Iohannis, indemn la sedinta CSM: „Sa luati atitudine de fiecare data cand independenta justitiei e pusa in pericol prin incercari de imixtiuni politice”

politica

iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca societatea asteapta „transparenta, integritate si profesionalism” de la membrii sistemului judiciar si i-a incurajat pe magistrati sa ia atitudine atunci cand independenta justitiei e pusa in pericol „prin incercari de imixtiuni politice”.

„Va incurajez sa luati atitudine de fiecare data cand independenta justitiei e pusa in pericol prin incercari de imixtiuni politice”, a afirmat Iohannis, la sedinta de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

El a precizat ca increderea in sistemul judiciar se construieste „prin fiecare decizie justa, prin abordari intelepte si o comunicare adecvata”.

Discursul integral al lui Iohannis la sedinta CSM:

Inceputul oricarui mandat, cu atat mai mult al unuia care priveste o autoritate de rang constitutional, reprezinta un prilej de evaluare, de reflectie, un moment zero pentru proiectarea si construirea unei viziuni.

Radiografia ultimilor ani este una complexa. Cu toate provocarile majore ale acestor ani, institutiile statului roman au gasit totusi resursele si puterea pentru a consolida parcursul democratic al tarii.

Societatea civila, politicienii onesti si magistratii au vorbit si au actionat in spiritul valorilor societatii in care vrem sa traim, iar Romania a facut progrese.

Le multumesc membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care isi incheie mandatul pentru toate eforturile facute si pentru dedicarea lor in indeplinirea misiunii constitutionale.

Democratiile consolidate au gasit, prin arhitecturile lor constitutionale si practicile institutionale, un echilibru intre independenta indispensabila oricarui sistem judiciar modern si responsabilitatea celor chemati sa aplice legea.

Nu uitati ca judecatorii si procurorii, colegii dumneavoastra, v-au investit cu incredere pentru urmatorii sase ani si ca este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performantele sau neajunsurile din instante si parchete, despre intentiile de reforma sa nu se rezume doar la perioada premergatoare alegerilor.

Contactul permanent cu sistemul judiciar va va oferi mereu imaginea de ansamblu de care aveti nevoie pentru indeplinirea cu succes a noilor responsabilitati.

Stimati membri ai CSM,

Deschiderea fata de societate, preocuparea constanta fata de problemele sistemice transmise de justitiabili, de magistrati sau de ceilalti actori care contribuie la infaptuirea actului de justitie, absenta oricaror influente politice si o atitudine proactiva sunt caracteristicile performantei in protejarea binelui public.

Reusita activitatii dumneavoastra si un raspuns prompt si adecvat la problemele sistemului judiciar depind si de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesionistii dreptului.

Incepeti mandatul cu o lista intreaga de provocari cu care se confrunta sistemul judiciar. Poate cea mai importanta este cea a resurselor umane, cu implicatii directe asupra celeritatii si a calitatii actului de justitie.

Dumneavoastra va revine sarcina gestionarii rapide si echilibrate a carierei judecatorilor si a procurorilor, pentru a evita o criza a sistemului judiciar. Societatea asteapta transparenta, integritate si profesionalism de la membrii sistemului judiciar.

De la finalul anului trecut, Romania are un nou cadru legislativ pentru statutul magistratilor, organizarea sistemului judiciar si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Reforma legilor justitiei a fost o reforma indelung discutata si asumata de Romania, inclusiv in dialogul cu partenerii nostri externi.

Pachetul legilor justitiei asigura acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar sa functioneze in parametri optimi si sa va sprijine in activitatea pe care o desfasurati.

Nu trebuie sa uitam ca reforma in domeniul judiciar s-a realizat si cu sprijinul societatii civile. Modernizarea si cresterea calitatii actului de justitie nu ar fi fost posibile fara implicarea acesteia, fara cetateni care sa ceara constant standarde mai inalte, o functionare mai buna a sistemului sau care sa nu ezite sa atraga atentia cand au sesizat derapaje.

Ca orice lege, si aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie sa tina pasul cu realitatea sociala si sa raspunda nevoilor societatii. Am incredere ca va veti implica activ in modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant si o cooperare loiala cu celelalte institutii ale statului.

Va incurajez sa luati atitudine de fiecare data cand independenta justitiei este pusa in pericol prin incercari de imixtiuni politice.

Sunteti mediatori ai intereselor din sistemul judiciar si va revine misiunea, deloc usoara, de a urmari mereu interesul public si binele cetatenilor, beneficiarii actului de justitie.

La finalul anului trecut a fost anuntata ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, ceea ce reprezinta categoric un succes, dar si un imbold pentru continuarea reformelor in vederea unei justitii cat mai performante si independente, in care romanii sa aiba deplina incredere.

Ridicarea MCV a fost rezultatul eforturilor continue si sustinute ale tuturor celor care si-au asumat de-a lungul anilor reforme reale si au promovat permanent lupta impotriva coruptiei, statul de drept, precum si apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

In acelasi timp, ramane responsabilitatea sistemului judiciar si a clasei politice de a urmari constant dezideratul unei justitii moderne, independente si eficiente.

Doamnelor si domnilor,

Va aflati la inceput de drum, in primul an al mandatului dumneavoastra. Unitatea Consiliului Superior al Magistraturii si un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experientei fiecaruia, sunt esentiale pentru indeplinirea misiunii care v-a fost incredintata.

Societatea si sistemul judiciar asteapta de la cei chemati sa garanteze independenta justitiei o abordare matura, inteleapta, cu buna-credinta, fara partizanat. Increderea in sistemul judiciar se construieste prin fiecare decizie justa, prin abordari intelepte si o comunicare adecvata.

O societate democratica se construieste in fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastra nu sunteti doar profesionisti ai dreptului, ci si repere pentru societate.

Veti avea in Presedintele Romaniei un partener de dialog institutional si un sustinator ferm al independentei justitiei, al modernizarii sistemului judiciar, al protejarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, precum si al continuarii luptei impotriva coruptiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: