Iohannis pleaca in patru tari din Africa in vizite oficiale: Kenya, Tanzania, Cabo Verde si Senegal

politica

Klaus Iohannis, presiuni, NATO, renuntare

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, in perioada 14 – 23 noiembrie, o serie de vizite in Africa: vizite de stat in Republica Kenya, Republica Unita Tanzania si Republica Cabo Verde si vizita oficiala in Republica Senegal.

„Vizitele presedintelui Romaniei in Africa reprezinta primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani si vizeaza relansarea relatiilor Romaniei cu continentul african, atat in relatia directa a tarii noastre cu statele africane, cat si ca parte a efortului comun de la nivel european, in contextul mai larg al nevoii de revigorare a relatiilor Uniunea Europeana – Africa in spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmaresc relansarea dialogului politic la nivel inalt cu statele mentionate si redinamizarea relatiilor economice si sectoriale, urmarind deschiderea si valorificarea de noi oportunitati de colaborare in domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocarilor la nivel global”, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, demersul presedintelui Klaus Iohannis are loc intr-un moment de aprofundare si diversificare a relatiilor cu partenerii africani, in contextul in care, in ultimul deceniu, continentul african, in ansamblul sau, a capatat un profil tot mai pronuntat pe plan international.

„Noua statura internationala a Africii este demonstrata inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o crestere a comertului si a investitiilor, precum si a colaborarii in domenii precum dezvoltarea sau securitatea. In acest cadru, Romania are propria contributie semnificativa, distincta, in implementarea Parteneriatului strategic euro-african, in spiritul unei cooperari pragmatice, oneste si echilibrate intre parteneri egali”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Sursa citata subliniaza ca „vizitele in Africa sunt cu atat mai importante in contextul in care Romania a adoptat recent Strategia Nationala pentru Africa, denumita „Romania – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare si educatie, un document-cadru de viziune”, prin care tara noastra isi propune revigorarea relatiilor cu Africa si aducerea lor la un nivel superior, in acord cu interesele Romaniei si cu importanta in crestere a Africii pe plan international”.

„Traditia particulara a raporturilor romano-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relatiilor Romaniei cu Africa, pe baze noi, in acord cu statutul actual al tarii noastre. De asemenea, istoria recenta a Romaniei constituie un factor favorizant pentru reconectarea cu spatiul african, inclusiv din perspectiva experientei acumulate si a lectiilor invatate in procesul de tranzitie catre modernitate caracterizata de democratie, economie de piata, stat de drept si respectarea drepturilor omului. In plus, Romania are un profil traditional clar in raport cu Africa, in domeniul educatiei, al pacii si al securitatii, precum si in cel al cooperarii economice, carora trebuie sa li se acorde o atentie sporita in continuare”, puncteaza Administratia Prezidentiala.

Cu prilejul vizitei de stat in Republica Kenya, seful statului va avea consultari politice bilaterale cu presedintele William Ruto si va participa la Sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o intalnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program).

De asemenea, in cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul si cooperarea politica si se va inaugura o donatie a Romaniei pentru o scoala kenyana, donatie din programul Romaniei de asistenta pentru dezvoltare.

In cadrul vizitei de stat in Republica Unita Tanzania, Klaus Iohannis va avea consultari politice cu presedintele Samia Suluhu Hassan.

Vizita de stat in Republica Cabo Verde va prilejui consultari ale presedintelui Iohannis cu presedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves.

Programul oficial va include, de asemenea, intrevederi cu presedintele Adunarii Nationale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva si cu primarul orasului Praia, Francisco Avelino Carvalho.

Totodata, Klaus Iohannis va avea o intalnire cu fostii studenti din Cabo Verde care au invatat in Romania.

In contextul vizitei oficiale in Republica Senegal, presedintele Klaus Iohannis va avea consultari politice cu omologul senegalez, Macky Sall.

De asemenea, programul oficial al vizitei include, printre altele, participarea celor doi sefi de stat la inaugurarea Casei Natiunilor Unite din Senegal, care va gazdui cele 34 de agentii ale ONU prezente in aceasta tara. Programul vizitei va prilejui si o intrevedere a presedintelui Iohannis cu fosti studenti senegalezi in Romania.

Administratia Prezidentiala arata ca seful statului va urmari, in dialogul cu inaltii demnitari din tarile vizitate, identificarea masurilor pentru dezvoltarea relatiilor comerciale si cresterea schimburilor economice; impulsionarea cooperarii sectoriale in domenii de interes comun, precum agricultura si siguranta alimentara, managementul situatiilor de urgenta, securitate cibernetica, infrastructura digitala, consolidarea profilului Romaniei de furnizor de educatie si formare, pornind de la traditia cooperarii in acest domeniu cu statele africane; stimularea continuarii cooperarii in formate multilaterale si internationale.

„Avand in vedere contextul actual complex la nivel global, presedintele Romaniei va analiza alaturi de interlocutorii sai provocarile de securitate fara precedent la nivel regional si international. Klaus Iohannis va prezenta impactul conflictului provocat de Rusia in imediata vecinatate a tarii noastre, dar si la nivel global, cu accent pe gestionarea problematicii refugiatilor, precum si contributia Romaniei la securitatea alimentara globala. Va fi reliefata nevoia combaterii in comun, de catre toate statele membre ale ONU, a tendintelor de contestare sau de erodare a principiilor fundamentale ale multilateralismului si ale dreptului international, in primul rand a celor inscrise in Carta ONU. Totodata, presedintele Romaniei va sublinia necesitatea contracararii fenomenului dezinformarii la nivel global”, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Totodata, in cadrul discutiilor vor fi abordate si alte teme de actualitate, de pe agenda comuna si cea internationala, printre care combaterea schimbarilor climatice, dezvoltarea durabila, reducerea inegalitatilor sociale, consolidarea democratica si promovarea drepturilor omului si alte provocari ale tranzitiei, precum dificultatile privind asigurarea de suficiente locuri de munca decente pentru tineri, integrarea femeilor pe piata muncii si in viata publica, reforma si modernizarea agriculturii, dar si reformele electorale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: