Presedintele Klaus Iohannis a dezmintit hotarat, joi, ca salariile bugetarilor ar putea fi taiate. El a negat si ca ar fi probleme bugetare: „Nu exista nicio gaura, nicio realitate trista”.
„Este intr-adevar o discutie in spatiul public, care dupa parerea mea a luat-o intr-o directie complet gresita. Situatia in Romania este buna, avem crestere economica, avem dezvoltare. In acelasi timp, Romania dispune de oportunitati imense de a obtine bani europeni.
Se pare ca atunci cand s-a construit bugetul pe anul in curs a existat o supraevaluare a capacitatilor de colectare. Guvernul a crezut ca de la Fisc vor aduna mai multi bani. Nu s-a intamplat asa. Nu exista nicio gaura, nicio realitate trista.
Trebuie corectat si pe partea de cheltuieli. Pe anumite capitole, banii trebuie folositi mai judicios. Nu este nevoie de taieri. Cata vreme voi avea un cuvant de spus, nu vor exista taieri de salarii. Repet, nu vor exista taieri de salarii.
Nu vrem sa bagam Romania in scenariu de austeritate. S-a dovedit cand am avut criza bancara ca austeritatea nu este o solutie. In consecinta nu vor exista taieri de salarii. Eu nu doresc ca romanii sa o duca mai rau, este o absurditate. Eu vreau sa o duca mai bine. Repet, nu vor exista taieri de salarii. Nu exista astfel de concept la nivelul meu sau la nivelul coalitiei. Vreau sa fie bine intelese aceste lucruri in pragul de sarbatori, ultimul lucru pe care mi-l doresc acum in prag de sarbatoare este sa-si faca romanii griji ca vor fi taiate salariile sau ca vor fi dati afara. Nu vor fi taiate salariile si nu vor fi dati afara”, a declarat Iohannis la finalul vizitei la Renewable Energy School of Skills – Scoala Internationala de Competente in Energie Regenerabila de la Constanta.
„Eu sunt impotriva unor taieri alandala. Voi avea grija sa nu ajungem la o topaiala bugetara. Daca au supraevaluat bugetul, acuma nu au decat sa gaseasca metode smart pentru a aduce bugetul in cote realizabile”, a mai aratat Iohannis.
Ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a prezentat sambata mai multe scenarii legate de acoperirea gaurilor bugetare, dupa ce in primul trimestru s-a inregistrat o scadere a incasarilor.
„Noi avem acum in momentul de fata o cheltuiala cu salariile in sistemul bugetar de in jur de 110 miliarde lei. Conditia pe care noi o avem, impusa in Planul National de Redresare si Rezilienta este cea referitoare la sustenabilitate, avand in toate experienta si sa zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale si modul in care pune problema Comisia Europeana pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile ca ne indreptam fie o revizuire a salariilor in sistemul bugetar, fie o potentiala reducere a numarului de bugetari, dar acest lucru il va hotari coalitia la momentul potrivit.
Avem si varianta in care, sa zicem, avem o mai buna colectare la veniturile fiscale pe care le gestionam sau o revizuire a politicii fiscale a Romaniei„, a declarat Marcel Bolos la Antena 3.
Ministrul Finantelor, AdrianCaciu, a declarat zilele trecute ca trimestrul unu a adus incasari mai mici din partea institutiilor statului, gaura bugetara inregistrata fiind de 4,1 miliarde de lei.
Marcel Bolos a avertizat ca declaratiile lui Caciu sunt atent urmarite la Bruxelles.
„Domnul ministru al Finantelor a afirmat acest lucru si, desigur, aici Comisia este foarte atenta in momentul in care analizeaza astfel de declaratii si astfel de masuri, pentru ca este un argument in plus pentru Comisie sa solicite Romaniei sa isi implementez reformele pe care le are si ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general si reforma salarizarii din sistemul bugetar.
Si din acest punct de vedere ele au, dupa cum stim, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, in trimestrul intai reforma privind pensiile generale si trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare in sectoru bugetar.
Aici alternativele si modalitatile prin care cele trei tipuri de reforme au un impact financiar semnificativ asupra bugetului de stat, pentru ca problema pe fond este cea referitoare la sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consemnata de catre Comisia Europeana in recomandarile specifice de tara pentru a ajunge la o solutie privind sustenabilitate pe termen lung sunt si problemele care sunt in Franta cu sistemul de pensii, in Spania cu sistemul de pensii.
Toate acestea trebuiesc foarte bine analizate pentru ca impactul financiar solicitat de catre comisie pentru a face dovada criteriilor de sustenabilitate este de impact semnificativ”, a mai spus Marcel Bolos.
Alin Mituta, fost europarlamentar, membru in Comisia pentru control bugetar, avertizeaza ca Romania se indreapta…
Brasovul are de joi un nou viceprimar de la PSD, votat de catre alianta PNL-PSD…
Printre miile de soldati tineri pe care Coreea de Nord i-a trimis in Rusia, pentru…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut joi premierului Marcel Ciolacu sa prezinte "lista vizitatorilor vilei…
Potrivit presedintelui sarb Aleksandar Vucic, care mentine legaturi cu ambele parti beligerante, viitorul presedinte al…
In unele regiuni din Rusia, minarea de criptomonede va fi in curand interzisa la nivel…