Iohannis, la Budapesta: „Sustinere pentru obiectivul crearii unei veritabile Uniuni Energetice care sa asigure accesul la energie la preturi accesibile, sigure si curate pentru toti cetatenii”
Presedintele Klaus Iohannis a participat, joi si vineri, la reuniunea informala a Consiliului European, care a avut loc la Budapesta, agenda reuniunii incluzand discutii aprofundate privind modalitatile de consolidare a competitivitatii UE.
Schimbul de opinii a avut la baza inclusiv recomandarile incluse in raportul intocmit de Enrico Letta, intitulat „Mult mai mult decat o piata”, si in cel intocmit de Mario Draghi – „Viitorul competitivitatii europene”.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, liderii UE au adoptat o Declaratie politica privind un nou Pact pentru competitivitate, care reflecta o serie de obiective de stimulare a cresterii competitivitatii, aceste obiective urmand sa ghideze activitatea institutiilor europene in perioada urmatoare.
Sursa citata informeaza ca declaratia de la Budapesta mentioneaza o serie de principii si domenii de actiune esentiale in ansamblul demersurilor de consolidare a competitivitatii europene, cu accent pe asigurarea coeziunii economice, sociale si teritoriale, a convergentei, precum si a conditiilor de concurenta echitabila in interiorul UE si la nivel global, respectiv angajamentul de a actiona in unitate si solidaritate in beneficiul tuturor cetatenilor UE, al mediului de afaceri si al statelor membre.
In conformitate cu aceste principii, Declaratia evidentiaza importanta unei actiuni coerente si comprehensive, atat la nivelul statelor membre, cat si al Uniunii in ansamblu, pentru consolidarea competitivitatii, cu sprijinul tuturor instrumentelor si politicilor UE. In context, Declaratia subliniaza rolul pietei unice ca stimulent pentru inovare, investitii, convergenta, crestere economica, conectivitate si rezilienta economica.
De asemenea, Declaratia face referire la necesitatea avansarii decisive catre o Uniune a economiilor si investitiilor, in special prin urgentarea realizarii Uniunii Pietelor de Capital. In textul Declaratiei se mentioneaza si necesitatea unei reinnoiri industriale a UE, prin stimularea tehnologiilor viitorului, cu luarea in considerare, in acelasi timp, a industriilor traditionale aflate in tranzitie.
Declaratia evidentiaza si importanta pregatirii pentru aparare, inclusiv prin consolidarea capabilitatilor in acest sector, a cercetarii si inovarii, suveranitatii energetice strategice si obiectivului neutralitatii climatice, a promovarii economiei circulare, transformarii digitale, a unei politici comerciale ambitioase, puternice si deschise, precum si a unui sector agricol competitiv, rezilient si sustenabil, care sa asigure un cadru stabil si predictibil pentru fermieri.
In sustinerea acestor obiective, Declaratia face referire la necesitatea unui proces amplu de simplificare, care sa conduca la reducerea sarcinii administrative si la eficientizarea actiunii de legiferare la nivel UE.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, in cadrul discutiilor, presedintele Klaus Iohannis a punctat rolul semnificativ al competitivitatii in cadrul actiunilor viitoare ale UE, in noul ciclu legislativ, in conditiile in care Uniunea doreste sa se profileze ca un lider global in noul context geopolitic marcat de provocari din ce in ce mai complexe. Seful statului a facut referire si la importanta unei viziuni cuprinzatoare in definirea directiilor prioritare de consolidare a competitivitatii, cu luarea in considerare a rolului actiunii europene in toate domeniile: crestere economica si investitii, industrie, conectivitate (in toate componentele acesteia – energie, transport, digital), aparare, educatie sau combaterea schimbarilor climatice.
„Presedintele Klaus Iohannis a atras atentia asupra importantei unei abordari echilibrate, prin stabilirea de tinte si termene fezabile, cu luarea in considerare a specificitatilor tuturor statelor membre”, precizeaza sursa citata.
Seful statului a evidentiat ca politica de coeziune reprezinta una dintre politicile europene de succes, cu rezultate concrete, si, in acelasi timp, unul dintre factorii cheie ai competitivitatii. In acest sens, a insistat ca politica de coeziune si convergenta trebuie sa ramana liniile directoare care sa ghideze actiunile viitoare de consolidare a competitivitatii Uniunii.
Iohannis a punctat, in egala masura, necesitatea dezvoltarii pe deplin a potentialului Pietei Unice, ca motor al coeziunii si al competitivitatii europene. El a sustinut importanta eliminarii tuturor barierelor din Piata Unica si asigurarea deplina a libertatii de circulatie pe toate componentele sale, pentru a obtine o Piata Unica complet functionala.
Seful statului a pledat si pentru consolidarea conectivitatii, inclusiv a interconectivitatii cu statele vecine UE, ca prioritate strategica a Uniunii.
Presedintele Iohannis a salutat accentul pus pe revitalizarea si modernizarea industriei europene, subliniind in context ca va fi importanta sustinerea eforturilor de crestere a competitivitatii industriilor mari consumatoare de energie si asigurarea unor conditii favorabile pentru o dezvoltare unitara si echilibrata a capacitatilor de productie in cadrul UE. El a evidentiat si necesitatea de consolidare a bazei industriale de aparare intr-o maniera incluziva, care sa tina cont de rolul statelor membre plasate in vecinatatea razboiului din Ucraina, precum tara noastra.
Seful statului a reliefat disparitatile regionale inregistrate de preturile la energie. El a aratat ca aceasta ramane o provocare importanta care necesita atentie pentru a asigura o tranzitie verde echitabila, iar un sistem energetic stabil, integrat si rezilient este esential pentru cresterea competitivitatii globale a UE.
„In acest sens, presedintele Klaus Iohannis a exprimat sustinere pentru obiectivul crearii unei veritabile Uniuni Energetice care sa asigure accesul la energie la preturi accesibile, sigure si curate pentru toti cetatenii si intreprinderile din UE, precum si o conectivitate sporita”, arata sursa citata.
In context, seful statului a punctat beneficiile pe care le poate aduce includerea unor tari partenere precum Ucraina si Republica Moldova in proiectele de interconexiune frontaliera, nu numai din perspectiva securitatii, dar si din cea a competitivitatii UE si a vecinatatii sale. In ceea ce priveste aspectele de finantare a actiunilor de crestere a competitivitatii, el s-a pronuntat pentru un mix de surse publice si private, acesta fiind in continuare principalul motor al competitivitatii europene.
Presedintele Iohannis a mai evidentiat faptul ca atingerea obiectivelor de crestere a competitivitatii si a dublei tranzitii va depinde de capacitatea Uniunii de a asigura coerenta acestora cu politica sociala si de a oferi beneficii tangibile si bunastare cetatenilor europeni. In acest sens, a pledat pentru politici de sprijin bine concepute pentru a asigura ca tranzitia energetica si digitala este justa si incluziva si nu va duce la cresterea decalajelor sociale.
Conform seful statului, sectorul agroalimentar reprezinta o parte integranta a cresterii competitivitatii generale a UE, iar pozitia fermierilor in lantul de aprovizionare cu alimente trebuie sa ramana o prioritate.
Discutiile in cadrul reuniunii de la Budapesta au vizat si rezultatul alegerilor din SUA, liderii europeni salutand rezultatele scrutinului si subliniind importanta Parteneriatului Strategic dintre UE si Statele Unite, care este vital pentru securitatea si bunastarea cetatenilor de pe ambele continente si dincolo de acestea. Liderii au mai aratat ca, in actualul context, intarirea rezilientei si a competitivitatii UE este cu atat mai necesara si relevanta, inclusiv pentru atingerea obiectivelor strategice comune in relatia cu SUA.