Iohannis, mesaj taios transmis penalilor din PSD-ALDE dupa aparitia raportului MCV. Este gata sa isi foloseasca toate armele
Presedintele Klaus Iohannis considera ca raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei (MCV) reprezinta un serios semnal de alarma de care coalitia de guvernare trebuie sa tina cont, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
„Daca actiunile Guvernului si Parlamentului Romaniei cu privire la procesul de modificare a legilor Justitiei vor continua in aceeasi directie ca si pana acum, Romania va face pasi inapoi in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei”, arata seful statului.
Administratia Prezidentiala arata ca presedintele Klaus Iohannis impartaseste opinia Comisiei Europene conform careia procesul de modificare a acestei legislatii trebuie sa fie unul cat mai transparent si cu luarea in considerare a pozitiei tuturor actorilor din sistemul judiciar.
El subliniaza ca, de la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative inregistrate pe parcursul anului 2016, in cel publicat miercuri, Comisia Europeana arata ca doar una dintre cele 12 recomandari este implementata satisfacator si doar la alte trei recomandari s-au inregistrat progrese reale. Seful statului indica faptul ca in raport Comisia Europeana atentioneaza ca impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost in general pierdut pe parcursul anului 2017 si a incetinit procesul de indeplinire a recomandarilor, existand riscul repunerii in discutie a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate.
„In cei zece ani care au trecut de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra a facut progrese importante in domeniul justitiei, progrese la care ultimele rapoarte MCV au facut constant referire. In acelasi timp, finalizarea monitorizarii Romaniei prin acest mecanism depinde in mod direct de caracterul sustenabil si ireversibil al acestor reforme”, precizeaza presedintele Iohannis.
Seful statului atrage atentia ca „intregul efort facut de Romania pentru intarirea reformelor in domeniul justitiei si combaterea coruptiei poate fi periclitat de actiunile unor oameni politici care refuza sa accepte ca datoria lor este sa lucreze in slujba cetatenilor si nu a unor interese partizane sau de grup”.
„Afectarea independentei sistemului judiciar si, in general, orice presiune sau incercare de a controla politic justitia, nu fac altceva decat sa intoarca Romania spre trecut”, arata el.
Presedintele Klaus Iohannis reitereaza faptul ca va uza de toate atributiile sale constitutionale pentru a asigura independenta justitiei si un stat de drept functional, subliniind ca aceasta este viziunea unei Romanii europene puternice, sustinuta prin vot de milioane de cetateni.
Comisia Europeana a publicat miercuri cel mai recent raport al sau referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) instituit in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat de presa al executivului comunitar.
Raportul publicat miercuri se refera la perioada care a trecut din ianuarie 2017 si analizeaza in mod concret progresele inregistrate cu privire la punerea in aplicare a celor 12 recomandari formulate de Comisia Europeana in raportul sau din ianuarie acest an din cadrul MCV.
‘Am constatat progrese in unele domenii, dar mai sunt inca multe de facut. Romania a pus in aplicare unele dintre recomandarile noastre, dar in privinta altora nu a realizat pana acum progrese suficiente. Ma bazez pe guvernul Romaniei sa continue reformele necesare si sa evite regresul, astfel incat sa putem colabora in vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV in cadrul actualului mandat al Comisiei’, a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Potrivit raportului publicat miercuri, s-au realizat progrese in privinta unora dintre aceste recomandari — este vorba, in special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizitiilor publice (PREVENT), care a fost pusa in aplicare in mod satisfacator.
Comisia Europeana a constatat, de asemenea, ca s-au inregistrat progrese si in privinta altor recomandari, sub rezerva aplicarii lor in practica. In acelasi timp, executivul UE a notat ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise.
Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare, se mai arata in comunicat.
”Comisia nu poate inca sa concluzioneze ca obiectivele de referinta ale MCV sunt, in acest moment, indeplinite in mod satisfacator, desi datorita progreselor inregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia ramane de parere ca, printr-o cooperare loiala intre institutiile statului, printr-o orientare politica ferm ancorata in realizarile trecutului si prin respectarea independentei sistemului judiciar, Romania va putea, in viitorul apropiat, sa puna in aplicare recomandarile restante si, prin urmare, sa indeplineasca in mod satisfacator obiectivele de referinta ale MCV. Catre sfarsitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate”, adauga comunicatul CE.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.