Iohannis, la Ambasada SUA: „Va asigur de deplina cooperare a autoritatilor romane in crearea celor mai bune conditii pentru o prezenta persistenta, speram chiar permanenta, in Romania, a fortelor principalului nostru partener strategic”
Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua sa ghideze, in mod consecvent, politica externa si de securitate a Romaniei, a afirmat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis, la receptia de Ziua Independentei.
El a amintit de angajamentul ferm al presedintelui SUA „de a apara fiecare centimetru de teritoriu aliat”.
„Ca manifestare concreta a acestui angajament, mii de militari americani se afla astazi in Romania, contribuind, alaturi de camarazii lor romani, francezi, olandezi, belgieni si din alte natiuni aliate, la asigurarea securitatii noastre si a spatiului euroatlantic. Va asigur de deplina cooperare a autoritatilor romane in crearea celor mai bune conditii pentru o prezenta persistenta, speram chiar permanenta, in Romania, a fortelor principalului nostru partener strategic”, a punctat el.
Seful statului a vorbit si despre decizia Statelor Unite de a elabora o Strategie privind Securitatea Marii Negre, „la care Romania a contribuit conceptual in mod substantial”.
„Aceasta strategie este bazata pe o abordare cuprinzatoare in plan politic, in planul securitatii, al cooperarii economice, al securitatii energetice si al rezilientei democratice. Este viziunea pe care Romania o impartaseste si pe care am promovat-o activ in dialogul nostru cu Statele Unite, dar si la nivelul Uniunii Europene, al NATO si in dialogul in plan regional”, a aratat presedintele.
Iohannis a subliniat ca „Marea Neagra poate si trebuie sa joace rolul sau natural de interconector intre Europa si Asia Centrala, devenind un spatiu al securitatii si al prosperitatii pentru statele riverane si nu numai”.
„In acest context regional si international complicat, Romania va continua sa fie un factor de stabilitate, un contribuitor la rezilienta si securitatea regiunii Marii Negre si un participant activ la dezvoltarea si intarirea relatiei transatlantice. Alaturi de calitatea tarii noastre de membru al Uniunii Europene si Aliat in cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua sa ghideze, in mod consecvent, politica externa si de securitate a Romaniei”, a punctat el.
Presedintele a amintit situatia actuala de securitate. „Astazi, in imediata proximitate a Romaniei, Rusia actioneaza impotriva principiilor fundamentale ale Cartei ONU. Suveranitatea teritoriala a Ucrainei, dreptul sau la o politica externa independenta si chiar dreptul sau la existenta sunt negate explicit. Ne confruntam cu incercari unilaterale de a rescrie, reinterpreta sau aplica selectiv principii de baza ale ordinii internationale, in vederea intoarcerii la o epoca a sferelor de influenta, in care Moscova sa poata stabili discretionar gradul de libertate, de suveranitate si traseul frontierelor vecinilor sai”, a aratat el.
In consecinta, Statele Unite ale Americii si Romania, alaturi de partenerii europeni si aliati, „au actionat si continua sa actioneze in sprijinul Ucrainei si al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Marii Negre”.
Iohannis a amintit situatia din Republica Moldova, tara care „se confrunta cu atacuri hibride fara precedent la adresa stabilitatii si a rezilientei sale, atacuri provocate si sustinute de Federatia Rusa”.
„Impreuna, Romania si Statele Unite sprijina Ucraina si Republica Moldova pentru asigurarea securitatii, a stabilitatii si a parcursului lor european, ca democratii si economii reziliente. Sprijinirea lor inseamna intarirea securitatii regionale si transatlantice, a securitatii Romaniei si a cetatenilor romani”, a completat seful statului.
Klaus Iohannis a amintit, in discursul sau, faptul ca „Romania va continua colaborarea activa cu partenerii americani in vederea atingerii obiectivului comun de includere a tarii noastre in Programul Visa Waiver”.