevoie de retele mult mai performante si, in fine, este nevoie sa protejam pe utilizatori si cetateni si firme de pericolele care sunt inerente unui trafic de date deschis. Toate acestea au fost pe larg dezbatute in sesiunea de astazi. Romania este deschisa acestor propuneri de trecere spre o piata digitala unica. Romania are o pozitie foarte interesanta in Uniunea Europeana, avem unele dintre cele mai rapide conexiuni de date din Uniune, dar pe de alta parte avem rata de conectare la internet cea mai mica din Uniune. Totusi, Romania este o tara unde acest domeniu devine din ce in ce mai relevant, avem foarte multi investitori care se folosesc efectiv de retelele rapide pe care le avem si vrem sa pastram acest avantaj. Asadar, multe teme importante pentru noi. Am prezentat aceste chestiuni in cadrul summitului informal, am atras atentia asupra importantei pe care trebuie sa o dam domeniului care se numeste cyber security si nu numai partea de securitate nationala si militara, ci si securitatea retelelor civile”, a detaliat presedintele Iohannis.

El a atras atentia ca nu se poate ca statul sa vina sa dezvolte toate retelele pe care apoi le folosesc si cetatenii si firmele, fiind deci nevoie de un parteneriat si de o corelare stransa intre stat, administratii, firme private si retelisti.

Taxarea serviciilor de internet a fost una dintre temele de pe agenda reuniunii. „Nu e niciun secret ca discutia porneste de la gigantii internetului, care ofera servicii peste tot in lume si sunt economii care au impresia ca pierd ceva prin asta. Sigur, este necesara gasirea unei metode adecvate, dar o metoda corecta de a taxa aceste servicii, fiindca aici ne paste un pericol pe noi in Europa — daca am exagera aceasta taxare, atunci nu cred ca s-ar rezolva problema. Noi, Europa, suntem in competitie acerba cu SUA, cu Asia, cu Japonia si asa mai departe. Daca taxarea ar fi prea mare, atunci pur si simplu s-ar muta in alta parte si nu s-ar castiga mai nimic. Deci chestiunea taxarii este complexa si chestiunea taxarii devine si mai complexa fiindca prin digitalizare inclusiv fiecare persoana devine persoana digitala si se poate misca oriunde, nu numai in Uniune, oriunde in lume. Si atunci inclusiv impozitarea persoanelor fizice tinde sa devina o problema destul de complexa, care trebuie rezolvata tot in spatiul digital. Deci se vede ca metodele vechi, chiar metodele de administratie vechi trebuie adaptate pentru a face fata unei lumi digitale”, a aratat presedintele Iohannis.

Seful statului roman a participat vineri la reuniunea informala a Consiliului European pe teme digitale, care are loc la Tallinn, in Republica Estonia, si a fost prezent joi seara la cina informala oferita sefilor de delegatii de Juri Ratas, prim-ministrul estonian, si de Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

Pe agenda discutiilor Summitului de la Tallinn s-au aflat initiativele de inovare digitala care ar permite Uniunii Europene sa faca fata evolutiilor tehnologice si sa devina un lider la nivel global in domeniul digital in urmatorii ani.

Reuniunea s-a concentrat pe doua teme majore: „Viitorul guvernarii si securitatea”, vizand rolul Uniunii Europene, al statelor membre in consolidarea increderii in mediul de securitate in domeniul digital, si „Viitorul economiei si societatii”, referitor la nevoile viitoare ale UE in materie de infrastructura, piata si forta de munca.

Cu prilejul reuniunii de la Tallinn, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat joi seara o intalnire informala cu liderii UE. Cu aceasta ocazie, membrii Consiliului European au avut un schimb de opinii cu privire la viitorul Uniunii si au abordat si alte subiecte importante de pe agenda europeana, precum migratia, securitatea si Brexit, a informat Administratia Prezidentiala.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: