Presedintele Klaus Iohannis si-a manifestat, din nou, sustinerea fata de Laura Codruta Kovesi in la prezentarea bilantului DNA.
Cele mai importante declaratii:
– Felicitari pentru intreaga activitate desfasurata anul trecut. Cifrele nu mint, cifrele sunt reci, obiective. Au fost solutionate cu 16,5% mai multe dosare in 2017 decat in 2016. DNA este o institutie care functioneaza eficient, care se afla de ani buni in plrima linie a lupotie anticoruptie. Contrar unei evaluari subiective, tendentioase si partizane, prezentate de cineva, eficienta DNA este departe de a fi contestata.
– Asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii, de a afecta activitatea DNA si de a subordona justitia politicului. Inadmisibil.
– Niste inculpati si niste condamnati penal s-au unit pentru a discredita pe aceea care i-a prins. Asa cum spune un proverb romanesc, minciuna umbla cat umbla pana i se infunda. Toate aceste actiuni din plan mediatic nu au sanse de reusita. Cei care le-au pus la cale sunt cei care au ramas in trecut, care traiesc cu iluzia ca puterea inseamna privilegii si se exercita prin abuz.
– In lupta dintre nou si vechi, dintre cei care traiesc din coruptie si cei care combat coruptia, ba castiga Romania moderna, europeana
Discursul integral:
„Felicitari, in primul rand, pentru intreaga activitate pe care ati desfasurat-o pe parcursul anului trecut! Am ascultat cu interes prezentarea raportului Directiei Nationale Anticoruptie. Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.
In 2017 au fost solutionate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decat in 2016, si au fost trimisi in judecata aproape 1.000 de inculpati.
Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut instantele au condamnat definitiv 713 inculpati, ponderea achitarilor fiind de 12%, din care o patrime ca efect al deciziei Curtii Constitutionale prin care abuzul in serviciu a fost limitat doar la incalcarea legii, si nu si a Hotararilor de Guvern sau a altor acte normative.
Toate acestea demonstreaza inca o data ca DNA este o institutie care functioneaza eficient si care se afla deja de ani buni in prima linie a luptei anticoruptie.
Contrar unei evaluari subiective, tendentioase si partizane, prezentata opiniei publice de cineva saptamana trecuta, eficienta DNA este departe de a putea fi contestata: cu 107 procurori s-au solutionat peste 11.000 de cauze, adica, in medie, 100 si ceva de dosare de fiecare procuror.
Directia Nationala Anticoruptie, ca parte a Ministerului Public, si justitia, in ansamblul sau, asigura mecanismele necesare pentru a vindeca Romania de coruptie. Din pacate, insa, asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii si la incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA si cu incercarea clara de a subordona justitia politicului. Inadmisibil!
Niste inculpati si condamnati penal, dupa ce au fost prinsi de institutiile statului incalcand legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat. Dar, asa cum spune un proverb romanesc, minciuna umbla cat umbla, pana i se infunda. Toate aceste actiuni concertate in plan mediatic nu au sanse de reusita.
Cei care le-au pus la cale sunt cei care au ramas in trecut, care traiesc cu iluzia ca puterea inseamna privilegii si se exercita prin abuz.
Spre nenorocul lor, democratia s-a consolidat in Romania, justitia este acum independenta si eficienta, iar spiritul civic al societatii romanesti se manifesta in ultima vreme cu mult curaj.
Vreau sa fiu foarte clar cu privire la un lucru: in lupta dintre nou si vechi, dintre cei care traiesc din coruptie si cei care combat coruptia, dintre cei care se gandesc la viitorul acestei tari si cei care se gandesc doar la propriul viitor, va castiga Romania moderna, europeana, care actioneaza in baza valorilor democratiei occidentale si a statului de drept! Oare de ce mi-am amintit de sintagma democratie originala? Cred ca si de acolo ni se trage ceva legat de coruptie si abuzul de putere.
Doamnelor si domnilor,
In cei 16 ani care s-au scurs de la aparitia Parchetului National Anticoruptie, am fost cu totii martori la o crestere a capacitatii statului de a combate coruptia, progres recunoscut nu doar de romani, ci si de toti partenerii nostri externi.
In tot acest timp, nu doar institutiile s-au schimbat. Societatea romaneasca s-a maturizat ca urmare a consolidarii democratiei.
Sustinerea fara precedent pe care oamenii au aratat-o valorilor statului de drept ne arata ca cetatenii isi doresc o Romanie demna, o justitie dreapta si o societate in care cei care se plaseaza, sau incearca sa se plaseze, deasupra legii raspund pentru faptele lor, indiferent de pozitie, functie, avere sau statut social.
Increderea in justitia din Romania este data de cei care insufletesc sistemul judiciar. Magistratii sunt repere de comportament in cadrul oricarei societati democratice. Integritatea si profesionalismul acestora trebuie sa ramana standarde de referinta pentru societatea romaneasca.
Din acest motiv, abaterile individuale care risca sa afecteze prestigiul unui intreg corp profesional trebuie prevenite si corectate cu fermitate si promptitudine de catre institutiile cu atributii in domeniu.
Incertitudinea generata de multiplele modificari legislative adoptate de Parlament anul trecut dauneaza grav societatii romanesti.
In tot acest context intern, deloc linistit, actorii sistemului de justitie din Romania au dat dovada de profesionalism si unitate pentru apararea principiilor care le guverneaza activitatea.
Am deplina incredere ca institutiile statului cu atributii in domeniu si asociatiile profesionale ale magistratilor vor continua sa se manifeste atunci cand independenta justitiei este in pericol.
Procesul de transformare democratica a unei societati este unul de durata. Cred ca Romania are nevoie de dezvoltarea unor politici publice si a unei legislatii care sa puna mai mult accent pe masurile de prevenire a faptelor de coruptie si pe educarea cetatenilor, in special, evident, a tinerilor, cu privire la efectele negative, efectele nocive ale coruptiei de orice fel.
Prin activitatea sa, Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca principiile statului de drept nu sunt simple deziderate, ci realitati pe care le traim cu totii. O societate care se cladeste pe un asemenea fundament are mai multe sanse de dezvoltare si de prosperitate.
Veti avea in mine un partener si un sustinator al aplicarii acestor principii.
Va doresc in continuare mult succes!”
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Este putin probabil ca Melania Trump sa se mute la Washington cu norma intreaga in…
Procurorii parizieni au cerut miercuri o pedeapsa de 2 ani de inchisoare pentru liderul extremei…
In urma unui articol publicat de Ziar de Cluj, care descria conditiile din sala de…
Un barbat care avea asupra lui explozibili a murit miercuri seara in Brasilia, dupa ce…
In judetul Sibiu, fenomenul „detectorismului” atrage un numar tot mai mare de persoane pasionate de…
Un agent de politie penitenciara de la Penitenciarul Bistrita a fost prins in flagrant marti,…