Iohannis, intalnire cu comandantul fortelor SUA in Europa. SUA trimit trupe si tancuri la granita cu Belarus
Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa (SACEUR) si Comandant al Fortelor SUA in Europa, generalul Tod D. Wolters, aflat in vizita in Romania, cu acest prilej seful statului reiterand angajamentul Romaniei de a participa la operatiile si misiunile Aliantei si de a continua sa aloce 2% din PIB pentru Aparare.
Presedintele l-a decorat pe generalul Tod D. Wolters cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a prezentat perspectiva nationala privind continuarea procesului de adaptare a NATO la provocarile mediului de securitate actual si a sustinut necesitatea unei abordari adecvate a Aliantei pentru consolidarea securitatii in aceasta zona.
Romania continua sa fie un aliat ferm angajat in procesele aflate in derulare in cadrul NATO, a afirmat seful statului, subliniind implicarea activa a tarii noastre in consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO pe Flancul Estic, in special in regiunea Marii Negre.
De asemenea, presedintele Iohannis a reiterat angajamentul tarii noastre de a participa la operatiile si misiunile Aliantei si de a continua sa aloce 2% din PIB pentru Aparare, asigurand predictibilitate si consistenta eforturilor nationale de modernizare a fortelor armate, precum si plusvaloare participarii Romaniei la initiativele si misiunile NATO, precizeaza sursa citata.
Presedintele a evidentiat, totodata, soliditatea Parteneriatului Strategic dintre tara noastra si SUA, in special pe dimensiunea de aparare, incurajand intensificarea cooperarii la nivelul fortelor armate romane si americane, atat in proiecte bilaterale, cat si in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
Generalul Tod D. Wolters a prezentat prioritatile avute in vedere la nivelul NATO in perioada urmatoare, inclusiv punerea in aplicare a noii Strategii Militare a NATO in contextul posturii aliate de descurajare si aparare.
Acesta a apreciat in mod deosebit participarea activa si consistenta a Romaniei in cadrul initiativelor, operatiilor si misiunilor Aliantei Nord-Atlantice, evidentiind nivelul inalt de profesionalism al militarilor romani din teatrele de operatii din Afganistan si Balcanii de Vest si din structurile de comanda ale NATO.
La finalul intrevederii, presedintele l-a decorat pe generalul Tod D. Wolters cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter, cu insemn pentru militari, de pace, in semn de inalta apreciere pentru sprijinul acordat Romaniei de catre Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate in Europa, a angajamentului real pentru intarirea cooperarii in cadrul NATO, precum si pentru implicarea in definirea provocarilor viitoare ale mediului de securitate, mai mentioneaza sursa citata.
Trupe si tancuri americane vor ajunge in Lituania vineri pentru o misiune de doua luni in apropierea frontierei cu Belarus, dar guvernul de la Vilnius sustine ca acesta nu este un mesaj indreptat catre statul vecin sustinut de Rusia, unde protestele continua.
Intr-un anunt miercuri seara, statul membru NATO Lituania a anuntat ca trupe americane vor fi mutate din Polonia pentru exercitii militare planificate anterior. Acestea sunt „de natura defensiva si nu sunt indreptate impotriva niciunui vecin, inclusiv Belarus”, au mai precizat autoritatile de la Vilnius.
Totusi, trupele americane sosesc mai devreme si raman mai mult timp decat anuntase guvernul inainte de izbucnirea protestelor in Belarus din cauza alegerilor de la 9 august, in urma carora Aleksandr Lukasenko a ramas la putere pentru inca un mandat.
Lukasenko a negat acuzatiile opozitiei din Belarus si ale tarilor occidentale potrivit carora votul a fost trucat si a rezistat revendicarilor protestatarilor de a se retrage. El a acuzat NATO ca maseaza trupe in apropierea frontierei cu Belarus, ceea ce Alianta a infirmat, si a spus ca va cere ajutor militar Rusiei daca va fi necesar.
Misiunea din Lituania, care va incepe vineri si va continua pana in noiembrie, include 500 de militari americani si 40 de vehicule, precum tancuri Abrams si transportoare blindate de trupe Bradley, a spus un purtator de cuvant al armatei lituaniene.
Pe 29 iulie, ministrul lituanian al apararii, Raimundas Karoblis, a declarat pentru agentia de presa BNS ca SUA vor trimite un batalion de 300 pana la 1.000 de soldati in septembrie, pentru o perioada de doua saptamani, care va incepe la jumatatea lunii.
El a repetat aceasta informatie pe 4 august, intr-un interviu pentru postul public de radio LRT.
„Misiunea a fost aliniata cu programul de antrenament si disponibilitatea zonei de manevra”, a declarat pentru Reuters purtatoarea de cuvant a Ministerului Apararii Vita Ramanauskaite.
Pe langa trupele americane, pana la 1.000 de militari si avioane militare din Franta, Italia, Germania, Polonia si alte state vor lua parte la un exercitiu anual in perioada 14-25 septembrie, a mai precizat sursa citata.
Ministerul nu a anuntat insa planuri ale acelor contingente de a ramane in Lituania dupa 25 septembrie, noteaza Reuters.
Karoblis a declarat anterior in cursul acestei luni ca exista un real pericol ca Rusia sa trimita forte in Belarus.