Iohannis, in Piata Mare din Sibiu: „Vom dezvolta o Europa sigura” – VIDEO

news

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la intalnirea internationala a celor peste 10.000 de etnici germani, ca angajamentul din Declaratia de la Sibiu, din timpul Summitului UE din 2019, ramane valabil mai ales in „conditiile speciale, complexe si grave ale actualei perioade” si anume „necesitatea unei Europe puternice si sigure”.

„Acum cinci ani, in acest loc ne-am asumat prin Declaratia de la Sibiu a Consiliului European un crez si un angajament, care raman la fel de actuale in conditiile speciale, complexe si grave ale actualei perioade: prin contributia tuturor, prin energiile diversitatilor culturale care ne-au imbogatit, prin solidaritate si dialog vom dezvolta o Europa a libertatii si a democratiei, o Europa puternica si sigura, o Europa prospera si competitiva”, a spus Klaus Iohannis.

Seful statului a numit Romania un „taram binecuvantat al Europei”.

„La 800 de ani de la actul prin care stramosilor nostri li se reconfirmau drepturile si in primul rand libertatea de a-si cladi o societate a dreptatii si a respectului legilor, ne insufletim prin chemarea imnului Europei: „Alle Menschen werden Bruder”. Ii felicit pe organizatori, doresc tuturor o reuniune de succes si va urez bun venit in acest taram binecuvantat al Europei, unde ne regasim impreuna, deopotriva in versul eminescian „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”, cat si in „Siebenburgen, susse Heimat, Unser teures Vaterland!”, a aratat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

El a subliniat contributia minoritatii germane la dezvoltarea Romaniei moderne.

„Romania moderna, fondata pe viziunea elitelor care au insufletit toate generatiile ultimilor doua sute de ani, a fructificat eforturile si opera marilor ei personalitati, printre care un loc important il au cele provenind din randul minoritatii germane. Prestigiul de care se bucura astazi tara noastra este si opera tuturor celor care, pastrand memoria si traditiile inaintasilor, le inteleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspiratiile lor de libertate si de prosperitate”, a concluzionat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a reamintit ca anul acesta este unul special pentru minoritatea germana din care face parte, pentru ca se implinesc opt secole „de la consfintirea drepturilor stramosilor stabiliti in aceasta regiune, colonisti in cautarea libertatii, dar in acelasi timp aparatori ai civilizatiei europene si ai valorilor crestine in fata atacurilor venite dinspre Rasarit”.

„Diploma regelui Andrei al II-lea sau Bula de Aur, cum i se mai spune, a stabilit un complex si functional regim de administrare a comunitatii sasesti, in aspectele vietii politice, judiciare, religioase, economice si militare, generand astfel dezvoltarea asezarilor, inflorirea mestesugurilor, a comertului, a educatiei si a artelor. Atunci cand sasii reuniti la Medias, in 1919, au aderat la Marea Unire, au adus natiunii romane o multiseculara experienta civica, o bogata traditie industriala si o stralucitoare mostenire culturala cu care astazi, noi toti, ne mandrim”, a punctat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis participa sambata, la Sibiu, la Intalnirea Internationala a Sasilor, la care au fost invitati si demnitari germani, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ambasadori.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: